Ημέρα 247: «Ο στρατός πρέπει να επιληφθεί του πράγματος. Να κλείσουν τα σύνορα.»

247η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 2.5.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τη συνέχιση της διαδικασίας με την προβολή του προταθέντος από τους συνηγόρους υπεράσπισης μέρους του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στο αναγνωστέο έγγραφο 327 (:δηλαδή στον κατασχεθέντα σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου). Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα βίντεο, από τα οποία σταχυολογούνται ενδεικτικά χωρία :

Ομιλία Μιχαλολιάκου στην Καλαμάτα: «[…] Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα αλλά την κατάντησαν φτωχή. Έφεραν λαθρομετανάστες κ.λπ. Όχι στο μνημόνιο λοιπόν, με κάθε τρόπο, χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. […]».

Βίντεο με ομιλία Μιχαλολιάκου: «[…] Πώς γίνεται χώρες όπως η Γερμανία κ.λπ. που είναι στο κρύο να έχουν αυτάρκεια και όχι η Ελλάδα, που είναι στον ήλιο. […]».

Βίντεο με ομιλία Μιχαλολιάκου: «[…] Τα εγκλήματα σε χωριά και πόλεις, ιδίως από αλλοδαπούς, είναι μια μάστιγα. […] Δώστε μας τη δύναμη, για να ξεβρωμίσει ο τόπος, γιατί βρωμάει απ’ το κεφάλι κυριολεκτικά».

Συνέντευξη Μιχαλολιάκου στο BBC: «[…] Αλλιώς να τους πάρουν οι Αμερικανοί, που έκαναν τους πολέμους. Να πάρουν τους Αφγανούς φίλους τους λοιπόν. Που φεύγουν από το Αφγανιστάν και έρχονται στην Ελλάδα. Ο στρατός πρέπει να επιληφθεί του πράγματος. Να κλείσουν τα σύνορα. […]».

Βίντεο με ομιλία Μιχαλολιάκου: «[…] Η Ελλάδα έχει γίνει Χάρλεμ. Δεν το λέω σαν ηθικολόγος. Είναι μια πραγματικότητα, μας αρέσει δεν μας αρέσει. […]».

Διάφορα επιμέρους βίντεο από τον φάκελο «14 Ιανουαρίου Πειραιεύς Χ.Α.» με ομιλία Μιχαλολιάκου: «Είδα μια τέντα τεράστια ότι έκαναν παγοδρόμιο, οπότε οι Πειραιώτες μπορούν να είναι ευχαριστημένοι. […] Κάποτε ήταν ανέκδοτο το Αλβανός τουρίστας, τώρα είναι το Έλληνας ναύτης. […] Παρένθεση, ως προς τον Κασιδιάρη. Στο Human Rights Watch, μια ΜΚΟ κατ’ ευθείαν από το State Department. Έχουν και οι Έλληνες ανθρώπινα δικαιώματα τους είπε. Από την Αμερική ξεκινούν όλα τα κακά. Αυτοί έχουν κλειστά τα σύνορα όμως. Γιατί να είναι εδώ η αφγανική κοινότητα, να πάνε εκεί. […]».

Βίντεο από τον φάκελο «19 Ιανουαρίου Δημοτικό Συμβούλιο με ομιλία Μιχαλολιάκου: «Για το επίδομα επικινδυνότητας της δημοτικής αστυνομίας, δεν μπορώ στο σημείο αυτό παρά να επαινέσω τον Δήμαρχο. Αλλά μίλησε σε ώτα μη ακουόντων. […]».

Βίντεο από τον φάκελο «Φάκελος 28 Ιανουαρίου 2012 Ίμια» με ομιλία Μιχαλολιάκου: «Είστε εδώ ο αφρός. Που ήρθατε μες στο κρύο. […] Με θλίβει που ο ελληνικός λαός σηκώθηκε από ανάγκη οικονομική και όχι εθνική. […]».
Βίντεο από τον φάκελο «19/2/2012 TUTTI FRUTI» με συνέντευξη Μιχαλολιάκου: «Στο θέμα των λαθρομεταναστών η Χ.Α. είχε το θάρρος να μιλήσει γι’ αυτό. […] Να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Είναι γνωστό το τραγούδι του Καζαντζίδη “το ψωμί της ξενιτιάς είναι πικρό”. Ο δρόμος του μεταξιού είναι σήμερα ο δρόμος έλευσης των μεταναστών και των ναρκωτικών. […] Ο κ. Τσίπρας, ο σύντροφος Τσίπρας, η συντρόφισσα Αλέκα, φυσικά και δεν μας θέλουν στη Βουλή. Είναι μονότονη η στάση τους από τον Β’ Π.Π. Θεωρούν ότι οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα. […]».

Διάφορα βίντεο από τον φάκελο «3 Μαρτίου 2012 Der Spiegel» με συνέντευξη Μιχαλολιάκου: «Να φύγουν, αυτό θέλουμε. Δεν μπορεί η χώρα να τους θρέψει. Εκτός αυτού, εμείς θέλουμε να ληφθούν μέτρα για τους Έλληνες. […]».
Διάφορα βίντεο από τον φάκελο «22 Μαρτίου 2012 Crush βίντεο» με ομιλία Μιχαλολιάκου: «Είναι ένα κόμμα εθνικιστικό, λαϊκό. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε στους ορεινούς ή στους πεδινούς. Ακραίοι εθνικιστές, πατριώτες, για τη δικαιοσύνη, ναι είμαστε ακραίοι. Αν εννοούν ακραίους τραμπούκους, όχι. […] Μας έχουν κάνει ντενεκέ λαθρομεταναστών, έχουμε υπογράψει με το Δουβλίνο 2. […] Ο Κοτζιάς, που έφτιαξε την αίθουσα αυτή, έτσι χαιρετούσε. […]».

Διάφορα βίντεο από τον φάκελο «18 Ιουνίου 2012 elections» με ομιλία Μιχαλολιάκου: «[…] Δεν κατόρθωσαν να λεηλατήσουν τις ψήφους της Χ.Α. […] Τους ευχαριστούμε που παρ’ ολίγον γίνεται η Χ.Α. τέταρτο κόμμα. Η πόλωση δεν μας αφορά, η κινδυνολογία της μιας πλευράς και της άλλης, είμαστε σταθεροί.».

Βίντεο από τον φάκελο «20.6.2012 statementbirthday» με ομιλία Μιχαλολιάκου: «[…] Ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι θα περιορίσει τη λαθρομετανάστευση. Με τις ψήφους της Ν.Δ., της Χ.Α., των ΑΝ.ΕΛ. έχει τη δυνατότητα να το κάνει, ας το κάνει, αλλιώς οι δηλώσεις του ήταν μόνο για ψηφοθηρία».

Βίντεο από τον φάκελο «22/6/2012extra3flocafevid» με συνέντευξη Μιχαλολιάκου: «[…] 40 μέρες όλα τα κανάλια λασπολογούσαν τη Χ.Α. και χάσαμε 0,05%, 1.000-2.000 [ψήφους]. […] Θα γίνουν συσσίτια. […] Δεν το κάνουμε για να πάμε στον παράδεισο. Δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά εθνικό. Δεν το πίστευα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπεφτε κάτω από το 20% αλλά είναι άτιμο πράγμα ο ψηφοφόρος. […]».

Βίντεο από τον φάκελο «2012-06-23 netelamvid».

Βίντεο από τον φάκελο «2012-06-29 statementvid» με ομιλία Μιχαλολιάκου: «[…] Είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε άριστα για τον αποκλεισμό της Χ.Α. […]».

Βίντεο με πλάνα από συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες στο πλαίσιο διανομής τροφίμων.

Διάφορα βίντεο από τον φάκελο «Salonica video» με ομιλία Μιχαλολιάκου: «[…] Βλέπω εκεί μεταξύ σας έναν Παπαφλέσσα, ήρθε εδώ για να μας ευλογήσει. […] Πριν κάποιο καιρό η Χ.Α. έκανε εκδήλωση για να τιμήσει τον μεγαλύτερο Έλληνα, τον Αλέξανδρο. Πόσοι αναρχοκομμουνιστές δεν εναντιώθηκαν. […]».

Βίντεο από τον φάκελο «IMIA-poreia» με παρέλαση συγκεντρωμένων με σημαίες, που φωνάζουν συνθήματα «έξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα», «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ», «αίμα τιμή Χ.Α.» κ.λπ.

Βίντεο από τον φάκελο «Αρχείο 7.2.2011 δημοτικό συμβούλιο» με αναφορά Μιχαλολιάκου σε σχέση με την απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τη σύνθεση του εκλογικού σώματος.

Βίντεο από τον φάκελο «Αρχείο- 2.5.2011» [σχετικό με την παραπάνω απόφαση του ΔΣ Αθηναίων].
Βίντεο από τον φάκελο «ΔΣΑ Ομιλία» με ομιλία Μιχαλολιάκου: «Όλα αυτά, τα παγκάκια κ.λπ., ταλαιπωρούν τους πολίτες. […]».

Βίντεο από τον φάκελο «ΝΓΜ» [συνεδρίαση σε δημοτικό συμβούλιο] με ομιλία Μιχαλολιάκου: «[…] Είτε έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει παρακράτος. Έρχομαι στο μεγάλο θέμα, στον ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου. Γίνονται κινήσεις για να στηθεί. […] Δεν υπάρχει νόμος για τις διαδηλώσεις λόγω πολιτικής δειλίας, όπως έχει πει ο δήμαρχος. Αυτή είναι η ρίζα του κακού. Εδώ όποιος πρόλαβε τον κόσμο είδε. Δεν είναι δημοκρατία αυτή. […]».

Βίντεο από τον φάκελο «22.9.2011 Συνέντευξη» με συνέντευξη Μιχαλολιάκου: «[…] Εμείς δεν λέμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με μια γενοκτονία, απλά πρέπει να λειτουργήσουν οι νόμοι, να κλείσουν τα σύνορά μας και να περιοριστεί η Τουρκία, που ευθύνεται για την έλευση όλων αυτών.».

Βίντεο από τον φάκελο «Δηλώσεις Μιχαλολιάκου σε ΜΜΕ»: «[…] Σήμερα στην Ελλάδα του μνημονίου τα ξεπουλάμε όλα. Έτσι, φέτος η εκδήλωση για τις Θερμοπύλες έχει αναγκαία και χαρακτήρα πολιτικό.».

Βίντεο 38, ομιλία Μιχαλολιάκου σε Τ.Ο. Λιοσίων: «[…] Αγωνιζόμαστε η πολιτεία της Χ.Α. να γίνει κάποτε η ελληνική πολιτεία. Κάποτε είμασταν πολλοί λίγοι στη Χ.Α., πλέον είμαστε πάρα πολλοί. Αυτοί όμως οι πάρα πολλοί πρέπει να γίνουν όπως οι πολύ λίγοι. Δεν θα γίνουμε εμείς σαν αυτούς, αλλά αυτοί σαν εμάς. […] Ελπίζω να είναι έτοιμο ένα φυλλάδιο με την ιδεολογία μας σύντομα. Άλλο ένα για τα καθήκοντα του χρυσαυγίτη και της χρυσαυγίτισσας, άλλο ένα για τις τοπικές. Οι τοπικές δεν είναι μέρη για κουτσομπολιό, καφέ κλπ., αν γίνουν τέτοια θα κλείνουν. […]».

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 9.5.2018 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ανάγνωση αναγνωστέων εγγράφων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ