ΗΜΕΡΑ 137: «ΕΨΑΧΝΑΝ ΓΙΑ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ, ΓΙΑ ΒΙΑ»

137η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 13.3.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων, μικρή παρουσία κοινού και μεγάλη παρουσία της αστυνομίας.

  1. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος.

III. Κατάθεση του μάρτυρα Φοίβου Δεμερτζίδη

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ερωτηθείς από την Πρόεδρο, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι σπουδάζει τεχνικός δικτύων και είναι αφοσιωμένος στις σπουδές του.

 

Η επίθεση εναντίον του έγινε όταν ήταν μαθητής της Β’ Λυκείου. Συγκεκριμένα, ήταν συμμαθητής της Άρτεμης Καμπιώτη, με την οποία έκανε παρέα από το γυμνάσιο. Η Καμπιώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του 2012 εμφανίστηκε στο σχολείο αλλαγμένη, τόσο εμφανισιακά όσο και ως προς τις απόψεις της: υποστήριζε πλέον ανοιχτά την Χ.Α.. Παράλληλα είχε πλέον σχέση τον Γιώργο Αποστολόπουλο, ο οποίος ήταν ηλικίας περί τα 20 έτη και χρυσαυγίτης. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει μόνο φυσιογνωμικά τον Αποστολόπουλο και ότι ποτέ δεν έχουν συνομιλήσει. Ο Αποστολόπουλος και η παρέα του ήταν εξωσχολικοί και σύχναζαν την περίοδο εκείνη στο παρκάκι που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο [3ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου]. Συγκεκριμένα, 4-5 άτομα (μεταξύ των οποίων μια κοπέλα) που το παρουσιαστικό τους παρέπεμπε σε χρυσαυγίτες, πήγαιναν εκεί 3-4 φορές την εβδομάδα, μάλλον επειδή ο Αποστολόπουλος περίμενε να τελειώσει η Καμπιώτη τα μαθήματα και να τους βρει εκεί.

Αφότου ξεκίνησε η σχολική χρονιά του 2013, ο μάρτυρας είχε πει στην Καμπιώτη αρκετές φορές τη γνώμη του, τη συμβούλευε να μην έχει σχέσεις με την Χ.Α. και άτομα που επιζητούν τη βία γιατί θα μπλέξει, αλλά οι νουθεσίες του δεν είχαν αποτέλεσμα. Όπως τόνισε, «η ίδια η Καμπιώτη έλεγε με μεγάλο καμάρι ότι είναι μέλος της Χ.Α., έχει πάει και στα γραφεία, έλεγε, και είχε κάρτα μέλους». Περαιτέρω, ο μάρτυρας είχε πάει στο θρανίο της Καμπιώτη –στο οποίο η τελευταία είχε γράψει φασιστικά σύμβολα– και, για να την ενοχλήσει για πλάκα, έγραψε «ΑΝΤΙΦΑ». Η Καμπιώτη έγινε έξαλλη και του φώναζε να το σβήσει, πράγμα που δεν έκανε. Στη συνέχεια, μετά από κάποιον καιρό, μετά το σχόλασμα των μαθημάτων και ενώ ο μάρτυρας καθόταν με τους φίλους του σε παγκάκι στο παρκάκι δίπλα στο σχολείο, ο Αποστολόπουλος και η Καμπιώτη καθόντουσαν σε άλλο παγκάκι. Όταν ο μάρτυρας και η παρέα του πήγαν να φύγουν, ο Αποστολόπουλος πλησίασε τον Ιάσωνα Καλούδη [φίλο του μάρτυρα] και του είπε ότι αν ο μάρτυρας «ξαναγράψει συνθήματα αντίφα, θα πεθάνει». Έκτοτε ο μάρτυρας δεν ξαναασχολήθηκε με την Καμπιώτη. Ερωτηθείς σχετικά από την Εισαγγελέα, ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι ενοχλούσε την Καμπιώτη «για να τα ξαναφτιάξουν», όπως η ίδια ισχυρίστηκε εξετασθείσα από το Δικαστήριο. Ο ίδιος θεωρεί ότι έτσι επιχειρείται η δικαιολόγηση της επίθεσης σε βάρος του.

Συγκεκριμένα, περίπου 4 μήνες μετά την παραπάνω απειλή, την 28.1.2013 πρωί, πραγματοποιήθηκε η επίθεση εναντίον του. Συγκεκριμένα, του επιτέθηκαν ο Αποστολόπουλος και ο Χατζηπαυλίδης (τον οποίο ούτε εξ όψεως δεν γνώριζε), τον μαχαίρωσαν και πήγε στο νοσοκομείο.

Ο μάρτυρας θεωρεί ότι θα μπορούσαν να είχαν χτυπήσει οποιονδήποτε είχε αντίθετες απόψεις από τις δικές τους. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι δεν ήταν πολιτικοποιημένος, ότι δεν είχε κάν συμμετάσχει σε εκλογές 5μελούς ή 15μελούς κ.λπ. Σε αντίθεση με άλλους συμμαθητές, που έβριζαν ανοιχτά την Καμπιώτη για τις πεποιθήσεις της (ως «φασιστάκι», «ναζίστρια» κ.ά.), ο ίδιος, πέρα από κάποια σχόλια που είχε κάνει και την αναγραφή του «ΑΝΤΙΦΑ» στο θρανίο δεν είχε πάρει θέση, δεν την είχε βρίσει. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο περιστατικό σε βάρος του Κίμωνα Κουρσόπουλου, που είχε προηγηθεί. Αν και ο Κουρσόπουλος είχε βρίσει ανοιχτά την Καμπιώτη και στη συνέχεια είχε απειληθεί (ενδεχομένως από την παραπάνω παρέα του Αποστολόπουλου), εν τέλει ο μάρτυρας ήταν αυτός που μαχαιρώθηκε. Ο μάρτυρας θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στο περιστατικό με το θρανίο και στο ότι η Καμπιώτη ήξερε πολύ περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο, αφού βρίσκονταν στην ίδια τάξη και μπορούσε εύκολα να δει πού έβγαινε, με ποια άτομα και πότε. Σύμφωνα με τον μάρτυρα «όταν θες να κάνεις απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι σημαντικό να τα ξέρεις αυτά», όπως όμως χαρακτηριστικά προσέθεσε «το κίνητρο ήταν να δείξουν ισχύ, εκφοβισμό. […] Δεν έψαχναν όμως μόνο για εμένα, δεν θα τους ενοχλούσε και δυο να βρισκόντουσαν στο χώμα, ο Κουρσόπουλος φτηνά τη γλίτωσε.».

 

Μετά την επίθεση και αφού ο μάρτυρας βγήκε από το νοσοκομείο, επί μήνες άγνωστοι έπαιρναν συνέχεια τηλέφωνα στο σπίτι του και το έκλειναν χωρίς να μιλήσουν. Επίσης έξω από το σπίτι του είχαν γράψει συνθήματα και σβάστικες και σε διάφορα σημεία σε όλη τη γειτονιά υπήρχαν γκράφιτι που, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν το ονοματεπώνυμό του.

 

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

 

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Σαπουντζάκη, Ζαφειρίου, Μαλαγάρη, Στρατή, Αντανασιώτη, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Καμπαγιάννη, Ζώτο.

 

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι το σύνθημα «ΑΝΤΙΦΑ» που είχε γράψει στο θρανίο είναι αντιφασιστικό και ενοχλεί όποιον είναι υπέρ του φασισμού, όπως την Καμπιώτη, που δήλωνε μέλος της Χ.Α. και τον Αποστολόπουλο, που είχε τις ίδιες απόψεις. Σύμφωνα με το μάρτυρα, η ιδεολογία τους είναι «ότι μισούν κάθε τι αντίθετο. Και χρησιμοποιούν τη βία.». Ο σκοπός των Αποστολόπουλου και Χατζηπαυλίδη ήταν να τον σκοτώσουν. Ακόμα και σήμερα έχει αίσθημα φόβου. Οι δε συμμαθητές και φίλοι του φοβόντουσαν να καταθέσουν σχετικά.

 

Ο μάρτυρας θεωρεί ότι «του την είχαν στήσει» και ανέφερε ότι σε μήνυμά του προς την Καμπιώτη μετά το μαχαίρωμα, ο Αποστολόπουλος ανέφερε ότι εκείνη τη φορά την είχε γλιτώσει [ο μάρτυρας, επειδή μόνο μαχαιρώθηκε]. Ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας ανέφερε και άλλα περιστατικά βίας που είχαν λάβει χώρα εκείνη την περίοδο, όπως το μαχαίρωμα ποδηλάτη. Θεωρεί, δε, ότι δεν είχαν σκοπό να εκφοβίσουν μόνο τον ίδιο αλλά «όλο το σχολείο και όλο το Π. Φάληρο. Όλους γενικώς.».

 

Ο μάρτυρας είχε δει την κομματική κάρτα της Καμπιώτη, επειδή η ίδια την είχε επιδείξει, καθώς και είχε αναφέρει ότι και ο Αποστολόπουλος είχε τέτοια. Παρά ταύτα, σήμερα πλέον προσπαθούν να αναιρέσουν το γεγονός ότι ήταν μέλη της Χ.Α., λόγω των ποινικών διαδικασιών που έχουν κινηθεί σε βάρος τους. Ο μάρτυρας συνέδεσε την επίθεση σε βάρος του με την Χ.Α. επειδή ο Αποστολόπουλος είχε μια ιδεολογία «που προμοτάρει τη βία». Όπως προσέθεσε, «Δεν παίρνεις ένα μαχαίρι και μαχαιρώνεις έτσι. Η ιδεολογία του ήταν, δεν είναι κάτι ξένο προς την Χ.Α.».

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Σαξιώνη, Δημητρακόπουλο, Τσάγκα, Ζωγράφο, Αγγελέτο, Οπλαντζάκη, Παπαδέλλη, Τσεμπετζή, Ρουσσόπουλο, Αλεξιάδη.

Ως προς το κίνητρο των δραστών, ανέφερε ότι ακόμα και σήμερα δε γνωρίζει ακριβώς ποιο ήταν, αλλά τόνισε ότι το συνδέει ιδεολογικά με την Χ.Α.. Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι στην αρχή της σχολικής χρονιάς συμβούλευε την Καμπιώτη να μην έχει σχέση με τους χρυσαυγίτες που συναναστρεφόταν γενικά, και όχι ειδικά με τον Αποστολόπουλο, τον οποίο δεν είχε αναφέρει.

Ερωτηθείς αν γνώριζε ότι η Antifa είναι διεθνής οργάνωση, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν το γνώριζε και ότι σκοπούσε μόνο στο περιεχόμενο της λέξης, που είναι αντιφασισμός, όταν την έγραψε στο θρανίο της Καμπιώτη. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε και την έγραψε στα ελληνικά.

Ως προς τα μηνύματα που η Καμπιώτη αντάλλαξε με τον Αποστολόπουλο, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι πολλά από αυτά είχαν πολιτική χροιά και ότι η παραπάνω, αν και ο ίδιος δεν της είχε πλέον ξαναμιλήσει για πολιτικά, «όλα έτσι τα έβλεπε».

Ο συνήγορος Παπαδέλλης επισήμανε ότι ο μάρτυρας, όταν κατέθεσε για τρίτη φορά, δηλαδή την 8.3.2013 ανακριτικά, ήταν ανήλικος και ότι δεν θα έπρεπε να είχε ορκιστεί.

Ερωτηθείς από τον συνήγορο Ρουσσόπουλο ειδικά αν υπάρχουν διαφορές στην εμφάνιση των γκοθάδων και των χρυσαυγιτών, ο μάρτυρας ανέφερε τέτοιες και εξήγησε ότι η Καμπιώτη δεν ήταν “gothic”. Όπως κατέθεσε, «φοράνε μεν και οι δυο μαύρα, αλλά οι γκοθάδες δεν κοιτάνε περίεργα, ζουν τη ζωή τους».

IV. Κατάθεση της μάρτυρος Μαρίας Γκάγκα

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Η μάρτυρας ανέφερε ότι είναι η μητέρα του προηγούμενου μάρτυρα Φοίβου Δεμερτζίδη. Γνωρίζει την Καμπιώτη από το γυμνάσιο, καθώς έκανε πολλή παρέα με τον γιο της, ως το μοναδικό κορίτσι της παρέας. Σε κάποια φάση, στο Λύκειο, η μάρτυρας σταμάτησε να τη βλέπει με την παρέα του γιου της. Ρώτησε σχετικά τον γιο της και πληροφορήθηκε ότι αυτό είχε συμβεί γιατί είχε πλέον πολιτικές αντιπαραθέσεις μαζί τους, υποστηρίζοντας την Χ.Α.. Περαιτέρω, είχε ακούσει ότι η Καμπιώτη είχε σχέση με έναν χρυσαυγίτη ονόματι Γιώργο, με τον οποίο είχαν τελέσει γάμο σύμφωνα με το δωδεκάθεο, πριν τα Χριστούγεννα του 2012. Η μάρτυρας θεωρούσε την Καμπιώτη καλό κορίτσι και είχε προτρέψει τον γιό της να τη νουθετήσει.

Αφού μαχαιρώθηκε ο γιός της και τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, της είπε κατευθείαν ότι το έκανε ο «γκόμενος της Άρτεμης». Μάλιστα, ενώ ο γιος της ήταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου, ζήτησε να πάρει τηλέφωνο την Άρτεμη, για να της πει να προσέχει να μην της κάνει το ίδιο ο σύντροφός της. Η μάρτυρας εξήγησε ότι είναι λογικό ο γιος της να σκέφτηκε ότι αφού ο δράστης τον μαχαίρωσε χωρίς να τον ξέρει καν, θα μπορούσε κάλλιστα να μαχαιρώσει και την Άρτεμη σε κάποια αντιπαράθεση.  Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Φοίβος εξ αρχής της είπε ότι ήταν φασίστες αυτοί που του επιτέθηκαν, χωρίς ωστόσο να θυμάται η ίδια αν το κατέθεσε προανακριτικά, καθώς βρισκόταν σε κατάσταση σοκ.

Επισήμανε ότι ο γιος της είναι ευαίσθητο παιδί, καλλιτεχνική φύση και δεν είχε πολιτική άποψη. Θεωρεί ότι οι χρυσαυγίτες μαχαίρωσαν τον γιο της για να «καθαρίσουν την περιοχή», για παραδειγματισμό. Η μάρτυρας διαπίστωσε ότι μετά το μαχαίρωμα δεν πήγαιναν πια «αυτοί οι φουσκωτοί» στο παρκάκι. Ωστόσο είχαν γεμίσει την περιοχή με γκραφίτι που ανέφεραν τον Φοίβο και έπαιρναν συνέχεια τηλέφωνα-φάρσες, χωρίς να μιλάνε. Μια φορά, όμως, τον Απρίλιο του 2013, κάποιος πήρε τηλέφωνο στο κινητό της με αλλοιωμένη φωνή και της είπε ότι «την πρώτη φορά ο γιος σου τη γλίτωσε αλλά την επόμενη φορά θα σου φέρουμε το κεφάλι του στο πιάτο».

Η μάρτυρας είχε συναντήσει τον πατέρα της Καμπιώτη στο σχολείο, ο οποίος της είχε αναφέρει ότι λόγω του συμβάντος δε δέχονταν την κόρη του σε άλλο σχολείο. Για κάποιο διάστημα ο Φοίβος διδασκόταν κατ’ οίκον, λόγω του τραυματισμού του, και όταν γύρισε στο σχολείο άλλαξε ο ίδιος τμήμα, για να μην είναι στο ίδιο με την Καμπιώτη. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι η Καμπιώτη ανέφερε ότι ο Φοίβος την παρενοχλούσε, προφανώς για να δικαιολογήσει το μαχαίρωμά του.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι αν ο λόγος του συμβάντος ήταν ερωτικής φύσης, ο Αποστολόπουλος λογικά θα είχε κάνει μια κουβέντα στα ίσα με τον γιό της, «σαν άνδρας προς άνδρα», δεν θα τον είχε μαχαιρώσει. Και ανέφερε ότι γάμους σύμφωνα με το δωδεκάθεο, στο μέτρο που γνωρίζει, τελούν μόνο οι χρυσαυγίτες. Η μάρτυρας ρωτήθηκε μόνο από τον συνήγορο Σαπουντζάκη, καθώς δημιουργήθηκε (μικρή) ένταση μεταξύ των συνηγόρων και το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο.

 

Το Δικαστήριο διέκοψε για την 14.3.2017 στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση της μάρτυρος Μαρίας Γκάγκα (από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και από τους συνηγόρους υπεράσπισης) και στη συνέχεια να εξεταστεί ο μάρτυρας Ali Laqat [για την υπόθεση επίθεσης σε βάρος Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα τον Φεβρουάριο 2013].

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ