«Η Χρυσή Αυγή είναι ο δράστης»

Συντάκτης:
Κλειώ Παπαπαντολέων*

Χθες κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και νυν πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Χριστόπουλος. Η Ενωση ήδη πριν από τη δολοφονία Φύσσα, με δημόσιες παρεμβάσεις της, είχε χαρακτηρίσει τη Χ.Α. εγκληματική οργάνωση.

Μετά τη δολοφονία Φύσσα, εξέδωσε δελτίο Τύπου με τίτλο «Δεν είναι μόνο ο δράστης Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή είναι ο δράστης», επισημαίνοντας ότι, πέρα από τις επιμέρους ποινικές ευθύνες αυτουργών και συνεργών, τίθεται αυτοτελώς ζήτημα εγκληματικής οργάνωσης και εφαρμογής του άρ. 187 Π.Κ.

Σε κείμενο τεκμηρίωσης λίγες ημέρες αργότερα γράφαμε: «Είναι σαφές, και η ίδια η Χ.Α. είναι περήφανη γι’ αυτό, ότι πρόκειται για μια οργάνωση η οποία σε όλες τις εκφάνσεις της –νόμιμες και μη– λειτουργεί συντεταγμένα, προσχεδιασμένα, με απόλυτη πειθαρχία και ιεραρχικά. Ουδείς ενεργεί αυτοβούλως, αυθορμήτως ή κατά μόνας. Αυτή είναι η δομή και ο τρόπος δράσης της».

Σε αυτή τη δομή και τον τρόπο δράσης αναφέρθηκε και χθες ο Δ. Χριστόπουλος, τονίζοντας και το στοιχείο της διαρκούς εγκληματικής ετοιμότητας που χαρακτηρίζει τα μέλη της Χ.Α. Δυστυχώς, όταν δημοσίως τα λέγαμε αυτά πριν από κάποια χρόνια, ο κρατικός μηχανισμός ατένιζε αμέριμνος τη βία.

Η Δικαιοσύνη πρέπει λοιπόν να σώσει την τιμή της ελληνικής Πολιτείας. Ετσι θα σώσει και τη δική της τιμή, διότι με παραλείψεις της επί μακρόν άφησε μια βίαιη περιθωριακή ναζιστική οργάνωση να εξελιχθεί σε εγκληματική οργάνωση με μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος.

* Δικηγόρος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ