Ημέρα 214: «Σαν ένα αόρατο χέρι να διευθύνει αυτή την τρομοκρατική ορχήστρα»

214η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 12.1.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Κατάθεση της μάρτυρα Κανελλοπούλου Μαρίας

Α. Εξέταση από την Έδρα

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι συνταξιούχος ηθοποιός ενώ διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 2011-2012 στο Δήμο της Αθήνας όπου και παραιτήθηκε όταν εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ατο νομό Αχαϊας μέχρι τον Αύγουστο του ’14. Σε σχέση με επιθέσεις της ΧΑ για τις οποίες έχει ιδία γνώση, η μάρτυρας σημείωσε ότι πέραν της θεσμικής της ιδιότητας, είναι μόνιμη κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα από το 2001 και παρακολουθούσε τα γεγονότα στη γειτονιά από το 2008 μέχρι και το 2013 που μετά τη δολοφονία Φύσσα τα περιστατικά απομειώθηκαν σημαντικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία του Καντάρη από ομάδες με ανθρώπους ομοιόμορφα ντυμένους με παντελόνια παραλλαγής και μαύρες μπλούζες που έφεραν διακριτικά της ΧΑ ή το μαίανδρο. Αυτές οι ομάδες υπέπεσαν στην αντίληψη της μάρτυρα όπως δήλωσε τον Οκτώβρη του 2010 που ετοιμάζονταν οι περιφερειακές εκλογές ενώ ανέφερε το περιστατικό της παρουσίας του Αλέκου Αλαβάνου που δέχτηκε επίθεση στην περιοχή από «αγανακτισμένους» τους οποίους όπως δήλωσε τους συνάντησε στην πορεία «αλλιώς ντυμένους και εμφανιζόμενους». Αναφορά έκανε επίσης και στο περιστατικό της εκδήλωσης της «Ανοιχτής πόλης» που δέχτηκαν επίθεση με γιαούρτια και μπουκάλια παρουσία των ΜΑΤ.

Η μάρτυρας επεσήμανε ότι ο κόσμος φοβόταν και ότι αυτοί που παρουσιάζονταν ως «αγανακτισμένοι» ήταν η μειοψηφία αυτών που διέμεναν μόνιμα στον Αγιο Παντελεήμονα και τους οποίους μπορούσες να βρεις και στην Πλατεία Αττικής, Βικτωρίας και Συντάγματος. Από αυτούς η μάρτυρας είχε αναγνωρίσει τη Σκορδέλη που πρωταγωνιστούσε όπως ανέφερε σε όλες τις εκδηλώσεις και επίσης τον Γιαννάτο που «τότε εκπροσωπούσε τη ΧΑ και μπαινόβγαινε στα ΑΤ με το σήμα της ΧΑ», ενώ η ίδια έχει δεχτεί προσωπική επίθεση όταν την επόμενη μέρα εκδήλωσης του «Απελάστε τον ρατσισμό» το Γενάρη του 2011 έξω από το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα ο Γιαννάτος καταφέρθηκε εναντίον της λεκτικά επειδή οργανώνει εκδηλώσεις για τους μετανάστες που «μπαίνουν και καίνε εκκλησίες».

Σε σχέση δε με τη Σκορδέλη η μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν παρούσα στα περιστατικά εναντίον του Αλαβάνου και της Πορτάλλιου αλλά και ότι η Σκορδέλη είχε παρομοιάσει στο δημοτικό συμβούλιο τους μετανάστες με κατσαρίδες που χρειάζονται απεντόμωση. H μάρτυρας επιπροσθέτως ανέφερε ότι υπήρχαν πράγματι προβλήματα στην περιοχή και ότι ήταν γεγονός πως ιδιοκτήτες ημιυπόγειων σπιτιών τα νοίκιαζαν σε 30 άτομα που έμεναν όλοι μαζί με 10 ευρώ «το κεφάλι». Σε σχέση με τους «αγανακτισμένους κατοίκους» η μάρτυρας σημείωσε ότι η ΧΑ τους χειραγωγούσε οργανώνοντάς τους στην κατεύθυνση μιας διαρκούς διαμαρτυρίας και τους στήριζε μοιράζοντας τρόφιμα μόνο σε Έλληνες, κάνοντας αιμοληψίες μόνο για Έλληνες και αυτό είχε αντίκτυπο σε ανθρώπους που είχαν αρχίσει να πλήττονται από την οικονομική κρίση. Περαιτέρω η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος εξωθούσαν τον κόσμο να διώξουν τους «εχθρούς» από τη χώρα και ότι η Δημοκρατία «δεν είναι τίποτα» ενώ στην ίδια έχει επιτεθεί λεκτικά με αισχρές εκφράσεις μια ομάδα χρυσαυγιτών ένα βράδυ επιστρέφοντας από τη Βουλή που έπεσε πάνω τους και έχει γίνει σχετική καταγγελία από το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με την επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ η μάρτυρας την ανέφερε «οργανωμένη» διότι μερικές βδομάδες πριν ο Παναγιώταρος και ο Μίχος την είχαν σχεδόν προαναγγείλει όταν έλεγαν ότι πρέπει «να τσακιστούν οι φαύλοι του ΚΚΕ», «να καθαρίσει η Ζώνη» κ.α καθώς και από το γεγονός ότι πήγαν οπλισμένοι άνθρωποι που τους περικύκλωσαν και ξεκίνησαν να τους χτυπάνε με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τις επιθέσεις πάντα: σύντομες, χτυπάνε και φεύγουν «σαν ένα αόρατο χέρι να διευθύνει αυτή την τρομοκρατική ορχήστρα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. ΄Σύμφωνα με τη μάρτυρα παρόμοιος είναι και ο τρόπος σύνταξής τους στη Βουλή όπου κάποια στιγμή ο Αρβανίτης, βουλευτής Αχαϊας της Χρυσής Αυγής, σε μια ολομέλεια με αντικείμενο τις γερμανικές αποζημιώσεις της έκανε χειρονομία ότι θα της κόψει το λαιμό.

Για το ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα, η μάρτυρας χρησιμοποίησε τον προσδιορισμό «αμαρτωλό» με πλημμελέστατη παρουσία σε διάφορα γεγονότα ενώ το περιστατικό με τον Γιαννάτο έγινε παρουσία 3 αστυνομικών όπου οι 2 εμπόδισαν τον τρίτο που επιχείρησε να επέμβει. «Πολύ περισσότερο», αναφέρει η μάρτυρας, «όταν χτυπούσαν 15 άτομα μετανάστες καταλήγαν στο τμήμα να εμφανίζονται 2 μετανάστες ματωμένοι και κανείς από αυτούς με τις σιδερογροθιές».

Σε ερώτηση της εισαγγελέα, η μάρτυρας ανέφερε ότι μια μικρή μειοψηφία των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα ήταν συνοδοιπόροι της ΧΑ η οποία μετά τη δολοφονία Φύσσα μίκρυνε περισσότερο, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό με την απραξία της Αστυνομίας οι άνθρωποι φοβόντουσαν να αντιδράσουν και να καταγγείλουν. Η ΧΑ κατά τη μάρτυρα δεν ήθελε διευθετήσεις που είχαν ως ραχοκοκκαλιά την ειρηνική συνύπαρξη αλλά επεδίωκε τον αφανισμό των μεταναστών κάνοντας επιθέσεις εναντίον τους όπου η τακτική του να φέρουν το σήμα της ΧΑ καλύπτοντας το πρόσωπό τους, συνηγορούσε στο να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη των πράξεών τους αποφεύοντας όμως τις ποινικές συνέπειες αυτών.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής

Η μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Αντανασιώτη, Θεοδωρόπουλου, Βρεττού, Μαλαγάρη, Παπαδοπούλου, Καμπαγιάννη και Σκαρμέα και κατέθεσε ότι οι κάτοικοι στην περιοχή ήταν τρομοκρατημένοι από τη δράση της ΧΑ ενώ περιέγραψε σχετικά ένα στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του πογκρόμ μετά τη δολοφονία Καντάρη όπου σέρνανε μία έγκυο γυναίκα και να πετάνε πέτρες σε μετανάστες που έτρεχαν κυνηγημένοι.

Η μάρτυρας επιπροσθέτως επίσης ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τους Αιγύπτιες αλιεργάτες διότι το επίδικο ήταν οικονομικό, δηλαδή ο έλεγχος των ζωνών και να «χτυπηθούν» τα μεροκάματα των εργαζομένων, κάνοντας έτσι το χατήρι των εφοπλιστών για τους οποίους δουλεύουν. Αναπαρήγαγε επίσης μια δήλωση εκείνων των ημερών του Κασιδιάρη που ανέφερε ότι περιμένουν ως ΧΑ να βγάλουν δημοτικό σύμβουλο και τότε θα ξεκινήσουν τα πραγματικά πογκρόμ.

Η μάρτυρας στη συνέχεια κατέθεσε ότι όλη η αξιόποινη δράση της ΧΑ την περίοδο 2008-2013 ήταν στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου, του να επιβεβαιώσουν διά της βίας την παρουσία τους και να έχουν οφέλη τα οποία και τελικά αποκόμισαν. Επισημάνθηκε περαιτέρω από τη μάρτυρα ότι το τάγμα και ο λόχος της ΧΑ παραπέμπουν σε τάγμα εφόδου και ναζιστική οργάνωση. Ερωτηθείσα σχετικά για το αν η χήρα του δολοφονηθέντος Καντάρη ήταν ο πρώτος άνθρωπος που θα νομιμοποιούνταν να καλέσει τους «αυτόκλητους» των πογκρόμ, η μάρτυρας κατέθεσε ότι τόσο η χήρα όσο και το συγγενικό περιβάλλον του, έστειλε ένα μήνυμα που διαβάστηκε δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο και ήταν μνημείο πολιτισμού.

Αναφορικά με το ναζιστικό χαιρετισμό του Μιχαλολιάκου, σημείωσε ότι έγινε στην πρώτη συνάντηση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς ο τελευταίος να ζητήσει ποτέ συγγνώμη ενώ είχε αναφέρει σε άλλη ομιλία του ότι «αυτό το χέρι μπορεί να χαιρετάει ναζιστικά αλλά είναι καθαρό».

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Η μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Μιχαλόλια Παναγιώτη, Δημητρακόπουλου, Ματαλιωτάκη, Μιχαλόλια Νίκου, Παπαδέλλη, Πανταζή, Ρουσσόπουλου, Αλεξιάδη, Ζωγράφου, Τσάγκα και Μιχαλόλια Γιώργου.

Κατέθεσε ότι για το περιστατικό με τον Αρβανίτη απευθυνόταν σε εκείνη και όχι σε συνάδελφο, περιστατικό για το οποίο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο προστασίας του πολίτη από το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε ότι στη συναυλία που είχε γίνει ενάντια στον ρατσισμό το Γενάρη του 2011 χρυσαυγίτες είχαν καταλάβει τον προαύλιο χώρο και δεν άφηναν τον κόσμο να πάει.

Αναφορικά με το αν είχε η ίδια συνοδό ασφαλείας ως βουλευτής, η μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε 2 αστυνομικούς 15 μέρες μετά που εξελέγη γιατί την ειδοποίησαν από το τμήμα της πλατείας Αττικής ότι έχουν σπάσει το τζάμι του αυτοκινήτου της με την επισήμανση των αστυνομικών ότι δεν επρόκειτο για κλοπή και θα ήταν καλύτερα αν είχε προστασία. Η μάρτυρας επίσης ανέφερε ότι στο ένα πογκρόμ που έλαβε χώρα στην Αθήνα ο Παναγιώταρος και ο Κασιδιάρης πρωτοστατούσαν και ότι ορισμένοι εκ των «αγανακτισμένων κατοίκων» ήταν χρόνια κάτοικοι στην περιοχή που κυρίως χειραγωγήθηκαν από τη ΧΑ.

Ερωτηθείσα επίσης σχετικά απάντησε ότι αν και βουλευτής Αχαϊας ζούσε στην Αθήνα καθώς αυτή εκλογική περιφέρεια ήταν η επιλογή του κόμματος ενώ στο ψηφοδέλτιο της Αχαϊας μπήκε για να ενισχύσει συντρόφους της. Στη συνέχεια επεσήμανε σε αντίστοιχη ερώτηση ότι μπορούν πολλοί να εκφωνούν φασιστικό και ρατσιστικό λόγο αλλά δεν έχουν και τάγματα εφόδου για να υλοποιούν το λόγο τους. Περαιτέρω ανέφερε ότι την εποχή εκείνη γινόταν προσπάθεια στη ζώνη να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους και τις εταιρίες και η ΧΑ δούλευε για λογαριασμό των εφοπλιστών.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 17.1.2018 στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ