Ημέρα 458: «Το Δικαστήριο πρέπει να πει ένα ηχηρό ΣΚΑΣΕ σε όλους αυτούς που πριν από το Δικαστήριο θέλουν να βγάλουν απόφαση»

458η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 13/10/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας για περιορισμένες θέσεις κοινού, καθώς και αυστηρά ορισμένες θέσεις για δημοσιογράφους, συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

ΙI. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη σημερινή δικάσιμο είναι οι: Ι. Αγγος, Ε. Καλαρίτης, Α. Μιχάλαρος, Ν Παπαβασιλείου, Χ. Α. Χατζηδάκης, Αθ. Τσορβάς, Ν.Τσορβάς, Λ.Τσαλίκης.

III. Εισαγγελική πρόταση επί των ποινών

Η εισαγγελέας έλαβε τον λόγο και σχετικά με την ανθρωποκτονία από πρόθεση, υπ. Αριθμ. 1 υπόθεση σε βάρος του Π. Φύσσα πρότεινε για τον κατηγορούμενο Ρουπακιά που κατηγορείται με ανθρωποκτονία από πρόθεση, ισόβια κάθειρξη ενώ για τους κατηγορούμενους για συνέργεια Άγγο, Καζαντζόγλου, Καλαρίτη, Κομιανό, Κορκοβίλη, Μιχάλαρο, Πατέλη, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Τσορβά Ν. και Τσορβά Αθ. κάθειρξη 8 ετών στον καθένα και για Αναδιώτη, Δήμου, Σκάλκο, Χρυσαφίτη, που τους έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά, 6 ετών στον καθένα.

Για παράνομη οπλοκατοχή στον Άγγο 8 μήνες και 600 ευρώ. Μιχάλαρος φυλάκιση 8 μηνών και 600 ευρώ, στον Πατέλη φυλάκιση 13 μήνες και 600 ευρώ, στον Σαντοριναίο φυλάκιση 15 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ.

Για την παράβαση του Ν.456/1956 (Περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων) στον Καζαντζόγλου, 3 μήνες και 600 ευρώ.

Για την υπόθεση των Αλιεργατών, για τους Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, κάθειρξη 7 ετών στον καθένα. Για τον Πανταζή για την ίδια πράξη κάθειρξη 10 ετών.

Στην υπ. αριθμ. 3 υπόθεση του ΠΑΜΕ η εισαγγελέας πρότεινε για τους Αντωνακόπουλο, Καστρινό, Πανταζή, που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού σε βάρος 3 ατόμων, κατά συρροή, 10 μηνών στον καθένα. Για τον Χατζηδάκη για απλή πράξη αλλά έχει και ελαφρυντικά, 6 μήνες για κάθε μια πράξη.

Για τη διατάραξη κοινής ειρήνης: Για τους Αντωνακόπουλο, Καστρινό, Πανταζή, 8 μήνες στον καθένα, για τον Χατζηδάκη 4 μήνες. Για παράνομη οπλοχρησία: για τους Αντωνακόπουλο, Καστρινό, Πανταζή, 6 μήνες στον καθένα.

Για τον Χατζηδάκη με ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικία, 3 μήνες.

Για την παράνομη οπλοκατοχή: για τον Μπαρέκα, 6 μήνες και 600 ευρώ, για τον Παππά 6 μήνες και 600 ευρώ, για την Πόπορη 15 μήνες και 100 ευρώ, για τη Σκαρπέλη 13 μήνες και 600 ευρώ. Για τον Στέφας 14 μήνες και 899 ευρώ, για τον Χίλιο 2 έτη και 3000 ευρώ.

Για την Παράβαση του Ν.456/76, η εισαγγελέας πρότεινε για την Πόπορη 10 μήνες και 600 ευρώ, για τον Λαγό 10 μήνες και 600 ευρώ, για τον Στέφα, 10 μήνες και 600 ευρώ και για τη Μικελάτου που κατηγορείται για ψευδορκία 13 μήνες.

Για οπλοκατοχή απλή η εισαγγελέας πρότεινε για τον Γερμενή 10 μήνες και 600 ευρώ, για τον Κασιδιάρη φυλάκιση 8 μηνών και 600 ευρώ, για τον Λαγό 12 μήνες και 800 ευρώ, για τον Μιχαλολιάκο φυλάκιση 18 μηνών και 800 ευρώ, για τον Μίχο στον οποίο έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταμέλειας 12 μήνες, για τον Μπούκουρα με το ελαφρυντικό τη καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, 6 μήνες.

Για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση η πρόταση των ποινών ήταν: Για τους Άγγο, Καλαρίτη, Κορκοβίλη, Μιχάλαρο, Μπαρέκα, Παπαβασιλείου, Πατέλη, κάθειρξη 7 ετών στον καθένα. Για τους Αγριογιάννη, Αναδιώτη, Δήμου, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, Σκάλκο, Τσακανίκα, Χατζηδάκη, Χρυσαφίτη, Μίχο, Μπούκουρα, Αλεξόπουλο, Αρβανίτη στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, κάθειρξη 5 ετών στον καθένα.

Για την κατηγορία ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης: Για τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Παππά, Ματθαιόπουλο, Λαγό, Γερμενή, 13 έτη στον καθένα κάθειρξη.

IV. Αγορεύσεις υπεράσπισης επί των ποινών

Τον λόγο έλαβε ο συνήγορος Ρουμπέκας και σε σχέση με τον κατηγορούμενο Ρουπακιά ανέφερε ότι δεν έχει να πει κάτι ενώ για τη σύζυγό του ζητά δικαστική άφεση της ποινής σχετικά με το αδίκημα της ψευδορκίας.

Για τον κατηγορούμενο Δήμου ο συνήγορος Αλετράς ανέφερε ότι στην αρχή της αναλογικότητας παρακαλεί το Δικαστήριο να δώσει στον Δήμου το δικαίωμα με την ποινή που θα επιβληθεί να συγκρίνει το μέτρο της επιβληθείσας ποινής χωρίς ελαφρυντικά και της ποινής που θα επιβληθεί με ελαφρυντικά και ζητά να γίνει μια διαδικασία όπως έγινε με όλα τα δικονομικά πλαίσια αλλά να αναδειχθεί ο άνθρωπος και ο σκοπός της ποινής για τον άνθρωπο.

Για τον κατηγορούμενο Καζαντζόγλου ο συνήγορος Γκαβέλας ανέφερε ότι η δικαιοσύνη είναι και αγαθό και δεν είναι απρόσωπη. Είναι στους δικαιοδοτικούς μηχανισμούς που καλούνται να εισφέρουν κρίση. «Η εισαγγελέας, πρότεινε να επιβληθούν τα 8 έτη για τη συνέργεια που είναι το πλαίσιο ποινής στο “ταβάνι”, έτσι όπως έχει γίνει η κατάστρωση ποινής στον νέο ΠΚ». Ο Καζαντζόγλου κατά τον συνήγορο είναι ένα νέο παιδί που προσπάθησε να θέσει τους όρους για μια αρμονική συμβίωση με τους γύρω του, εργάστηκε με σειρά ενσήμων όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει αρραβωνιαστεί μια γυναίκα που έχει δυο παιδιά, χωρισμένη και κυοφορεί το παιδί τους και πρόκειται να έρθουν εις γάμου κοινωνίαν, άρα υποστηρίζει δυο οικογένειες, και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των αρχών. Αιτήθηκε στο Δικαστήριο να επιβάλει μικρότερη ποινή από αυτή που πρότεινε η εισαγγελέας για την συνέργεια, αλλά για την ένταξη το ελάχιστο του πλαισίου ποινής, την επιβολή δηλαδή των 5 ετών που διεκδικούν.

Για τον κατηγορούμενο Καλαρίτη η συνήγορος Βελέντζα σημείωσε ότι το πλαίσιο του 79 ΠΚ θέτει ορισμένα κριτήρια στη βάση της αρχής αναλογικότητας και συνεκτιμώνται οι συνέπειες της ποινής για τον ίδιο και τους οικείους του, τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης ζωής του και εν προκειμένω ότι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των αρχών από την αρχή, ενώ ζήτησε να εκτιμηθεί ότι η ποινή που θα αναγνωστεί θα πρέπει να είναι αρκετά μικρότερη καθώς σύμφωνα με το άρ. 83 ΠΚ, για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία στην υπόθεση Φύσσα, το Δικαστήριο δύναται να εκκινήσει από την ποινή φυλάκισης 2 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ζωής και του χαρακτήρα του. Το ίδιο αιτήθηκε και για την ένταξη, «δεδομένου ότι ο καταδικασθείς, λόγω και του προγράμματός του δεν είχε ασχοληθεί παρά μόνο με την οικογένειά του. Συγκεκριμένα ο Καλαρίτης έχει λευκό ποινικό μητρώο, που δεν απασχόλησε ποτέ τις δικαστικές αρχές, είναι απόφοιτος Σχολής Εμποροπλοιάρχων Ασπροπύργου, πάντα σε σταθερή κατοικία, επίσης έχει αναλάβει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων του, 13 και 16 ετών και χωρίς το δικό του εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο».

Για τον κατηγορούμενο Κορκοβίλη ο συνήγορος Κοντοβαζεντίτης ανέφερε ότι ο εντολέας του έδειξε μια διαγωγή άψογη, ήταν πάντα παρών όποτε είχε κληθεί από το δικαστήριο, τήρησε με ευλάβεια όλους τους περιοριστικούς όρους, ήταν ένας υπάλληλος στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη απόλυτα συνεπής που ποτέ δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. «Από την όλη διαδικασία και την πληθώρα των μαρτύρων δεν προέκυψε ότι βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος, θα δηλώνει πάντα αθώος και επομένως ζητά τα κατώτατα όρια της ποινής για τη συνέργεια στην ανθρωποκτονία και την ένταξή του στην εγκληματική οργάνωση».

Για τον κατηγορούμενο Μιχάλαρο ο συνήγορος Τσάγκας ανέφερε ότι ο Μιχάλαρος στο Κοράλλι δεν μετέβη με δική του πρωτοβουλία, βρισκόταν στο σπίτι του με συγγενικά πρόσωπα, δεν επεζήτησε την εμπλοκή του στην τέλεση οποιασδήποτε αδικηματος και επίσης η έλευση δεν έγινε με κάποιο SMS αλλά έπειτα από τηλεφώνημα του Ι. Άγγου που είναι φιλικό του πρόσωπο. Σύμφωνα με τον συνήγορο από τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν προέκυψε να έχει μετακινηθεί στο πεζοδρόμιο που βρισκόταν ο Π. Φύσσας, να συνομίλησε ή να βρέθηκε πλησίον του Ρουπακιά. Το κατηγορητήριο τον εντοπίζει στο απέναντι πεζοδρόμιο να οχλαγωγεί με άλλα άτομα.

Ο συνήγορος πρόσθεσε ότι η μόνη συμπεριφορά που αποδίδεται στον εντολέα του είναι ότι μαζί με άλλα άτομα απλώς φωνασκούσαν. «Για το αδίκημα της ένταξης, η συμμετοχή του στη ΧΑ αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μέρος της ζωής του και όμως έμελλε να την επηρεάσει τόσο πολύ. Το 2008 δεν είχε την παραμικρή σχέση με το κόμμα της ΧΑ. το 2012 για πρώτη φορά προσέγγισε το κόμμα αυτό, λίγο προ των εκλογών που το κόμμα είχε μεγάλη δημοσκοπική άνοδο. Όλο το φωτογραφικό υλικό που είδαμε, στην πραγματικότητα καλύπτει ένα ιδιαίτερα περιορισμένο διάστημα από το Μάη του 12 με Μάρτη 13».

Σύμφωνα με τον συνήγορο, όταν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έχει ένα τόσο σύντομο διάστημα συμμετοχής θα πρέπει να πάει κοντά στο κατώτατο όριο η ποινή. Η τυχόν επιβολή μιας πολύχρονης κάθειρξης δεν θα κατατείνει στον σωφρονισμό αυτού απλώς θα συντείνει στην ψυχική του καταρράκωση. «Γι’ αυτό και η επιμέτρηση θα πρέπει να κινηθεί χαμηλότερα από την ποινή των 8 ετών», ενώ για την οπλοκατοχή ο συνήγορος ζήτησε τα ελάχιστα.

Για τον κατηγορούμενο Πατέλη ο συνήγορος Γκαβέλας ανέφερε ότι μεγάλωσε ένα παιδί μόνος του και οι αντανακλαστικές συνέπειες κυρίως για το παιδί του θα είναι συντριπτικές. Ο Πατέλης σύμφωνα με τον συνήγορο ζει, μέχρι να ενταχθεί στη ΧΑ, έναν βίο για τον οποίο σκιά δεν υπάρχει.
Ο συνήγορος Μαμμής για τους κατηγορουμένους Αθ. και Ν. Τσορβά δηλώνει ότι διαφωνεί ως προς το ύψος των ποινών καθώς υπάρχει ομαδοποίηση των προτεινόμενων ποινών για το σύνολο των κατηγορουμένων με μια κατηγορία που το δικαστήριο έκρινε υπέρ της ενοχής, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το άρ. 79 ΠΚ. Ο στόχος είναι ο σωφρονισμός, δεν είναι η επίρρωση του λαϊκού περί δικαίου συναισθήματος. Ο συνήγορος ζήτησε από το Δικαστήριο να κινηθεί στα κατώτατα όρια ποινής.

Για τον κατηγορούμενο Ευγενικό η συνήγορος Σκούμπου ανέφερε ότι ο εντολέας της είχε δύσκολα μαθητικά και εφηβικά χρόνια, γοητεύτηκε το 2012 από τη συλλογικότητα που του προσέφερε το τότε νόμιμο πολιτικό κόμμα της ΧΑ και θα πρέπει να αξιολογηθούν οι συνέπειες ποινής για τον ίδιο και τους οικείους του. «Έχει δύο μωρά από τον Μάιο του 2020 και ζητά να προσεγγίσει το δικαστήριο τα κατώτατα όρια για τον εντολέα της και η απόφαση να αιτιολογηθεί εμπεριστατωμένα».

Σύμφωνα με τον συνήγορο Γκαβέλα, το πλαίσιο της ποινής για την απόπειρα με τα ελαφρυντικά είναι από 2-8 αλλά το δικαστήριο αναγνώρισε και δεύτερο λόγο μείωσης, το αρ.133 ΠΚ άρα 1-6 έτη. Επομένως ζητά και ο ίδιος τα κατώτερα της εφεσίμου πλαίσια.

Η συνήγορος Πούλια για τον κατηγορούμενο Μαρία ανέφερε ότι το δικαστήριο εξέδωσε μια πάρα πολύ αυστηρή απόφαση αλλά «τουλάχιστον ας διαφοροποιηθεί στο ζήτημα των ποινών και με βάση το τι αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας». Επίσης, πρόσθεσε, ενόψει του ότι αναγνώρισε το δικαστήριο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, 20χρονων, ηλίθιων παιδιών που πήγαν να κάνουν ένα «χαβαλέ» χωρίς να συνεκτιμήσουν τίποτα άλλο. Δεν υπήρχε εγκληματική δράση ούτε πριν ούτε μετά κατά τη συνήγορο, και δε μπορούν οι κατηγορούμενοι να αντιμετωπιστούν όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Για τον κατηγορούμενο Σταμπέλο ο συνήγορος Μαυροειδής ανέφερε ότι η υπεράσπιση ζητά από το δικαστήριο τα ελάχιστα της εφεσίμου και θεωρεί ότι οι ποινές είναι στα ανώτατα όρια που πρότεινε η Εισαγγελέας. Το δικαστήριο κατά τον συνήγορο πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο κατηγορούμενος έθεσε τον εαυτό του από την αρχή ενώπιον των αρχών, δεν παραβίασε κανένα περιοριστικό όρο, δε βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος και είναι ο μοναδικός που συντηρεί τους υπερήλικους γονείς του μένοντας μαζί τους στη Δραπετσώνα.

Για τον κατηγορούμενο Ματθαιόπουλο ο συνήγορος Ματαλιωτάκης ανέφερε ότι η πρόταση της εισαγγελέα είναι εξαιρετικά υπερβολική καθώς σε ένα πλαίσιο ποινής 5-15 έτη, πρότεινε 13 έτη, κοντά στο ανώτατο όριο, ενώ σε περιπτώσεις που είχαμε μεγάλες δολοφονίες, ληστείες, αδικήματα που είναι περισσότερο τιμωρητέα απ’ τον ΠΚ, οι ποινές κυμαίνονταν χαμηλότερα. Σύμφωνα με τον συνήγορο, ο εντολέας του διαδραμάτισε έναν σαφώς υποδεέστερο ρόλο σε σχέση με τους άλλους και δεν είναι όλοι οι κατηγορούμενοι στο ίδιο μήκος και στο ίδιο ειδικό βάρος. Επίσης, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των αρχών ενώ θα μπορούσε να διαφύγει, καίτοι πολλοί των συγκατηγορουμένων του κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Από πουθενά δεν του καταλογίστηκε ότι διαδραμάτισε κανένα ρόλο, απολύτως κατά τον συνήγορο, αντιθέτως το σκεπτικό ήταν ότι αρκούσε πως ήταν εντεταγμένος στο τότε κόμμα της ΧΑ και κακώς πληροφορημένος από τον νομικό του παραστάτη καθώς θα ‘πρεπε να είχε γνώση των όσων διαδραματίζονται. Για όλους αυτούς τους λόγους, ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει τα ελάχιστα προβλεπόμενα από τον Νόμο.

Για την κατηγορούμενη Σκαρπέλη ο συνήγορος Μεντζελόπουλος ζητά επίσης τα ελάχιστα προβλεπόμενα καθώς 13 μήνες για τα φυσίγγια που βρέθηκαν στο σπίτι της είναι ήδη πολλοί.

Για τον κατηγορούμενο Λιακόπουλο ο συνήγορος Ευαγγελάτος ανέφερε ότι ο εντολέας του είναι ένας άνθρωπος που έχει εξέλθει από μακρά περίοδο σωφρονισμού με υποδειγματική συμπεριφορά, και αφού τελείωσε αυτή η περίοδος κράτησης, όπως τελείωσε, βρίσκεται 1 χρόνο εκτός φυλακής και προσπαθεί να βρει τα πατήματά του να επανενταχθεί στην κοινωνία. «Μέχρι σήμερα δεν έχει παραβιάσει κανέναν περιοριστικό όρο που του έχει επιβληθεί και ωστόσο μπορεί να αξιολογηθεί αυτό κατά την επιμέτρηση της ποινής».

Για τον κατηγορούμενο Στεργιόπουλο, ο συνήγορος Γεωργόπουλος ανέφερε ότι ο εντολέας του έχει δείξει ότι έχει σωφρονιστεί και αυτό σε συνδυασμό με την αγωγή που έχει δείξει μετά την πράξη και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα μεμονωμένος, σαφώς υποδεέστερος εφόσον δεν υπάρχει κάτι να δείχνει ένταξη ή πιο ενεργό ρόλο και το Δικαστήριο πρέπει να συνεκτιμήσει τις συνέπειες που θα έχει η ποινή που θα του επιβάλει στην οικογένειά του. Ζήτησε τα ελάχιστα του πλαισίου ποινής, ήτοι τα 5 έτη.

Για τον κατηγορούμενο Μπαρέκα, η συνήγορος Βελέντζα ανέφερε ότι δεν προέκυψε από τη διαδικασία κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο για τον εντολέα της, δεν αναφέρθηκε από κανέναν μάρτυρα, έχει λευκό ποινικό μητρώο, είχε πάντα γνωστή και μόνιμη κατοικία στον Κορυδαλλό, ο πατέρας του αντιμετώπιζε προβλήματα και υγείας και ανεργίας και όλοι βασίζονταν στην επιβίωσή του. «Ο ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του επέδειξε υποδειγματική συμπεριφορά, τηρεί τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης συναναστροφής με τους συγκατηγορουμένους του, μεταξύ άλλων, της εγγυοδοσίας, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθ’ όλο αυτό το διάστημα ήταν απολύτως συνεπής, επομένως κατά τη συνήγορο αν δε μειωθεί η ποινή θα υποστεί ο ίδιος και η οικογένειά του ανεπανόρθωτη βλάβη και ζητά από το Δικαστήριο το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο των 5 ετών».

Για τον κατηγορούμενο Παπαβασιλείου η συνήγορος Τσαμπάζη ανέφερε ότι ο εντολέας της εμφανίσθηκε άμεσα στις ανακρίτριες που διεξήγαγαν την ανάκριση, δεν παρείχε καμία άλλη συνδρομή σε δράση της ΧΑ και ο βίος του μέχρι την ένταξή του ήταν σύννομος. «Ήταν πάντα στη διάθεση των αρχών και τον βοηθούσε μέχρι πριν κάποια χρόνια η υπερήλικη μητέρα του αλλά πλέον είναι 85 ετών. Ζητά το ελάχιστο της εφεσίμου και την αναστολή της ποινής που θα του επιβληθεί».

Για την κατηγορούμενη Πόπορη ο συνήγορος Γκαβέλας ανέφερε ότι τα 7 έτη που πρότεινε η εισαγγελέας είναι πραγματικά εξοντωτικά. Η εντολέας του βασανίζεται, όπως σημείωσε, ενώ έχασε την μητέρα της μες στη φυλακή. Ζήτησε «έστω» το κατώτατο των 5 ετών.

Ο συνήγορος Μιχαλόλιας Νίκος για την κατηγορούμενη Ζαρούλια ανέφερε ότι με την επιμέτρηση κρίνεται πόσο βαθιά θα είναι η πληγή από την κατάγνωση της ενοχής, πόσω μάλλον για την κα Ζαρούλια η οποία «υπήρξε άξια μητέρα, καλή πολίτης και απέδειξε όσα μπορούσε να συνεισφέρει». Συμπλήρωσε πως μετά τον κατ’ οίκον περιορισμό της ιδίας, χρησιμοποιούσε τον λίγο χρόνο της να μάχεται για τα δικαιώματα των πολιτών που την ψήφισαν. Σύμφωνα με τον συνήγορο, η Ζαρούλια βρίσκεται σε αυτό το δικονομικό στάδιο εκ μόνου του γεγονότος ότι είναι σύζυγος του Μιχαλολιάκου ενώ δε διέθεσε καμία δήλωση πολιτικής μετάνοιας ώστε να τύχει ελαφρυντικού. Ζήτησε τα κατώτατα όρια της ποινής.

Για τον κατηγορούμενο Ηλιόπουλο ο συνήγορος Κατσιαβός ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η οικογενειακή του κατάσταση, τα δύο τέκνα του 4 και 7 ετων, οι συνέπειες της ποινής για τον ίδιο και για την οικογένειά του, ενώ οι συνέπειες της ποινής θα πρέπει να μη φτάνουν στην εξόντωση του εντολέα του και της οικογένειάς του. Αιτήθηκε τα χαμηλότερα πλαίσια ποινής.

Για τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη ο συνήγορος Παπαδέλλης ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει την σκληρότητα εναντίον του συγκεκριμένου ανθρώπου και η εισαγγελέας δίνει δικαίωμα παρερμηνείας, ενώ λοιδορούνται κατηγορούμενοι. Κατά τον συνήγορο, νίκησε η δημοκρατία, αλλά έχασε το ποινικό σύστημα και με αυτά τα δεδομένα, αιτείται το ελάχιστο. Σε συνέχεια, ο συνήγορος Ηρειώτης ανέφερε πως υπάρχει ένας ανελέητο προπηλακισμός και παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, χωρίς καμιά αντίσταση από κανένα. «Το Δικαστήριο», είπε, «πρέπει να αποφασίσει την μικρότερη προβλεπόμενη ποινή».

Για τον κατηγορούμενο Λαγό ο συνήγορος Ρουσσόπουλος ανέφερε ότι ο εντολέας του δε θα ζητήσει συγγνώμη, ούτε για την ιδεολογία ούτε για τις δράσεις του για τη Θράκη, για τα καμμένα στο Μάτι, για θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και οι Τούρκοι είναι έξω από το Καστελλόριζο και το Δικαστήριο ασχολείται με το αν θα πάρει τι ποινή. Κατά τον συνήγορο ο Λαγός «συνεχίζει τον αγώνα, έναν αγώνα που εξελέγη από τον ελληνικό λαό στο κοινοβούλιο, τον συνεχίζει και στο ευρωκοινοβούλιο για τα εθνικά θέματα». Ο συνήγορος δε ζητά κάτι παρά προτρέπει την Πρόεδρο να κάνει ό,τι τη φωτίσει ο Θεός, όπου και σε όποιον πιστεύει και η Δικαιοσύνη.

Ο συνήγορος Γρηγορίου για τον κατηγορούμενο Μίχο ανέφερε ότι «εξ υπαρχής ο Μίχος εμφανίστηκε και παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό, τήρησε τις εμφανίσεις του στο Α.Τ. και είχε υποδεέστερο ρόλο στη ΧΑ, επομένως δικαιούται μια ποινή αναλογικότερη προς την προταθείσα και που θα προσεγγίζει τα ελάχιστα της εφεσίμου ποινής».

Για τον κατηγορούμενο Μιχαλολιάκο, ο συνήγορος Παπαδέλλης ανέφερε ότι ο Μιχαλολιάκος είχε μακρά πορεία σαν αρχηγός κόμματος, κινήσεως, που ήταν κοινωνικώς και πολιτικώς δεκτή επί δεκαετίας. Και, χωρίς να ‘χει αλλάξει το modus vivendi και modus operandi, έχει χαρακτηριστεί εγκληματίας και μάλιστα διευθυντής κάποιας οργάνωσης κατά το Δικαστήριο. Ένας άνθρωπος, κατά τον συνήγορο, «που ‘χει τάξει τον εαυτό του από το ’80, ήταν πάντα στη διαφάνεια, τον ήξερε όλος ο κόσμος, όλη η αστυνομία, δεν άλλαξε γραμμή πλεύσης στο παραμικρό, πάντα ήταν σε κρυστάλλινη διαύγεια οι ενέργειες και οι πράξεις του». Ζήτησε από το Δικαστήριο να φτάσει στο ελάχιστο προβλεπόμενο ώστε «να διαλύσει κάθε υπόνοια ότι είχε η επιβολή ποινής να κάνει με οτιδήποτε άλλο πέραν της απόδοσης δικαιοσύνης».

Σε συνέχεια, ο συνήγορος Μιχαλόλιας Τάκης ανέφερε ότι το τεκμήριο αθωότητας παραβιάζεται κατάφωρα, χυδαία, κάτω από τα μάτια του Δικαστηρίου και αυτό και με βάση την αμετάκλητη απόφαση. «Και δεν παραβιάζεται μόνο από τους κοντυλοφόρους διαφόρων Μέσων που βρήκαν εμπορεύσιμο τον τρόπο να μιλούν κατά της ΧΑ, αλλά και από δικαστικούς λειτουργούς» εφόσον κατά τον συνήγορο ο έχων την ευθύνη της εποπτείας ανακρίσεων έδωσε δυο συνεντεύξεις σε κυριακάτικες εφημερίδες. Ο συνήγορος υποστηρίζει ότι η εισαγγελέας ήταν ιδιαίτερα «γενναιόδωρη», στην οικογένεια του Μιχαλολιάκου γενικότερα, γιατί ήταν αναντίστοιχη με τη λογική, τη δικαστηριακή πρακτική το να πιστεύει ότι ένας άνθρωπος είναι αθώος και παρά ταύτα να πρότεινε την οροφή της ποινής η οποία σε όλες τις κατηγορίες περί όπλων πρότεινε ποινές έως 10 μήνες και στον Μιχαλολιάκο 18 μήνες, ενώ είχε πρότεινε αθώωση. Ο συνήγορος ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του αναφέροντας ότι οι συνήγοροι του Μιχαλολιάκου σέβονται την απόφαση και θα ασκήσουν τα μέσα εκείνα που ο νόμος τους επιτρέπει για την τελική τους δικαίωση. Αναφερόμενος στην επιμέτρηση της ποινής δήλωσε «το Δικαστήριο πρέπει να πει ένα ηχηρό ΣΚΑΣΕ σε όλους αυτούς που πριν από το Δικαστήριο θέλουν να βγάλουν απόφαση».

Ο συνήγορος Κοραντζόπουλος για τον κατηγορούμενο Μπαρμπαρούση ανέφερε ότι υπερασπίζεται έναν άνθρωπο που αυτή τη στιγμή συμπαρίσταται απολύτως στην οικογένειά του, στο χωριό του μακριά από την Αθήνα. Επίσης ανέφερε πως «ο Μπαρμπαρούσης έχει καταστεί πολιτικά ανενεργός και αυτό έχει γίνει με δήλωσή του από τον Ιούνιο του ’19. Διεγράφη από την εγκληματική οργάνωση για 6 μήνες και, στη συνέχεια, ο ίδιος από τον Ιούνιο του ’19 έχει φύγει για τους δικούς του λόγους όπου και παύει πλέον να είναι εν δυνάμει απειλή για τη δημοκρατία». Όλη του η παραβατικότητα κατά τον συνήγορο εμφανίσθηκε κατά το στάδιο της εμπλοκής του στην εγκληματική οργάνωση.

Για τον κατηγορούμενο Παναγιώταρο, ο συνήγορος Κάσσης ανέφερε ότι η υπεράσπιση όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν ποτέ άλαλη, δεν έμεινε άλαλη στις ποινικές διώξεις, στις ανακρίσεις και σίγουρα όχι ενώπιον του Δικαστηρίου αλλά άλαλους τους καταστήσανε αυτοί που προβάλλουν τη δίκη όπως θέλουν, «προβάλλουν κατ’ επιλογή ή ψήγματα που τους αρέσει να δημοσιοποιούν και να γράφουν όσοι θέλουν να τα γράφουν από συγκεκριμένα συγκροτήματα».

Ο συνήγορος Σταυριανάκης για τον κατηγορούμενο Παππά ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τον Παππά «δε συντρέχει στο πρόσωπό του κάτι που να επιβαρύνει στο ύψος των ποινών αλλά έθεσε ο ίδιος τον εαυτό του στη διάθεση των αρχών και ενώ θα μπορούσε να έχει διαφύγει εμφανίστηκε με ένα ταξί στη ΓΑΔΑ». Πρόσεθεσε ότι «το Δικαστήριο θα πρέπει να προβληματιστεί καθώς θα έχει όλη την άνεση να μην ξεπεράσει τα 10 χρόνια».

Σε συνέχεια, ο συνήγορος Τσάγκας, για τον ίδιο κατηγορούμενο, ανέφερε ότι «όχι μόνο δε διηύθυνε οργάνωση εγκληματική αλλά δεν είχε και σχέση με τη ΧΑ καθώς βρισκόταν στα Ιωάννινα, διήγε ήρεμο οικογενειακό βίο, διατηρούσε κατάστημα εκεί, πολιτεύτηκε τον Μάη του 2012, την Κυριακή των εκλογών». Ως ποινή ζήτησε τα ελάχιστα που προβλέπονται από το νόμο.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ