ΗΜΕΡΑ 140: “ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ, ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΣ ΚΙ ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΤΩ”

140η Συνεδρίαση,   Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών, Κορυδαλλός, 20.3.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν λιγοστή, ενώ υπήρχε και παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.

 II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

Η διαδικασία ξεκίνησε με την συνέχιση και ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα για την επίθεση κατά Πακιστανών στο χωριό Βαϊνιά στην Ιεράπετρα, Ανδρέα Μπιλάλη. Στη συνέχεια, ξεκίνησε ο σχολιασμός των καταθέσεων των μαρτύρων από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

ΙV. Συνέχιση και ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Ανδρέα Μπιλάλη

Σε ερωτήσεις της Προέδρου, ο μάρτυρας απάντησε πως το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου 2013 βγήκε από το ελαιοτριβείο και μπήκε βιαστικά στο αυτοκίνητο, οπότε και είδε περί τα 10-12 άτομα μπροστά του, τα οποία έκαναν τον κύκλο γύρω από το ελαιοτριβείο και πήραν ξύλα από μια υπό ανέγερση διπλανή οικοδομή. Σε εκείνο το σημείο αναγνώρισε και έναν εξ’ αυτών, το Σάββα Γαροφαλλάκη. Την ώρα που εκείνος επιβιβαζόταν, τα άτομα αυτά έβγαιναν από τα αυτοκίνητα, ενώ είχε μείνει ένα από αυτά πίσω που κλείδωνε το αυτοκίνητο και κοντοστάθηκε, αναμένοντας τους άλλους, το οποίο εκ των υστέρων διαπίστωσε  από την κορμοστασιά και τα μαλλιά του ότι ήταν ο Πετράκης, όταν είδε φωτογραφίες του στο διαδίκτυο. Πλησιαζόντας, σημείωσε τους αριθμούς των πινακίδων δυο τζιπ, τα οποία δεν είχε ξαναδεί και του έκαναν εντύπωση.

Ο μάρτυρας υπογράμμισε πως αποτελούσε ο ίδιος στόχο για τη Χ.Α., λόγω του ότι είχε αφενός εκμισθώσει το ακίνητό του σε Πακιστανούς και αφετέρου λόγω της πολύχρονης συμμετοχής του σε πολιτιστικές και με πολιτική απόχρωση εκδηλώσεις, καθώς διέθετε μηχανήματα ήχου και φωτισμού, που παραχωρούσε αφιλοκερδώς για τέτοιου είδους σκοπούς, ενώ συχνά επιμελούταν και τη θεματολογία  και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων. Υποστήριξε ότι  η ελεύθερη έκφραση στοχοποιείται από τη Χ.Α. και μολονότι δεν είχε απειληθεί ποτέ προσωπικά, από την ίδρυση των γραφείων του κόμματος της Χ.Α. υπήρχαν ενοχλήσεις.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είχαν έρθει σε αντιπαράθεση με τη Χ.Α. λόγω της ιδεολογίας της, όταν είχε σχηματιστεί μία επιτροπή αγώνα προκειμένου να μην κλείσει το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, καθώς αυτό θα δημιουργούσε επιπρόσθετο βάρος, δεδομένου ότι στην περιοχή εργάζονταν πολλοί αλλοδαποί, οι οποίοι δε διέθεταν έγγραφα και κατ’ επέκταση ούτε βιβλιάρια υγείας.

Επανερχόμενος στην περιγραφή του περιστατικού της επίθεσης, είπε πως φεύγοντας προς Ιεράπετρα δεν κάλεσε την αστυνομία, καθώς πρώτο του μέλημα ήταν να ειδοποιήσει του Πακιστανούς που διέμεναν στο σπίτι του, δεδομένου ότι η αστυνομία δε θα μπορούσε να καταφθάσει άμεσα και με την απαραίτητη δύναμη. Στη συνέχεια πήρε το παιδί του από το φροντιστήριο και το άφησε σπίτι. Επιστρέφοντας από την Ιεράπετρα προς το χωριό, τον προσπέρασε ένα περιπολικό, οπότε και αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί. Οι Πακιστανοί τον κάλεσαν στο τηλέφωνο και του ζητούσαν να πάει στο σπίτι και να καλέσει αστυνομία, ενώ ακούγονταν φωνές φοβισμένες από πίσω. Βγήκε έξω και είπε στους αστυνομικούς πως αυτό που ψάχνουν είναι στο αντλιοστάσιο. Όταν  ο ίδιος έφτασε στο σπίτι αντίκρυσε τρία άτομα χτυπημένα, κόσμο πολύ και αίματα κάτω. Του είπαν ότι ήταν μέσα στην αυτοσχέδια κουζίνα που περιβαλλόταν από νάυλον και μαγείρευαν. Εισέβαλαν οι δράστες μέσα, τους είπαν να φύγουν από εκεί και τους χτύπησαν, με φωνές και απειλές, ενώ σημειώθηκε και μία συμπλοκή έξω από το νάυλον.

Σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας είπε πως κατέφθασε στο σημείο και δεύτερο ασθενοφόρο, ενώ εκείνος έδωσε στην αστυνομία εκείνη την ώρα τους αριθμούς των πινακίδων και αποχώρησε, καθώς έπρεπε να επιστρέψει στο εργοστάσιο. Εκεί τον ενημέρωσε ο Καπούας πως είχαν έρθει άτομα με μαύρα ρούχα και ρωτούσαν αν δουλεύουν εκεί Πακιστανοί, ενώ σημείωσε ότι τα τζιπ είχαν  ήδη αποχωρήσει. Σύμφωνα με το μάρτυρα η ηλικία των δραστών κυμαινόταν μεταξύ 20-35 ετών και ήταν δυνατοί άνδρες. Όσον αφορά το φωτισμό στο σημείο της επίθεσης, ανέφερε ότι το ναύλον φωτίζεται εσωτερικά, όχι εξωτερικά , καθώς η λάμπα του δημοτικού φωτισμού  απέξω ήταν σπασμένη από αεροβόλο.

Ανέφερε ότι μετά την επίθεση οι αστυνομικοί ήρθαν  και στο εργοστάσιο και συνέλεξαν πληροφορίες και αντικείμενα, ενώ εκεί έδωσε και την κατάθεση. Την επόμενη μέρα πήγε καθ’ υπόδειξη του αστυνομικού στο τμήμα και αναγνώρισε σε επιδειχθείσες φωτογραφίες τον Γαροφαλλάκη, ενώ του είπαν έπειτα και ότι το ένα εκ των τζιπ άνηκε σε αυτόν. Αργότερα έμαθε ότι το άλλο άνηκε στον Πετράκη, ο οποίος ήταν διευθυντής σε νυχτερινό ΕΠΑΛ και ήταν γνωστός για την παραβατική του συμπεριφορά στην Ιεράπετρα. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε περιστατικό, που έλαβε χώρα με τον Πετράκη και τη γυναίκα του, υποψήφια με τη Χ.Α. κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας, οπότε και  δημιούργησαν ένταση με φωνές και απειλές.

Επιπλέον ο Μπιλάλης είπε ότι και άλλοι μισθώνουν σπίτια σε αλλοδαπούς, αλλά το δικό του είναι το πιο απομακρυσμένο, ενώ τα άλλα βρίσκονται μέσα στο χωριό και δεν είναι ακάλυπτα.

Σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως, ο μάρτυρας απάντησε ότι η κάμερα που υπήρχε στο ελαιοτριβείο δε λειτουργούσε, όπως διαπιστώθηκε, ενώ υποστήριξε ότι το κίνητρο ήταν ρατσιστικό. Επέμεινε πως ο Πετράκης κλείδωσε το αυτοκίνητο και περιμένε τους άλλους δύο, μολονότι του επισημάνθηκε από έδρας ότι στην ανακριτική του κατάθεση ανέφερε ότι ο Γαροφαλάκης κλείδωσε το αυτοκίνητο. Ο μάρτυρας είπε ότι μπορεί να έγινε παρερμηνεία δεδομένου ότι η κατάθεσή του διήρκεσε 3,5 ώρες, ενώ είπε ότι ο Πετράκης είναι περίπου 50 ετών, αλλά φαίνεται μικρότερος λόγω της κορμοστασιάς του.

Στη συνέχεια ο Μπιλάλης, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, είπε ότι είχαν προηγηθεί της επίδικης επίθεσης δύο πυρπολήσεις στους Πακιστανούς, ενώ και ο Πετράκης μετά της συζύγου του είχαν πάει να μοιράσουν φυλλάδια σε λαϊκή στον Αγ. Νικόλαιο και έγινε φασαρία, γεγονός που παρακίνησε την ΕΛΜΕ να τον διώξει.

Ο μάρτυρας είπε πως προκειμένου να πάρει λάδι ένας ιδιώτης από το συνεταιρισμό πρέπει να μιλήσει με τη διοίκηση, το οποίο γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Είπε ότι στην περιοχή η Χ.Α. προκαλούσε φόβο, είτε με παρελάσεις ατόμων με μαύρα ρούχα μέσα στη νύχτα, είτε εκτοξεύοντας απειλές, όπως σε σκηνοθέτη της περιοχής, που του είπαν να σταματήσει τη δράση του, είτε ρίχοντας νερά με λευκό χρώμα στους συμμετέχοντες σε πορεία για το Πολυτεχνείο. Ανέφερε ότι οι ντόπιοι είχαν ανάγκη τους αλλοδαπούς, από συμφέρον, αλλά πάντα με βάση τον σεβασμό.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι δράστες φορούσαν μαύρα, στενά ρούχα που ουδεμία σχέση δεν είχαν με την παραδοσιακή φορεσιά των Κρητικών. Είπε ότι η απόσταση από το ελαιοτριβείο στο σπίτι δεν απέχει περισσότερο από 1-2 λεπτά αν κάποιος τρέχει, καθώς είναι περίπου 100-200 μέτρα. Υποστήριξε ότι επρόκειτο για σχεδιάσμενη επίθεση, όπως προκύπτει από τα μαύρα ρούχα, την είσοδό τους στο εργοστάσιο, τα ξύλα που περισυνέλεξαν, καθώς και πως αποχώρησαν με τα αυτοκίνητα. Αναφερόμενος στη δίκη που έλαβε χώρα στην Κρήτη, είπε ότι προέκυψε ότι τα πέντε αυτά άτομα ήταν επιτελικά στελέχη της Χ.Α., της οποίας η θέση για τους αλλοδαπούς είναι ένα ανελέητο κυνηγητό και αυτή η επίθεση αποτελεί υλοποίηση της ιδεολογίας της Χ.Α.

Ερωτηθείς σχετικά ο Μπιλάλης είπε πως το γεγονός πως συνελήφθη ο πυρήνας μετά το περιστατικό, συνέτεινε στο να τελειώσουν όλα εκεί.

Ακολούθως ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης είπε μπορούσε να ξεχωρίσει το χρώμα των ρούχων των δραστών υπό τον συγκεκριμένο φωτισμό, ενώ έγραψε του αριθμούς των πινακίδων σε χαρτί, προκειμένου να τους θυμάται, ενώ για το λευκό van που αναφέρθηκε από τον Καπούα, είπε πως συχνά τέτοιου είδους οχήματα χρησιμοποιούνται από γεωργούς. Ερωτηθείς αναφέρε πως οι Πακιστανοί του είπαν ότι τους χτύπησαν με μπουνιές, κλωτσιές και ξύλα, ενώ  έσπασαν και τα μαγειρικά σκέυη. Για το διάστημα μετά τη σύλληψη των πέντε ατόμων που ακολούθησε την επίθεση, είπε πως οι Πακιστανοί  φυλούσαν καραούλι και επειδή θα μπορούσε αυτό να έχει συνέπειες σε ανθρώπους, η αστυνομία δεσμεύτηκε να γινονται περιπολίες και ότι δε θα γίνουν απελάσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος.

Επανέλαβε ότι δεν γνώριζε πριν την επίθεση τον Πετράκη, παρά μόνο ακουστά, αλλά δεν είχε συνδέσει τη φυσιογνωμία του, τον είδε στην πλατεία όταν έγινε έκεινο το περιστατικό.

Ο Μπιλάλης είπε ότι ο ίδιος δεν απασχολούσε Πακιστανούς για αγροτικές εργασίες, απλά τον φώναζαν αφεντικό, επειδή δεν γνώριζαν το όνομά του και πήγαινε να πάρει τα χρήματα για το ενοίκιο. Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ελαιοτριβείο ανήκει σε συνεταιρισμό διοικούμενο από διοικητικό συμβούλιο, του οποίου μέλος είναι και ο ίδιος. Αυτό λαμβάνει τις αποφάσεις  εφόσον υπάρχει αίτημα να δοθεί λάδι σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση ή πολιτικό κόμμα.  Ανέφερε ακόμα ένα περιστατικό, χαρακτηριστικό του φόβου που προκαλούσε η δράση των μελών της Χ.Α., κατά το οποίο ο κατηγορούμενος  Δασκαλάκης, εισέβαλε στο νοσοκομείο συνοδευόμενος από  φρουρό και είπε  χαρακτηριστικά «αν έχετε κανένα πρόβλημα παιδιά, να ρίξουμε κανένα σκαμπιλάκι». Μίλησε επίσης για περιστατικά που έχουν λάβει χώρα μεταξύ αλλοδαπών και ντόπιων κυρίως λόγω οικονομικών διαφορών, καθώς πολλοί εργοδότες δεν κατέβαλαν τα δεδουλευμένα, ενώ παραδέχθηκε ότι έχουν ακουστεί και ακρότητες.

Υποστήριξε ότι δύο προηγούμενες εμπρηστικές επιθέσεις σχετίζονται με την επίδικη επίθεση κατά των Πακιστανών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολής, καθώς οι δράστες ενήργησαν συντεταγμένα. Συγκεκριμένα για τις επιθέσεις με μολότωφ κατέθεσε ότι οι ένοικοι κινδύνευσαν να καούν ζωντανοί, καθώς υπήρχαν εύφλεκτα υλικά όπως χαλιά ή ξύλα και πως οι Πακιστανοί του μετέφεραν το φόβο που βιώσαν.

V. Σχολιασμός καταθέσεων μαρτύρων σύμφωνα με το άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

 

Σχολιάζοντας τις καταθέσεις των μαρτύρων, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννης ανέφερε ότι έχει  πλέον καταδειχθεί το  modus operandi της οργάνωσης και το κίνητρο αυτής  που είναι η  ναζιστική ιδεολογία με άλλα συρρέοντα κίνητρα. Ταυτοποιείται η συμμετοχή των Μπαρέκα, Μίχου και Τσακανίκα στην υπόθεση της επίθεσης στο Συνεργείο, ενώ προέκυψε και η αυτοπρόσωπη παρουσία του βουλευτή Λαγού με το αυτοκίνητο. Σχετικά με την επίθεση στην στέκι Αντίπνοια αναφέρθηκε στην αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για τον Σιατούνη, ο οποίος είναι μέλος της Κ.Ε.  της Χ.Α., και ο οποίος άλλωστε επιβραβεύτηκε από τον αρχηγό Μιχαλολιάκο, τοποθετώντας τον στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Αλλά και για την επίθεση στην Ιεράπετρα είπε πως υπάρχει πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, ενώ η ένσταση εκκρεμοδικίας που προβλήθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης για την επίδικη υπόθεση αποτελεί επί της ουσίας παραδοχή πως η Χ.Α. είναι ένωση προσώπων.  Για τις επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας έκανε αναφορά στο σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και στη κατάθεση ενός εκ των μαρτύρων , ο οποίος είπε επί λέξει «Χρωστάμε τη ζωή μας στο αίμα του Π.Φύσσα».

Το Δικαστήριο διέκοψε για την 30.3.2017 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών,οπότε και αναμένεται να συνεχιστεί ο σχολιασμός κατ’ άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας των μαρτυρικών καταθέσεων από την υπόθεση της επίθεσης στο “Συνεργείο” μέχρι και την τρέχουσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ