Ημέρα 210: Η ειδοποιός διαφορά της Χρυσής Αυγής είναι ότι αυτή διαθέτει το μηχανισμό

210η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 19.12.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Υπήρχε παρουσία κοινού στην αίθουσα, ενώ λιγοστοί ήταν οι δημοσιογράφοι.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Αθηναίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε η Ελένη Τάκου, πρώην συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

ΙV. Συνέχιση κατάθεσης Π. Κωνσταντίνου

Α. Ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Στο μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Σκαρμέας, Παπαδοπούλου, Βρεττός και Θεοδωρόπουλος.
Ο Κωνσταντίνου κατέθεσε πως οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Λουκμάν συνδέονταν με τη Χ.Α., καθώς βρέθηκαν στα σπίτια τους φυλλάδια της Χ.Α., ρόπαλα του baseball και πέντε μαχαίρια. Τόνισε ότι επιθέσεις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως τον αιφνιδιαστικό τρόπο δράσης, τους στόχους των επιθέσεων, που ήταν μετανάστες, συνδικαλιστές, ενώ ανέφερε ότι τις περισσότερες φορές υπήρχε στέλεχος της Χ.Α. σε αυτές, όπως στον Αγ. Παντελεήμονα η Σκορδέλη και ο Παναγιώταρος.

Ερωτηθείς είπε πως δεν υπήρξε καμία αποδοκιμασία από την ηγεσία αυτών, αντιθέτως η Σκορδέλη τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο της Χ.Α. στις εκλογές του 2012, ενώ ακόμα και πρόσφατα μετά την επίθεση στη συνήγορο Κουνιάκη, η Σκορδέλη έγραψε στο facebook «μπράβο στα παλικάρια», αναφερόμενη στους δράστες της επίθεσης. Υποστήριξε ακόμα πως υπήρξε ραγδαία αύξηση των επιθέσεων την περίοδο 2012-2013, καθώς η Χ.Α. χρησιμοποίησε τη δύναμη που απέκτησε με την είσοδό της στη Βουλή, προκειμένου να εξαπλώσει τις δράσεις της και σε άλλες περιοχές, όπως στη Νίκαια και το Μενίδι. Ανέφερε ακόμη πως η Σκορδέλη ήταν στην Επιτροπή των αγανακτισμένων κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα.

Σε σχέση με την φρασεολογία της Χ.Α. είπε πως είναι δύσκολο να βρεις άλλο πολιτικό αρχηγό που έχει αποκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «παραδουλεύτρα». Επεσήμανε ότι η ειδοποιός διαφορά της Χ.Α. είναι ότι αυτή διαθέτει το μηχανισμό, τις ομάδες κρούσης, ώστε όταν λέει «όχι στην ισλαμοποίηση», να διαθέτει μια ομάδα, που θα πάει να κάψει το τζαμί.

Β. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Στο μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Πανταζή, Δημητρακόπουλος, Τσάγκας, Οπλαντζάκης, Ζωγράφος, Μιχαλόλιας Γεωργ., Αλεξιάδης και Ρουσσόπουλος.

Ο Κωνσταντίνου είπε πως η ΚΕΕΡΦΑ, που δημουργήθηκε το 2009 έχει καταγγείλει κατά καιρούς σε υπουργούς περιστατικά και είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ρατσιστική επίθεση. Αναφερόμενος στο πογκρόμ μετά τη δολοφονία Καντάρη, είπε πως υπήρχε μεγάλη ομάδα της Χ.Α., η οποία ήρθε από τον Αγ. Παντελεήμονα, κρατούσε μεγάλα κοντάρια και χτυπούσε όποιο μετανάστη έβρισκε, ενώ δεν υπήρξε δικαστική εξέλιξη για αυτή την υπόθεση, καθώς η αστυνομία δεν έκανε κάτι, παρά τη διάρκεια της επίθεσης, το οποίο χαρακτήρισε ο μάρτυρας σημαντική παράλειψη.

Ερωτηθείς και πάλι για τη δολοφονία Λουκμάν, είπε πως δεν γίνονται αυθόρμητες ρατσιστικές επιθέσεις και μάλιστα τρεις η ώρα το βράδυ, αν οι δράστες δεν έχουν τέτοιου είδους συνδέσεις, αναφερόμενος στη Χ.Α. , η οποία εκείνο το διάστημα καλλιεργούσε συστηματικά το ρατσιστικό μίσος κατά των μεταναστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω ήταν οι δηλώσεις Μιχαλολιάκου που έλεγαν πως δεν υπάρχουν μετανάστες, παρά μόνο λαθρομετανάστες, και τους αποκαλούσε υπανθρώπους. Είπε πως στη συνέντευξη τύπου για την επίθεση εις βάρος των αλιεργατών δεν ήρθε το θύμα, καθώς δε μπορούσε. Χαρακτήρισε ρατσιστικά συσσίτια μίσους τα συσσίτια που οργάνωνε η Χ.Α., καθώς προάγουν την αλληλεγγύη μόνο μεταξύ των Ελλήνων, ενώ για τους αλλοδαπούς το μίσος.

V. Κατάθεση της μάρτυρος Ελένης Τάκου

Α. Ερωτήσεις της έδρας

Η μάρτυρας κατέθεσε πως είναι πολιτικός επιστήμονας και έχει διατελέσει συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας από το 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο 2015. Το Δίκτυο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2011 σε μία συγκυρία έξαρσης ρατσιστικής βίας, υπό την αιγίδα θεσμικών οργάνων και συγκεκριμένα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες. Η ίδια ως συντονίστρια λάμβανε τις καταγραφές από 18 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες δραστηριοποιούνταν πανελλαδικά, αλλά κυρίως στην Αθήνα. Στο Δίκτυο συμμετείχε ο Συνήγορος του Πολίτη και το Συμβούλιο ένταξης μεταναστών.

Σχετικά με τις φόρμες καταγραφής ανέφερε πως τις συνέτασσαν οι καταγραφείς των οργανώσεων, χωρίς να αναφέρονται τα στοιχεία των θυμάτων, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν αλλοδαποί. Το συμπέρασμα από τις καταγραφές ήταν πως υπήρχε ένα συγκεκριμένο modus operandi των δραστών, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έφεραν συγκεκριμένο οπλισμό και ενδυμασία και πολλές φορές προηγούνταν των επιθέσεων έλεγχος των χαρτιών των θυμάτων. Πολλές από τις καταγραφές σύμφωνα με τη μάρτυρα είχαν προχωρήσει δικαστικά και έχουν υπάρξει καταδίκες. Το 2011 υπήρχαν καταγραφές, το 2012 154 και το 2013 166. Συγκεκριμένα για το 2013 κατέθεσε πως το 65% των καταγραφών καλύπτει το χρονικό διάστημα πριν τη δολοφονία Φύσσα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε υποθέσεις, για τις οποίες καταδικάστηκαν οι δράστες, όπως την επίθεση κατά Αφγανού με μαχαίρι το 2011, για την οποία καταδικάστηκε μεταξύ άλλων και η Σκορδέλη, τη δολοφονία Λουκμάν, τον εμπρησμό καταστήματος Καμερουνέζου στα Πατήσια.

Από το modus operandi φαινόταν πως επρόκειτο για οργανωμένες επιθέσεις, οι οποίες προσιδιάζουν στις ομάδες της Χ.Α.. Τα θύματα ήταν όλοι αλλοδαποί, ενώ σημείωσε πως μετά τη δολοφονία Φύσσα το 2013 κατεγράφησαν μόλις 18 περιστατικά με διαφορετικό από τα παραπάνω modus operandi. Ανέφερε πως η υπόθεση των αλιεργατών ήταν μια από τις επιθέσεις που καταγράφηκε από το Δίκτυο και συγκεκριμένα από καταγραφέα της Διεθνούς Αμνηστίας την 26/7/2012 και εμπεριέχεται στην έκθεση του 2012, λόγω της σφοδρότητας αυτής και του modus operandi.

Β. Ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Στη μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Σκαρμέας, Παπαδοπούλου, Μαλαγάρης, Βρεττός, Θεοδωρόπουλος και Στρατής.

Ερωτηθείσα η μάρτυρας είπε πως η επίθεση των αλιεργατών όπως σε άλλες καταγραφές έγινε από άνδρες νέους, που φορούσαν μαύρα ρούχα, είχαν οπλισμό, και στοχοποιούσαν το θύμα λόγω καταγωγής. Καταθέτοντας την προσωπική της άποψη, η μάρτυρας υποστήριξε πως οι επιθέσεις δεν ήταν τυχαίες και πως το μήνυμα ερχόταν από ψηλά, καθώς στοχοποιείτο η καταγωγή του θύματος, όχι το ίδιο προσωπικά.

Γ. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Στη μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Πανταζή, Τσάγκας, Οπλαντζάκης, Ρουσσόπουλος, Αλεξιάδης, Μιχαλόλιας Γ.

Ερωτηθείσα σχετικώς η Τάκου κατέθεσε πως η ίδια παραλάμβανε φόρμες καταγραφής και μόνο τη δολοφονία Λουκμάν κατέγραψε η ίδια. Μάλιστα παραβρέθηκε και στη δίκη στο πλαίσιο του ρατσιστικού κινήτρου. Ανέφερε ακόμα πως στην ετήσια έκθεση του Δικτύου για το 2012, γίνεται αναφορά για τη σύνδεση αυτών των ομάδων με τη Χ.Α. Η μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως περί τις 20 καταγραφές οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει καταδίκη της χώρας μας και από το ΕΔΔΑ για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας. Τέλος ανέφερε πως από τις καταγραφές του 2013, 15 θύματα αναγνώρισαν ως δράστες άτομα που σχετίζονται με τη Χ.Α.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε αφού πρώτα ανακοινώθηκαν οι δικάσιμοι του Φεβρουαρίου 2018. Συγκεκριμένα στον Κορυδαλλό τις ημερομηνίες 1, 6,7,13, 15, 23, 27 και στο Εφετείο τις ημερομηνίες 2, 8, 21, 22.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ