Ημέρα 356: Η Σκορδέλη «δε θα μπορούσε να συμμετέχει στο μαχαίρωμα Αφγανών» γιατί είναι μικροκαμωμένη, όμορφη γυναίκα»

356η Δικάσιμος, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 8/5/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία: Μίχος.

III. Ολοκλήρωση εξέτασης μάρτυρα Αθανάσιου Κωνσταντίνου από την πολιτική αγωγή

Ο Κωνσταντίνου, αναφερόμενος σε προηγούμενη δήλωσή του ότι θα ήταν παράλογο να σταλεί το καταστατικό στον «εχθρό» αναφερόμενος στον Ψαρρά, εξήγησε ότι τον χαρακτήρισε έτσι ήδη από το 1988 διότι «η κειμενογραφία του στρεφόταν κατά του κόμματος». Ανέφερε δε, ότι η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε το 1980 «δίχως πολιτική παρέμβαση» έως το 1992 που διενεργήθη το συνέδριο, εξηγώντας ότι κατέθεσαν το καταστατικό 11 χρόνια νωρίτερα «γιατί ήξεραν το σύστημα και το σκέφτονταν». Όπως κατέθεσε, ο Πατέλης και όλη η τοπική της Νίκαιας διεγράφησαν, προληπτικά, πριν να εκδοθεί η απόφαση «εξαιτίας της κλιμακώσεως της επίθεσης στο κόμμα», με τη διαγραφή να σημαίνει, όπως είπε, ότι αυτά τα μέλη απέχουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα, δηλώνοντας άγνοια για το πώς συμμετείχε παρόλαυτά ο Πατέλης στην κοπή πίτας το 2017.

Σχολίασε την απεμπόληση των εθνικοσοσιαλιστικών ιδεών κατά το συνέδριο το 1992 ως «αποχώρηση των βαρών» ώστε να προχωρήσει το κόμμα στις εκλογές, και ανέφερε ότι η βία για το Μιχαλολιάκο είναι «η τελευταία επιλογή επιβίωσης». Δήλωσε δε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής από το 2016, επιστημονικός συνεργάτης από το 2013 και ότι αποστρατεύτηκε το 2011, με το συνήγορο Καμπαγιάννη να προσκομίζει στην έδρα εγκύκλιο που βρέθηκε στο σκληρό δίσκο του Πατέλη το έτος 2013 και τον αναφέρει ως εκλεγμένο.

Επί έτερου εγγράφου που επικαλέστηκε και προσκόμισε στην έδρα ο ίδιος συνήγορος, και το οποίο βρέθηκε στο σπίτι του Παπά, δήλωσε ότι δε γνωρίζει «καμία χρυσή στοά», που αναφέρεται στο έγγραφο αυτό, και ότι ο όμιλος μελέτης που ήταν η Χρυσή Αυγή, όπως προηγουμένως είχε καταθέσει, δεν έχει σχέση με τον εκεί αναφερόμενο όμιλο μελέτης της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Σε ερωτήσεις του Καμπαγιάννη εάν αντιστοιχούσε στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής το επιδειχθέν στο μάρτυρα διάγραμμα, που επίσης βρέθηκε στο σκληρό δίσκο του Παπά, όπου αναφέρονται 6 διευθύνσεις, όπως η διεύθυνση ιδεολογικών μελετών, διεύθυνση εκδόσεων κλπ, και οι οποίες αντιστοιχούν στο καταστατικό που προσκόμισε ο Ψαρράς, ο μάρτυρας απάντησε ότι «θα απαιτούνταν πολλά μέλη». Ο δε συνήγορος υπεράσπισης Μιχαλόλιας Γιώργος επανέλαβε το αίτημα να γίνει σύγκριση των σφραγίδων του καταστατικού του Ψαρρά, ο δε Μιχαλόλιας Τάκης μίλησε για πλαστογραφία. Σε ερώτηση της Προέδρου όμως, ο μάρτυρας απάντησε ότι η σφραγίδα αυτή «προσομοιάζει» με τη σφραγίδα στο καταστατικό. Σε ερώτηση αν ο Λαγός δρούσε αυτόνομα, ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο Λαγός δε δρούσε «πολιτικά» αυτόνομα, δηλαδή «δε θα έκανε δηλώσεις, ομιλίες κλπ χωρίς να το γνωρίζει ο Μιχαλολιάκος».

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Θεοδωρόπουλου απάντησε ότι η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτατο όργανο και εκλέγεται από 300 συνέδρους που συμμετέχουν στο Συνέδριο. Στην ερώτηση πώς επιλέγονται οι 300 σύνεδροι απάντησε ότι ο ίδιος ζήτησε να δραστηριοποιηθεί από την προηγούμενη ΚΕ, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν μέλη να τους εκλέξουν. Ο Θεοδωρόπουλος επέμεινε επικαλούμενος το άρθρο 12 του καταστατικού του έτους 2012 όπου αναφέρει ότι «οι 300 σύνεδροι εκλέγονται από προσυνεδριακή διαδικασία», με τον Κωνσταντίνου να απαντά ότι ο ίδιος συμμετείχε στη διαδικασία αυτή λόγω της θέσης του ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου γεωστρατηγικών μελετών, με το συνήγορο να επιμένει ότι λόγω θέσης βάσει του καταστατικού συμμετέχουν στην προσυνεδριακή διαδικασία ώστε να εκλεγούν, μόνο ο Γενικός Γραμματέας, η Κεντρική Επιτροπή και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, με το μάρτυρα να παραδέχεται τελικά ότι εκλέχθηκε κατόπιν συνεδρίασης των μελών και ότι λογικά δε θα μπορούσε να συμμετέχει στο συνέδριο ένας υποστηρικτής.

ΙV. Κατάθεση του μάρτυρα Χάλαρη (μάρτυρας υπεράσπισης Λέοντα Τσαλίκη)

Ο μάρτυρας έμενε στην ίδια πολυκατοικία με τον Τσαλίκη για 10 χρόνια, λίγα μέτρα μακριά από το Κοράλλι, και η σύζυγός του είναι ξαδέρφη του κατηγορούμενου. Δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με κανένα κόμμα, όπως ούτε ο Τσαλίκης, με τον οποίο δε μιλούσαν για πολιτικά, ενώ γνώριζε ότι απλά είχε πάρει τρόφιμα από τη Χρυσή Αυγή μία – δύο φορές. Για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, ο μάρτυρας είπε ότι κατά τις 11:30 άκουσε φωνές και είδε 5-6 άτομα από το μπαλκόνι του, εκ των οποίων τον Τσαλίκη, ο οποίος ανέβηκε στο σπίτι του και του είπε ότι έβλεπε «μπάλα στο Κοράλλι», έτυχε να βρει μία καρέκλα να κάτσει κοντά στα άτομα που είχαν «ένα φραστικό επεισόδιο», στο οποίο δε συμμετείχε ο Τσαλίκης, ο οποίος «κοίταξε μάλιστα να φύγει». Δήλωσε δε ο μάρτυρας ότι «πιστεύει» ότι ήταν και ο Άγγος στο Κοράλι, «επειδή είναι από τη γειτονιά», λέγοντας στη συνέχεια ότι ο Τσαλίκης καθόταν κοντά στον Άγγο, χωρίς να γνωρίζει εάν μίλησαν. Ο Τσαλίκης δεν του είπε αν ήταν με άλλα άτομα ο Άγγος, αλλά δήλωσε σίγουρος ότι ήταν και με άλλους, «αφού δεν πέφτει καρφίτσα όταν παίζει μπάλα». Είπε δε ότι ο Άγγος δεν εμποδίστηκε από κανέναν να φύγει από την καφετέρια.

Την επόμενη ημέρα είπε πως μίλησε με τον Τσαλίκη, ο οποίος είχε πληροφορηθεί ό,τι και ο μάρτυρας από. Για την ομάδα των 5-6 ατόμων, κατέθεσε ότι ήταν απέναντι από το σπίτι του, «μπορεί» να φορούσαν μαύρα, μηχανάκια δεν πρόσεξε, είδε όμως τους αστυνομικούς που πέρασαν δύο φορές, υποστηρίζοντας ότι ο Τσαλίκης ανέβηκε στο σπίτι του όταν οι αστυνομικοί πέρασαν για πρώτη φορά από κάτω. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ο Τσαλίκης δε θα μπορούσε να εμπλακεί σε επεισόδια επειδή είναι δειλός, δεν έχει «τσακωθεί» ποτέ, και δεν τον έχει δει ποτέ με ρούχα παραλλαγής.

V. Εξέταση της μάρτυρος Ιωάννας Κουτσογιαννάκη (μάρτυρας υπεράσπισης Θέμιδος Σκορδέλη)

Η μάρτυρας κατοικεί στο Περιστέρι και από το 2006 έως το 2015 διατηρούσε φωτοτυπικό κατάστημα στην Ηπείρου, όπου και γνώρισε ως πελάτισσα τη Σκορδέλη, η οποία έπειτα τη βοήθησε «με κάτι δόσεις» στην Πειραιώς. Δήλωσε ότι δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή και με την κατηγορουμένη δε μιλούσαν για πολιτικά, παρά «μόνο για προβλήματα της περιοχής με αλλοδαπούς». Κατέθεσε ότι λόγω αυτών των προβλημάτων έκλεισε το μαγαζί της. Δίχως να γνωρίζει τίνος πρωτοβουλία ήταν, κατέθεσε ότι είχε δημιουργηθεί μία ομάδα κατοίκων και διαδήλωναν, «μάζευαν υπογραφές, πήγαιναν στο Δήμο». Δεν έχει ακούσει όμως παρέμβαση της Σκορδέλη σε Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε για επιθέσεις στον Άγιο Παντελεήμονα και ότι ποτέ δε συζητούσε με την κατηγορουμένη για «πορείες, επιθέσεις».

Όπως είπε, θαυμάζει πολύ τη Σκορδέλη, γιατί είναι πολύ μορφωμένη, η δε γνώμη της για τους αλλοδαπούς είναι αυτή «που έχουμε όλοι», να μπουν φυλακή «αυτοί που κλέβουν, αυτοί που μένουν 20 άτομα μαζί και βγαίνουν παγανιά». Τη φράση «εμείς στο σπίτι μας τις κατσαρίδες τις πατάμε» δεν την έχει ακούσει, τη διάβασε πρόσφατα, δεν άκουσε για την επίθεση στο χώρο λατρείας μουσουλμάνων στην περιοχή, ούτε για τους προπηλακισμούς της Σκορδέλη στη λαϊκή αγορά επί της Μιχαήλ Βόδα. Όσο για τις κατηγορίες προς τη Σκορδέλη ότι απείλησε αλλοδαπούς έξω από αστυνομικό τμήμα κι ότι συγκέντρωνε στοιχεία, διευθύνσεις κλπ, είπε χαρακτηριστικά ότι κι εκείνη έχει βρίσει όταν «ήρθε να την κλέψει ένα μαύρος», και συγκέντρωση στοιχείων «έκαναν όλοι» «για να ξέρουμε». Κατέθεσε επίσης ότι τη συνάντησε μετά την αποφυλάκισή της, αλλά δε συζήτησαν για την επίθεση με μαχαίρι στον Αφγανό γιατί «ήταν λεπτή η θέση της και δεν ήθελε να μιλάει για τέτοια πράγματα» με την κατηγορούμενη που ήταν ήδη «καταβεβλημένη».

Σε ερώτηση της Προέδρου αν ήταν ποτέ υποψήφια η Σκορδέλη, η μάρτυρας απάντησε ναι με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αμέσως μετά απάντησε ότι της έφερε ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής όπου ήταν υποψήφια. Σε ερώτηση του κ. Θεοδωρόπουλου επί δηλώσεως του Κασιδιάρη ότι η Χρυσή Αυγή οργάνωσε τους κατοίκους, είπε ότι δεν τους οργάνωσε κανείς. Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης απάντησε ότι η Σκορδέλη «χρησιμοποιούσε» αλλοδαπές στο σπίτι της ως καθαρίστριες κλπ, κι ότι δε θα μπορούσε να συμμετέχει στο «μαχαίρωμα Αφγανών» γιατί «είναι μικροκαμωμένη, όμορφη γυναίκα, δε θα μπορούσε με τα τακούνια …ερχόταν βαμμένη στο μαγαζί, με σικάτο ντύσιμο».

VI. Εξέταση της μάρτυρος Μελπομένης Φαλέκα (μάρτυρας υπεράσπισης Θέμιδος Σκορδέλη)

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι κατοικεί στην οδό Φυλής από το 1974 και γνώρισε τη Σκορδέλη στις αρχές του 2000 στην πλατεία που έβγαζαν βόλτα τα σκυλιά τους. Έχουν φιλική σχέση, όπως είπε, αλλά κατόπιν ερωτήσεων δήλωσε ότι δεν έβγαιναν βόλτα, επειδή η μάρτυρας «είναι κλειστός άνθρωπος», βρίσκονται μία δύο φορές το μήνα καθώς μένει σε άλλη γειτονιά, η οποία άλλη γειτονιά, κατόπιν ερωτήσεων της Προέδρου, αποδείχθηκε ότι είναι η οδός Πατησίων, παράλληλος δρόμος της Φυλής. Όπως είπε, δε συζητούσαν για πολιτικά, παρά μόνο για το πόσο άσχημα έχουν γίνει τα πράγματα στη γειτονιά, όπου πλέον δε συμβίωναν καλά με τους αλλοδαπούς, όπως παλαιότερα, καθώς η κατάσταση είχε πλέον ξεφύγει περιγράφοντας προσβολές και κλοπές από αλλοδαπούς. Γνωρίζει ότι ξεκίνησε μία επιτροπή για το Δήμο, ο οποίος αδιαφόρησε, κι έτσι απευθύνθηκαν στο «κόμμα τους», τη Νέα Δημοκρατία, η οποία επίσης κώφευσε. Όπως είπε, η Σκορδέλη είχε βοηθήσει μια οικογένεια Αφγανών με δύο μικρά παιδιά, ενώ η μάρτυρας «δεν πιστεύει» τους προπηλακισμούς μικροπωλητών από τη Σκορδέλη, καθώς «δεν πάει σε μία γυναίκα 1,60, όμορφη, στέλεχος σε Τράπεζα».

Παρότι είχε διαβάσει για το επεισόδιο στο χώρο λατρείας μουσουλμάνων που βρίσκεται «απέναντι από το σπίτι» της Σκορδέλη, δεν το συζήτησε μαζί της. Δε γνώριζαν τι ήταν η Χρυσή Αυγή, μιλούσε με τον κ. Παναγιώταρο και δεν ήξερε ποιος ήταν, απλά οι απόψεις του ταίριαζαν με τις δικές της. Όταν αργότερα πληροφορήθηκε ότι η Σκορδέλη είναι υποψήφια με τη Χρυσή Αυγή, το θεώρησε «λιγάκι τιμητικό για τη Σκορδέλη», γιατί εκείνη την εποχή η Χρυσή Αυγή αντιπροσώπευε «την αγάπη για την πατρίδα, τη θρησκεία, τη σημαία».

Σε σχετική ερώτηση για το τι πιστεύει τώρα, απάντησε ότι περιμένει να τελεσιδικήσει η απόφαση. Τους κατοίκους όπως είπε, τους οργάνωσαν «από όλα τα κόμματα», με την πρώτη διαμαρτυρία να έγινε το 2008, ενώ σε ερώτηση του Μαλαγάρη, πώς γνωρίζει για ανθρώπους των υπολοίπων κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής, η μάρτυρας απάντησε «όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ μας έχωσαν έτσι στη Χρυσή Αυγή». Ο Παναγιώταρος όπως είπε, προσέφερε «σημαντική, ψυχολογική στήριξη», 2-3 φορές που τον είδε, καθώς «οι αστοί δε γνωρίζουν πώς να διαμαρτυρηθούν», «ήταν ένας ψηλός άντρας, που μιλούσε καταπληκτικά και τους εξέφραζε όλους». Έχει χάσει επαφή με τη Σκορδέλη από όταν προφυλακίστηκε, κατόπιν τηλεφωνήματος να είναι μάρτυρας δέχθηκε, αλλά δε ρώτησε ποτέ τη Σκορδέλη αν αναμείχθηκε στις επιθέσεις, γιατί «το γνωρίζει, δε χρειαζόταν να της το πει».

VIΙ. Απόρριψη της ενστάσεως του Γρηγορίου, συνηγόρου υπεράσπισης του Μίχου

Σχετικά με την ένσταση της απαραδέκτου διώξεως που προέβαλε ο συνήγορος Γρηγορίου στην προηγούμενη δικάσιμο, η Εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψή της, υποστηρίζοντας ότι η προφυλάκιση ασκήθηκε νομίμως, καθώς δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για αυτόφωρα αδικήματα, εξηγώντας τη διάκριση στιγμιαίου και διαρκούς αυτοφώρου αδικήματος. Ο συνήγορος Γρηγορίου, αφού προετοιμάστηκε, ζήτησε να απορριφθεί η εισαγγελική αυτή πρόταση αναφέροντας μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του, ότι τα άρθρα του Συντάγματος για την άρση της πολιτικής ασυλίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ επεσήμανε ότι για το αυτόφωρο διαρκές αδίκημα ζητήθηκε η άδεια της Βουλής για 13 βουλευτές, διερωτώμενος γιατί υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για το στιγμιαίο αυτόφωρο.

Υπενθύμισε ότι ο Μίχος δεν έχει απολογηθεί για την υπόθεση του Συνεργείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει παραβίαση των δικαιωμάτων του, και άνιση μεταχείριση βουλευτών και υποστήριξε ότι το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση έχει παραγραφεί ως στιγμιαίο. Η Εισαγγελέας απήντησε ότι ο κατηγορούμενος μπορεί μεν να προβάλει τις ενστάσεις του καθ’ όλη την ακροαματική διαδικασία, όμως προβλήματα της προδικασίας δεν μπορούν να προβληθούν σε αυτό το στάδιο, καθώς το βούλευμα είναι αμετάκλητο, το δε στιγμιαίο αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης έχει παραγραφεί και δεν έχει ασκηθεί δίωξη για αυτό. Η δε ένταξη και διεύθυνση είναι διαρκή αδικήματα και έως να ασκηθεί η δίωξη παραμένουν αυτόφωρα αδικήματα, με το Δικαστήριο να απορρίπτει τελικά την ένσταση, για τους λόγους που ανέφερε η Εισαγγελέας. Ο Γρηγορίου ζήτησε να εκδοθεί η συγκεκριμένη απόφαση νωρίτερα «για να την εισάγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», με το Δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημα καθώς θα συμπεριληφθεί στην τελική απόφαση.

VIΙΙ. Εξέταση της μάρτυρος Τσιχλή (μάρτυρας υπεράσπισης Θέμιδος Σκορδέλη)

Κατοικεί στον Άγιο Νικόλα Αχαρνών και το 2008 είδε αφίσες για τις συγκεντρώσεις κατοίκων, όπου και πήγαινε και εκεί γνώρισε τη Σκορδέλη, με την οποία πήγε 2 φορές για καφέ, αλλά κυρίως τη συναντούσε σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Κατέθεσε ότι η Σκορδέλη ουδέποτε την κάλεσε στις συγκεντρώσεις αυτές και ότι της δήλωσε η ίδια ότι δε συμμετείχε στα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται. Σε όλες τις λοιπές ερωτήσεις δήλωσε ότι δε γνωρίζει.

IX. Εξέταση της μάρτυρος Αθηνάς Κουτσοπάνου (μάρτυρας υπεράσπισης του Μίχου)

Κατοικεί στη Χαλκίδα, διατηρεί ασφαλιστικό γραφείο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μίχου στη Βουλή από τον Οκτώβρη 2017, που ανεξαρτητοποιήθηκε, δηλώνοντας ότι δεν είχε καμία σχέση μαζί του όσο ήταν στη Χρυσή Αυγή.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Μαΐου στην αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ