Ημέρα 254: «Έχουμε αρχηγό, ιεραρχία και όχι πολιτικό σύντροφο»

254η συνεδρίαση- Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών-01/06/2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αναγνωστέα έγγραφα

Στη σημερινή συνεδρίαση η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση του υπ’αριθμ. 426 εγγράφου από τον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων το οποίο περιέχει αποσπάσματα δικογραφιών, καθώς και άρθρα σχετικά με ρατσιστικών επιθέσεων συσχετιζόμενων με τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα σταχυολογούνται τα κάτωθι αποσπάσματα:

-Γνωστοποίηση και κλήση προς τον Δημήτριο Ζώτο ως αντίκλητο δικηγόρο.
-Γενική Αστυνομική Διεύθυση Αττικής […] για τη δημοσιοποίηση στοιχείων ημεδαπού που κατηγορείται γαι επιθέσεις κατά 4 αλλοδαπών τον Σεπτέμβρη του 2012 […] πρόκειται για τον Κοντομούς Κωνσταντίνο, γεννηθέντα το 1993 .
-28/2/13 εξιχνιάστηκαν 4 επιθέσεις εις βάρος αλλοδαπών 4 επιθέσεις για συμμετοχή συνελήφθη ένας 20χρονος ημεδαπός.
-4 επιθέσεις εις βάρος αλλοδαπών σε Αττική. Ο συλληφθείς στις 10/9/12 εισήλθε μαζί με άλλους δράστες σε κουρείο και επιτέθηκαν σε υπηκόους Πακισταν με μαχαίρι και έριξαν βόμβα μολότωφ στο κατάστημα.
-22/9/12 στην οδό Ερμού στην Μεταμόρφωση μαζί με άλλους δράστες επιτέθηκαν με μηχανές με μαχαίρι σε 3 αλλοδαπούς που κινούνταν πεζή τραυματίζοντάς τους, τον έναν από αυτούς στη θωρακική χώρα.
-Ανακοίνωση: Δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία 2 ατόμων που συνελήφθησαν στο Χαϊδάρι […] Δράκο Παναγιώτη που γεννήθηκε το 1986 και Χαϊδά Γρηγόριο-Λουκά.
-Επίδειξη φωτογραφιών στον Ναουάζ Μουλφάν γενν. 1985 για 4 άτομα ελληνικής καταγωγής, για πράξη που έλαβε χώρα στις 12/7/13 στον Ταύρο.

Ακολούθως η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση δελτίου Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ από 1/4/13 με περιεχόμενο «Η ΕΛ.ΑΣ. στο Μενίδι καλύπτει τις επιθέσεις φασιστών». Παράλληλα αναγνώστηκαν δελτία Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ Χανίων για την προτροπή κινητοποιήσεων ώστε να κλείσουν τα ορμητήρια τα γραφεία της ΧΑ στα Χανιά, καθώς επίσης και δελτίο Τύπου της κίνησης σχετικά με την επίθεση της ΧΑ στα γραφεία της Τανζανικής κοινότητας, με αξιοσημείωτο επίσης περιστατικό την επίθεση στη δικηγόρο Κούρτοβικ από μέλη της ΧΑ όταν η τελευταία προέβη σε καταγγελία της επίθεσης.

Αντίστοιχα αναγνώστηκαν δελτία Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ για κινητοποιήσεις στον Κορυδαλλό καθώς και για τη στοχευμένη επίθεση σε βάρος μετανάστη από το Πακιστάν από μέλη της ΧΑ. Παρόμοιο περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης καταγράφηκε βάσει των δελτίων Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ στην Κόρινθο, 13/2/12 με τον τραυματισμό 4 μεταναστών.

Στη συνέχεια της διαδικασίας υποβλήθηκε ένσταση από μέρους των συνηγόρων Βελέντζα και Γκαραβέλα σχετικά με τη μη ανάγνωση των υπ’ αρ. 427 επόμενων καθώς σύμφωνα με τους συνηγόρους της υπεράσπισης, στους τίτλους των ψηφιακών αρχείων από τον σκληρό δίσκο του Πατέλη αναγράφονται τίτλοι επιλεγμένοι από την πολιτική αγωγή που δεν έχουν αποδειχθεί ως προς το περιεχόμενό τους κατά την κύρια διαδικασία. Η έδρα κατέγραψε το αίτημα και απεφάνθη ότι δε λαμβάνει υπόψη τα σχόλια, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρακτικά της δίκης δεν πρόκειται να περιληφθούν σε αυτά, οι εν λόγω εκθέσεις.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση του υπ’αριθμ.350 εγγράφου που αφορά στον σκληρό δίσκο Πατέλη-Σκαρπέλη, καθώς δε μπορεί να προβληθεί στη συγκεκριμένη αίθουσα το οπτικοακουστικό υλικό που προηγείται. Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Ενημερωτικό σημείωμα για παύση λειτουργίας γραφείων και πειθαρχικά παραπτώματα μελών ΧΑ.
-Εγκύκλιος 11: «Κάθε επίθεση σε βουλευτή του κινήματος από οποιονδήποτε θεωρείται επίθεση κατά της ΧΑ. Απόλυτος σεβασμός στην ιεραρχία, οποιοδήποτε έγγραφο προς την κεντρική διοίκηση χωρίς την έγκριση του περιφερειάρχη, θα επιστρέφεται».
-Εγκύκλιος 13: «[…] Τα ΜΜΕ έχουν εντολή να μην προβάλουν καθόλου την παρουσία μας όπου γινομαστε δεκτοί με επιδοκιμασίες […] Απαγορεύεται οποιαδήποτε μεμονωμένη παρουσία σε εκδήλωση που δεν είναι απολύτως ελεγχόμενη».
-Εγκύκλιος 18: «Προς ενημέρωση στελεχών, σας στέλνουμε κατάλογο με ονόματα που απαρτίζουν το Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΕ του κόμματος […] Παρακαλούμε όπως ενημερωθούν άπαντες για την ιεραρχία του κινήματος».
-Εγκύκλιος 2: «Καταγραφή μελών: Τα μέλη της ΧΑ χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: τα πλήρη και τα δόκιμα μέλη. Για τα πλήρη μέλη, αγωνιστική παρουσία προ του 2009. Για τα δόκιμα μέλη θα πρέπει να υπάρχει πρόταση τουλάχιστον 2 μελών και με δράση προ των εκλογών του 2012».
-Εγκύκλιος 4: «απαγορεύεται άπασα συζήτηση εκτός πολιτικού περιεχομένου […] κάθε είδους ζήτημα επικαιρότητας να συζητείται με βάση τις αρχές μας […]».

Περαιτέρω παρατίθεται απόσπασμα από την ομιλία Πατέλη στην τοπική Νίκαιας : «[…]είμαστε οι χρυσαυγίτες με τις μαύρες μπλούζες […] είμαστε ο ακρογωνιαίος λίθος της ΧΑ.. Πρέπει να ξέρουμε ότι η ΧΑ ήταν πριν από εμάς, είναι τώρα και θα είναι και μετά από μας […] ρουσφέτια, ψευτιές και ρουφιανιές δε χωράνε και κόβονται από τη ρίζα. Η πειθαρχία είναι σημαντικός παράγοντας του ανθρώπου και κινητήριος μοχλός στη ΧΑ. Έχουμε αρχηγό, ιεραρχία και όχι πολιτικό σύντροφο. Η μη πειθαρχία είναι και ο εσωτερικός πόλεμος του κινήματος. Χωρίς πειθαρχία πολεμάμε τον ίδιο μας τον αρχηγό. Η πειθαρχία δεν είναι μόνο πώς μιλάμε στον ανώτερό μας αλλά πώς είμαστε ενδυματολογικά, πώς φερόμαστε, πώς δινουμε μάχη στο δρόμο με τους συναγωνιστές μας […]».

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των υπ’αριθμ. 428, 432 και 434 που αφορούν σε ψήφισμα των εργαζομένων στις φορολογικές υπηρεσίες Αττικής & Κυκλάδων, καταδικάζοντας την παρουσία μελών της ΧΑ στη ΔΟΥ, στην ένορκη κατάθεση Τσακανίκα καθώς και στην ένορκη κατάθεση του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου και την αντίστοιχη ανάγνωση των ρεπορτάζ του στα ΝΕΑ σχετικά με την παρουσία και τη δράση της ΧΑ στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε για τις 21/06/2018 στην Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ