ημερα 171: το ματς ηταν φιλικο

171η Συνεδρίαση, Εφετείο Αθηνών, 10.7.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Μπούσιου

Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

Με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τον Μάρτιο του 2013 κάλυπτε ρεπορτάζ ως δημοσιογράφος για το κανάλι STAR όταν δέχτηκε επίθεση. Γινόταν πορεία στη μνήμη δύο νεκρών χρυσαυγιτών ( Καπελώνη και Φουντούλη), από τα γραφεία της ΧΑ προς το νεκροταφείο του Νέου Ηρακλείου για να τελεστεί το σαρανταήμερο θρησκευτικό μνημόσυνο. Ο μάρτυρας βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας μαζί με τoν οπερατέρ. Αφορμή για την επίθεση στάθηκε η αντίδραση ενός ένοικου πολυκατοικίας που βρισκόταν στο μπαλκόνι και διαμαρτυρήθηκε για την πορεία. Εκείνη τη στιγμή κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πήγαν προς την πολυκατοικία όπως είπε, προκαλώντας αντεγκλήσεις και κάποιοι άλλοι πήγαν προς τον μάρτυρα και τον οπερατέρ και τους ζήτησαν να μην καταγράψουν το περιστατικό. Ταυτόχρονα τρεις μεγαλόσωμοι άντρες εξαπέλυσαν λεκτική και σωματική επίθεση εναντίον τους . Ο πιο γεροδεμένος χτύπησε τον μάρτυρα με γροθιές στο κεφάλι προκαλώντας του αιμορραγία από αμυχή στο αυτί. Επίθεση επίσης δέχτηκε και ο οπερατέρ. Έφυγαν τρέχοντας όπως είπε από το σημείο.

Στο σημείο βρισκόταν ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας και κάποια μέτρα μακρύτερα ένας αστυνομικός της τροχαίας, οι οποίοι όπως είπε δεν αντέδρασαν καθόλου. Συγκεκριμένα είπε ότι οι αστυνομικοί δεν τους ρώτησαν αν χρειάζονται βοήθεια, ούτε κάλεσαν ασθενοφόρο και δεν ενημέρωσαν το κέντρο της αστυνομίας για τα περιστατικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την προανακριτική διαδικασία, ο μάρτυρας είπε ότι κινήθηκε κατόπιν των δημοσιευμάτων που διέρρευσαν και ότι ενώ κλήθηκε να καταθέσει προανακριτικά δεν είχε καμία περαιτέρω ενημέρωση για την πορεία της υποθέσεως. Στην πορεία μνήμης βρισκόταν οι βουλευτές Κασιδιάρης, Γερμενής και Ηλιόπουλος οι οποίοι δεν είδε να ενεπλάκησαν στην σε βάρος του επίθεση αλλά ούτε να την αποτρέπουν.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας είπε ότι έχει καλύψει πολλές άλλες συγκεντρώσεις και πορείες της ΧΑ από το 1995. Από τότε έως και σήμερα, είπε ότι πάντα υπάρχει υπόδειξη για το σημείο που επιτρέπεται να στέκονται και για τον χρόνο κατά τον οποίο επιτρέπεται να καταγράφουν οι δημοσιογράφοι, ενώ έχει συμβεί να τους απαγορεύσουν τελείως την καταγραφή.

Σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως ο μάρτυρας απάντησε ότι οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους στο μνημόσυνο, φορούσαν ομοιόμορφα μαύρα ρούχα της ΧΑ και πορεύονταν παραταγμένοι. Σε άλλη σχετική ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα, ο μάρτυρας απάντησε ότι υπήρχε ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας και ότι η ΧΑ στις εκδηλώσεις της θέλει να ορίζει τα πράγματα.

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων, ο μάρτυρας έδωσε παραδείγματα εκδηλώσεων βίας από στελέχη της ΧΑ. Συγκεκριμένα είπε για το περιστατικό στο ελληνικό κοινοβούλιο μεταξύ Κασιδιάρη και Δένδια και είπε ότι δεν έχει συμβεί σε άλλο κοινοβούλιο να περνάει βουλευτής μπροστά από κάποιον και επειδή ενοχλείται που περνάει την ώρα που μιλάει, να χτυπήσει το χέρι και να τον εξυβρίσει. Σε άλλη δε αποστροφή του ο μάρτυρας, είπε για την ΧΑ ότι δεν είναι λάτρεις της Δημοκρατίας ενώ πρόσθεσε ότι δεν αισθάνονται άνετα με τίποτα το διαφορετικό και ότι έχουν φασιστική ιδεολογία.

Τέλος επιβεβαίωσε την περιγραφή που έδωσε στην κατάθεσή του προανακριτικά ότι δηλαδή αυτοί που τους επιτέθηκαν, ήταν τρεις αθλητικοί άνδρες κι αυτός που τον χτύπησε ήταν πολύ γεροδεμένος με ξυρισμένο κεφάλι και μούσι.

Γ. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Σε σχετικές ερωτήσεις για το αν επέμεινε ο μάρτυρας να καταγράψει το περιστατικό που συνέβη, ο μάρτυρας απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να επιμείνει ενώ του το απαγόρευσαν, αφενός γιατί δεν πρόλαβε να αντιδράσει κι αφετέρου γιατί δεν υπήρχε περίπτωση ο ίδιος να προκαλέσει επεισόδιο σε μνημόσυνο. Επίσης είπε ότι έχει την αίσθηση ότι οι τρεις επιτιθέμενοι βγήκαν από τον κύριο όγκο της πορείας αν και δεν είδε ακριβώς από που εμφανίστηκαν και ότι οι λοιποί παρευρισκόμενοι δεν αντέδρασαν καθόλου όταν δέχτηκε επίθεση. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν πρόλαβε να καταγράψει το περιστατικό με τον ένοικο της πολυκατοικίας.

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Μενέλαου Μυρίλλα

Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

Με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας κατέθεσε εν συντομία ότι είναι φωτορεπόρτερ από το 2011 και ιδιοκτήτης ενός ειδησεογραφικού πρακτορείου. Κατά την μεταγωγή των Μιχαλολιάκου και Παππά στο Εφετείο Αθηνών, κάλυπτε δημοσιογραφικά το γεγονός. Στο σημείο υπήρχαν και άλλοι δημοσιογράφοι, ενώ υπήρχε μεγάλη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και περίπου διακόσια άτομα συγκεντρωμένου πλήθους. Επίσης υπήρχαν ακροβολισμένοι περίπου δώδεκα άτομα με την αμφίεση της ΧΑ, οι οποίοι περιφρουρούσαν και οργάνωναν τους συγκεντρωμένους.

Συνέχισε λέγοντας ότι ενώ μόλις είχε ολοκληρωθεί η μεταγωγή, έσπασε ξαφνικά ο κλοιός περιφρούρησης και προκλήθηκαν επεισόδια. Ο μάρτυρας τράβηξε λίγες φωτογραφίες ενώ στο σημείο των επεισοδίων πήγαν και οι συνάδελφοι του Λιάκος, Ζωντανός, Γκουλιαμάκη και Παντζαρτζή. Τη στιγμή της έντασης είδε περίπου τέσσερις με πέντε άντρες από τους διοργανωτές που περιφρουρούσαν, να βρίσκονται αστραπιαία δίπλα του όπου βρισκόταν και η συνάδελφός του Λουΐζα Γκουλιαμάκη. Πρόλαβε να αντιληφθεί ότι φωνάζοντας «φύγετε, μην τραβάτε» την προπηλάκισαν και την χτύπησαν στο πρόσωπο. Αμέσως αυτός κι η Γκουλιαμάκη έφυγαν τρέχοντας. Ενώ έφευγε, δευτερόλεπτα μετά, βρέθηκε δίπλα στον Κέμμο επίσης συνάδελφο που βρισκόταν στο διάζωμα της οδού Αλεξάνδρας.

Ο μάρτυρας είδε τρία με τέσσερα άτομα από αυτούς που περιφρουρούσαν, να χτυπούν τον Κέμο. Ο ένας εξ αυτών ήταν σίγουρα ο ίδιος που αμέσως πριν είχε χτυπήσει τη Γκουλιαμάκη και όπως είπε τον έχει δει στην προστασία του αρχηγού της ΧΑ. Του είπαν «τί τραβάτε;» και αμέσως τον απώθησαν χτυπώντας τον στο κεφάλι και τον λαιμό με αποτέλεσμα να πέσει από το διάζωμα στο οδόστρωμα όπου και δέχθηκε ένα ακόμα σφοδρότατο χτύπημα με την αρβύλα στο κεφάλι. Σημειωτέον δε ότι διερχόμενο αυτοκίνητο το οποίο πρόλαβε να φρενάρει, λίγο έλειψε να τον πατήσει στο κεφάλι. Ο Κέμμος όπως είπε, ζαλίστηκε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον ενώ δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα από όσα είχαν συμβεί σε κλάσματα δευτερολέπτου. Επίσης κατέθεσε ότι εκείνη την ώρα επίθεση δέχτηκε και η Συμέλα Παντζαρτζή, ενώ σε άλλο ρεπορτάζ δέχτηκε προπηλακισμούς μπροστά του και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.

Για τη στάση της αστυνομίας είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι «το ματς ήταν φιλικό» και ότι σε αντίστοιχα επεισόδια που έχει καλύψει ως φωτορεπόρτερ, οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν αναρχικούς και αριστερούς με συνοπτικές διαδικασίες.
Επίσης είπε ότι κατά την άσκηση του επαγγέλματος του, έχει καλύψει και άλλες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις της ΧΑ κατά τις οποίες είτε επιτρέπουν την κάλυψη είτε όχι, ανάλογα με το πόσο πιστεύουν ότι τα πράγματα θα παρεκτραπούν. Πρόσθεσε ότι έχει συμβεί να δεχτεί τηλεφώνημα για να αφαιρέσει φωτογραφίες που έχει ήδη δημοσιοποιήσει. Εξαίρεση αποτελούν οι εκδηλώσεις για τα Ίμια που όπως είπε, είναι ένα καλά μελετημένο σόου. Εκεί επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να πάρουν όσα πλάνα θέλουν. Επίσης είπε ότι καθορίζουν μεταξύ άλλων ακόμα και τις γωνίες λήψης και ότι έχει συμβεί να τον επιπλήξουν γιατί δεν τους άρεσε η γωνία από την οποία φωτογράφισε τον Μιχαλολιάκο, ενώ το «μην τραβάς» το έχει άκουσε αρκετές φορές ακόμα και από τον βουλευτή Η. Κασιδιάρη.

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Σε σχέση με τη στάση Κασιδιάρη, ο μάρτυρας κατέθεσε σε σχετική ερώτηση της πολιτικής αγωγής ότι έχει δει την επίθεση που δέχτηκε δημοσιογράφος του Reuters και σχολίασε ότι ο Κασιδιάρης έχει μια έφεση στη βία ενώ όταν τους κατευθύνει ή τους απαγορεύει να κάνουν τη δουλεία τους έχει υπερβολική σιγουριά και υπεροψία. Η γνώμη του είναι ότι φέρεται σαν να χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας ή σαν να έχει πάρει ναρκωτικά. Η φράση αυτή κατακρίθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης με τον Δημητρακόπουλο να μην δέχεται να εξετάσει τον μάρτυρα, ενώ ο συνήγορος Ρουσσόπουλος ρώτησε τον μάρτυρα αν είναι ψυχίατρος και με ποια ιδιότητα οδηγείται σε αυτή τη θέση. Ο μάρτυρας απάντησε ότι ως φωτορεπόρτερ έχει φωτογραφήσει πολλά πρόσωπα που παρακολουθούνται ψυχιατρικά και πολλούς χρήστες ναρκωτικών κι από εκεί αντλεί την γνώμη για το σχόλιό του.

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 11/7/2017 στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και ώρα 09.00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ