Ημέρα 270: «Δεν μετανιώνω για τίποτα απ΄όσα έχουν συμβεί»

270η συνεδρίαση – Aίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών – Πέμπτη 06/09/2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Ενστάσεις

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η εισαγγελέας υπενθύμισε μια σειρά ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από την υπεράσπιση στη συνεδρίαση της 23/07/2018 ανάμεσα στις οποίες και η ένσταση περί μη ανάγνωσης ορισμένων μη αμετάκλητων αποφάσεων.

Επ’ αυτής σχολίασε ο συνήγορος Παπαδάκης ότι βάσει σχετικής νομολογίας δεν προκαλείται ακυρότητα από την ανάγνωση τους αλλά αντίθετα εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου. Ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχαλόλιας Γιώργος στο δικό του σχολιασμό επισήμανε ότι μόνο εφόσον δεν προβληθεί αντίρρηση από την υπεράσπιση μπορεί να αναγνωσθεί μη αμετάκλητη απόφαση. Το δικαστήριο κατόπιν αυτού δέχτηκε την ανάγνωση των μη αμετάκλητων αποφάσεων, υπό την προϋπόθεση να συνδεθούν με αντίστοιχες καταθέσεις μαρτύρων και έπειτα να αποφασίσει ποιες θα επιλέξει για ανάγνωση.

IV.Αναγνωστέα έγγραφα

Στη συνέχεια η έδρα συνέχισε με την ανάγνωση του καταλόγου των αναγνωστέων εγγράφων της πολιτική αγωγής. Από τον κατάλογο διαβάστηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

– συνέντευξη του Ηλία Κασιδιάρη (υπ’αριθμ.49) :«ο Ηλίας Κασιδιάρης εξομολογείται σε μια συνέντευξη στο sportdog που θα συζητηθεί […] σχετικά με το φόνο του Πακιστανού στα Πετράλωνα αυτοί που δολοφόνησαν δεν δήλωσαν μέλη της ΧΑ, είναι ένα ψέμα που δημιούργησε η αστυνομία […] από συγκεκριμένους αστυνομικούς οι οποίοι είναι επίορκοι».

– επιστολή του Ανοιχτού σχολείου Μεταναστών Πειραιά (υπ’αριθμ.51): «[…] η ομάδα ΔΙΑΣ προσήγαγε 15 μετανάστες πακιστανικής καταγωγής […] ο κύριος Ανδρεόπουλος μίλησε με τον Αστυνομικό,[..]οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών είναι πολλές και ταυτόχρονα βίαιες, […] η Αστυνομία καλείται να δώσει εξηγήσεις γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει επιληφθεί […] το Ανοιχτό σχολείο θα συνεχίσει να εργάζεται[…]».

– δημοσίευμα στη εφημερίδα της ΧΑ με τίτλο «εκατοντάδες εθνικιστές στη Σαλαμίνα» (υπ’ αριθμ.56)

– εισηγητικό σημείωμα με θέμα την κατάθεση άδειας κατοχής πυροβόλου και οπλοφορίας του Ζησιμόπουλου (υπ’αριθμ.61)

– ενημερωτικό σημείωμα με θέμα τη σύνδεση πειστηρίων εγκληματικών πράξεων, σχετικά με όσα έγιναν στη κηδεία Ντερτιλή. Ο συνήγορος Καμπαγιάννης μετά από ερώτηση της Προέδρου για το εν λόγω έγγραφο, διευκρίνισε ότι «αυτό που περιγράφεται είναι μια ένοπλη ομάδα βουλευτών που πυροβολούν στον περίβολο του Α’ νεκροταφείου Αθηνών και όταν διεξάγεται προκαταρκτική για το θέμα της ασυλίας, δεν προσέρχεται».

Στη συνέχεια πριν την ανάγνωση εγγράφων σχετικά με περιστατικά στη Λάρισα και το Μεσολόγγι, η εισαγγελέας παρενέβη ζητώντας να αναγνωστούν μόνο όσα σχετίζονται με καταθέσεις μαρτύρων και όχι θέματα που αφορούν σε όλη την Ελλάδα. Η υπεράσπιση εξέφρασε επίσης την αντίθεση της και ο συνήγορος Καμπαγιάννης τόνισε πως αφορούν δικογραφίες παθόντων που έχουν χτυπηθεί από άτομα ΧΑ που είτε είναι κατηγορούμενοι είτε δεν είναι αλλά υπάρχει ρητή αναφορά στη ΧΑ.Η έδρα μετά από σύντομη σύσκεψη επέλεξε ορισμένα προς ανάγνωση μεταξύ αυτών τα σχετικά με το Μεσολόγγι και το Χυτήριο.

Προς ανάγνωση προτάθηκε επίσης από την πολιτική αγωγή και η δικογραφία Κουσουρή, με την εισαγγελέα να αντιτίθεται λόγω προγενέστερων καταθέσεων μαρτύρων και περιστατικών που ανάγονται σε χρονικό διάστημα πριν το χρόνο τέλεσης των πράξεων. Η έδρα αποφάσισε τελικά ότι η ανάγνωση κρίνεται περιττή λόγω της αμετάκλητης απόφασης και συνεχίστηκε η ανάγνωση μεταξύ άλλων των παρακάτω:

– προκήρυξη προς τους Έλληνες Μαθητές του περιοδικού Χρυσή Αυγή
– άρθρο «Ιστορία του Εθνικοσοσιαλισμού»
– άρθρο «Έλληνες και Ρατσισμός»
– άρθρο του Χρήστου Παππά «60 χρόνια μετά μαυροκόκκινες σημαίες κυματίζουν στην ΑλεξάντερΠλατζ του Βερολίνου»
– άρθρο στην εφημερίδα του Η. Κασιδιάρη με τίτλο «ο Χίτλερ πέρα από την ιστορία» (20-4- 2011)
– «Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» από το βιβλίο «Τα φοβερά ντοκουμέντα»

Τέλος, σειρά στον σχετικό κατάλογο προς ανάγνωση είχαν οι δηλώσεις κατηγορουμένων και στελεχών της ΧΑ το 2014,2016,2017. Η εισαγγελέας απέκρουσε την ανάγνωση τους λόγω του μεταγενέστερου χρόνου από τον αντίστοιχο των εξεταζόμενων πράξεων του κατηγορητηρίου.

Ο συνήγορος Μαλαγάρης σχολιάζοντας, τόνισε την αξία ανάγνωσης αντιφατικών τοποθετήσεων πριν την απολογία των κατηγορουμένων ενώ ο συνήγορος Καμπαγιάννης επικαλέστηκε συγκεκριμένα τη δήλωση του Αρχηγού όσον αφορά τα μηνύματα Λαγού στην υπόθεση του Συνεργείου.

Ο συνήγορος Τσάγκας από την πλευρά του απάντησε ότι αφορούν δηλώσεις μεταγενέστερες του επίδικου χρόνου, ο συνήγορος Ζωγράφος τις χαρακτήρισε αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης υλικό, και ο συνήγορος Οπλαντζάκης επικαλέστηκε την οικονομία της δίκης ενόψει της επικείμενης εξέτασης των κατηγορουμένων από το δικαστήριο. Η έδρα κατόπιν αυτών προχώρησε στην ανάγνωση τους.

Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα των αναγνωσθέντων δηλώσεων:

– δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «δηλώνουμε Έλληνες εθνικιστές και όχι ναζιστές[…]»

– συνέντευξη του Ηλία Κασιδιάρη: «[…]το κατηγορητήριο Ντογιάκου είναι μια σκοτεινή απάτη[…] η δολοφονία Φύσσα δεν προκύπτει από πουθενά […] δεν υπάρχει κανένα μήνυμα ο δολοφόνος δεν είχε στείλει κανένα μήνυμα […] μόνο κάποιος ονόματι Δήμου τον οποίο κάλεσε η Δικαιοσύνη αλλά τον άφησε άνευ όρων […] γι’αυτό μιλάω για την πιο σκοτεινή δολοφονία […] το χέρι που δολοφόνησε το Φύσσα δολοφόνησε και τη ΧΑ […] αν τελικά μας παραπέμψουν σε δίκη θα μιλάμε για οριστική απώλεια της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης […]»

– συνέντευξη Γιάννη Λαγού στην Ελεύθερη ώρα: «θα ήθελα να σας πω ότι όλο το διάστημα που περάσαμε στις φυλακές για μας ήταν ένας τίτλος τιμής, δε μετανιώνω για τίποτα απ’ όσα έχουν συμβεί, σε ότι αφορά την υπόθεση Φύσσα δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της ΧΑ ή συμμετεχόντων τώρα αν κάποιος οπαδός ενεπλάκη είναι περιστατικό που αφορά τη δικαιοσύνη, […] ο αγώνας από αγώνα έχει διαφορά [..] δηλαδή αν ήμασταν σκόρπιοι και με άλλα ρούχα δε θα μας είχαν κατηγορήσει;»

Στο σημείο αυτό η έδρα ανακοίνωσε την ακύρωση της επόμενης προγραμματισμένης συνεδρίασης στις 07/09/2018 στην Αίθουσα Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και διέκοψε για τη Δευτέρα 10/09/2018 στην Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ