Ημέρα 463: «Το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση»

463η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 20/10/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας για περιορισμένες θέσεις κοινού, καθώς και αυστηρά ορισμένες θέσεις για δημοσιογράφους, συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη σημερινή δικάσιμο είναι οι: Α.Τσορβάς, Ν.Τσορβάς, Ματθαιόπουλος, Άγγος, Μιχάλαρος, Τσαλίκης, Καλαρίτης, Λιακόπουλος, Μαρίας, Παπαδόπουλος, Σιατούνης, Στεργιόπουλος, Στράτος, Χατζηδάκης

III. Παρέμβαση της προέδρου σχετικά με την πρόταση της εισαγγελέως επί της αναστέλλουσας δύναμης της έφεσης στις επιβληθείσες ποινές.

Η Πρόεδρος ξεκινώντας τη σημερινή συνεδρίαση ανέφερε ότι υπάρχουν δύο θέματα που θα απασχολήσουν το Δικαστήριο κατά τη συνεδρίαση. Αρχικά, η Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ότι η εισαγγελέας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες είναι πιθανό να διαπράξουν νέα εγκλήματα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των βουλευτών είναι λευκά πλην του Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε το ’79, καθώς και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου που έχουν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας πράξεις. Στη συνέχεια δε, ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και οι κατωτέρω:

Άγγος, Αναδιώτης, Δήμου, Δασκαλάκης, Καζαντζόγλου, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μαρίας, Μιχάλαρος, Μπαρέκας, Πατέλης, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσαλίκης, Χατζηδάκης. Η Πρόεδρος συνέχισε αναφέροντας ότι η εισαγγελέας παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους κατηγορούμενους που όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, Σιατούνης, Στράτος, Αγριογιαννης, όπου έχουμε ποινή κάθειρξης και για ληστεία και υπεξαίρεση. Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Ευγενικός, Τσακανίκας. Νικ. Τσορβάς, Παπαβασιλείου και κάποιες που θα μπορούσε να τις πει κανείς ήσσονος αξίας.

Κατά τούτο, συμπλήρωσε ότι κρίνει το Δικαστήριο ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση.

Ως δεύτερο έθεσε το εξής. Ανέφερε η εισαγγελέας ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν όρους διαμονής και ότι τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο συνήγορος του Ματθαιόπουλου, κος Ματαλιωτάκης, που ανέγνωσε κάποια έγγραφα, στα οποία αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος Λαγός σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην εισαγγελική πρόταση έχει παραβιάσει όρους διαμονής. Το Δικαστήριο επομένως κρίνει αναγκαίο να αναζητηθεί επιμελεία εισαγγελίας τυχόν βούλευμα που αφορά παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Λαγό και να το προσκομίσει στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο η εισαγγελέας η οποία ανέφερε ότι σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπε ότι ήταν ήσσονος απαξίας αλλά αναφέρθηκε σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Ενώ σε ερώτηση της Προέδρου σχετικά με το τι προτείνει για τους υπόλοιπους που έχουν ποινές κάθειρξης, η εισαγγελέας ανέφερε ότι και γι αυτούς προτείνει να έχει ανασταλτική δύναμη η έφεση.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη, 21/10/2020 στην αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών ώστε επιμελεία Εισαγγελίας να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα περί παραβίασης περιοριστικών όρων από μέρους του κατηγορούμενου Ι. Λαγού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ