ΗΜΕΡΑ 149: “Ο ΕΝΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ”

149η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού 2.5.2017

 

Ι. Πρόσβαση στο Δικαστήριο

 

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν λιγοστή, ενώ υπήρχε και παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.

 

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών

 

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

 

Η διαδικασία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του μάρτυρα Σάββα Μαυρίδη, σχετικά με την επίθεση που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2013 στην Πάρο.

 

ΙV. Kατάθεση του μάρτυρα Σάββα Μαυρίδη

 

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

 

Σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας κατέθεσε πως εργάζεται ως τεχνικός μουσικών οργάνων σε όλη την Ελλάδα, αλλά η έδρα του είναι στην Πάρο, όπου και κατοικεί από το 2008. Στις 28/2/2013 ήταν με την κυρία Τρούλου, τότε σύντροφό του, η οποία  εργαζόταν ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός εκείνη τη σχολική χρονιά στην Νάουσα της Πάρου. Αρχικά παρακολούθησαν την προβολή του ντοκυμαντέρ «Το Αυγό του Φιδιού», στο Σπίτι του Δασκάλου, που ήταν το συντονιστικό όργανο των Δασκάλων. Έπειτα πήγαν  στη διαμαρτυρία κατά της άφιξης των βουλευτών της Χ.Α. στο νησί, που έγινε στην πλατεία της Παροικιάς. Συμμετείχε πολύς κόσμος, περίπου 500 άτομα, ενώ ακούγονταν αντιφασιστικά συνθήματα και μουσική. Μετά από κάλεσμα από μικροφώνου, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη -κατά το μάρτυρα- πορεία προς το σημείο της συνάντησης των βουλευτών, στην οποία συμμετείχαν περίπου 250 άτομα όλων των ηλικιών. Η απόσταση μέχρι την ταβέρνα ήταν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, ωστόσο, επειδή η αστυνομία είχε αποκλείσει την οδό της αγοράς, κατευθύνθηκαν μέσα από δαιδαλώδη στενάκια.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν φτάσει στο νησί ήταν 3 διμοιρίες,  δύο από την Αθήνα και μία από τη Σύρο, όπως είχε ακούσει Μαυρίδης. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του σε πορείες, αποφεύγει να εγκλωβίζεται. και τα στενά είναι ό,τι χειρότερο, δεδομένου ότι υπήρχαν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ και χρυσαυγίτες. Θέλησε να αποτρέψει κάποιους γνωστούς σε αυτόν εφήβους να εμπλακούν, βλέποντάς τους να  ψάχνουν πέτρες και να ετοιμάζονται για αψιμαχίες. Μπροστά του υπήρχαν 30 άτομα και περίπου στα 30 μέτρα  βρισκόταν μια διμοιρία. Στο τέλος του στενού έβλεπαν τα φώτα από την είσοδο της ταβέρνας. Υπήρχαν περίπου 15 άτομα έξω από την ταβέρνα, πίσω από τους αστυνομικούς.

Πριν ολοκληρωθεί η πορεία, ο μάρτυρας αντιλήφθηκε τη χρήση χημικών, ένιωσε τα μάτια του να τρέχουν και να μην βλέπει καλά. Άρχισε να οπισθοχωρεί, ωστόσο είδε πως η κυρία Τρούλου δεν έπραξε το ίδιο, αλλά κατευθυνόταν προς ένα μπαλκόνι ύψους περίπου 80 πόντων. Κινήθηκε προς την Τρούλου, ενώ οι αστυνομικοί προωθήθηκαν προς την πορεία, προκειμένου να απωθήσουν τον κόσμο. Ανέβηκε στο μπαλκόνι πίσω από την Τρούλου, και ενώ αυτή προσπαθούσε να καθίσει στο μπαλκόνι ήρθε ένας μυώδης άνδρας, με μεγάλο σαγόνι και χώρισμα στο πηγούνι, διπλάσιος από τον ίδιο σε όγκο και μέγεθος, περίπου  1,90 ύψος, ο οποίος φορούσε τζάκετ.  Ο Μαυρίδης κατέθεσε ότι είδε τον άνδρα αυτόν να ξεπροβάλει ανάμεσα σε  δύο αστυνομικούς των ΜΑΤ, αλλά δεν ήταν αστυνομικός, φορούσε πολιτικά. Την ώρα που προσπαθούσε η Τρούλου να σηκωθεί,  ο μυώδης  άνδρας την έπιασε από τα μαλλιά και τη χτύπησε στο τοιχίο. Στο μπαλκόνι, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, πέραν ενός Ολλανδού φωτογράφου, ήταν και άλλα άτομα άγνωστα σε αυτόν, μεταξύ αυτών και κάποιοι από την πορεία, που στη συνέχεια απωθήθηκαν από τους άλλους.

Προσπάθησε να πάρει την Τρούλου και να απομακρυνθούν, θεωρώντας ότι έχει χάσει τις αισθήσεις της. Εκείνη τη στιγμή η Τρούλου δέχτηκε χτύπημα από μεταλλικό αντικείμενο στην κορυφή του κεφαλιού  της και άρχισε να αιμορραγεί. Ο μυώδης άνδρας προσπάθησε να την αποσπάσει από το μάρτυρα, αλλά δεν τα κατάφερε. Η επίθεση συνεχίστηκε και άρχισε πλέον να δέχεται χτυπήματα και ο ίδιος από μεταλλικά αντικείμενα από τα 4-5 άτομα που είχαν ανέβει στο μπαλκόνι. Σύμφωνα με το μάρτυρα, υπήρχε συνεργασία μεταξύ αυτών των ατόμων και του πρώτου δράστη, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο ένας κρατούσε και οι άλλοι χτυπούσαν». Περί το ενάμιση λεπτό δέχονταν χτυπήματα στα πλευρά. Κάποια στιγμή σταμάτησαν τα χτυπήματα και είδε ένα άνδρα με πηλίκιο, και μετά άλλους που προσπαθούσαν να σταματήσουν την επίθεση χτυπώντας και αυτούς, με σκοπό να τους χωρίσουν. Ο μάρτυρας υπέθεσε πως ο άνδρας με το πηλίκιο ήταν ο αρχηγός της διμοιρίας, ο οποίος και τους  χώρισε από το δράστη, ενώ εκείνη τη στιγμή δέχτηκει ο ίδιος και άλλο χτύπημα από αυτόν κάποιον στα αριστερά του. Κατευθύνθηκαν στο  πάρκινγκ περπατώντας και έπειτα πήγαν στο κέντρο υγείας.

Ο Μαυρίδης κατέθεσε ότι  έκανε 17 ράμματα στο κεφάλι, λέγοντας ότι επίθεση που δέχθηκε  με τα μεταλλικά αντικείμενα,  του  προκάλεσε τα θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και έμεινε εκτός εργασία για 3 εβδομάδες. Επεσήμανε πως η συμπεριφορά του γιατρού απέναντί τους ήταν ειρωνική, θεωρώντας ότι «πήγαιναν γυρευόντας». Ανέφερε πως υπήρχαν και άλλοι τραυματισμοί, μεταξύ αυτών και ενός μαθητή, αλλά όχι κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό.

Ο μάρτυρας είπε ότι δε γνωρίζει γιατί επιτέθηκαν σε αυτούς. Υπέθεσε πως ίσως τους είδαν να βγαίνουν από την προβολή του ντοκυμαντέρ, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε προσέξει νωρίτερα δύο γεροδεμένους που κοιτούσαν τον κόσμο που έβγαινε. Δεν ήταν από το νησί, πράγμα που ανέφερε και στην κυρία Τρούλου. Σε ερωτήσεις της Προέδρου απάντησε ότι οι ίδιοι ήταν ανάμεσα στα 50 άτομα που ήταν μπροστά στην πορεία των 300 ατόμων. Υποστήριξε ότι η επίθεση ξεκίνησε από εκείνους που βρίσκονταν πίσω από τους αστυνομικούς, οι οποίοι άσκησαν πίεση και προσπάθησαν να περάσουν, ενώ πετούσαν και πέτρες και αντικείμενα, προτού γίνει η ρίψη των χημικών.

Ο Μαυρίδης κατέθεσε πως αναγνώρισε το δράστη αργότερα, από φωτογραφία που του έδειξε η Τρούλου στο Κέντρο Υγείας, αφού η ίδια είχε συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο από τη «Φωνή της Πάρου». Αναγνώρισε το πρόσωπο του και κατόπιν έμαθε πως ήταν και βουλευτής. Η αστυνομία κατέφθασε πολύ αργότερα, αλλά ο ίδιος δεν έδωσε κατάθεση, παρά μόνο η Τρούλου. Δεν προέβη σε κατάθεση μήνυσης λόγω αφενός της βουλευτικής του ιδιότητας του δράστη και αφετέρου επειδή θεώρησε ότι θα αποτελούσε περισσότερο απειλή για τους ίδιους, δεδομένου του κλίματος που επικρατούσε τότε αναφορικά με τη Χ.Α.. Ανέφερε πως μια δίκη στην Πάρο για αυτή την υπόθεση θα ήταν περισσότερο ανέκδοτο και είπε χαρακτηριστικά «έχουμε να κάνουμε με μια οργανωμένη συμμορία». Πρόσθεσε ότι την επόμενη μέρα δεν κατέβηκε στο λιμάνι, γιατί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση από τα τραύματα που υπέστη, ενώ το χωριό που διέμενε ήταν 25 λεπτά μακριά και δεν μπορούσε να οδηγήσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Εισαγγελέα, ανέφερε πως ο Μίχος τον χτύπησε, αλλά δεν είδε να κρατά κάτι, ενώ είπε πως η αστυνομία δεν του επέδειξε καμία φωτογραφία. Απαντώντας στον Αναπληρωτή Εισαγγελέα είπε πως τα άτομα που ήρθαν στο νησί ήταν μυώδη και με  συγκεκριμένη ενδυμασία, δηλαδή παντελόνια παραλλαγής, ενώ κάποιοι φορούσαν μαύρα μπλουζάκια με γραμμένα τα αρχικά της Χ.Α., και ότι τους είχε δει να κάθονται σε μια καφετέρια νωρίτερα. Υποστήριξε πως διαμαρτύρονταν γιατί η Χ.Α. έχει μια ιδεολογία ναζιστική, αποτελεί δημόσιο κίνδυνο και είναι εκτός της δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά των αλιεργατών, τη δολοφονία του Φύσσα και του Λουκμάν. Μίλησε επίσης για τα τάγματα εφόδου, που ουσιαστικά αποτελούν τις ομάδες δράσης της Χ.Α., ενώ έκανε μνεία στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου, όπως υποστήριξε, η Χ.Α. είχε αναλάβει το ρόλο της αστυνομίας και όχι μόνο. Χαρακτήρισε την επίθεση οργανωμένη, καθώς οι δράστες  ήταν εξοπλισμένοι με αντικείμενα και στόχο, ενώ ως επικεφαλής όρισε τον Μίχο, ο οποίος βρήκε το στόχο και οι άλλοι ακολούθησαν.

 

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

 

Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας απάντησε λέγοντας ότι η Χ.Α. ξεκίνησε σα συμμορία και εξελίχθηκε σε κόμμα. Σχετικά με την επίθεση που δέχθηκαν, είπε πως ο Μίχος θα σκότωνε την Τρούλου αν δε μοιράζονταν τα χτυπήματα, και ότι θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί μόνιμες βλάβες. Υποστήριξε  πως οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι στη θέση του και πως αυτοί που είδε στην Πάρο μοιάζουν με τάγματα εφόδου. Πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί έβλεπαν την επίθεση από το Μίχο και λογικά τον αναγνώρισαν, γεγονός που πιθανόν έδινε μια αίσθηση ασυλίας στο βουλευτή. Η Χ.Α. την επομένη των γεγονότων ανήρτησε στην ιστοσελίδα της σχόλια περηφανευόμενη για τα «κατορθώματά τους». Αναφέρθηκε στην επίθεση που είχε δεχθεί μια νεαρή κοπέλα από αλλοδαπό στο νησί, η οποία συνέπεσε χρονικά με τις προσπάθειες της Χ.Α. να έρθει στο νησί, ενώ είχαν εμφανιστεί ήδη κάποιοι χρυσαυγίτες που έκαναν έλεγχο σε μετανάστες.

Σε φωτογραφίες που του επεδείχθησαν, ο μάρτυρας αναγνώρισε την ταβέρνα που έγινε η εκδήλωση, καθώς και ένα βουλευτή που κρατά ένα λάβαρο από την αντιφασιστική πορεία και στη συνέχεια το πατά. Στη συνέχεια, σε αντιπαραβολή με φωτογραφίες που κατατέθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση από την υπεράσπιση, αναγνώρισε το Μίχο ντυμένο με σκούρα ρούχα μέσα στην ταβέρνα και με τζάκετ σε χώρο εξωτερικό το ίδιο βράδυ. Ερωτηθείς είπε πως στη συνέντευξη που έδωσαν ο μάρτυρας και η Τρούλου στην εφημερίδα «Έθνος», περιέγραψαν το Μίχο, λέγοντας ότι αποτελεί σημαίνον στέλεχος της Χ.Α., αποφεύγοντας όμως να αναφέρουν το όνομά του, προκειμένου να προστατευθούν.

Περιγράφοντας τους δράστες που βρίσκονταν πάνω στο μπαλκόνι είπε πως φορούσαν τη χαρακτηριστική περιβολή των ταγμάτων εφόδου και ότι δεν ήταν από την Πάρο, γιατί δεν τους είχε ξαναδεί. Αργότερα έμαθε πως άνηκαν στον πυρήνα της Χ.Α. στη Νίκαια, μεταξύ αυτών και ο Πατέλης, ο οποίος κατάγεται από την Πάρο. Τέλος, υποστήριξε ότι η μήνυση κατά της μάρτυρα στη δίκη κατά του Κασιδιάρη συνέτεινε στην απόφασή του να μην κινηθεί νομικά κατά του Μίχου.

 

Γ. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, είπε πως κλήθηκε τηλεφωνικά από τις ανακρίτριες να καταθέσει. Είπε πως διαμαρτύρονταν γιατί δεν ήθελαν τη Χ.Α. στο νησί τους και αναφέρθηκε σε περιστατικό ελέγχου Πακιστανού που εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ του νησιού, από άτομα που έμοιαζαν με χρυσαυγίτες.

Υποστήριξε ότι πήγε στην πορεία για να συνοδεύσει την κυρία Τρούλου και όχι για να εμπλακεί. Στο λιμάνι πήγε με τη θέλησή του το ίδιο βράδυ, γιατί του το ζήτησε η αστυνομία και για να συνοδεύσει την κυρία Τρούλου. Επεσήμανε πως αν η αστυνομία άφηνε την πορεία να κατευθυνθεί από τον κεντρικό δρόμο, θα έληγε ειρηνικά και οι διαδηλωτές θα σταματούσαν σε μία απόσταση. Σε σχετικές φωτογραφίες που του επεδείχθησαν από την υπεράσπιση, αποτύπωσε την πορεία που ακολούθησαν, την κεντρική οδό που απέκλεισε η αστυνομία, τη θέση των ΜΑΤ, αλλά και τη δική του θέση. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι γνώριζαν τη ρατσιστική ιδεολογία της Χ.Α. και πως οι χρυσαυγίτες είναι εναντίον όποιου διαφωνεί, για αυτό το λόγο δεν την ήθελαν στο νησί. Τέλος ανέφερε ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν επιθετική, και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας.

 

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 3/5, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ