ΗΜΕΡΑ 160: “ΚΑΘΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ”

160η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 02.6.2017

 

 

Ι. Πρόσβαση στο Δικαστήριο

 

 

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε αυξημένη παρουσία δημοσιογράφων, ενισχυμένη παρουσία κοινού, ενώ η αστυνομική δύναμη ήταν η αναμενόμενη.

 

ΙΙ. Παρουσία των κατηγορουμένων

 

Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος.

 

ΙΙΙ. Συνέχιση κατάθεσης του μάρτυρα Ιωάννη Καρδαρά

 

Α. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής

 

Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Θεοδωρόπουλου, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου,  Καμπαγιάννη, Σκαρμέα και Βρεττού. Συνεχίζοντας την κατάθεσή του από την προηγούμενη δικάσιμο (1/5/17), ανέφερε ότι η επίθεση στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ από μέλη της ΧΑ έγινε εσκεμμένα, ενώ με τη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός δε είναι δυνατόν η ηγεσία να μην έλαβε γνώση. Εντούτοις, εξ όσων γνωρίζει ο μάρτυρας, η ηγεσία δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση. Υποστήριξε ότι ο ίδιος έτυχε απλώς να είναι το θύμα, όμως υπήρχαν τουλάχιστον 70-100 άνθρωποι που παρακολουθούσαν και θα μπορούσαν να είναι επίσης θύματα. Ερωτηθείς στη συνέχεια για το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και το βαθμό στον οποίο διευκόλυνε τους μετανάστες να κάνουν μηνύσεις για επιθέσεις εναντίον τους, απάντησε ότι συγκεκριμένα γνωρίζει μόνο για το Βαστυνομικό τμήμα Πειραιά, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στα αιτήματα των μεταναστών, ούτε προέβαινε στις δέουσες ενέργειες. Ανέφερε επίσης, απαντώντας σε επόμενη ερώτηση, ότι οι δημόσιες επιθέσεις της ΧΑ παρουσία και τηλεοπτικής κάμερας σκοπό έχουν να υποδείξουν ότι η ΧΑ δεν υπακούει στους νόμους και να προκαλέσουν φόβο. Ο μάρτυρας επίσης ανέφερε ότι είχαν γίνει αρκετές επιθέσεις από τη ΧΑ, όπως η επίθεση στους μετανάστες ψαράδες,  καθώς και οι επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ και κατά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ερωτηθείς επίσης κατέθεσε ότι δεν ανακαλεί αν υπήρχαν γυναίκες στην ομάδα που του επιτέθηκαν. Αναφορικά με το Όχι εντολή, όχι εμπλοκήπου ακούστηκε, απάντησε ότι πρόκειται για στρατιωτικό παράγγελμα. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των επιθέσεων καθώς και το συμβάν στο οποίο ήταν παρών ο μάρτυρας, προκύπτει ότι η ΧΑ είχε και εξακολουθεί να έχει μια δομή, η οποία εκφραζόταν με λήψη αποφάσεων κεντρικά. Επιπλέον, ο μάρτυρας ανέφερε ότι έχει σημειωθεί ύφεση των φαινομένων, ωστόσο το 2012 και 2013, σημειωνόταν κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά μελών της ΧΑ όχι μόνο κατά μεταναστών αλλά και κατά συνδικαλιστών και ενάντια σε οποιουδήποτε θεωρούταν ιδεολογικός αντίπαλος ενώ, ως προς το ιδεολογικό υπόβαθρο, οι επιθέσεις εμφορούνται από φασιστικές αντιλήψεις.

 

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τις συνηγόρους υπεράσπισης

 

Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Τσάγκα, Βελέντζα, Γ. Μιχαλόλια, Ρουσσόπουλου, Ν. Μιχαλόλια, Σταυριανάκη και Οπλαντζάκη. Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι η στιγμή της επίθεσης ήταν τόσο σφοδρή που μόνο ένας, ο Παντελής Νταβανέλος, πήρε την πρωτοβουλία να τραβήξει με το κινητό του φωτογραφίες από το συμβάν. Πρόσθεσε ότι όταν συνέταξε τη μήνυση δεν είχε εικόνα του εύρους των στοχευμένων επιθέσεων, και κατ’ επέκταση δεν είχε σχηματίσει άποψη αναφορικά με η δομή. Από το εύρος των επιθέσεων κατέληξε ότι η επίθεση που δέχθηκε δεν ήταν συμπτωματικό γεγονός, ενώ οι επιτιθέμενοι δεν ενήργησαν χωρίς εντολή. Ρωτήθηκε επίσης πολλές φορές για την αναφορά που είχε συντάξει προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί αποσπασμάσματα, δεδομένου ότι ούτε την είχε μαζί του ούτε και την είχε μελετήσει προηγουμένως ενώ, όπως επίσης κατέθεσε, το ΑΤ τον έχει καλέσει με 5 χρόνια καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, έλαβε έγγραφο με ημερομηνία 30 Μαΐου 2017, το οποίο τον καλεί να καταθέσει σχετικά με περιστατικά που συνέβησαν τον Ιούνιο του 2012. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι υπέβαλε μήνυση λίγο πριν την παρέλευση του τριμήνου για να μην περάσει στην αφάνεια το περιστατικό, ενώ το υλικό που συνέλεξε για να συντάξει τη μήνυση προερχόταν από γεγονότα των επόμενων ημερών, καθώς τη στιγμή του συμβάντος η επιμέλειά του ήταν η υγεία του. Ανέφερε επιπροσθέτως ότι παρόλο που δε μπορεί να επισημάνει μετά βεβαιότητας ότι δόθηκε εντολή από κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος της ΧΑ για να γίνει η επίθεση, το γεγονός ότι τα μηχανάκια έκαναν γύρο και στάθμευσαν έμπροσθεν του περιπτέρου του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως πριν την επίθεση, σημαίνει ότι η τελευταία ήταν οργανωμένη.  Τέλος, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το βράδυ του συμβάντος του τηλεφώνησαν από κάποιο μέσο ενημέρωσης να μιλήσει για το γεγονός, όμως δε θυμάται από ποιο συγκεκριμένα. Τέλος, πρόσθεσε ότι, ως δικηγόρος, αν είχε έναν πελάτη με σωματικές κακώσεις, θα του έδινε συμβουλές τις οποίες δεν τήρησε ο ίδιος για τον εαυτό του.

 

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Ιωάννη Κέμμου

 

Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

 

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι φωτορεπόρτερ από 2010  στον ιστότοπο newbeast.gr, ενώ δουλεύει στο χώρο του φωτορεπορτάζ από το 1997. Στις 4 Ιουλίου 2014 είχε  πάει, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, να καλύψουν τη μεταγωγή των μελών τη ΧΑ. Επρόκειτο για τους βουλευτές Μιχαλολιάκο, Παππά και Λαγό. Είχαν μαζευτεί στα σκαλοπάτια της Λουκάρεως και περίμεναν, όταν κάποια στιγμή είδαν να έρχεται η κλούβα με ανοιχτές τις σειρήνες και συνοδεία μελώνυποστηρικτών της ΧΑ, συνολικά περίπου διακόσια άτομα. Το γεγονός ότι ήταν υποστηρικτές της ΧΑ προέκυπτε από τα πανό και τις ελληνικές σημαίες, καθώς επίσης από το γεγονός ότι οι Παναγιώταρος και Κασιδιάρης κατεύθυναν πού θα σταθούν τα πανό και ο κόσμος.

 

Όταν ήρθε η συνοδεία με τις κλούβες είδαν άτομα να έρχονται από το πλάι και να χτυπούν επιδοκιμαστικά τα πλάγια της κλούβας, ως δήλωση υποστήριξης προς τους κατηγορούμενους,. Τότε έγινε επέμβαση από τα  ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών που πλησίασαν την κλούβα για να τη χτυπήσουν. Σύμφωνα με το μάρτυρα, η παρέμβαση ήταν ισχυρή, γιατί έπεσαν και κροτίδες κρότου λάμψης, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων. Ο ίδιος είχε ανέβει στο διάζωμα όπου βρίσκονταν και οι συνάδελφοί του Μενέλαος Μύριλλας και Στρατής Λημνιός,  περιμένοντας και παρατηρώντας την κατάσταση. Τότε βγήκαν τρία άτομα μέσα από τον κόσμο με μαύρα ρούχα και γυαλιά, τους πλησίασαν και τους ζήτησαν να μη φωτογραφίζουν, χρησιμοποιώντας αρκετά επιθετικό τόνο. Στη συνέχεια έβαλαν τα χέρια πάνω στη φωτογραφική του μηχανή ώστε να μη μπορεί να τη σηκώσει. Αυτό είναι και το τελευταίο που θυμάται ο μάρτυρας, καθώς αμέσως μετά δέχτηκε χτύπημα από πίσω στο κεφάλι και βρέθηκε στον άσφαλτο, ενώ όσο ήταν ξαπλωμένος τον χτύπησε κάποιος με άρβυλο. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι όλα αυτά του τα διηγήθηκαν οι συνάδελφοί του, καθώς ο ίδιος δε θυμάται τίποτα  από τη στιγμή που δέχτηκε το χτύπημα, ενώ υπάρχει και ένα βίντεο που τράβηξε ο Λημνιός από τη στιγμή που συνέρχεται και ενώ είναι ήδη ζαλισμένος. Ανέφερε επίσης ότι τα άτομα που τους πλησίασαν τους έβριζαν Ρουφιάνους, αλήτες, δημοσιογράφουςενώ κάποια στιγμή ακούστηκε κάποιος να λέει Σταμάτα θα σκοτώσεις κανέναν άνθρωπο“. Η επίθεση σταμάτησε χάρη στην επέμβαση του Μύριλλα. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου έγιναν κάποιες εξετάσεις και όπου διαπιστώθηκε ότι είχε μερικά εσωτερικά τραύματα στο στόμα. Σε ό,τι αφορά την ενδυμασία των παρευρισκομένων, ανέφερε ότι φορούσαν μαύρες μπλούζες και μαύρα γυαλιά και είχαν, ξυρισμένα κεφάλια. Ο μάρτυρας επεσήμανε πολλές φορές πως δε μπορεί να ανακαλέσει το χτύπημα και γνωρίζει μόνο ό,τι του μετέφεραν. Ερωτηθείς, ανέφερε επίσης ότι δεν έκαναν μήνυση γιατί από ό,τι έμαθαν εκ των υστέρων δεν έγινε καμία προσαγωγή ή σύλληψη παρόλο που η αστυνομία βρισκόταν έξι με επτά μέτρα μακριά και έβλεπε όσα διαδραματίζονταν.

 

Σε ό,τι αφορά το συντονισμό, ανέφερε ότι αυτός προκύπτει  από το γεγονός ότι τα τρία άτομα που ήρθαν ήξεραν για ποιο λόγο βρίσκονταν εκεί οι δημοσιογράφοι και τους ζήτησαν να μην κάνουν τη δουλειά τους. Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι σε συγκέντρωση κανενός άλλου πολιτικού κόμματος δεν του έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, ενώ γενικότερα σε συγκεντρώσεις της ΧΑ είναι πάντα πολύ προσεκτικός για να μην τον διώξουν, να μην του πάρουν την κάμερα ή να μην τον χτυπήσουν.

 

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

 

Ο μάρτυρας κατέθεσε κατόπιν ερωτήσεων των συνηγόρου Θεοδωρόπουλου, Βρεττού, Τζέλλη, Καμπαγιάννη. Ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα το άτομο που τον χτύπησε ήταν είτε κάποιος από τους τρεις που τον πλησίασαν ή κάποιος σε συνεργασία με αυτούς καθώς, σύμφωνα με ό,τι προηγήθηκε αλλά και τη φράση Σταμάτα, θα σκοτώσεις κανέναν άνθρωπο“, ήταν μάλλον της ΧΑ. Σε σχέση με το πώς χαρακτηρίζει την επίθεση που δέχτηκε, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε επίθεση με αβέβαιη κατάληξη είναι εν δυνάμει δολοφονική. Κατέθεσε επίσης ότι έχει αρκετή εμπειρία ως επαγγελματίας ώστε πλέον να κρατιέται μακριά από διαδηλώσεις της ΧΑ. Πρόσθεσε ότι μετά τη δολοφονία Καντάρη στην 3ης Σεπτεμβρίου, την οποία παρακολούθησε από κοντά, όπως επίσης και τις επιθέσεις σε αυτοσχέδια τζαμιά κατά μεταναστών, τη δολοφονία Φύσσα, κλπ., ενεργοποιήθηκε το ένστικτο της αυτοσυντήρησής, το οποίο του επιβάλλει όταν γίνονται βιαιοπραγίες να μένει μακριά. Κατέθεσε επίσης ότι έχει διαβάσει ότι υπάρχουν ομάδες κρούσης, τα λεγόμενα τάγματα ασφαλείας ,αλλά αυτό δε μπορεί να επαληθεύσει ότι ισχύει. Ερωτηθείς για άλλο περιστατικό επίθεσης κατά δημοσιογράφου από τη ΧΑ, ανέφερε ένα περιστατικό στον Πειραιά, κατά το οποίο επιτέθηκαν με σιδερόβεργες σε τηλεοπτικά συνεργεία, ενώ έχει δει και τον Κασιδιάρη να χτυπάει κάμεραμαν.

 

Γ. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

 

Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Κοντοβαζαινίτη, Τσάγκα, Ζωγράφου, Βελέντζα, Οπλαντζάκη, Ν. Μιχαλόλια, Γ. Μιχαλόλια, Ρουσσόπουλου και Σταυριανάκη. Κατέθεσε ότι ο ίδιος δεν είχε φωτογραφήσει πρόσωπα πριν το περιστατικό, παρά μόνο μια γενική φωτογραφία του χώρου κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, καθώς επρόκειτο για δημόσιο χώρο. Στον ιστότοπο στον οποίο ο ίδιος εργάζεται, τα πρόσωπα καλύπτονται αν δεν έχει αποδειχτεί η ενοχή κατηγορουμένων, ή δεν υπάρχει οδηγία από την αστυνομία, δε φαίνονται τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από το τι απεικονίζεται στις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτός που διαλέγει τι θα ανέβει, καθώς αυτό γίνεται σε δεύτερο επίπεδο. Κατέθεσε επίσης ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε αντιμαχόμενη πλευρά και ερωτηθείς σχετικά σχολίασε ότι υπάρχουν πολιτικοί που δυσανασχετούν με τις κάμερες και τα ΜΜΕ αλλά όχι στο βαθμό να επιτεθούν. Ανέφερε επίσης ότι δε γνωρίζει αν οι συνάδελφοί του απευθύνθηκαν στους αστυνομικούς ενόσω ο ίδιος προσπαθούσε να συνέλθει. Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπου που έχουν αντιμετωπίσει τα ΜΜΕ τη ΧΑ, ο μάρτυρας απάντησε: “Νομίζω ότι είχε και αρκετή προβολή θα έλεγα. Μέχρι ένα σημείο ήταν και σε όλα τα πάνελ. Και προσωπικές συνεντεύξεις θυμάμαι και μεγάλη προβολή γενικά. Ήταν και πρόεδροι κόμματος αργότερα αυτοί που τους έκαναν συνεντεύξεις“. Κατέθεσε τέλος ότι όταν καλύπτει συγκεντρώσεις κομμάτων είναι πολύ προσεκτικός, αλλά πλέον αποφεύγει να καλύπτει οποιαδήποτε συγκέντρωση της ΧΑ.

 

 

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 και ώρα 09.00, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ