Ημέρα 228: Ζήτησαν να προβληθεί βίντεο εκπομπής του Στ. Χίου διάρκειας 100 λεπτών

228η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 23.2.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τη συνέχεια της διαδικασίας με την προβολή των φωτογραφιών, των ηχητικών και των οπτικών (ψηφιακών) αρχείων που δεν είχαν αναγνωστεί, ελλείψει υποδομών, κατά τη σειρά της ανάγνωσης των εγγράφων κατά τις προηγηθείσες δικασίμους. Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση προβλήθηκαν τα εξής αναγνωστέα:

Α. Ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα

– το υπ’ αριθ. 88 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Pepito» με μνεία στη σχετική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. ότι «ουδέν άξιο παρατηρήθηκε» σ’ αυτή).
– το υπ’ αριθ. 90 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος της «Eurobank», όπου φαίνεται να διέρχονται αυτοκίνητα και ασθενοφόρο).
– το υπ’ αριθ. 92 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Ρηνιώτης», στην οποία δεν παρατηρείται κάτι σημαντικό).
[- το υπ’ αριθ. 93 εκ παραδρομής δεν συμπεριλαμβάνει το dvd με την καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Passion Lingerie», που περιλαμβάνεται στο μετέπειτα αναγνωστέο 113. Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση αιτήθηκε να προβληθεί στο τρέχον στάδιο επεξεργασμένη μορφή του αναγνωστέου 113, αίτημα που απορρίφθηκε από το Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε στο τρέχον στάδιο να περιοριστεί αποκλειστικά στα αναγνωστέα έγγραφα].
– το υπ’ αριθ. 94 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Χωριάτικο», όπου διακρίνεται άνδρας με ανοιχτόχρωμη μπλούζα.
– το υπ’ αριθ. 95 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Sence», στην οποία δεν παρατηρείται κάτι σημαντικό).
– το υπ’ αριθ. 96 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Wind», στην οποία δεν παρατηρείται κάτι σημαντικό).
– το υπ’ αριθ. 97 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Destiny of Hair», στην οποία δεν παρατηρείται κάτι σημαντικό).
– το υπ’ αριθ. 98 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του φαρμακείου της οδ. Π. Τσαλδάρη 42, όπου φαίνονται διερχόμενες μηχανές).
– το υπ’ αριθ. 99 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Σ. Σταφυλίδης & Σία Ο.Ε.», στην οποία ακούγεται διακεκομμένος ήχος διερχομένων οχημάτων, ακούγονται φωνές «εδώ», ήχος περιπολικού, κάποιες φωνές, κάποιοι διάλογοι – όχι ευδιάκριτα).
– το υπ’ αριθ. 100 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Χρυσότοπος-Χρυσοχοείο», όπου φαίνεται φάνηκε άτομο με γαλάζιο κοντομάνικο και μπλε σορτσάκι να διέρχεται με γρήγορο βηματισμό).
– το υπ’ αριθ. 101 (προβάλλονται φωτογραφίες επεξεργασμένες και μη από την καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Giorgini»).
– το υπ’ αριθ. 102 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος «Alpha Bank», από την οποία δεν προκύπτει κάτι σημαντικό).
– το υπ’ αριθ. 103 (καταγραφή καμερών ασφαλείας του καταστήματος ρούχων του Φ. Φραγκομανώλη, από την οποία δεν προκύπτει κάτι σημαντικό, πέραν κάποιων διερχόμενων οχημάτων).
– το υπ’ αριθ. 113 (έκθεση εργαστηριακής εξέτασης της ΕΛ.ΑΣ. με φωτογραφίες και βίντεο: προβλήθηκαν οι φωτογραφίες και το βίντεο διάρκειας 31ˊ, στο οποίο φαίνεται να περνάνε δυο μηχανές ΔΙΑΣ στο απέναντι ρεύμα, μετά άλλες δυο, μετά τέσσερεις μηχανές ΔΙΑΣ, μετά περνάει αμάξι με λευκή ρίγα, μετά φαίνονται κάποια άτομα [φίλοι του Π. Φύσσα κατά την πολιτική αγωγή] να τρέχουν επί της οδ. Π. Τσαλδάρη προς την Ξάνθου. Εμφανίζεται όχημα [του Ρουπακιά κατά την πολιτική αγωγή], το οποίο εισέρχεται στην οδ. Π. Τσαλδάρη από το αντίθετο ρεύμα. Στη συνέχεια δεν είναι κατανοητό τί ακριβώς γίνεται, αλλά φαίνεται ότι κάτι έχει συμβεί, επικρατεί κάποια αναστάτωση στον διερχόμενο κόσμο.).
– το υπ’ αριθ. 114 (έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. με συνημμένες [5] φωτογραφίες).
– το υπ’ αριθ. 115 (έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. με συνημμένες [115] φωτογραφίες όπλων, σφαιρών, κινητού τηλεφώνου κ.λπ.).
– το υπ’ αριθ. 116 (έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. με 231 φωτογραφίες και συγκεκριμένα μαχαιριού [:του Ρουπακιά], καρτών sim, αντικειμένων που βρέθηκαν στο Almera [:όχημα του Ρουπακιά], εγγράφου με σφραγίδα που φέρει τον μαίανδρο κ.λπ.).
– το υπ’ αριθ. 117 (φωτογραφίες του Ρουπακιά και του Θεοφάνη Σβίγγου από την ΕΛ.ΑΣ.].
– τα υπ’ αριθ. 118-122 (φωτογραφίες που προβάλλονται ταχύτατα ελλείψει ιδιαίτερης σημασίας τους).

Β. Απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ

– το υπ’ αριθ. 123 (βιντεοληπτικό υλικό και 6 φωτογραφίες πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ.: Το προβληθέν βίντεο είναι από την ιστοσελίδα «XAgr.net» και περιέχει ομιλία του Κυριτσόπουλου κ.λπ. στη Ν/Ζ Περάματος στο σωματείο της Χ.Α., με αναφορές κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ).
– το υπ’ αριθ. 127 (φωτογραφίες)
– το υπ’ αριθ. 142 (3 φωτογραφίες αυτοσχέδιων όπλων).
– το υπ’ αριθ. 150 (3 φωτογραφίες με ρόπαλα).
– το υπ’ αριθ. 151 (φωτογραφίες όπλων και σφαιρών).
– το υπ’ αριθ. 152 (φωτογραφίες από φθορές σε δυο αυτοκίνητα και σε μηχανή, καθώς και σπασμένου ξύλου με το οποίο προκλήθηκαν κάποιες εξ αυτών των φθορών).

Γ. Ρατσιστικό πογκρόμ (10-14/5/2011)

– το υπ’ αριθ. 173 (φωτογραφίες και βίντεο: η πολιτική αγωγή πρότεινε να προβληθούν τα –μικρά σε έκταση– βίντεο με αριθ. 11, […], 23 και 24 ως τα πιο ουσιώδη. Το Δικαστήριο έκρινε εν προκειμένω να προβληθούν με τη σειρά, οπότε ξεκίνησε η προβολή του 1ου βίντεο από το «BLOG-NEA ΕΠΟΧΗ http://neataksi.blogspot.gr» με συνέντευξη «αγανακτισμένου πολίτη» [:Σπύρου Γιαννάτου]. Στη συνέχεια προβλήθηκε το 2ο βίντεο από το κανάλι «kontra» και μετά το 3ο βίντεο με εκπομπή του δημοσιογράφου Χίου, το 2011, στην οποία συμμετέχει ο Μιχαλολιάκος.).

IV. Αιτήματα συνηγόρων

Α. Αναφορικά με το αναγνωστέο 127, οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλεξιάδης και Ρουσσόπουλος ισχυρίστηκαν ότι ο μάρτυρας Πουλικόγιαννης ψευδόρκησε και αιτήθηκαν να κληθεί για να επανεξεταστεί ως προς αυτό. Η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να προτείνει, μετά και την προβολή του σχετικού με το παραπάνω αναγνωστέο εγγράφου που θα προσκομίσει προς προβολή η υπεράσπιση.

Β. Με αφορμή το αναγνωστέο 173 και αναφορικά με όλα τα αναγνωστέα που περιέχουν βίντεο, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννης αιτήθηκε κατ’ άρθρο 364 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να αναγνωσθούν μόνο τα πιο ουσιώδη και σημαντικά έγγραφα, όπως θα τα προτείνουν οι συνήγοροι των διαδίκων μερών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Παπαδέλλης και Γκαβέλας ζήτησαν να προβληθεί ολόκληρο το αναγνωστέο 173 [:τηλεοπτική εκπομπή διάρκειας 100ˊ]. Η Πρόεδρος ζήτησε από τους συνηγόρους, από την επόμενη συνεδρίαση, να επισημαίνουν στο Δικαστήριο τα ακριβή χρονικά σημεία που επιθυμούν να προβληθούν από τα αναγνωστέα έγγραφα.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 27.2.2018 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία ανάγνωσης των αναγνωστέων εγγράφων με τη συνέχιση της προβολής οπτικοακουστικών αρχείων, με την επισήμανση πλέον από τους συνηγόρους των διαδίκων μερών των ουσιωδών σημείων τους που πρέπει κατά τη γνώμη τους να προβληθούν. Στη συνέχεια, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η προβολή των οπτικοακουστικών αναγνωστέων (μέχρι το υπ’ αριθ. 200), θα πραγματοποιηθεί σχολιασμός των τριών πρώτων επιμέρους υποθέσεων από τους συνηγόρους κατ’ άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ