Ημέρα 227: «Η συγκεκριμένη δολοφονία έμεινε ανεξιχνίαστη»

227η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 22.02.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αναγνωστέα Έγγραφα

Στη σημερινή συνεδρίαση αναγνώσθηκαν τα έγγραφα 173-178 του φακέλου “Ρατσιστικό Πογκρόμ” (10-14/5/2011), το έγγραφο 179 από τον φάκελο “Επίθεση στο στέκι Αντίπνοια” (30/6/2008), τα έγγραφα 180-186 από τον φάκελο “Επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο” (10/7/2013) και τα έγγραφα 187-201 από τον φάκελο “Ανθρωποκτονία από πρόθεση Shahzad Luqman” (17/1/2013)

Α. Ανάγνωση εγγράφων του φακέλου “Ρατσιστικό Πογκρόμ”

Στον ανωτέρω φάκελο περιλαμβάνονται:

-Η με από 12-05-2014 Αναφορά-Γνωστοποίηση εγκληματικών πράξεων (ρατσιστικό πογκρόμ κατά μεταναστών) που έλαβαν χώρα μεταξύ 10-14/5/2011 στο κέντρο της Αθήνας του Θανάση Καμπαγιάννη με τα συνημμένα σχετικά της (έγγραφα και φωτογραφίες-τα βίντεο παραλείφθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων της αίθουσας και θα προβληθούν στον Κορυδαλλό)

-Το έγγραφο της Ειδικής Ανακρίτριας-Εφέτη προς την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας με το οποίο αιτείται αντίγραφο του βιβλίου συμβάντων της 12ης Μαΐου 2011

-Το έγγραφο με θέμα “Απόσπασμα βιβλίου αδικημάτων και συμβάντων”

-Η απόφαση του Β’ Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημ/κείου Αθηνών με κατηγορούμενο τον Ηλία Κολιόπουλο

-Το έγγραφο του ΕΚΑΒ με θέμα “παροχή αιτουμένων στοιχείων στο έγγραφο της Ειδικής Ανακρίτριας-Εφέτη”

-Η διαβίβαση αντιγράφων της ποινικής δικογραφίας κατά του Ηλία Κολιόπουλου.

Σε σχέση με τα ανωτέρω, αναγνώστηκαν μεταξύ άλλων, στο αναγνωστέο υπ’αριθμ 173: «Κλιμάκωση των επιθέσεων, δολοφονία του Αλί Αμπντούλ Μάναν πολίτη Μπαγκλαντές μετά από επίθεση με μαχαίρι στα κάτω πατήσια. Δεχτηκε 4 μαχαιριές τον καταδίωξαν 2 άγνωστοι άντρες ο ένας τον τραυμάτισε θανάσιμα με το μαχαίρι και με το συνεργό του εξαφανίστηκαν. Οι δράστες φώναζαν “όσους βρούμε σήμερα θα σας σφάξουμε”. Οι δράστες μιλούσαν Ελληνικά. Ο Αλί ήταν μόλις 21 ετών. Μετά απο 2 μέρες πηγές της ΕΛ.ΑΣ διαρρέουν ότι το θύμα ήταν σεσημασμένος […] Η συγκεκριμένη δολοφονία έμεινε ανεξιχνίαστη».

Σε σχέση με την πρωταγωνιστική δράση της ΧΑ αναγνώστηκε:”Το πογκρόμ είναι οργανωμένο απο την ΧΑ και υλοποιείται από στελέχη της. Προκύπτει η πρωταγωνιστική δράση της στο πογκρόμ και κύριο μέλος είναι ο Κασιδιάρης. Τα συνθήματα που ακούγονται δεν αφήνουν αμφιβολία ότι […] Οι δυνάμεις της ΧΑ συμμετέχουν με αλυσίδες και ρόπαλα, ηγείται ο Κασιδιάρης. Μόλις η πορεία φτάνει στο Δημαρχείο επικρατεί αναβρασμός. Από την κάμερα προκύπτει ότι η εξέλιξη του πογκρομ είναι απόγευμα. 2 Φωτογραφίες ο ένας να κυνηγάει αλλοδαπό με […] η δεύτερη μιας ομάδας 15 ατόμων που ξυλοκοπεί αλλοδαπό.

Σε σχέση με τις μαρτυρίες θυμάτων στην οργάνωση Human Rights Watch από τον Ιούλιο του 2012. αναγνώστηκε ότι”Η έκθεση έχει κοινοποιηθεί στις ελληνικές αρχές προκειμένου να εξετάσουν τα καταγγελόμενα. Η έκθεση καταλήγει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνέπειες στους θύτες”.

Β. Ανάγνωση των εγγράφων του φακέλου «Επίθεση στο στέκι Αντίπνοια»

Στον ανωτέρω φάκελο περιλαμβάνεται και αναγνώστηκε το έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με το οποίο διαβιβάζονται αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας που αφορά τους κατηγορούμενους Βασίλειο Σιατούνη και Αθανάσιο Στράτο.

Γ. Ανάγνωση των εγγράφων του φακέλου της επίθεσης στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο»

Από τον ανωτέρω φάκελο αναγιγνώσθηκαν τα έγγραφα:

-Έγγραφο των Εφετών Ανακριτριών προς την Εισαγγελία Αθηνών για τη διαβίβαση αντιγράφων που αφορούν στην επίθεση στον κοινωνικό χώρο “Συνεργείο”

-Έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών της ποινικής δικογραφίας που αφορούν στην επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στο χώρο “Συνεργείο-Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης”

-Έγγραφο των Εφετών Ανακριτριών προς την Υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων

-Έγγραφο της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Ελλήνων

-Έγγραφες καταγγελίες για την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στο χώρο “Συνεργείο-Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης” από τους α) “άνω ποταμών”, β) “Αριστερής πρωτοβουλίας”, γ) “Σωματείου εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης”, δ) Κ.Ο Ηλιούπολης ΚΚΕ, ε) της δημοτ.κίνησης “Ηλιου-πολις, ανθρώπινη πόλη”, στ) ψήφισμα Δημοτ. Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης, ζ) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Δ. Ανάγνωση των εγγράφων του φακέλου της απόπειρας ανθρωποκτονίας στο Παλαιό Φάληρο Αττικής με κατηγορούμενους τους Γιώργο Αποστολόπουλο και Αλέξανδρο Χατζηπαυλίδη

Στον ανωτέρω φάκελο περιλαμβάνονται:

-Αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

-Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα του Αποστολόπουλου προς το Πλημ/δικείο Αθηνών, αναγνώστηκε:
“Σε βάρος μου και σε βάρος αγνώστων σχηματίστηκε προανακριτική δικογραφία μετά ταύτα ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον την υπ αριθμ….ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονάς εν ηρέμω ψυχική κατάσταση και οπλοφορία […]Η κατηγορία για την οποία κρατούμαι προσωρινά είναι ότι έχοντας αποφασίσει την τέλεση του εγκλήματος…επέφερα πλήγμα στον λαιμό του μαθητή Δεμερτζίδη πλην όμως δεν επήλθε το σκοπούμενο αποτέλεσμα […] Ο Δεμερτζίδης μου κολλούσε μία ταμπέλα χρυσαυγίτη χωρίς να έχω σχέση με το κόμμα και δεδομένου ότι αυτός προσδιορίζει τον εαυτό του στον αναρχικό χώρο, ήθελα να του μιλήσω αλλά φοβήθηκα να μη γίνει επεισόδιο […] θόλωσε το μυαλό μου και συνειδητοποίησα τον Δεμετζίδη να έχει αίματα. Ποτέ δεν είχα τέτοια πρόθεση, ακούω τις φωνές του Χατζηπαυλίδη σταματήστε σταματήστε, ούτε μαχαίρι είχα ούτε τίποτα. Η ανωτέρω πράξη μου δεν είναι θεάρεστη και ειδικά όταν γίνεται από φοιτητή θεολογίας όμως έχω απέραντες τύψεις[…] το μεγαλύτερο ηθικό παράπτωμα είναι η απόκρυψη της αλήθειας δεν ήθελα να πάω φυλακή…για την καρκικοπαθή μητέρα μου..είμαι μοναχογιός..δεν ήθελα ο Χατζηπαυλίδης να εμπλεκεί που είναι παντελώς αθώος”.

Ε. Ανάγνωση των εγγράφων του φακέλου της ανθρωποκτονίας από πρόθεση του Shahzad Luqman με κατηγορούμενους τους Διονύσιο Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο.

Από τον ανωτέρω φάκελο αναγνώστηκαν τα ακόλουθα:

-Έγγραφο της Υπ/δνσης δίωξης εγκλημάτων κατά της ζωής και ιδιοκτησίας προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με θέμα “Υποβολή δικογραφίας-Αποστολή συνοδείας”

-Έκθεση έρευνας μοτοσικλέτας και μοτοποδηλάτου του υπαστυνόμου Α’ Ντέλη Γεωργίου και υπαστυνόμου Β’ Παπαδημητρίου Πέτρου

-Έκθεση αυτοψίας του υπαστυνόμου Β’ Παπαδημητρίου Πέτρου και υπαστυνόμου Α’ Ντέλη Γεωργίου

-Έκθεση κατ’οίκον έρευνας και κατάσχεσης του Αστυνόμου Β’ Νιάφα Ευάγγελου στην κατοικία του Χρήστου Στεργιόπουλου

-Έκθεση κατ’ οίκον έρευνας και κατάσχεσης του Αστυνόμου Β’ Νιάφα Ευαγγέλου στην κατοικία του Διονυσίου Λιακόπουλου

-Ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής του Ιατροδικαστή Ντι-Λέρνια

-Ιατροδικαστική γνωμοδότηση του Ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσαύτη

-Έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Δ.Ε.Ε. από το 2ο τμήμα εργαστηρίων πυροβόλων όπλων και ιχνών

-Έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης του τμήματος ανάλυσης βιολογικών υλικών

-Εργαστηριακή έκθεση του Ιατροδικαστή Αθηνών Γεωργίου Ντι-Λέρνια

-Έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως του Αστυνόμου Β’ Λιάφα Ευαγγέλου

-Έγγραφο του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής και προσωπικής ελευθερίας με θέμα: “εργαστηριακή εξέταση πειστηρίων”

-Έγγραφο της Δ.Ε.Ε (από το 3ο τμήμα)

-Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών

-Πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Από τα παραπάνω ακούστηκαν κατά την ανάγνωση μεταξύ άλλων «στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν δυο μαχαίρια πεταλούδες το ένα έφερε ίχνη καστανέρυθρης ουσίας. Σε έρευνα που έγινε στη μοτοσικλετα βρέθηκε κάτω απο τη σέλα […] Ο Κωνσταντίνου αναγνώρισε τον Στεργιόπουλο ως αδηγό της μοτοσικλέτας και για τον Λιακόπουλο ότι ο σωματότυπος και τα σκούρα του κοντά μαλλιά μοιάζουν με του άνδρα που καθόταν στο πεζοδρόμιο και μετά ανέβηκε συνοδηγός στο σκούτερ. Οι κατηγορούμενοι από την πρώτη στιγμή της προσαγωγής τους παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στην τέλεση της δολοφονίας. Κατα την απολογία τους ομολόγησαν την πράξη τους με λεπτομέρειες που συνάδουν με τις παραπάνω μαρτυρίες όσο και την αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος […] στις κατ’οίκον έρευνες βρέθηκαν στον Λιακόπουλο μια σφεντόνα, μια σιδερογορθιά, ένας σουγιάς, ενα ξύλινο ρόπαλο κ.α […] στον Στεργιόπουλο βρέθηκαν μια μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή ξύλινο ρόπαλο και δελτίο ταυτότητας.»

Η έδρα διέκοψε μετά και την ολοκλήρωση του αναγνωστέου εγγράφου υπ’αριθμ. 201 για τις 23/2/2018 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα ανατρέξει στις υποθέσεις να διαπιστωθεί τι υπάρχει προς προβολή. Μετά την ολοκλήρωση των προβολών για τις 3 πρώτες υποθέσεις, όρισε ότι θα γίνει ο σχολιασμός των ως τώρα αναγνωστέων ενώ επιφυλάχθηκε στο αίτημα της πολιτικής αγωγής να προηγηθεί η ολοκλήρωση των αναγνωστέων εγγράφων και να ακολουθήσει ο σχολιασμός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ