Η δίκη του NSU πρότυπο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Πηγή: Εφσυν

Η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης NSU στο Μόναχο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τους Έλληνες δικαστές που δικάζουν τα ηγετικά στελέχη του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος, σημειώνει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του γερμανικού ραδιοφώνου Deutschlandfun.

Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «Η απόφαση στη δίκη του NSU – Ένα σημάδι που ξεπερνά τα όρια της Γερμανίας» και ο αρθρογράφος Γιάννης Παπαδημητρίου σημειώνει τις καλές σχέσεις της Χρυσής Αυγής με την εγκληματική οργάνωση NSU.

«Πρωτοσέλιδα εφημερίδων που έκαναν λόγο για τη “δίκη του αιώνα” στη Γερμανία έστρεψαν την προσοχή των Ελλήνων στη δίκη του NSU», αναφέρει το δημοσίευμα και εστιάζει στις κατηγορίες σε βάρος της ηγεσίας της Χ.Α., που αφορούν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και επισύρουν μεγάλες ποινές φυλάκισης.

«Υπό αυτή την έννοια η δίκη του NSU θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για τους Έλληνες δικαστές», εξηγεί ο αρθρογράφος.

Ήδη από το 2015 η «Εφ.Συν.» έγραφε για την «Άλλη δίκη της Χρυσής Αυγής» (Ο Ιός, 08.02.2015) αποκαλύπτοντας πως ομοϊδεάτες και συνεργάτες της Χ.Α. βρίσκονται στον περίγυρο της γερμανικής νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ακόμη ένα κοινό στοιχείο στις δύο υποθέσεις είναι η χρονοβόρα διαδικασία λόγω του όγκου των αποδεικτικών στοιχείων: η δίκη του NSU διήρκεσε πέντε χρόνια με μόλις μία κατηγορούμενη την ώρα που η δίκη της Χ.Α. με τους 69 κατηγορούμενους διανύει τον τρίτο χρόνο της προχωρώντας με γρήγορους ρυθμούς.

Θυμίζουμε ότι στις 11.07.2018 δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη την Μπεάτε Τσέπε για συναυτουργία σε δέκα δολοφονίες και σειρά άλλων εγκληματικών ενεργειών της NSU την περίοδο 2000-2007.

Κάνοντας δεκτή την πρόταση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, το δικαστήριο επέβαλε στην 43χρονη Τσέπε την ανώτατη ποινή, κρίνοντας ότι ήταν συναυτουργός στις δολοφονίες εννέα μεταναστών, του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη και οκτώ Τούρκων, καθώς και μιας αξιωματικού της γερμανικής αστυνομίας.

Η Τσέπε δεν ήταν παρούσα στις δολοφονίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν συναυτουργός και ιθύνων νους του δικτύου, που βαρύνεται και για βομβιστικές επιθέσεις σε μεταναστευτικές κοινότητες με δεκάδες τραυματίες και για 15 ένοπλες ληστείες τραπεζών.

Οι δολοφονίες αποδόθηκαν στους δύο στενούς συνεργάτες της Τσέπε στο NSU, τον Ούβε Μπόντλος και τον Ούβε Μπένχαρντ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2011 έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας σε τράπεζα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ