Δ. Χριστόπουλος στη #GDtrial: «Σε διαρκή εγκληματική εγρήγορση»

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πηγή: ΕφΣυν

Χρειάστηκε η δολοφονία Φύσσα ως «πικρή επισφράγιση» για να καταλάβει η Πολιτεία αυτό που η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) είχε διατυπώσει από το 2012: ότι η Χρυσή Αυγή είναι στον πυρήνα της μια εγκληματική οργάνωση, με κάθετη ιεραρχία και πως η στοχοποίηση των θυμάτων της αποτελεί πολιτική επιλογή της ηγεσίας.

Αυτό κατέθεσε χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης για το 2018, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπλ. καθηγητής στο Πάντειο, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρώην πρόεδρος της ΕλΕΔΑ.

Η ένταση των ρατσιστικών επιθέσεων από το 2011 έως το 2013, αλλά και ο κοινός τρόπος τέλεσης των εγκλημάτων που είχαν εμφανή πολιτική αναφορά στη Χ.Α. αποδεικνύουν -σύμφωνα με τον μάρτυρα- ότι τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης, δεχόμενα εντολές από την ηγεσία της, βρίσκονταν σε μόνιμη εγκληματική εγρήγορση.

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 η οργάνωση δοκίμαζε τις αντοχές όλων μας», υπογράμμισε ο κ. Χριστόπουλος και σημείωσε ότι δεν ανήκουν απλώς οι δράστες των επιθέσεων στη Χ.Α., η ίδια η Χ.Α. είναι ο δράστης. Σ’ αυτό συνηγορεί και η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα από τον αρχηγό, η οποία, όπως εξήγησε ο μάρτυρας, σημαίνει ότι ο Μιχαλολιάκος κάλυψε τη δολοφονία, δήλωσε ότι είναι ο ηθικός αυτουργός της και ότι το έγκλημα εντάσσεται στο πλαίσιο εντολών που εκείνος είχε δώσει.

Ο αρχηγός της Χ.Α. δεν λέρωνε τα χέρια του με αίμα, «άλλος ήταν ο ρόλος του στην ιεραρχία», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε ότι κάθε επίθεση των ομάδων κρούσης ήταν οργανωμένη και προσχεδιασμένη. «Το ρατσιστικό έγκλημα δεν θέλει να κρυφτεί, αρέσκεται σ’ αυτό που υλοποιεί, δεν ντρέπεται γι’ αυτό που κάνει, θεωρεί ότι επιτελεί μια ιστορική αποστολή», σημείωσε.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του καθηγητή στη δήλωση του Ηλ. Παναγιώταρου στο BBC ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για ένα νέο είδος εμφύλιου πολέμου, που παραπέμπει στη -γνωστή από την Ιταλία της δεκαετίας του ’70- στρατηγική της έντασης.

Στην τακτική αυτή εντάσσεται και η δράση στον Μελιγαλά μία εβδομάδα πριν από τη δολοφονία Φύσσα, όταν η οργάνωση διεκδίκησε το μονοπώλιο του πένθους. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «το να πας στον Μελιγαλά και να παρουσιαστείς ως ιστορικός κληρονόμος του πένθους είναι πολιτική επιλογή, είναι αδύνατον να αποφασίστηκε λίγη ώρα πριν».

Εντύπωση προκάλεσε η ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Ηλ. Κασιδιάρη, Δ. Παπαδέλλη, αν γνωρίζει ο κ. Χριστόπουλος ότι αυτοί που φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί στην επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών το αρνούνται λέγοντας ότι βρίσκονταν αλλού κατά την τέλεση της πράξης. Η ταύτιση της υπερασπιστικής γραμμής φυσικών αυτουργών – βουλευτών, όπως αποτυπώνεται στην παραπάνω ερώτηση, προκάλεσε την παρέμβαση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Θαν. Καμπαγιάννη, που σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης καλύπτει τους φυσικούς αυτουργούς υιοθετώντας τον ισχυρισμό τους.
Με… παρελθόν

Ιδιαίτερα διαφωτιστικές για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης από τη δεκαετία του ’90 ήταν οι χθεσινές καταθέσεις του διευθυντή και του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», Παναγιώτη Γκαργάνα και Γιώργου Πίττα, αντίστοιχα.

Και οι δύο αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες επιθέσεις ταγμάτων εφόδου, για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις ηγετικών στελεχών της Χ.Α. (Περίανδρος, Δ. Ζαφειρόπουλος, Χ. Κουσουμβρής) που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια τα γραφεία της οργάνωσης.

Οντας ο ίδιος θύμα της χρυσαυγίτικης βίας ο Γ. Πίττας περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε στην πλ. Κυψέλης (πολύ κοντά στα γραφεία της οργάνωσης στην οδό Κεφαλληνίας) από τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον Ι. Αδρασκέλα.

«Μου επιτέθηκαν με κλοτσιές, με μπουνιές, μου έσκισαν τα ρούχα, με έριξαν κάτω και με χτυπούσαν στο κεφάλι με άρβυλα», είπε. Αν και για την επίθεση αυτή έχει καταδικαστεί τελεσίδικα ο Αδρασκέλας, στη συνέχεια έγινε αστυνομικός, είπε ο μάρτυρας και αναφέρθηκε σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Η κατάρα του Φίρερ», 18.12.2017) που αποδεικνύει τη σχέση του Αδρασκέλα με τη Χ.Α., όπως αποτυπώνεται σε τηλεφωνική συνομιλία αστυνομικού με τον «σωματοφύλακα» του Μιχαλολιάκου, Σ. Δεβελέκο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ