ΗΜΕΡΑ 174: ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΑΓΑΝ

174η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 17.7.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος.

III. Συνέχιση της κατάθεσης του μάρτυρα Ιωάννη Παπαδόπουλου

Α. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Σαπουντζάκη, Θεοδωρόπουλο, Μαλαγάρη, Τζέλλη, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Καμπαγιάννη και Σκαρμέα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Παναγιώταρος, δηλώνοντας ότι όταν εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος θα κάνει «πογκρόμ» στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, εννοούσε ότι θα προβεί σε βίαιη εθνοτική δίωξη, όπως ήταν οι διώξεις κατά των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία. Συγκεκριμένα, η δίωξη θα αφορούσε σε όσους είχαν διαφορετικό χρώμα δέρματος και η Χ.Α. θα μετέτρεπε την πλατεία σε «κολλέγιο». Διευκρίνισε ότι το πογκρόμ γίνεται συντονισμένα, όχι αυθόρμητα.

Ο μάρτυρας προτού δημοσιευθεί ρεπορτάζ του για τα σχετικά περιστατικά, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Χ.Α. Τότε η Χ.Α. είχε προβεί σε δήλωση ότι τα Μέσα μιλούν γι’ αυτή χωρίς αυτή. Η εφημερίδα «Τα Νέα» τον έστειλε στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 στα κεντρικά γραφεία της οδού Δεληγιάννη: Ο μάρτυρας ρώτησε το άτομο που βρισκόταν στην είσοδο των γραφείων της, το οποίο πήγε να ρωτήσει αν θα τον δέχονταν και μόλις επέστρεψε του είπε «να πας να γαμηθείς που είσαι από “Τα Νέα”». Στη συνέχεια δυο άτομα των απομάκρυναν χωρίς να έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Ο μάρτυρας διαπίστωσε να γίνονται ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών τον Μάιο 2011, μετά τη δολοφονία Καντάρη. Πέραν σχετικών συγκεντρώσεων στην οδό Αθηνάς και στη Βαρβάκειο Αγορά, αναφέρθηκε σε πορεία 20 χρυσαυγιτών στην Κόρινθο με τον Μπούκουρα: Ήθελαν να κλωτσήσουν τους μετανάστες και, στη θέα των χρυσαυγιτών, σύμφωνα με τον Μανάβη, οι μετανάστες έπεφταν στη θάλασσα από μόνοι τους. Ειδικότερα αναφορικά με τον Μπούκουρα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι σύμφωνα με δήλωσή του είχε συμμετάσχει στις δράσεις στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα και μάλιστα ότι είχε προσαχθεί στο αυτόφωρο γιατί κρατούσε στειλιάρι και, ενδεχομένως, για συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι θεωρεί ότι υπήρχε κάποια σύνδεση μεταξύ του Παναγιώταρου και των νεαρών που προέβησαν στην επίθεση στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, οπότε και αυτοκίνητο κατοίκου της περιοχής υπέστη φθορά.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα η Χ.Α. είναι οργανωμένη με συγκεκριμένη ιεραρχία και, για να γίνει κάποιος μέλος της, επιλέγεται βάσει του σωματότυπού του, υπογράφει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρει αν έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία του, στη συνέχεια εισηγούνται κάποια μέλη της και εν τέλει αποφασίζει ο Μιχαλολιάκος.
Σχετικά με τα γεγονότα στον Μελιγαλά, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε διάλογο μεταξύ των Τσακανίκα και Δεβελέκου, οι οποίοι συνομίλησαν επ’ αυτού: Ο Τσακανίκας περιέγραφε στον απόντα κατά το περιστατικό Δεβελέκο μεταξύ άλλων ότι ο Γερμενής και ο Λαγός χτύπησαν κάποιον και τον έριξαν κάτω κ.λπ. Επρόκειτο για τον Α. Χάμο, τον οποίο χτύπησαν, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, επειδή επρόκειτο να καλέσει τον «Περίανδρο» στη Λάρισα και οι σχέσεις της Χ.Α. με τον «Περίανδρο» δεν ήταν πια καλές.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η Χ.Α. δεν αντέδρασε ποτέ στα ρεπορτάζ του, πλην του δημοσιεύματός του σχετικά με το πώς η Χ.Α. προσπαθούσε να διεισδύσει στα σχολεία, οπότε εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία όμως στερείτο βάσης. Η Χ.Α. έχει μέτωπο νεολαίας, καθώς και έντυπο και ιστοσελίδα, την «Αντεπίθεση». Περαιτέρω σε ανάρτησή της ανέφερε ότι μοίραζε φυλλάδια σε σχολεία. Σε επίπεδο μαθητών δημοτικών σχολείων, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Χ.Α. έκανε μαθήματα στο πλαίσιο προγράμματος με το όνομα «διάπλαση των παίδων».

Ως προς τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε συνέντευξη που πήρε τον Μάιο 2015 από τον Δήμου. Κατ’ αυτόν, την 18.9.2013 μετά τις 23:00 έλαβε μήνυμα από τον τοπική οργάνωση της Χ.Α. Νίκαιας με κάλεσμα προς όσους βρίσκονταν κοντά. Πήρε τηλέφωνο τον Ρουπακιά για να τον ρωτήσει τί γινόταν, ο οποίος δεν του εξήγησε. Μετά κάλεσε τον Πατέλη, ο οποίος του είπε να πάει στα γραφεία της Χ.Α. Νίκαιας. Στη συνέχεια είδε κοντά σ’ αυτά μέλη της Χ.Α., τα οποία του είπαν ότι «πάνε σε μάχη» και τότε ο ίδιος γύρισε και είπε επί λέξει σε φίλο του που βρισκόταν μαζί του: «πάμε να φύγουμε αυτοί είναι αλήτες, είναι συμμορία». Ο ίδιος είπε στον μάρτυρα ότι δεν τους ακολούθησε και ότι δεν ήταν παρών κατά τη δολοφονία. Κάποιες μέρες αργότερα δέχθηκε απειλές από μέλη της Χ.Α.: Του είπαν και ότι ήθελε να τον δει ο Λαγός, συνάντηση που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Όμως τελικά βρέθηκε στους Αγίους Αναργύρους με τον Τσακανίκα, ο οποίος απείλησε. Συγκεκριμένα ο Τσακανίκας του είπε ότι «δεν υπάρχει για τη Χ.Α.», ότι φαίνεται μόνο αυτός να κάλεσε τον Ρουπακιά, ότι η Χ.Α. θα του διορίσει δικηγόρο και ότι θα κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία και θα καταδικαστεί σε ποινή 10-12 χρόνων. Περαιτέρω του είπε αυτό θα πρέπει να γίνει για να μη διαλυθεί ο πυρήνας της Νίκαιας και ότι αν δεν το κάνει θα του κάνουν τον βίο αβίωτο. Κατά τον μάρτυρα, ο Δήμου του είχε πει ότι είχε πάει στην Χ.Α. για να δίνει τρόφιμα και να πηγαίνει σε ομιλίες. Είχε παραδοθεί στις αρχές και φοβόταν για τη ζωή του. Δεν είχε πλέον σχέσεις με τη Χ.Α., όταν έδωσε τη συνέντευξη.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Δημητρακόπουλο, Τσάγκα, Ζωγράφο, Οπλαντζάκη, Βελέντζα, Μιχαλόλια (Ν.), Ρουσσόπουλο και Αλεξιάδη.

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι άντλησε τις πληροφορίες για το ρεπορτάζ του για την πλατεία Αγίου Παντελεήμονα με φυσική παρατήρηση και συνεντεύξεις. Κατά τον μάρτυρα, χαρακτηριστικό στοιχείο των ρατσιστικών επιθέσεων είναι ότι είναι απρόκλητες και οφείλονται στο χρώμα δέρματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, επειδή ετίθετο θέμα υγιεινής. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σε ένα διαμέρισμα μπορεί να κατοικούσαν 8-10 άτομα. Ως προς τη δήλωση Αλβανού μετανάστη, στην οποία είχε αναφερθεί, κατέθεσε ότι ήταν σαφές ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ήθελε να υπάρχουν στην περιοχή μετανάστες άλλου χρώματος. Ο ίδιος του είχε αναφέρει ότι αυτός και η παρέα του ήταν λευκοί και «όχι σαν αυτούς».

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, ενεργός δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη από το 2003 και διατέλεσε υποψήφιος δήμαρχος. Εκλεγόταν αρχικά με παράταξη προσκείμενη στο ΚΚΕ, στη συνέχεια ανεξάρτητη και τέλος υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια βρίσκονταν στην οδό Καισαρείας, δίπλα στη ΔΟΥ. Ανέφερε δε ότι μετά τη δολοφονία Φύσσα δεν λειτουργούν πια. Η ιδιαιτερότητα των εν λόγω γραφείων έγκειτο στο ότι κάθε Τρίτη και Πέμπτη οι χρυσαυγίτες πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις σ’ αυτά και έκλειναν τους δρόμους του οικοδομικού τετραγώνου. Συγκεκριμένα, έθεταν αυτοκίνητα στη μέση των δρόμων κλείνοντάς τους και στεκόντουσαν οκτώ άτομα (ανά δυο) εν είδει φρουράς, φορώντας τη χαρακτηριστική στολή της Χ.Α. (παραλλαγές, μπουφάν μηχανής κ.λπ. και έφεραν ξύλα χωρίς σημαίες). Τα άτομα αυτά ενίοτε πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε άτομα που περνούσαν.

Περαιτέρω, σχεδόν κάθε Σάββατο οι χρυσαυγίτες συγκεντρώνονταν στην πλατεία Αγίου Νικολάου κοντά στο δημαρχείο, με σημαίες, ρόπαλα και ασπίδες. Σχημάτιζαν λόχο και για περίπου μισή ώρα ανεβοκατέβαιναν ανά δυάδες-τριάδες με στρατιωτικό σχηματισμό. Είχαν επικεφαλής που έδινε παραγγέλματα – ο μάρτυρας είδε μερικές φορές τον Κασιδιάρη ως τέτοιο. Στη συνέχεια σχηματίστηκε και μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου, που ξεκινούσε από τα παραπάνω γραφεία της Χ.Α. και κατέληγε στον Πειραιά.

Τα τάγματα εφόδου της Χ.Α. πολύ συχνά βρίσκονταν σε συγκεκριμένα σημεία και επιτίθεντο κατά Πακιστανών κυρίως. Περί το 2012 πραγματοποίησαν επίθεση σε τζαμί στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, οπότε χτύπησαν και τον υπεύθυνό του.  Τα περιστατικά αυτά καταγγέλλονταν συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο από τη δημοτική παράταξη του μάρτυρα και μέσω αυτής από την ΚΕΕΡΦΑ, την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών. Το δημοτικό συμβούλιο δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες αυτές. Ο μάρτυρας είχε την αίσθηση ότι το Α.Τ. Νίκαιας απέφευγε τη λήψη μέτρων, καθώς όταν η δημοτική παράταξή του κατήγγειλε τα παραπάνω τους προέτρεπαν να προβούν στην υποβολή μηνύσεων, καθώς και απέτρεπαν τους αλλοδαπούς λέγοντάς τους ότι θα μπλέξουν αν κινηθούν σχετικά. Θεσμικά ο μάρτυρας προέβη στις παραπάνω ενέργειες και, σήμερα πλέον, δεδομένων όσων έγιναν στη συνέχεια, θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε κάνει και άλλα.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε επίθεση που δέχθηκαν έξι σύντροφοί του τον Απρίλιο 2013 –δυο εκ των οποίων τραυματίστηκαν βαριά– από τάγμα εφόδου της Χ.Α. ενώ πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση. Οι σύντροφοί του λόγω φόβου δεν προέβησαν στην υποβολή μηνύσεων. Ο μάρτυρας σημείωσε ότι ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου της Νίκαιας κατήγγειλε το περιστατικό. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο ότι τάγμα εφόδου της Χ.Α. είχε περάσει έξω από το σπίτι του, καθώς και έξω από το σπίτι ενός εκ των προαναφερθέντων αφισοκολλητών, και οι συμμετέχοντες σ’ αυτό φώναζαν συνθήματα. Πρόθεση των χρυσαυγιτών ήταν να τους δείξουν ότι ήξεραν που κατοικούσαν.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα στην ιστοσελίδα της Χ.Α. είχε ανακοινωθεί η διανομή τροφίμων «μόνο σε Έλληνες» στο Περιβολάκι εντός του Σεπτεμβρίου 2013. Το δημοτικό συμβούλιο καταδίκασε ομόφωνα την εν λόγω πρωτοβουλία ως ρατσιστική. Η εν λόγω συνεδρίαση έγινε μόλις κάποιες ώρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην παρουσία χρυσαυγιτών στις λαϊκές των Άσπρων Χωμάτων και Νίκαιας τα Σάββατα, οι οποίοι ουσιαστικά απαγόρευαν στην παράταξή του, στην ΚΕΕΡΦΑ, στην Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό κ.λπ. την παρουσία τους στις λαϊκές. Κατά τον μάρτυρα, μερίδα των εμπόρων φαινόταν να πρόσκειται στην Χ.Α., καθώς η τελευταία τους «πουλούσε προστασία». Μάλιστα ακόμα και ο δήμαρχος Ιωακειμίδης έκανε λόγο στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» για «προνομιακές σχέσεις» της Χ.Α. μαζί τους.
Περαιτέρω, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ακριβώς δίπλα στα γραφεία της Χ.Α. βρισκόταν η τοπική Δ.Ο.Υ. Οι εργαζόμενοί της είχαν καταγγείλει κάποια στιγμή ότι δέχονταν ενοχλήσεις. Ο μάρτυρας διαπίστωσε ότι άτομο βρισκόταν στην είσοδό της φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, κρατούσε χαρτί και στυλό και ρωτούσε καθέναν πού πάει, σαν “security”.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Σαπουντζάκη, Θεοδωρόπουλο, Βρεττό, Μαλαγάρη, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Τζέλλη, Καμπαγιάννη και Σκαρμέα.

Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι η προαναφερθείσα επίθεση κατά των συντρόφων του αφισοκολλητών έλαβε χώρα επειδή οι αφίσες αφορούσαν σε αντιχουντικό κάλεσμα, πράγμα που ενόχλησε τους χρυσαυγίτες. Επίσης εξήγησε ότι γενικά οι Έλληνες είχαν λόγο να φοβούνται να υποβάλουν μηνύσεις, γιατί δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοια περιστατικά βίας. Ήταν δεκάδες τα περιστατικά βίας και οι σχετικές καταγγελίες που γίνονταν στη δημοτική παράταξή του, για να προωθηθούν στο δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας-Ρέντη. Και συνιστούσαν κεντρική και όχι τοπική επιλογή της Χ.Α.

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Δημητρακόπουλο, Τσάγκα, Ζωγράφο, Βελέντζα και Οπλαντζάκη.

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι όταν κατέθεσε ανακριτικά ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε τέτοια διαδικασία και θεωρεί ότι διάφορα από όσα κατέθεσε τότε δεν συμπεριλήφθηκαν στην κατάθεσή του. Μεταξύ αυτών είναι οι σαφείς αναφορές του σε τάγματα ασφαλείας. Περαιτέρω εξήγησε ότι τον ενοχλούσε η διανομή τροφίμων από τη Χ.Α., γιατί θα γινόταν με ρατσιστικά κριτήρια. Αν λάμβανε χώρα, θα αντιδρούσε σε αυτή με τη διανομή έντυπου υλικού κ.λπ. Η διανομή τροφίμων στις συλλογικότητες στις οποίες συμμετέχει γίνεται με βάση τα λεγόμενα καθενός που τα έχει ανάγκη και όχι μετά από κάποιον τυπικό έλεγχο.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 19.7.2017 στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, όπου θα συνεχιστεί η διαδικασία με τη συνέχιση της εξέτασης του μάρτυρα Κ. Παπαδόπουλου από την υπεράσπιση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ