ημέρα 183: «Τα μέλη της Χρυσής Αυγής δεν δρουν αυθόρμητα»

183η Συνεδρίαση, Aίθουσα Tελετών Εφετείου Αθηνών, 25.09.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν λιγοστή και η αστυνομική δύναμη μέσα και έξω από την αίθουσα ήταν η συνήθης.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη συνέχιση της κατάθεσης του μάρτυρα καθηγητή Σπουρδαλάκη ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε την κατάθεσή του ο μάρτυρας Τεζάρης , ρεπόρτερ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

ΙV. Συνέχιση της κατάθεσης του μάρτυρα Σπουρδαλάκη

Α. Εξέταση από την υπεράσπιση

Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Ρουσσόπουλου, Τσάγκα, Ζωγράφου, Αλεξιάδη, Μιχαλόλια Παναγιώτη, Παπαδέλλη, Μιχαλόλια Νίκου, Τσεμπετζή, Μιχαλόλια Γιώργου, Σταυριανάκη και Οπλαντζάκη.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι θέσεις της ΧΑ σε συνδυασμό πάντοτε με την οργάνωση είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει ως κόμμα πολιτοφυλακής. Ενα κόμμα που ανεξαρτήτως των θέσεών της, οργανώνει έτσι τη θέση της με τη βία. Ανέφερε επίσης ότι η ρητορεία της ΧΑ συνοδεύεται και επιβάλλεται με μια στρατιωτικού τύπου οργάνωση για να επιβληθεί μέσω της βίας. Αυτές οι οργανώσεις που έχουν ως πρότυπο το φασιστικό καθεστώς, έχουν και άλλες δραστηριότητες όπως το κόμμα του δεξιού τομέα της Ουγγαρίας.

Σε σχέση με τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους του κόμματος κατά τον μάρτυρα, ανέφερε ότι τα γραφεία του κόμματος και η ύπαρξη εφημερίδας αποτελούν πολύ υψηλά κόστη για ένα κόμμα που δεν είχε ακόμα κρατική χρηματοδότηση (το 2012) και μικρό σχετικά αριθμό μελών. Ο μάρτυρας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει ως καθηγητής της πολιτικής επιστήμης και όχι ως μάρτυρας συγκεκριμένων περιστατικών σχετιζόμενων με τη ΧΑ. Επεσήμανε επίσης ότι η ρητορεία της ΧΑ-σε αντίθεση με άλλα κόμματα-συνοδεύεται από militia που επιβάλλει αυτές τις απόψεις προς πολιτικό όφελος. Ερωτηθείς επιπροσθέτως κατέθεσε ότι δε θα μπορούσε ένα «ακροαριστερό» κόμμα να έχει στρατιωτικού τύπου δομή.

Περαιτέρω, ο μάρτυρας σημείωσε ότι η κοινωνική διαμαρτυρία είναι στοιχείο της δημοκρατίας και πολλές φορες υπάρχει ένταση αλλά ότι εδώ έχουμε οργάνωση με διάρκεια, με δομή και συγκεκριμένη ρητορεία. Αναφορικά με τα πολιτικά οφέλη της ΧΑ μέσα από την άσκηση της βίας, ο μάρτυρας απάντησε ότι όταν η ΧΑ δείχνει πως παίρνει το νόμο στα χέρια της όπως συνέβη με την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέσω αυτής της βίας υπάρχει η υπόσχεση ότι έρχεται αυτή με τους εκπροσώπους της που είναι πιο δυνατοί και θα επιβάλλουν την άποψή τους και θα τους «λιώσουν», αυτά ειναι υποσχέσεις εκτός του δικαιικού πολιτισμού.

V. Κατάθεση του μάρτυρα Τεζάρη

Α. Εξέταση από την έδρα

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ από το 2007 και ασχολείται κυρίως με το αστυνομικό ρεπορτάζ. Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του ανέφερε ένα περιστατικό το οποίο συνέβη στον Αγιο Παντελεήμονα και βρέθηκε εκεί στο πλαίσιο της εργασίας του.

Ήταν συγκεντρώσεις κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα καθώς είχε προηγηθεί περιστατικό επίθεσης κουρέα εκεί και υποστήριζαν ότι η επίθεση προήλθε από αλλοδαπό. Υπήρχε συγκέντρωση κατοίκων και υποψήφιων βουλευτών της ΧΑ, ενώ η Σκορδέλλη και Γκλέτσος (ξάδερφος του Δημάρχου Στυλίδας) διαμαρτύρονταν για την παρουσία των αλλοδαπών. Στο σημείο υπήρχαν κι άλλοι δημοσιογράφοι που όμως δεν πρόλαβαν να κάνουν συνεντεύξεις καθώς αμέσως υπήρξε επιθετική συμπεριφορά εναντίον μεταναστών, προπηλακισμοί, καθώς οι συγκεντρωμένοι κυνηγούσαν τους μετανάστες στους δρόμους, μέχρι την πλατεία και μάλιστα έσπαγαν και τζάμια σπιτιών αλλοδαπών που διέμεναν εκεί και αυτό προξένησε την αντίδραση των κατοίκων. Η επίθεση εναντίον του μάρτυρα έγινε όταν σταμάτησε η Σκορδέλλη να λέει «μην ασχολείστε με τους ρουφιάνους» (σ.σ τους δημοσιογράφους).

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στη θέση του θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε καθώς το πλήθος ήταν αποφασισμένο να χτυπήσει. Υπήρχε επίσης ισχυρότατη αστυνομική δύναμη που όμως δεν έκανε τίποτα πέρα από το να κρατήσουν μια ισορροπία ώστε να μη γίνει κάτι πιο σοβαρό. Το χρονικό της επίθεσης όπως το ανέλυσε ο μάρτυρας συνέβη όταν πήγε να βγάλει με το κινητό του μία φωτογραφία ιδιωτικής χρήσης καθώς ήθελε να φωτογραφήσει τη συγκέντρωση για λόγους αρχείου. Τότε αντιλήφθηκε μια ομάδα 15-20 ατόμων που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν απέναντι με τους «αγανακτισμένους» κατοίκους, όπως ανέφερε, να έρχονται προς το μέρος του όπου ο ένας τον χτυπάει στο κεφάλι και ένας αλλος του κλέβει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και κάποιος τον βρίζει με χυδαίες εκφράσεις. Από τη διμοιρία των αστυνομικών δεν έκανε κανείς τίποτα παρά μόνο ένας που τον τράβηξε από το χέρι για να φύγει.

Οι άντρες που του επιτέθηκαν είχαν τη συνήθη αμφίεση της ΧΑ και τον αντίστοιχο σωματότυπο. Ο ίδιος κατήγγειλε το περιστατικό στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα αλλά ποτέ δεν ενημερώθηκε για την πορεία της μήνυσής του. Ανέφερε επίσης ότι η αγανάκτηση των κατοίκων ήταν ένας μανδύας για να δρουν με εκφοβισμό και προπηλακισμούς εναντίον μεταναστών. Ο μάρτυρας δήλωσε επίσης ότι φοβάται να πηγαίνει να καλύπτει εκδηλώσεις της ΧΑ και ότι αντίστοιχο φόβο συμμερίζονται και οι συνάδελφοί του, ενώ σε κάποιους από αυτούς έχουν γίνει παρόμοιες επιθέσεις και ανέφερε τον Γιάννη Κέμμο.

Β. Εξέταση από πολιτική αγωγή

Ο μάρτυρας εξετάστηκε από τους συνηγόρους Θεοδωρόπουλο, Βρεττό, Αντανασιώτη, Μαλαγάρη, Ζαφειρίου, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Τζέλλη, Παπαδάκη, Σκαρμέα και Καμπαγιάννη.

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά κατέθεσε ότι κοινή συνισταμένη στη δολοφονία του Φύσσα και την επίθεση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ είναι η επίθεση στο διαφορετικό-είτε έχει να κάνει με αλλοδαπούς είτε με έκφραση άλλων ομάδων. Ανέφερε επίσης ότι τα μέλη της ΧΑ δε δρουν αυθόρμητα και ότι πάντα υπάρχει μια αφορμή και μια αιτιολόγηση για να βγουν προς τα έξω και να χτυπήσουν. Πρόσθεσε δε ότι η ίδια η δολοφονία του Φύσσα ευθύνεται για την εξαφάνιση των αγανακτισμένων καθώς μετά τη δολοφονία ακολούθησαν συλλήψεις. Σε σχέση με τη στάση της Αστυνομίας, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι σε διάφορες περιστάσεις η αστυνοια έδειχνε χαλαρή στάση και ανοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Κασιδιάρης ουσιαστικά έδινε εντολές στην αστυνομία και υπάρχει βίντεο που λέει «μην τα κάνουμε πουτάνα» στον αξιωματικό-πεποίθηση που είναι κοινή σε όλους τους συναδέλφους του και όχι μόνο του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Αναφορικά με την επίθεση εναντίον μεταναστών ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν υπήρχε κάποιο κριτήριο, αρκεί να ήταν έγχρωμος, ενώ οι ομάδες αυτές δρουν με την ανοχή της Αστυνομίας καθώς γνωρίζουν ότι και να καταγγελθούν τα περιστατικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Ο μάρτυρας τέλος ανέφερε πως όπως φαίνεται από τα ρεπορτάζ, το φαινόμενο των «αγανακτισμένων» κατοίκων της περιοχής χάθηκε με το που ξεκίνησαν οι συλλήψεις.

Γ. Εξέταση από την υπεράσπιση

Στον μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Οπλαντζάκης, Βελέντζα, Παπαδέλλης, Τζεμπετζής και Μιχαλόλιας Γιώργος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μάρτυρας κατέθεσε ότι τα άτομα που του επιτέθηκαν ήταν στην ομάδα που απαρτίζανε την ομάδα των βουλευτών της ΧΑ και ότι ο ίδιος αποτέλεσε στόχο γιατί εντοπίστηκε απομονωμένος. Ερωτηθείς στη συνέχεια για το αν γνωρίζει να κάμπτεται η βουλευτική ασυλία, ο μάρτυρας αποκρίθηκε ότι την απάντηση τη δίνει ο Κασιδιάρης μέσω βίντεο που δημοσίευσε η ΕΦΣΥΝ και έλεγε ότι τώρα με τη βουλευτική ασυλία μπορούν να οπλοφορούν νόμιμα. Σχετικά με το τι πιστεύει για τη ΧΑ, ο μάρτυρας απάντησε ότι την απάντηση για τη δράση της ΧΑ τη δίνει η δολοφονία Φύσσα και ενός αλλοδαπού στο Κουκάκι.

Σχετικά με τους «αγανακτισμένους» κατοίκους την περίοδο 2010-2011 όπου ο ίδιος κάλυπτε δημοσιογραφικά την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, τους διαχώρισε από τους πολίτες της περιοχής και κατέθεσε ότι πράγματι υπήρχαν αγανακτισμένοι με την κατάσταση, αλλα αυτοί ποτέ δεν άσκησαν βία παρότι υπέφεραν από την ίδια αγανάκτηση. Ηταν απογοητευμένοι άνθρωποι από την κατάσταση στην περιοχή. Ερωτηθείς περαιτέρω για τη μη δράση της Αστυνομίας σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μάρτυρας σημείωσε πως υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά σε άλλες συνθήκες στα οποία η Αστυνομία επεμβαίνει όταν λαμβάνουν χώρα έκνομες ενέργειες εν αντιθέσει με τη στάση της όταν πρόκειται για δράσεις της ΧΑ.

Επίσης ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να του επιτέθηκαν για άλλο λόγο πέρα από την ιδιότητά του εκεί ως δημοσιογράφου. Επιπροσθέτως σχολίασε ότι η Σκορδέλλη επιδοκίμαζε τις επιθέσεις και τα σπασίματα των τζαμιών στα σπίτια μεταναστών και ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον ίδιο, ήταν παρόντες και στις εφόδους της ΧΑ στις λαϊκές αγορές.

Σε αυτό το σημείο, το Δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη, 28/9/2017 στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ