ΗΜΕΡΑ 231: «ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΟ “ΡΕΣΑΛΤΟ”»

231η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 5.3.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Συνέχιση σχολιασμού των αναγνωστέων εγγράφων με αριθ. 1-201 από τους συνηγόρους υπεράσπισης κατ’ άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, σε σχολιασμό κατ’ άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας των αναγνωστέων εγγράφων με αριθ. 1-201 προέβησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Ρουσσόπουλος, Οπλαντζάκης, Βελέντζα, Τσάγκας, Κουντούρης και Ρουμπέκας. Συνοπτικά:
Ο συνήγορος Ρουσσόπουλος θεωρεί ότι με την ανάγνωση των αναγνωστέων προέκυψε η «κατάρρευση» του κατηγορητηρίου. Κατά τον ίδιο, από την προβολή των βίντεο φαίνεται ότι κάποιοι μάρτυρες ψευδόρκησαν. Σύμφωνα με τον συνήγορο, στην εκπομπή του Χίου φάνηκαν κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα, που παραπονούνταν για τα προβλήματά της, και κανένας κοντοκουρεμένος. Ο συνήγορος επισήμανε το αίτημά του να ξαναέλθει ο μάρτυρας Πουλικόγιαννης στο ακροατήριο, για να εξεταστεί μετά και την προβολή βίντεο σχετικών με την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Ο συνήγορος Οπλαντζάκης αντιπαρέβαλε την προανακριτική κατάθεση της Τοσλούκου [συντρόφου Π. Φύσσα] –καθώς η προαναφερθείσα δεν εξετάστηκε στο ακροατήριο– με την κατάθεση του Χατζησταμάτη. Εξ αυτής συνήγαγε ότι ο Π. Φύσσας δεν ήταν στοχοποιημένος. Κατά τον συνήγορο, η Τοσλούκου δεν κλήθηκε από τις ανακρίτριες για να καταθέσει, επειδή δεν είχε προβεί σε καμία αναφορά που να ενοχοποιεί τη Χ.Α. Από το video του «Passion Lingerie» προκύπτει ότι ο Ρουπακιάς εισέρχεται παράνομα σε αντίθετο ρεύμα σε ώρα που η κίνηση είναι μεγάλη και βγαίνει μόνος από το όχημά του. Κατά τον συνήγορο, το παγκάκι στο οποίο κατέθεσαν οι μάρτυρες Ζώρζου και Καραγιαννίδου ότι κάθονταν κατά τον χρόνο του συμβάντος ήταν διαφορετικό. Κατά τον συνήγορο, με την αναφορά στον Καζαντζόγλου, υπήρξε η πρόθεση κατασκευής άμεσων αυτουργών του Ρουπακιά. Κατά τον ίδιο, η πολιτική αγωγή προσπαθεί να αποδομήσει την αστυνομία, γιατί οι μάρτυρες Χατζησταμάτης, Ζώρζου και Καραγιαννίδου κατέθεσαν με αντίθετο περιεχόμενο από ότι οι αστυνομικοί.

Η συνήγορος Βελέντζα σχολίασε ότι καταρρίπτεται ευθέως το κατηγορητήριο με βάση τα αναγνωστέα έγγραφα. Κατά την ίδια, ο Ρουπακιάς ενήργησε μόνος, καθώς δεν υπήρχαν άλλα άτομα στο σημείο της δολοφονίας του Π. Φύσσα μαζί του και δεν είχε την πρόθεση διαφυγής. Γενετικό υλικό του Μπαρέκα ή του Καζαντζόγλου δεν ανευρέθηκε στο αμάξι που οδηγούσε ο Ρουπακιάς. Κατά την ίδια, από την προανακριτική κατάθεση της Τοσλούκου και τις εκθέσεις αυτοψίας προέκυψε ότι επρόκειτο για μια παρεξήγηση για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που κατέληξε σε συμπλοκή. Ενδεχομένως γι’ αυτό και οι ανακρίτριες δεν κάλεσαν την Τοσλούκου για να καταθέσει ως μάρτυρας. Η συνήγορος αναφέρθηκε εκτενώς στους χρόνους επικοινωνίας της αστυνομίας μέσω ασυρμάτων. Ως προς την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, διαπίστωσε ότι οι επελθούσες σωματικές βλάβες ήταν ελαφριές βάσει των ιατρικών πιστοποιητικών. Θεωρεί δε ότι ως προς την επίθεση στους ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ υπήρξε μεθόδευση.

Ο συνήγορος Τσάγκας επισήμανε ότι δεν προέκυψε η στοχοποίηση του Π. Φύσσα. Κατά τον ίδιο, η παρουσία του Ρουπακιά στην οδ. Π. Τσαλδάρη ήταν συμπτωματική και με ασφάλεια μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι δεν υπήρξε σχέδιο για την ανθρωποκτονία. Ο συνήγορος θεωρεί το βίντεο του «Passion Lingerie» πολύ σημαντικό και ευχής έργον που υπάρχει στη δικογραφία, καθώς αποτελεί για τους κατηγορούμενους αδιάψευστο μάρτυρα υπεράσπισης. Με βάση αυτό, προκύπτει ότι δεν υπήρξαν δυο κύματα επιθέσεων κατά του Π. Φύσσα. Τα τραύματα που προκλήθηκαν στην πρώτη κινητικότητα δεν σχετίζονται, δεν έχουν καμία σχέση από άποψη βαθμού σοβαρότητας, με αυτά που προκάλεσε ο Ρουπακιάς. Προκύπτει δε ότι τα άτομα που ήταν στο πεζοδρόμιο, ως συμπαγής ομάδα κατά τους μάρτυρες κατηγορητηρίου, είχαν ήδη φύγει όταν ο Ρουπακιάς τέλεσε την πράξη του. Για τους χρόνους που αναγράφονται στο βιντεοληπτικό υλικό πρέπει να γίνει εναρμόνιση των χρόνων με αρμονικό τρόπο και όχι κατά το δοκούν –όπως το κάνει η πολιτική αγωγή. Κατά τον ίδιο, κάποιοι μάρτυρες κατέθεσαν ψευδώς. Είναι δε σαφές ότι καμία προμελέτη δεν προκύπτει και συνακόλουθα καμία συνέργεια – κανένα οργανωμένο σχέδιο ανθρωποκτονίας. Ως προς την υπόθεση του ΠΑΜΕ, από τα τραύματα του Πουλικόγιαννη και των λοιπών ναυτεργατών δεν προκύπτουν χτυπήματα τέτοια ώστε να προκύπτει απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο συνήγορος Κουντούρης επισήμανε ότι ως προς τον εντολέα μου δεν προέκυψε καμία σχέση με τις πράξεις που αναφέρθηκαν.
Ο συνήγορος Ρουμπέκας επισήμανε ότι είναι δύσκολο, από τα βίντεο που προβλήθηκαν, να καταλάβει κάποιος υπό ποιες συνθήκες τέλεσε ο Ρουπακιάς την ανθρωποκτονία. Συμπλήρωσε πως από την ιατροδικαστική έκθεση, όπου γίνεται λόγος για μικροεκδορές κ.λπ., και ότι αποδεικνύεται ότι ο Π. Φύσσας πάλεψε σε συμπλοκή. Συνέχισε λέγοντας πως ο Ρουπακιάς δεν ήταν επαγγελματίας και δεν έψαχνε τη μηριαία αρτηρία –όπως αντίθετα ισχυρίζεται η πολιτική αγωγή. Βρέθηκε υπό τρόμο και ανησυχία, συρόμενος από το αυτοκίνητό του και κρατώντας ένα μαχαίρι για την άμυνά του, με το οποίο προκάλεσε τρία χτυπήματα. Δεν είχε λόγο, αφού είχε χτυπήσει την καρδιά, να προκαλέσει τρίτο χτύπημα στο πόδι, διαφορετικά, το πρώτο χτύπημα θα ήταν στο πόδι. Κατά τον συνήγορο, από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι ο Ρουπακιάς, βγαίνοντας από το αυτοκίνητό του, σκυμμένος χτύπησε τον μπροστινό του Π. Φύσσα στο πόδι. Στη συνέχεια έσκυψε ο Φύσσας από τον πόνο και τότε δέχθηκε τα δυο χτυπήματα στο στήθος. Δεν υποστηρίζεται λογικά ότι υπήρχε προσχεδιασμός και ότι ο Ρουπακιάς είχε πάρει εντολή. Σκότωσε μεν, αλλά επειδή ήταν δίπλα οι φίλοι του Φύσσα, ο οποίος τον χτυπούσε ή τον απειλούσε. Βάσει βίντεο επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του Ρουπακιά ότι δέχθηκε επίθεση από τον Ρουπακιά και 5 φίλους του, ενώ ήταν μόνος του και δεν υπήρχαν χρυσαυγίτες σε εκείνο το σημείο. Ο δε Π. Φύσσας είχε καταναλώσει αλκοόλ, όπως προέκυψε από τοξικολογική εξέταση.

ΙV. Αναγνωστέα έγγραφα

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τη συνέχιση της διαδικασίας με την ανάγνωση των αναγνωστέων εγγράφων με αριθ. 202-209. Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση αναγνώσθηκαν τα εξής αναγνωστέα έγγραφα:
– το έγγραφο με αριθ. 202 [:Έγγραφο ΕΛΑΣ με συνημμένη τη δικογραφία σχετικά με την από 25.1.2014 επίθεση από μέλη της Χ.Α. στον αυτοοργανωμένο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι, στην οποία περιλαμβάνεται σειρά προανακριτικών εξετάσεων μαρτύρων, DVDs με βιντεοληπτικό υλικό κ.λπ.].
– το έγγραφο με αριθ. 203 [:έγγραφες καταγγελίες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σχετικά με τις επιθέσεις σε βάρος των μελών της από μέλη της Χ.Α. έξω από το Εφετείο Αθηνών την 12.6.2014].
– το έγγραφο με αριθ. 204 [:έγγραφο των εφετών ανακριτριών προς το ΕΚΑΒ].
– το έγγραφο με αριθ. 205 [:έγγραφο των εφετών ανακριτριών προς την Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ].
– το έγγραφο με αριθ. 206 [:το από 1.2.2012 δελτίο τύπου της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ].
– το έγγραφο με αριθ. 207 [:το από 29.5.2012 δελτίο τύπου της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ].
– το έγγραφο 208 [:σχετικά με επίθεση σε αλλοδαπό].
– το έγγραφο με αριθ. 209 [:έγγραφο εισαγγελέα εφετών Αθηνών σχετικά με ληστεία την 3.7.2010 στην πλατεία Κλαυθμώνος Αθηνών κατά του μπαγκλαντεσιανού Χοσέν Μασούντ που επέβαινε σε δίκυκλο, από δυο άτομα που του έριξαν καυστικό υγρό στα χέρια, του επιτέθηκαν με μπουνιές-κλωτσιές και του αφαίρεσαν €400. Το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι επιτιθέμενοι προέκυψε ότι ανήκε στον Παναγιώταρο.].

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 7.3.2018 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η ανάγνωση αναγνωστέων εγγράφων (αρχικά με την προβολή φωτογραφιών και βίντεο που συμπεριλαμβάνονται στα αναγνωστέα με αριθ. 202-209).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ