ΗΜΕΡΑ 229: ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

229η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 27.2.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αιτήματα συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Σε συνέχεια της από 25.2.2018 επίθεσης χρυσαυγιτών κατά –μεταξύ άλλων– της συνηγόρου πολιτικής αγωγής της οικογένειας Π. Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά, αναπτύχθηκαν προφορικά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής της οικογένειας Π. Φύσσα, των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων αλιεργατών οι δηλώσεις και υποβλήθηκαν τα αιτήματά τους για τη διακοπή της δίκης για την επόμενη δικάσιμο. Και τούτο γιατί η παραπάνω συνήγορος αδυνατούσε, λόγω βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, να παραστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά της. Το Δικαστήριο δέχθηκε να καταχωρήσει στα πρακτικά τα αιτήματα όπως αναπτύχθηκαν προφορικά, αρνήθηκε όμως να καταχωρήσει στα πρακτικά τις σχετικές έγγραφες δηλώσεις των συνηγόρων της οικογένειας Π. Φύσσα και των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ. Περαιτέρω, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα περί διακοπής της δίκης και συνέχισής της κατά την επόμενη δικάσιμο της 2.3.2018. Μετά από την εξέλιξη αυτή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, άπαντες οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αποχώρησαν από την αίθουσα του Δικαστηρίου.

ΙV. Αναγνωστέα έγγραφα

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τη συνέχιση της διαδικασίας με την προβολή των φωτογραφιών, των ηχητικών και των οπτικών (ψηφιακών) αρχείων σχετικά με το ρατσιστικό πογκρόμ (10-14/5/2011), τα οποία δεν είχαν «αναγνωστεί» κατά τις προηγηθείσες δικασίμους. Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση –ερήμην της πολιτικής αγωγής, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν– προβλήθηκαν τα εξής αναγνωστέα έγγραφα:

– το υπ’ αριθ. 173 [φωτογραφίες και βίντεο: Συγκεκριμένα, συνεχίστηκε η προβολή του με αριθ. 3 επιμέρους βίντεο με εκπομπή του δημοσιογράφου Χίου του 2011, στην οποία συμμετέχει ο Μιχαλολιάκος, από το κανάλι «kontra», που είχε διακοπεί λόγω ωραρίου γραμματέως κατά την προηγούμενη δικάσιμο. Στη συνέχεια, προβλήθηκαν τα επόμενα επιμέρους βίντεο με ομιλίες σε εκδήλωση της Χ.Α. σχετικά με τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, μετά με άλλη με συγκέντρωση της Χ.Α. (αριθ. 11), με δηλώσεις Ψύλλου σε εκπομπή του δημοσιογράφου Παπαδάκη (αριθ. 13), του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με μαρτυρίες μεταναστών και δηλώσεις προέδρου Πακιστανικής κοινότητας (αριθ. 14), του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με μαρτυρία δημοσιογράφου (αριθ. 20), με διαμαρτυρίες για τη δολοφονία Καντάρη από την ιστοσελίδα newsbeast.gr (αριθ. 23), με μαζεμένο πλήθος που φωνάζει «έξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα», «Ελλάς ελλήνων χριστιανών» κ.λπ. (αριθ. 24) και με περιπολικό το πλήρωμα του οποίου αφήνει κάποια άτομα εκτός οχήματος (αριθ. 26)]

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 2.3.2018 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα πραγματοποιηθεί σχολιασμός των τριών πρώτων επιμέρους υποθέσεων [:ανθρωποκτονία Π. Φύσσα, απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ, ρατσιστικό πογκρόμ (10-14/5/2011)] από τους συνηγόρους κατ’ άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ