ΗΜΕΡΑ 167: “Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ Χ.Α.”

167η Συνεδρίαση,   Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 30.6.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Υπήρχε λιγοστή παρουσία κοινού, ενώ έντονη ήταν η  παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι  τη σημερινή συνεδρίαση παρακολούθησε και αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας GUE/NGL του ευρωκοινοβουλίου.

 

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση παρών ήταν ο κατηγορούμενος Ιωάννης-Βασίλειος Κομιάνος

 

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

 

 

Η διαδικασία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του μάρτυρα Μάριου Λώλου, Προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ.

 

ΙV. Κατάθεση μάρτυρα Μάριου Λώλου

 

Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

Σε ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας απάντησε ότι ασκεί το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ επί 27 χρόνια, ενώ είναι και πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ τα τελευταία 11 έτη.  Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη τον Ιούλιο του 2014 στο Εφετείο, είπε ότι δεν ήταν παρών, ωστόσο ενημερώθηκε ότι χτυπήθηκαν απρόκλητα τρεις συνάδελφοί του από μέλη της Χ.Α., δίχως να έχει προηγηθεί κάτι, καθώς όπως ανέφερε οι φωτορεπόρτερ έχουν στόχο να περνούν απαρατήρητοι, δίχως να επεμβαίνουν. Τα θύματα της επίθεσης ήταν ο  Γιάννης Kέμμος, η Συμέλα Παντζαρτζή και μια συναδέλφισσά τους από το Γαλλικό Πρακτορείο. Του μετέφεραν πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα, καθώς βγήκε μια ομάδα και  χτύπησε τη Συμέλα, η οποία δέχθηκε κλωτσιά στα πλευρά, ενώ ο Κέμμος βρέθηκε ξαφνικά κάτω από τα κιγκλιδώματα. Ο μάρτυρας είπε πως δε γνωρίζει αν δόθηκε εντολή από κάποιον για την επίθεση. Μολονότι  οι συνάδελφοί του δεν θέλησαν να προβούν σε μηνύσεις, η ένωση προέβη σε καταγγελία καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Λώλος, οι φωτογράφοι είναι σαν τις ιερές αγελάδες, υπό την έννοια ότι πρέπει να βρίσκονται στην είδηση για να μεταφέρουν αυτά που γίνονται.

 

Σε σχετική ερώτηση της Προέδρου, απάντησε ότι δεν έχει καλύψει επίσημη εκδήλωση της Χ.Α. ως φωτορεπόρτερ. Το 2009 ωστόσο, εργαζόμενος για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ιδιοκτησίας τότε Γιάννας Αγγελοπούλου, κλήθηκε να καλύψει τις διαμαρτυρίες  των κατοίκων για τους πρόσφυγες στον Αγ. Παντελεήμονα. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι υπήρχε τότε εναντίον του μια πίεση από τους «αγανακτισμένους πολίτες», όπως την Σκορδέλη, που τον τραβούσε φωτογραφίες με το κινητό της. Κατέθεσε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε ξυλοδαρμό Αφγανού στο πίσω μέρος της εκκλησίας από ομάδα γυμνασμένων και κοντοκουρεμένων ανδρών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα, όπως «έξω οι ξένοι», «η Χ.Α. θα καθαρίσει» και οι οποίοι εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είναι μέλη της Χ.Α..

 

Σε άλλη ερώτηση της Πρόεδρου απάντησε ότι μέλη της Χ.Α. τραβούσαν και άλλους συναδέλφους του φωτογραφίες, προκειμένου να τους αναγνωρίσουν σε επόμενη εκδήλωση. Επανέλαβε ότι οι φωτορεπόρτερ φωτογραφίζουν για να μεταφέρουν την είδηση και όχι για να στοχοποιήσουν κάποιον. Υποστήριξε επίσης ότι στον ίδιο δεν έχει πει κάποιος από τη Χ.Α. να μην τον φωτογραφίζει. Αναφερόμενος στο περιστατικό με τον Κασιδιάρη, κατέθεσε ότι βρισκόταν εκεί, χωρίς ωστόσο να είναι αυτόπτης. Το είδε έπειτα σε video, ενώ ανέφερε πως δέχθηκε χτύπημα και δημοσιογράφος του Reuters. Τόνισε ότι δεν υπήρξε αφορμή για το χτύπημα που δέχθηκε ο  συνάδελφός του.

 

Στη συνέχεια, σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως, ο Λώλος απάντησε πως δεν  του έχει ζητηθεί από μέλη της Χ.Α. να τα φωτογραφίσει, ενώ συνήθως βγαίνει δελτίο τύπου και πάνε συγκεκριμένοι φωτορεπόρτερ. Επιπλέον ανέφερε ότι δεν έχουν δεχθεί συνάδελφοί του επίθεση από άλλα κόμματα, ενώ σε σχετική ερώτηση για τη στάση της αστυνομίας είπε πως δεν έκανε καμία ενέργεια προκειμένου να προστατευτούν οι συνάδελφοί του.

 

Σχετικά με την καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ για την επίθεση στο Εφετείο, είπε πως απευθυνόταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ακολούθησε και συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι φορείς όπως η ΕΣΗΕΑ, οπότε και κατετέθη και σχετικό υπόμνημα, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι έπειτα. Αναφερόμενος σε άλλο περιστατικό, στον Πειραιά, είπε πως κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ αντιεξουσιαστών και μελών της Χ.Α, ένας κρανοφόρος της Χ.Α. πήγε  με σιδηρολοστό σε στημένη κάμερα που ήταν δίπλα και ο καμεραμάν ίσα που πρόλαβε να διαφύγει.

 

Σε ερωτήσεις του Αναπληρωτή Εισαγγελέα ανέφερε πως δεν επιθυμούσαν την παρουσία των φωτορεπόρτερ στον Αγ. Παντελεήμονα, για να μην φωτογραφίζουν αυτά που γίνονταν με τους πρόσφυγες.

 

B. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

 

Ακολούθως, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας είπε πως το περιστατικό της 4/7/2013 στο Εφετείο δεν είναι το μοναδικό και πως οι συνάδελφοί του όταν καλύπτουν εκδήλωση της Χ.Α. είναι συγκρατημένοι. Φαντάζεται πως επικεφαλής της επίθεσης στο Εφετείο ήταν οι βουλευτές, αφού αυτοί μπορούν να πουν τι κάνουν και τι δεν κάνουν τα μέλη. Κατέθεσε πως είδε στο βίντεο τους βουλευτές της Χ.Α. να στέκονται μπροστά από το κιγκλίδωμα, ενώ πίσω, από όπου βγήκε και η επιτιθέμενη ομάδα, ήταν οι οπαδοί της Χ.Α.. Σε σχετική ερώτηση είπε πως όταν βγαίνει μια  ομάδα επτά ατόμων και πηγαίνει προς την ίδια κατεύθυνση, δεν είναι τυχαίο, αλλά έχει σκοπό να προπηλακίσει τους συναδέλφους του.

 

Σχετικά με τη συμπεριφορά του Κασιδιάρη, τόνισε ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο από εκλεγμένο, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η  μόνη λογική εξήγηση είναι πως ήθελε να δώσει ένα  μήνυμα προς τους οπαδούς της Χ.Α. κατά την έξοδο του, ότι «εδώ είμαστε δυνατοί».

 

Ο Λώλος τόνισε πως διαφωνεί αξιακά, πολιτικά και ανθρώπινα με τη Χ.Α. γιατί, όπως χαρακτηριστικά, είπε «η φύση δεν είναι μονοκαλλιέργεια, όλη η γη στάρι. Αυτή είναι η άποψη της Χ.Α. . Εγώ θέλω να ζουν πρόσφυγες δίπλα μου».

 

Ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, λέγοντας πως η κατάθεσή τους στις ανακρίτριες αφορούσε την επίθεση στο Εφετείο και για αυτό το λόγο δεν αναφέρθηκε στην επίθεση που είχε δει στην Αγ. Παντελεήμονα. Είπε πως τις λέξεις «αγανακτισμένοι πολίτες» τις έβαλε σε εισαγωγικά διότι εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν ηγετικά στελέχη της Χ.Α., μεταξύ αυτών και η Σκορδέλη, που κατέβηκε στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Είπε πως είναι διαφορετικό να ζητάς από το Υπουργείο να έχει μια σωστή μεταναστευτική πολιτική και να πάνε οι πρόσφυγες σε ξενώνες και άλλο να κυνηγάς και να χτυπάς πρόσφυγες.

 

Σε άλλη ερώτηση είπε πως πήγε να καταθέσει μετά από τηλεφωνική κλήση που δέχθηκε, ενώ υποστήριξε πως αν κάποιος δεν επιθυμεί να φωτογραφηθεί σε μια δημόσια εκδήλωση, δεν πάει μπροστά, αλλιώς μπορεί να καταφύγει στα δικαστήρια. Είπε πως ο Κασιδιάρης είναι δημόσιο πρόσωπο και κατηγορούμενος, ωστόσο δεν άκουσε τον βουλευτή να λέει ότι δε θέλει να φωτογραφηθεί. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η  Χ.Α. έχει μια στρατικοποιημένη γραμμή, που δεν την έχει συναντήσει σε άλλα κόμματα, υπογραμμίζοντας πως οι  μόνοι προπηλακισμοί που έχει δει είναι από τη Χ.Α. και τα ΜΑΤ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχει πάει σε πολέμους και παραλίγο να πεθάνει στο Σύνταγμα.

 

Ο Λώλος κατέθεσε πως είναι αυτονόητο για τους φωτορεπόρτερ πως θα είναι εκεί στα γεγονότα, γιατί όπως είπε «είμαστε τα δικά σας μάτια». Είπε ακόμα πως κατέθεσε στις ανακρίτριες το φωτογραφικό υλικό που είχε συλλέξει με απόφαση της ένωσης, καθώς η Χ.Α. είχε συγκεκριμένη δράση και θεώρησε ότι είναι καλό να υπάρχουν αυτά τα τεκμήρια. Υπογράμμισε μάλιστα πως η καταγγελία της ένωσης φωτορεπόρτερ είχε διττό περιεχόμενο, καταγγέλλοντας από τη μια τη Χ.Α. και από την άλλη την απάθεια της αστυνομίας στο περιστατικό, αναφέροντας πως στη σχολή της αστυνομίας υπήρχαν πυρήνες της Χ.Α., όπως φάνηκε και σε σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Unfollow.

 

Αναφέρθηκε και σε άλλο περιστατικό, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Φύσσα στο Κερατσίνι, όπου δίπλα από τα ΜΑΤ βρίσκονταν «αγανακτισμένοι πολίτες» και πετούσαν πέτρες. Από τη φρασεολόγια των συνθημάτων τους συμπέρανε ότι είναι μέλη της Χ.Α.

 

Είπε πως δεν έχει φωτογραφίες από την επίθεση που δέχθηκε ο Αφγανός στον Αγ. Παντελεήμονα, καθώς ήταν σκοτάδι  και υπήρχε τεχνική δυσκολία, ενώ όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Τέλος επανέλαβε πως ο Κασιδιάρης αποτελεί δημόσιο πρόσωπο ως βουλευτής και δεν τίθεται ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 4η Ιουλίου 2017 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ