Ημέρα 238: «Οι άλλοι εκτελέσανε απλά αυτό που τους είπανε.»

238η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, 27.03.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης εξακολουθεί να είναι εφικτή με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση των απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του υπ’ αρ. 276 αναγνωστέου εγγράφου. Πρόκειται για το ακουστικό υλικό του συστήματος νομίμων επισυνδέσεων της ΔΑΕΕΒ, το οποίο κατεγράφη σε εκτέλεση διατάξεων του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία από αυτές που αφορούν τον με δηλωθέντα στοιχεία συνδρομητή Αποστόλου Νικόλαο, οι συνομιλητές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο μαχαίρωμα Πακιστανού υπηκόου την προηγούμενη ημέρα της συνομιλίας, στις προσλήψεις μελών στα γραφεία της ΧΑ, για το γεγονός ότι μετά τη δολοφονία Φύσσα είχαν κλείσει τα τοπικά γραφεία της ΧΑ, ενώ, σχετικά με τη δολοφονία, ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι «[…] μα όταν βάζει το μαχαίρι στο χέρι κάποιου και δεν έχει ξαναμαχαιρώσει, από το φόβο του και μόνο θα δώσει καρδιά επί τόπου[…]».

Στην έκθεση απομαγνητοφώνησης της 27-09-2013 που αφορά συνδιάλεξη μεταξύ των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας Αποστόλου και Sal Abdul Aziz, οι συνομιλητές αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δεύτερου ομιλούντα, του Μπαρμπαρούση και του «Καιάδα» που εκκρεμούν στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στις τηλεοπτικές ειδήσεις που μιλούν για στρατό της ΧΑ και εκπαιδεύσεις, σε «αυτόν που μαχαίρωσε τον άλλον» και «έλεγε ότι ήταν σε άμυνα», αναρωτώμενοι εάν «θα του βάλει δικηγόρο το κόμμα», καθώς και στους «αναρχικούς» που «ψάχνουν να βρουν το χώρο».

Σε επόμενη απομαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ των συνδρομητών Αποστόλου και Καραμιχάλη, ο πρώτος εκ των ομιλούντων εκδηλώνει την ανησυχία του ότι θα σχηματιστεί και για τον ίδιο δικογραφία, γιατί ήταν και με τον Δεβελέκο, γεγονός που θα τον εμποδίσει θα κατέβει και για υποψήφιος. Στη συνέχεια αναφέρονται στο «τι προκάλεσε ο Γιώργος», συμπληρώνοντας ότι «οι άλλοι εκτελέσανε απλά αυτό που τους είπανε» και ότι «ήταν στημένο, από καιρό θέλαν να τον φάνε». Αναφέρονται και σε μια 50χρονη γυναίκα, η οποία ανήρτησε ανακοίνωση μετά τη δολοφονία του Φύσσα εκφράζοντας εναντίωση προς τους χρυσαυγίτες και την οποία κάλεσε ο πρώτος ομιλών, της είπε να φύγει και της όρισε τι να πει, ώστε να μην την πειράξει κανείς.

Σε επόμενη συνομιλία μεταξύ των ίδιων συνδρομητών, την 28-09-2013, η δεύτερη συνομιλήτρια περιγράφει στον πρώτο συνομιλητή τα βίντεο που προβάλλει η τηλεόραση, λέγοντάς του χαρακτηριστικά «Βλέπω τα χάλια σας […] Βλέπω και τα παλιά σας του Παντελεήμονα, που δείχνει του Μελιγαλά τα ρεζιλίκια, που έδειξε μόλις τώρα το βίντεο της δολοφονίας», επισημαίνοντας πως φάνηκε και ένα μπράτσο με σβάστικα, (η ομιλούσα αποκαλεί τη σβάστικα ως μαίανδρο, λέγοντας πως τα μπερδεύει), το οποίο ο πρώτος ομιλών πιθανολογεί πως είναι το δικό του.

Στην απομαγνητοφωνημένη συνομιλία της 20-09-2013 μεταξύ των συνδρομητών Αποστόλου Νικόλαου και Γιαννιτσά Αλέξανδρου, ο πρώτος εκ των συνομιλητών λέει στον δεύτερο ότι έχει «ένα καλάμι και ψαροντούφεκο αχρησιμοποίητο», το οποίο θέλει να πουλήσει για «να φύγει από πάνω» του.

Σε επόμενη απομαγνητοφώνηση συνομιλίας από 28-09-2013 μεταξύ του Αποστόλου και της μητέρας του, μετά από κλήση που έγινε από τον πατέρα του, ο πρώτος εκ των συνομιλητών αναφέρει στην δεύτερη ότι το γεγονός ότι βρίσκεται σε αναστολή θα λειτουργήσει επιβαρυντικά στην περίπτωσή του, γιατί ο ίδιος έχει «δώσει το οκ για 2-3 πράγματα» και «ο δικηγόρος από το κόμμα πάνω» του ανέφερε πως «το πρώτο δικαστήριο που θα γίνει θα είναι το δικό σου», αλλά, συμπλήρωσε, οι ίδιοι θα επικαλεστούν άμυνα, γιατί ήταν 4 έναντι 30. Ενημερώνει, επίσης, την συνομιλήτρια σχετικά με τις «διωγμένες» της ΧΑ που αναφέρουν τα κανάλια, περιγράφοντας το περιστατικό με τη γυναίκα που έβγαλε την ανακοίνωση. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι είχαν αναρτήσει τη φωτογραφία του σε σάιτ οι αναρχικοί με τη μνεία «γνωστός φασίστας», αλλά ότι στο τέλος κατόρθωσαν να το ρίξουν το σάιτ με αναφορές, για να μην το δει η αστυνομία και «γίνει θέμα».

Στην από 20-09-2013 απομαγνητοφωνημένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Δεβελέκου και Μαρίνας, η δεύτερη μεταφέρει στον πρώτο αυτά που παρακολουθεί στην τηλεόραση και τον ρωτάει εάν «ο τύπος ήταν πράγματι σε άμυνα». Ο πρώτος συνομιλητής αναφέρεται στο ότι και η «Αλεξία» καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκισης, ενώ αμφότεροι των συνομιλητών καταφέρονται ενάντια στα κανάλια και τους δημοσιογράφους που κάνουν λόγο για εκρηκτικά, αναφερόμενοι σε κροτίδες. Ο πρώτος ομιλών αναφέρθηκε και στον αστυνομικό που τον συνέλαβε, ο οποίος του γνωστοποίησε πως «μαζί σας είμαι, αλλά πρέπει να το κάνω» και στη συνέχεια θυμήθηκε πως όταν τον είχαν ξανασυλλάβει στο παρελθόν «με το όπλο, ήταν ένας αστυνομικός εκεί πέρα», ο οποίος του είπε πως τους έχει ψηφίσει και τους υποστηρίζει, αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει τη διαδικασία «γιατί είχε προχωρήσει στην ιεραρχία».

Η ανάγνωση των απομαγνητοφωνημένων συνδιαλέξεων συνεχίστηκε με συνομιλίες του συνδρομητή Κορκοβίλη. Η επόμενη απομαγνητοφώνηση αφορά συνομιλία μεταξύ Κορκοβίλη και Νικολή. Ο δεύτερος ομιλών, με αφορμή τα όσα προβάλλουν τα κανάλια, κάνει αναφορά στο ότι όσο «είχαν αφήσει τη ΧΑ ανεξέλεγκτη […] μάζευαν στοιχεία», καθώς και στους «200 φακέλους με καταγγελίες […] οι οποίες δεν είναι ψεύτικες». Συνεχίζει λέγοντας ότι «βαρέσανε κομμουνιστές, σφάξανε μετανάστες, όλα αυτά είναι παράνομα […]». Ο πρώτος συνομιλητής απαντά σχετικά με τους μάρτυρες ότι «έχουν πάρει και το χαρτζιλικάκι τους». Γίνεται, επίσης, αναφορά στη σύλληψη του αστυνομικού του Μπαρμπαρούση, στις άρσεις των τηλεφωνικών συνδέσεων πριν το φόνο, προκειμένου «να δουν και όλες τις ομάδες δράσης» και στην πτώση του ποσοστού της ΧΑ μετά τη δολοφονία.

Στην απομαγνητοφώνηση της 24-09-2013 που αφορά και πάλι τον συνδρομητή Κορκοβίλη, ο οποίος συνδιαλέγεται με τον Φίλιππα, γίνεται λόγος για ακύρωση της διανομής του Σαββάτου, για τις κάρτες που δε φέρουν ονόματα, αλλά κωδικούς και για τα γραφεία όπου δε γνωρίζουν εάν βρέθηκε κάτι κατά την έρευνα εκεί. Στην άρση απορρήτου που αφορά τη σύνδεση του συνδρομητή Παππά Μιχαήλ, η πρώτη απομαγνητοφωνημένη συνομιλία λαμβάνει χώρα την 23-09-2013 μεταξύ του ιδίου και του «Κώστα». Μεταξύ άλλων αναρωτιούνται «πώς το έκανε αυτό ο Ρουπακιάς», γιατί μόλις τον συνέλαβαν συστήθηκε στους αστυνομικούς ως χρυσαυγίτης και καταλήγουν στο ότι «ήταν πληρωμένος». Στην από 21-09-2013 απομαγνητοφώνηση μεταξύ Ανδρουτσόπουλου και Τσουλάκου, οι συνομιλητές αναφέρονται στο ότι «ο Αντώνης ήθελε να βάλει τον Κατέλη φυλακή».

Στη συνέχεια αναγνώσθηκαν απομαγνητοφωνήσεις που αφορούν τον συνδρομητή Πατέλη. Συγκεκριμένα η από 24-09-2013 τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Πατέλη και Βάλδη, η της ίδιας ημέρας συνομιλία μεταξύ Πατέλη και Ζέρβα και η από 23-09-2013 συνομιλία Πατέλη – Δεμέστιχα. Στην από 19-09-2013 απομαγνητοφώνηση συνομιλίας Πατέλη και καλούντος από σταθερό τηλέφωνο, ο καλών αναφέρει πως ο Γερμενής πληροφορήθηκε από ομάδα ΔΙΑΣ πως τα άτομα που κυνηγήθηκαν το βράδυ της δολοφονίας δεν ήταν 15 αλλά 5.

Ακολουθούν συνδιαλέξεις που αφορούν τον συνδρομητή Τσακανίκα. Αρχικά, αναγνώσθηκε η συνομιλία μεταξύ Πατέλη και Τσακανίκα από 20-09-2013, στη συνέχεια η από 21-09-2013 απομαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ Τσακανίκα και Βελησσαρίωνα, η από 21-09-2013 συνομιλία Τσακανίκα- Παππά Μιχαήλ, η από 24-09-2013 επικοινωνία του με τον Πατέλη, καθώς και η συνομιλία του ιδίου με τον Πεσλή, στην οποία αναφέρει ότι θα μηνύσει τους δημοσιογράφους που τον τοποθέτησαν στα επεισόδια στο Κερατσίνι. Διαβάστηκε και το μήνυμα που απεστάλη την 23-09-2013 από Τσακανίκα στον Λαγό σχετικά με τους δημοσιογράφους, καθώς και η απάντηση του Λαγού προς τον Τσακανίκα.

Τέλος, διαβάστηκαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του συνδρομητή Πανταζή, ο οποίος κάνει χρήση τηλεφωνικού αριθμού καταχωρημένου στο όνομα Σαλάμ.

Η υπεράσπιση αιτήθηκε να αναγνωσθούν κι άλλες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που αφορούν τον Ανδρουτσόπουλο και η Πρόεδρος κάλεσε τους συνηγόρους να υποβάλουν γραπτώς το σύνολο των εγγράφων τους, ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση του συνόλου των αιτημάτων τους.

Στο σημείο αυτό η έδρα διακόπτει για την Τετάρτη, 28/03/2018 στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσει με την ανάγνωση του υπ’ αρ. 277 εγγράφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ