Ημέρα 264: «Ο αρχηγός είναι ο εκλεκτός ταγός, ο παράκλητος που ενσαρκώνει τη μυστική φωνή του αίματος»

264η συνεδρίαση- Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 09/07/2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αναγνωστέα έγγραφα

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την απόφαση της έδρας επί της ένστασης πλαστότητας των υπ’αριθμ 254-255 αναγνωστέων εγγράφων που πρόβαλε η υπεράσπιση σε προηγούμενη συνεδρίαση και αφορούν στο καταστατικό της Χρυσής Αυγής και το έγγραφο Πρωτεσίλαος που ενεχείρισε ο μάρτυρας Δημήτριος Ψαρράς. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι τα ανωτέρω αποτελούν έγγραφα με σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο, θα αναγνωστούν και θα εκτιμηθούν όπως τα υπόλοιπα έγγραφα.

Παρατίθεται απόσπασμα από το καταστατικό της Χρυσής Αυγής:

«[..]ο λαϊκός σύνδεσμος δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση της ιδεολογικής διαφωτίσεως βάσει των αρχών του εθνικοσοσιαλισμού[..]η απόλυτη πειθαρχία των κατώτερων βαθμίδων στις ανώτερες είναι αυτονόητη[..] η διοικητική ιεραρχία κατά ανιούσα κλίμακα είναι φαλλαγγίτης, λοχίτης, πυρηνάρχης, ομαδάρχης, τομεάρχης, φαλλαγγάρχης [..]υποψήφια μέλη της ΧΑ δύναται να είναι μόνο Άριοι κατά το αίμα, Έλληνες την καταγωγή [..]ο αρχηγός είναι πρόσωπο απολύτως απρόσβλητο και απαραβίαστο είναι ο ανώτατος ηγέτης [..]εμείς οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές της ΧΑ παραμένουμε πιστοί στη μόνη άφθαρτη και ακατάλυτη από την παρακμή των καιρών αρχή του Αρχηγού[..]αρχηγός είναι ο εκλεκτός ταγός ο παράκλητος που ενσαρκώνει τη μυστική φωνή του αίματος [..] δεν ίσταται πάνω ή δίπλα στο λαό είναι ο ίδιος ο λαός [..]ο αρχηγός είναι η γονιμοποιός αρχή που μέσα από την άνοιξη των ανθών γεννά τους καρπούς της νέας πολιτιστικής συγκομιδής [..]η Γερμανία του Χίτλερ είναι το λαμπρότερο παράδειγμα [..]το αίμα είναι ο υπέρτατος φορέας των βιολογικών αρετών της φυλής μας [..]ο εθνικοσοσιαλιστικός χαιρετισμός κατά την είσοδο και έξοδο από τα γραφεία είναι υποχρεωτικός αποδίδεται με σφρίγος και ζωηρότητα δεν επιτρέπεται να είναι νωθρός και χαλαρός [..]η αμφίεση είναι λιτή ευπρεπής σοβαρή και πειθαρχημένη προτείνεται η ακόλουθη: χακί ή φαιό πουκάμισο μαύρο ή χακί παντελόνι, γραβάτα και μικρό εθνοσοσιαλιστικό σύμβολο ελεύθερης επιλογής»

ΙV.Σχολιασμός Αναγνωστέων Εγγράφων

Στη συνέχεια η διαδικασία συνεχίστηκε με το σχολιασμό των αναγνωστέων εγγράφων με το λόγο να δίνεται αρχικά στην πολιτική αγωγή. Σε σχολιασμό προέβησαν συγκεκριμένα κατά σειρά οι συνήγοροι Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Θεοδωρόπουλος, Καμπαγιάννης, Σκαρμέας, Μαλαγάρης.

Η συνήγορος Παπαδοπούλου ξεκίνησε το σχολιασμό της λέγοντας ότι η ΧΑ είναι μια οργάνωση με παρελθόν και τονίζοντας τα λόγια του ίδιου του Πατέλη «τίποτα δε γίνεται καταλάθος». Αναφορικά με τον κατηγορούμενο Γ.Ρουπακιά και τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή, η συνήγορος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο βίντεο στην κατασκήνωση της ΝΕΔΑ όπου ο Ρουπακιάς ορκίζει νέους χρυσαυγίτες, τη δήλωση του σε ομιλία στη Σπάρτη «χρυσαυγίτης δε γεννιέσαι δε γίνεσαι, χρυσαυγίτης πεθαίνεις» καθώς και το πρόγραμμα της Νέδας από όπου προκύπτει ότι ο Καζαντζόγλου είναι υπεύθυνος πολιτικής δράσης και ο Ρουπακιάς είναι ο ταμίας. Σχετικά με την εκπαίδευση μελών στα όπλα σχολίασε ότι είναι οργανωμένη, γίνεται κατ’ εντολή της ηγεσίας και στοιχειοθετείται από πλήθος φωτογραφιών και από τα μηνύματα Κορκοβίλη. Για την απόδειξη της ιεραρχίας επικαλέστηκε τόσο τις δηλώσεις Πατέλη στο σχετικό βίντεο «ό,τι κινείται σφάζεται», όσο και τις συνομιλίες Άγγου-Καζαντζόγλου «Αν πάρω το οκ από το Λαγό θα σας έρθει μήνυμα», εξηγώντας ότι αυτό που περιγράφει ο Πατέλης είναι ένας ετοιμοπόλεμος «κομματικός» σχεδιασμός, όπως έγινε και το βράδυ της δολοφονίας του Π.Φύσσα με τα τηλέφωνα μεταξύ των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα η συνήγορος εξήγησε ότι: από παροχή στοιχείων στο ΕΚΑΒ προκύπτει ότι η πρώτη κλήση έγινε από το Δεληγιάννη 00.04 άρα η δολοφονία έγινε πριν τις 00.04 και από 23.58 μέχρι 00.04 κανένας από τους κατηγορουμένους δε δέχεται η πραγματοποιεί κάποια κλήση γιατί είναι ακριβώς το διάστημα που εκτελείται η δολοφονία. Μετά τη δολοφονία τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με τον Ρουπακιά να παίρνει τον Πατέλη και ο Πατέλης το Λαγό, ενώ φτάνοντας στην κορυφή τις ιεραρχίας οι κλήσεις παίρνουν αντίθετη φορά προς τα κάτω. Στις 00.37 έχει ενημερωθεί ήδη η ηγεσία ,όπως εξήγησε, και τότε ξεκινά η επιχείρηση συγκάλυψης με τις συνομιλίες Δεβελέκου για καθάρισμα σπιτιών ενώ υπενθύμισε ότι το διάστημα 10 ημερών μεταξύ δολοφονίας και σύλληψης ο Παππάς και Παναγιώταρος συγκεκριμένα μετακόμισαν. Η συνήγορος εστίασε επίσης στα ηχητικά του Δεβελέκου και Αποστόλου από όπου προκύπτει η στοχοποίηση Φύσσα: «ξέρω πολύ καλά τί καπνό φουμάρει» , «το ψάχναμε το μπαστάρδι» επισημαίνοντας ότι το δυστύχημα για τη Χ.Α εκείνο το βράδυ είναι επ’ αυτοφώρω σύλληψη του Ρουπακιά που δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο από τα εγκλήματα που εξετάζονται και αυτό οφείλεται στο θάρρος του Φύσσα να σταθεί όρθιος μαχαιρωμένος και να υποδείξει το δολοφόνο.

Ολοκλήρωσε σχολιάζοντας ότι το 90% των επιλογών της υπεράσπισης αφορούσαν κλειστές συγκεντρώσεις σε αντίθεση με αυτές της πολιτικής αγωγής γεγονός που αποδεικνύει το διπλό λόγο της ΧΑ και ότι ή αποδεικτική διαδικασία ξεγυμνώνει την ΧΑ από το μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η συνήγορος Τομπατζόγλου σχολιάζοντας πως η δράση της ΧΑ έχει τα χαρακτηριστικά που της αποδίδονται στο βούλευμα ενώ από την επισκόπηση των σκληρών δίσκων και τηλεφώνων προέκυψαν τόσο οι ιεραρχικοί συσχετισμοί μεταξύ των κατηγορουμένων, με χαρακτηριστική την κλιμακωτή επικοινωνία μέχρι τον αρχηγό, όσο και η σύγκλιση του τάγματος με τον Καζαντζόγλου και τον Κορκοβίλη να λαμβάνουν σχετικά μηνύματα. Τόνισε ότι η συνδρομή και συγκάλυψη που της παρέχει η αστυνομία αποδεικνύεται από τις συνομιλίες Δεβελέκου αλλά και από το κινητό της Πόπορη την 18-9-13 όπου η τελευταία ενημέρωσε τα γραφεία ότι επρόκειτο να γίνει έλεγχος γι’ αυτό και βρέθηκε μόνο ένα πτυσσόμενο γκλομπ.

Αναφορικά με την εκπαίδευση επισήμανε ότι μια τέτοια κλίμακα δε δικαιολογείται από τους σκοπούς νόμιμους πολιτικού κόμματος κάνοντας λόγο για το σχετικό υλικό από πορείες με ασπίδες (βίντεο Πατέλη «περιμένοντας τα άπλυτα») και για εκατοντάδες φωτογραφίες με όπλα. Υπογράμμισε επίσης την καταδίκη του βουλευτή Πλωμαρίτη για ρατσιστικές και αντισημίτικες δηλώσεις και την αντίστοιχη προσπάθεια αποκήρυξης του από την ΧΑ όπως και τη φωτογραφία του Η.Κασιδιάρη με τη σημαία της Βερμαχτ που προκύπτει από το ίδιο το κινητό του. Σχετικά με την υπακοή στον Αρχηγό και την πειθαρχία η συνήγορος αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες φράσεις που ακούστηκαν σε βίντεο όπως «χωρίς πειθαρχία δε μπορεί να λειτουργήσει η τοπική μας», «το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη στον Αρχηγό», «θα φτάσει ο καιρός που οι λόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια». Ολοκλήρωσε το σχολιασμό της υποστηρίζοντας πως τα ανωτέρω αποτυπώνονται και στο καταστατικό που αναγνώσθηκε στο οποίο συνεχίζουν να υπακούουν.

Ακολούθησε ο συνήγορος Θεοδωρόπουλος ο οποίος επισήμανε κατ’ αρχάς ότι καθίσταται μεγάλης σημασίας ό,τι αποδείχθηκε από τα αναγνωστέα έγγραφα αφού πρόκειται για υλικό που είχαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι διασώσει όντας υπερήφανοι για αυτό. Μίλησε διεξοδικά και με παραδείγματα για την κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα που επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων από τα αμοντάριστα πλάνα του ντοκυμαντέρ του Κ. Γεωργούση και από δημοσιεύματα στο Έθνος. Σημείωσε επίσης τις δημόσιες τοποθετήσεις του αρχηγού «στις σφαίρες θα απαντήσουμε με σφαίρες», «δεν ξέρω αν θα είμαι εγώ αλλά υπάρχουν άλλοι πίσω από μένα» όπως και για τον Περίανδρο συγκεκριμένα «ο Περίανδρος βρίσκεται στη φυλακή γιατί είναι οργανωτικό στέλεχος της ΧΑ και για κανένα άλλο λόγο». Ο συνήγορος, επικαλούμενος συνομιλίες του Πατέλη και Δεβελέκου υπογράμμισε επίσης την επαφή της οργάνωσης με το σκληρό πυρήνα της αστυνομίας γεγονός που την τοποθετεί, όπως σχολίασε ,στην ανώτερη βαθμίδα των εγκληματικών οργανώσεων.

Για το ΠΑΜΕ, το οργανωμένο της επίθεσης και την απόλυτη γνώση της ηγεσίας αναφέρθηκε σε συνομιλίες των Δεβελέκου, Κορκοβίλη, Μίχου «τους μακελέψαμε», «βαρέσανε εδώ τους Κομμουνιστές, «ετοιμότητα επιφυλακή για να πάμε με εντολή Λαγού» , «ο σκοπός ο δικός μου και της ΧΑ είναι η διάλυση του ΠΑΜΕ». Ολοκλήρωσε το σχολιασμό του τονίζοντας σχετικά με την ιδεολογία της ΧΑ ότι αναμφίβολα ο ναζισμός είναι το κίνητρο του εγκλήματος, η ναζιστική ιδέα πρέπει να γίνει πράξη δε μπορεί να μείνει ως ιδέα όταν υπάρχει φόβος ότι η καθαρότητα του αίματος σου κινδυνεύει, και αυτό σημαίνει ολοκλήρωση του πολιτικού προγράμματος της ΧΑ που είναι η αξιόποινη δραστηριότητα.

O συνήγορος Καμπαγιάννης με τη σειρά του, ξεκίνησε το σχολιασμό του λέγοντας ότι με το πέρας της ανάγνωσης προέκυψε η πλήρης επιβεβαίωση των μαρτυρικών καταθέσεων και του κατηγορητηρίου τόσο για τις επιμέρους συνεκδικαζόμενες πράξεις όσο και για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Υπογράμμισε συγκεκριμένα, ότι ο εθνικοσοσιαλισμός τοποθετείται στο παρόν της οργάνωσης βάσει ντοκουμέντων που το αποδεικνύουν μεταξύ αυτών η ορκωμοσία δόκιμων μελών το 2011 με το εθνικοσοσιαλιστικό τυπικό, χαιρετισμούς, παρουσία Αρχηγού, η φωτογραφία του Κασιδιάρη με τη σημαία της Βερμαχτ, οι αλλεπάλληλες ομιλίες και αναφορές του Αρχηγού στον εθνικοσοσιαλισμό σε κλειστές ομιλίες και εκδηλώσεις της οργάνωσης: «Εμείς δεν είμαστε Λεπέν, είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945, οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες» (3.3.2012).Ο συνήγορος επισήμανε ότι η ιδεολογία αυτή από μόνη της μπορεί να μην είναι αξιόποινη αλλά η επιβολή της σημαίνει την άσκηση βίας και την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Αναφορικά με την δολοφονία Φύσσα επικαλέστηκε τις μαρτυρίες για το οργανωμένο της επίθεσης με χαρακτηριστική αυτή του μάρτυρα Χατζησταμάτη : «Όλοι έχουμε πάει στρατό, αυτός ο βηματισμός πετυχαίνεται μόνο με εκπαίδευση». Επισήμανε ότι τον Π.Φυσσα τον δολοφόνησε η ασφάλεια της Τ.Ο Νίκαιας ομάδα οργανωμένη, εκπαιδευμένη, ορκισμένη.

Για τη συγκάλυψη τέλος της δολοφονίας αναφέρθηκε στις συνομιλίες Λαγού με Πατέλη “πες ειλικρινά να ξέρουμε τι θα πούμε” .Σχετικά με την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ο συνήγορος επικαλέστηκε τα μηνύματα Λαγού πριν την επίθεση και ειδικότερα αυτό που στάλθηκε 11:49 πριν τα μεσάνυχτα “παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα έχουν βγει και βάφουν” το οποίο καταρρίπτει τον ισχυρισμό
της τυχαίας συνάντησης δυο ομάδων που αφισοκολλούσαν.

Αναφορικά με την επίθεση των αλιεργατών, αναφέρθηκε στην επαναλαμβανόμενη και συστηματική ρατσιστική ρητορική της ΧΑ με επιμερισμό δράσεων καθώς ο Αρβανίτης διδάσκει τη θεωρία και η Νίκαια κάνει τη θεωρία πράξη. Η επίθεση, κατά το συνήγορο, τελέστηκε στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού που ξεκινάει με τη στοχοποίηση των αιγύπτιων αλιεργατών στη Ν.Μηχανιώνα, ενώ από τη συνομιλία του με το δικηγόρο Γιάννη Ζωγράφο ξεκαθαρίζεται ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση του Πανταζή αλλά «κομματικό ξύλο». Πέρα από τις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις ο συνήγορος αναφέρθηκε και σε δικογραφίες και άλλες ερευνώμενες πράξεις, όπως τις επιθέσεις στο Συνεργείο και το στέκι Αντίπνοια, που το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι τελούνται στα πλαίσια δράσης της ΧΑ και δεν είναι προσωπικές υποθέσεις.

Ολοκλήρωσε το σχολιασμό του σημειώνοντας ότι το πιο ανατριχιαστικό κατά τη γνώμη του αποδεικτικό μέσο ήταν το βίντεο με υλικά για εκρηκτικό μηχανισμό στη γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων όπου απεικονίζονται: δοχείο με εύφλεκτη εκρηκτική ύλη για την κατασκευή ναυτικών φωτοβολίδων, φιάλη, ένα σπρέι με κολλημένο πάνω του με ταινία μια κροτίδα, που χρησιμεύει ως εκπυρσοκροτητής, δύο συγκεντρωμένοι σωροί από τρίκαρφα. Πρόκειται, όπως σχολίασε, για έναν εκρηκτικό μηχανισμό- βόμβα διασποράς που έχει χρησιμοποιηθεί από ναζιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γερμανία που δικάζονται αυτή τη στιγμή. Κατά το συνήγορο αυτές οι φωτογραφίες είναι η πιο εμβληματική εικόνα αυτού που εκπροσωπεί η ΧΑ :μια εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα κόμματος.

Κατέληξε λέγοντας ότι «ένα αρνητικό είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα της κλιμάκωσης της βίας κ ένα θετικό ότι η ανώτεροι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί είδαν όλο αυτό το υλικό, η Ελληνική Πολιτεία είναι ενήμερη, και οτιδήποτε και αν γίνει στο μέλλον, η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε».

O συνήγορος Σκαρμέας που πήρε το λόγο στη συνέχεια, σχολίασε την κατάθεση του μάρτυρα Διαμαντόπουλου σχετικά με την επίθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, ο οποίος επιβεβαίωσε την ώρα, την ενδυμασία, και κυρίως αναγνώρισε ως τα άτομα με τις μαύρες μπλούζες τους Πανταζή, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Παπαδόπουλο και Μαρία. Στη συνέχεια εστίασε στην κάθετη δομή της εγκληματικής οργάνωσης όπως περιγράφεται στο βούλευμα ως πυραμίδα από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή Αρχηγός-Περιφερειάρχες Βουλευτές-Πυρηνάρχες και Μέλη Ταγμάτων Εφόδου η οποία τόνισε πως επιβεβαιώθηκε πλήρως από τα έγγραφα και ιδίως από το καταστατικό. Αναφορικά με την πειθαρχία επικεντρώθηκε στις εσωτερικές εγκυκλίους της ΧΑ και επικαλέστηκε τις ομιλίες στελεχών και βουλευτών όπου οι ίδιοι λένε ότι εκφεύγει της συνηθισμένης πειθαρχίας ενός πολιτικού κόμματος και προσομοιάζει με αυτή του στρατού. Οι φράσεις «στρατός του εθνικισμού» και «στρατιωτικό δόγμα» που ακούγονται δεν μπορούν να θεωρηθούν κατά το συνήγορο σχήμα λόγου, αφού αποδεικνύονται από τις 500 φωτογραφίες της Τοπικής Νίκαιας σε όλη την Ελλάδα με φόρμες παραλλαγής και ασπίδες, με αλεξίσφαιρα και ασυρμάτους.

Σχετικά με την αρχή του αρχηγού και την κάλυψη της ηγεσίας αναφέρθηκε στο καταστατικό που καταλήγει με τη φράση «Η αρχή του Αρχηγού ως ανώτατη αρχή και η αυστηρή ιεραρχική δομή διέπει απαρέγκλιτα την εθνικοσοσιαλιστική μας κοινότητα, τη Χρυσή Αυγή». όπως και στα μηνύματα Λαγού με Πανταζή με τον Λαγό να λέει για τον Πανταζή «έλα Τασάρα μου». Ο συνήγορος υπογράμμισε επίσης ότι οι εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο απέδειξαν ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, αποτελούσαν στην ουσία μια ομάδα σε αντίθεση με τον ισχυρισμό τους ότι δεν γνωρίζονταν. Για τον οπλισμό επικαλέστηκε την συνομιλία Δεβελέκου «έχουμε 50-100 άτομα αποφασισμένα να πέσουν, να βγουνε τα λειόκαννα» το μαχαίρι του Ρουπακιά, τα μαχαίρια στην Αντίπνοια από τους Στράτο και Σιατούνη, το μαχαίρι στη δολοφονία Λουκμάν από τους Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο καθώς και μια εκτενή λίστα εγγράφων με δικαστικές αποφάσεις και εκθέσεις κατάσχεσης. Σχετικά με την εκπαίδευση ανέφερε τις δράσεις της κατασκήνωσης στη Νέδα όπως αποτυπώνονται από τους ίδιους τους κατηγορουμένους στο σκληρό δίσκο Τσακανίκα: πεζοπορία, έρπινγκ, σκοπιές, κάλυψη από τον εχθρό με όπλα, σκοποβολή, καμουφλάζ με φούμο.

Τέλος αναφορικά με την ενδυμασία, ο συνήγορος επισήμανε την αντίφαση ανάμεσα στα λεγόμενα των στελεχών της ΧΑ κατά την ανάκριση (ότι ο καθένας φοράει ελεύθερα ό,τι ρούχα θέλει στις συγκεντρώσεις του κόμματος) και σε όσα αναγνώσθηκαν σε εγκυκλίους, και μηνύματα σχετικά με την υποχρέωση επίσημης ενδυμασίας του μετώπου, τη μαύρη μπλούζα του κόμματος, την παραλλαγή πόλης τονίζοντας ότι κανένα νόμιμο πολιτικό κόμμα δε στέλνει τέτοιου είδους εντολές στα μέλη του παρά μόνο ο στρατός και η αστυνομία. Ο συνήγορος ολοκλήρωσε, σχολιάζοντας ότι μέσα από τη ζωντανή διαδικασία του ακροατηρίου επιβεβαιώθηκε αυτό ακριβώς που λέει το βούλευμα και κατέθεσε πλήθος μαρτύρων : ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε την ύπαρξη μίας εγκληματικής οργάνωσης η οποία έχει περιβληθεί τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Το λόγο πήρε τέλος ο συνήγορος Μαλαγάρης σχολιάζοντας την συντριπτική, όπως την χαρακτήρισε, αποδεικτική δύναμη των εγγράφων η οποία επιβεβαίωσε το σύνολο των ζητημάτων που είχαν ανακύψει κατά την εξέταση των μαρτύρων. Ειδικότερα, ο συνήγορος τόνισε πως αποδείχθηκε ο ναζιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης, χωρίς τον οποίο δε θα ήταν δυνατή η διάγνωση του κίνητρου τόσων εγκληματικών ενεργειών από τις οποίες απουσιάζει παντελώς το προσωπικό στοιχείο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η σύνθλιψη του κρανίου του Αιγύπτιου ψαρά από άτομα με τα οποία δεν είχε ανταλλάξει ούτε μία κουβέντα έστω κατά το παρελθόν θα φάνταζε παράλογη δίχως την ανάδειξη της ναζιστικής ιδεολογίας.

Όσον αφορά τη δομή, ο συνήγορος επισήμανε πως τα στοιχεία της ένταξης, της διεύθυνσης και της ιεραρχίας αποτυπώνονται ξεκάθαρα σε κείμενα και λόγους της ίδιας της ΧΑ επικαλούμενος την Ομιλία Πατέλη στη Σαλαμίνα. Η δε πρακτική εφαρμογή αυτής της δομής αποδεικνύεται κατά το συνήγορο από τα σχεδιαγράμματα κλήσεων της δολοφονίας Φυσσα, τις δηλώσεις Πατέλη, την απομαγνητοφώνηση του Αποστόλου. Σχετικά με την εκπαίδευση ο συνήγορος ισχυρίστηκε ότι το ουσιώδες στοιχείο είναι η εκπαίδευση αυτή καθ’αυτή αδιάφορου του ισχυρισμού των κατηγορουμένων περί γνησιότητας των όπλων ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πλείστα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη τους χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το οπλοστάσιο στο σπίτι της κατηγορουμένης Πόπορη.

Επικεντρώθηκε επίσης στα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των θυμάτων, στην ομοιομορφία εμφάνισης και τα διακριτικά σύμβολα που φέρουν οι επιτιθέμενοι, στις δηλώσεις και ομολογίες των ίδιων ότι δρουν στο όνομα της ΧΑ σχολιάζοντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία διάγνωσης του κοινού τρόπου τέλεσης των πράξεων στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης. Ο συνήγορος Μαλαγάρης ολοκλήρωσε το σχολιασμό του εστιάζοντας στην ομολογία του Αποστόλου ότι ο Π.Φύσσας ήταν στόχος της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α βάσει των συνομιλιών που αναγνώσθηκαν, όπως και στην πολιτική κάλυψη που έτυχε ο Ρουπακιάς από τον Αρχηγό αφού ούτε αποπέμφθηκε, ούτε τιμωρήθηκε.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 11.7.2018 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία των σχολιασμών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ