ΗΜΕΡΑ 159: “ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ”

159η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 1 Ιουνίου 2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Συνέχιση κατάθεσης του μάρτυρα Γ. Καμίνη

 Α. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας απάντησε ότι η προγραμματισμένη διανομή συσσιτίου μόνο για Έλληνες, από την Χ.Α. στην πλατεία Συντάγματος ακυρώθηκε για δύο λόγους. Αφενός επειδή δεν υπήρχε η απαραίτητη άδεια, αφετέρου επειδή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα ήταν αντίθετη στις αρχές του Συντάγματος. Απαντώντας σε επόμενη σχετική ερώτηση, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι, ακόμα και αν του ζητούσαν εγκαίρως άδεια δε θα την ενέκρινε, με το σκεπτικό ότι ένα συσσίτιο μόνο για Έλληνες αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας. Πρόσθεσε ότι δεν θα ενέκρινε τη συγκέντρωση και για τον πρόσθετο λόγο ότι την περίοδο εκείνη έβγαινε μια άσχημη εικόνα προς τα έξω με τις διανομές συσσιτίων. Στη συνέχεια είπε ότι ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για την πρόθεση της ΧΑ να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος χωρίς  άδεια, ώστε  να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Αναφορικά με την επίθεση του Γερμενή στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν είδε με τα μάτια του το χέρι του Γερμενή να πέφτει πάνω στο κοριτσάκι που στεκόταν δίπλα του. Παρευρισκόμενοι το είδαν και τον ενημέρωσαν. Ο ίδιος όπως είπε, είδε με τα μάτια του το κορίτσι τη στιγμή που πισωπάτησε. Επίσης οι παρευρισκόμενοι του είπαν ότι υπήρχε κι άλλο πλήθος συγκεντρωμένων χρυσαυγιτών στην οδό Σάμου. Οι συγκεντρωμένοι στη Σάμου είχαν  πρόθεση να πλησιάσουν στον κόμβο παρά την  παρουσία  αστυνομικών δυνάμεων. Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με το πιστόλι του Γερμενή, ο μάρτυρας είπε ότι δεν είδε ούτε αυτό με τα μάτια του, αλλά ότι τον ενημέρωσε παρευρισκόμενος ότι ο Γερμενής οπλοφορούσε. Το πιστόλι το είδε κι ο ίδιος αργότερα στην τηλεόραση. Στη συνέχεια ο συνήγορος ζήτησε από τον μάρτυρα να κατονομάσει ακριβώς ποιος παρευρισκόμενος τον ενημέρωσε. Ο μάρτυρας απάντησε ότι  έγιναν όλα πολύ βίαια και γρήγορα και δεν είναι σε θέση να θυμάται ποιός τον ενημέρωσε.

 

Σε σχετική ερώτηση συνηγόρου για το αν ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84 δίνει βήμα ή όχι στους εκπροσώπους της ΧΑ, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν ελέγχει τη δουλειά των εργαζόμενων του 9,84. Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είπε,  προφανώς κρίνει ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ ο ίδιος δεν παρεμβαίνει στο έργο του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Σε σχέση με την ιεραρχία και την εγκληματική οργάνωση, ο μάρτυρας είπε ότι η οργάνωση  της ΧΑ παραβιάζει διαρκώς και συστηματικά τον νόμο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αρχηγός και ιεραρχία. Για αυτούς τους λόγους, όπως είπε, η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ το κόμμα ταυτίζεται με την εγκληματική οργάνωση. Σε ερώτηση της προέδρου για το αν αυτό μεμονωμένα αποδεικνύει ότι τα μέλη του κόμματος ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση, είπε ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν και φιλειρηνικά μέλη στην οργάνωση τα οποία δεν προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, αν και μάλλον γνωρίζουν γι αυτές. Συνέχισε λέγοντας ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος και η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης ταυτίζονται και κατονόμασε τον αρχηγό του κόμματος Μιχαλολιακο και τους βουλευτές Παναγιώταρο, Μίχο, Κασιδιάρη και Λαγό. Σε ερώτηση, τέλος, για το αν γνωρίζει τη θέση της ΧΑ σε σχέση με το κατοχικό δάνειο απάντησε ότι  θυμάται το «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του ‘45», που είπε ο Μιχαλολιάκος.

 

IV. Εξέταση του μάρτυρα Ιωάννη Καρδαρά

 

 Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

 

Ο μάρτυρας, δικηγόρος στο επάγγελμα και πρώην δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, κατέθεσε αυτά που γνωρίζει για τα περιστατικά της 17ης Ιουνίου 2012 σε κεντρική πλατεία του Πειραιά. Στην πλατεία ήταν εγκατεστημένο το εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ και λίγα μέτρα μακρύτερα το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ. Όπως είπε, ήταν βράδυ εκλογών και είχε ήδη ξεκινήσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων. Υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος στην πλατεία που παρακολουθούσε τα αποτελέσματα των εκλογών. Επικρατούσε ηρεμία και δεν υπήρχαν εντάσεις ή αντεγκλήσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, πρώτη ήταν η ΝΔ, δεύτερο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΧΑ έμπαινε στη Βουλή. Από το σημείο που βρισκόταν είδε στο μπαλκόνι των γραφείων της ΧΑ συγκεντρωμένους με αναμμένους δαυλούς, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα και πετούσαν προκηρύξεις. Ακριβώς κάτω από τα γραφεία της ΧΑ μια ομάδα τριάντα περίπου ατόμων με δεκαπέντε μηχανές ξεκίνησε μοτοπορεία προς το Πασαλιμάνι, φορώντας μαύρα ρούχα με διακριτικά της ΧΑ. Οι δεκαπέντε μηχανές έκαναν μια κυκλική πορεία στη γύρω περιοχή και επέστρεψαν στο σημείο ακολουθούμενοι από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Οι 2-3 μηχανές της ΔΙΑΣ σταμάτησαν ένα στενό πιο πίσω και παρακολουθούσαν, ενώ οι μηχανές των ΧΑ σταμάτησαν στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στο σημείο που βρίσκονταν οι συγκεντρωμένοι. Κατέβηκαν από τις μηχανές φωνάζοντας ύβρεις και φράσεις όπως «Κουμμούνια θα πεθάνετε, ήρθε η ώρα σας», ξεκινώντας επίθεση. Συνέχισε περιγράφοντας τα άτομα αυτά, τα οποία φορούσαν μαύρες μπλούζες με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, μαύρα παντελόνια, κάποιοι είχαν γκλομπ δεμένα στις ζώνες τους, ενώ δύο εξ αυτών φορούσαν μάσκες που κάλυπταν ολόκληρο το πρόσωπό τους, παρόμοιες με αυτές της αντιτρομοκρατικής. Είπε επίσης ότι οι περισσότεροι φορούσαν κράνη και δεν μπορούσε να διακρίνει το πρόσωπό τους.

 

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι κινήθηκαν τρέχοντας προς την πλατεία και άρχισαν τις βιαιοπραγίες. Έσπρωχναν, κλωτσούσαν καρέκλες και τραπέζια και προπηλάκιζαν τους συγκεντρωμένους. Είπε επίσης ότι ο επικεφαλής της επίθεσης, όταν είδε έναν αυτόπτη να τραβά με την κάμερα, έδωσε παράγγελμα στην ομάδα να τον κυνηγήσουν. Αμέσως άρχισαν κάποιοι από αυτούς να τον κυνηγούν μέχρι την οδό Ριανκούρ. Δεν τον έπιασαν κι επέστρεψαν να αναφέρουν στον επικεφαλής ότι απέτυχαν. Στην συνέχεια, ο μάρτυρας απευθύνθηκε σε αυτόν τον άνδρα, λέγοντάς του ότι αυτό που κάνουν μπορεί να προκαλέσει δυστύχημα κι ότι θα είναι υπεύθυνοι. Σε απάντηση, ο άντρας τον χτύπησε. Ο μάρτυρας δέχτηκε  δύο χτυπήματα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χάσει για λίγο τις αισθήσεις του. Τον θεωρούσε επικεφαλής, όπως είπε, γιατί εκτός από τα παραγγέλματα που έδινε ήταν και ο ένας από τους δύο που φορούσαν μάσκα που κάλυπτε εντελώς τα χαρακτηριστικά του. Παραγγέλματα όπως «Κυνηγήστε αυτόν» ή «Σπρώξτε το τραπέζι», εκτελούνταν αμέσως. Είναι ο ίδιος που είπε τη λέξη  «Απεμπλοκή», οπότε και σταμάτησαν αμέσως οι προπηλακισμοί.

Για τη στάση της αστυνομίας ο μάρτυρας κατέθεσε ότι παρακολουθούσε αμέτοχη, ενώ μετά την επίθεση ακολούθησαν τη μοτοπορεία των Χρυσαυγιτών. Συγκεκριμένα είπε ότι η ομάδα ΜΑΤ βρισκόταν ένα μέτρο από το πεζοδρόμιο όπου εκτυλίσσονταν τα γεγονότα, ενώ η ομάδα ΔΙΑΣ είχε οπτική επαφή, αφού βρισκόταν λίγα μέτρα μακρύτερα. Πρόσθεσε ότι άκουσε κάποιον την ώρα των επεισοδίων να λέει, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, «Γιατί δεν μας προστατεύετε;» και κάποιος αστυνομικός απάντησε «Να πάτε να σας προστατέψει ο Τσίπρας». Επίσης είπε ότι πήγε δύο φορές στην αστυνομία και διαμαρτυρήθηκε για τη στάση των αστυνομικών, χωρίς να λάβει εξηγήσεις. Ο αστυνομικός στον οποίο διαμαρτύρονταν μαζί με τον κύριο Δρίτσα τους είπε να λάβουν υπόψη ότι υπάρχουν φαινόμενα αστυνομικών,  μελών της ΧΑ, που δεν υπακούν στις εντολές των ανωτέρων.

Ως προς την οργάνωση της ομάδας των επιτιθέμενων, είπε ότι τα παραγγέλματα που δόθηκαν ήταν στρατιωτικού τύπου. Στέκονταν σε διάταξη ανά δυάδες και εφορμούσαν ταυτόχρονα, υπακούοντας στις εντολές, ενώ φορούσαν, όπως είπε, ενιαία αμφίεση σαν στρατιωτική στολή, δηλαδή μαύρη μπλούζα με διακριτικά της ΧΑ, μαύρο παντελόνι, ζώνη απ’ όπου κρεμόταν το γκλομπ ή ο όποιος άλλος οπλισμός, μπότες και κράνη. Το περιστατικό έμοιαζε με στρατιωτικό, όπως είπε.

Τέλος ως προς την ηγεσία του κόμματος και τη σύνδεση της με την εγκληματική οργάνωση, ο μάρτυρας είπε ότι υπάρχει δομή. Είναι εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις, υπάρχει ένα ενδιάμεσο που επεξεργάζεται τις αποφάσεις και εν τέλει υπάρχει η υλοποίηση. Συμπερασματικά, κατά τον μάρτυρα, η ηγεσία γνώριζε. Επίσης είπε ότι  στον Άγιο Παντελεήμονα η ΧΑ έκανε πογκρόμ κατά μεταναστών με την λαϊκή αποδοχή των πολιτών. Υπογράμμισε ότι η επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων έγινε επίσης το 2012. Επίσης είπε ότι το Φεβρουάριο του 2012 στις οδούς Δεληγιώργη και Διστόμου, η ΧΑ δημιούργησε επεισόδια σε σχολείο μεταναστών ενώ το ίδιο έτος, σε άλλο σχολείο μεταναστών, έσπασαν παράθυρα και άλλα αντικείμενα. Συνέχισε λέγοντας ότι οι επιτιθέμενοι Χρυσαυγίτες δεν έκρυβαν την ιδιότητα τους το 2012, ενώ υπάρχουν μάρτυρες που λένε ότι τους είδαν με στολές ΧΑ.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 2 Ιουνίου και ώρα 09.00, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ