«Ξέρουμε πού είναι ο Φοίβος, θα σου φέρουμε το κεφάλι του»

Συντάκτης:  efsyn.gr
Για τον βαρύτατο και παρ’ ολίγον θανάσιμο τραυματισμό του 16χρονου Φοίβου από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Αποστολόπουλο κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο ο Ιορδάνης Δεμερτζίδης, πατέρας του μαθητή που βίωσε τη βία της ναζιστικής συμμορίας έξω από το σχολείο του στο Παλαιό Φάληρο στις 28 Ιανουαρίου 2013.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Δεμερτζίδης χαρακτήρισε οργανωμένη την επίθεση στον γιο του («του είχαν στήσει καρτέρι μια εβδομάδα») και διευκρίνισε ότι κίνητρο του Αποστολόπουλου -«γνωστού τραμπούκου», όπως τον χαρακτήρισε- δεν ήταν συναισθηματικό αλλά «να κάνει επίδειξη ισχύος, να εκφοβίσει όλο το σχολείο».
Αν και μόλις έφτασε στο νοσοκομείο το πρώτο πράγμα που του είπε ο αιμόφυρτος γιος του ήταν ότι «με χτύπησαν φασίστες, χρυσαυγίτες», ο μάρτυρας δεν το ανέφερε στην πρώτη του κατάθεση γιατί φοβόταν, δεν ήθελε να μπλέξει. Στη συνέχεια άλλαξε στάση, «μετά τουλάχιστον είχαμε στοιχεία, ήμασταν ειλικρινείς και σίγουροι, δεν το είπα έτσι αόριστα, χωρίς στοιχεία».
Λίγες μέρες μετά το αιματηρό περιστατικό ακολούθησαν απειλές στην οικογένεια Δεμερτζίδη. «Μας έπαιρναν συνέχεια τηλέφωνο, μας απειλούσαν, στο κουδούνι ζωγράφιζαν σβάστικα (…) “Ξέρουμε πού είναι, θα σου φέρουμε το κεφάλι του”, έλεγαν».
Ο κ. Δεμερτζίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ ενεργή δράση της Χ.Α. εκείνη την περίοδο: «Ήταν μια εποχή που άνοιγε συνέχεια γραφεία, προέβαλλαν όσα έκαναν, πήγαιναν στις λαϊκές. Όλες αυτές οι κινήσεις προκαλούσαν φόβο σε έναν απλό πολίτη», είπε.
Ξεκάθαρη ήταν η απάντησή του και στο ερώτημα αν η συνολική δράση της Χ.Α. επηρέασε τη συγκεκριμένη επίθεση ή δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η δράση της Χ.Α.:
«Φυσικά και επηρέασε. Καταξιώνεσαι στη Χρυσή Αυγή με τέτοιες επιθέσεις (…) Αν δείτε τη δικογραφία, μία ώρα μετά το μαχαίρωμα του γιου μου ο Χατζηπαυλίδης φωτογραφίζεται με το μαχαίρι μες στη χαρά. Φοράει και μια περούκα. Η μόνη περίπτωση να είσαι έτσι μετά από το μαχαίρωμα είναι να είσαι ιδεολογικά καλυμμένος».
«Παραδεχτείτε ότι είστε αριστερή. Δηλώστε το»
Πριν από την κατάθεση του κ. Δεμερτζίδη συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν ερωτήσεις στη διευθύντρια του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, Ελένη Δαμιανοπούλου, η κατάθεση της οποίας είχε ολοκληρωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Για ακόμη μία φορά οι ερωτήσεις της υπεράσπισης προς τη μάρτυρα χαρακτηρίστηκαν από επιθετικότητα και ειρωνεία:
Ελένη Δαμιανοπούλου: Tα παιδιά είναι παιδιά. Εγώ δεν τα ταυτίζω με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη.
Μιχαλόλιας Γ.: «Τον κύριο Μιχαλολιάκο», είστε και καθηγήτρια. Είναι νόμιμα εκλεγμένο κόμμα η Χ.Α.
Δαμιανοπούλου: Κι ο Χίτλερ με εκλογές βγήκε…
Ο συνήγορος Ρουσόπουλος δίνει στην πρόεδρο μια σελίδα με κάποια αναδημοσίευση της μάρτυρα στο Facebook.
Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής διαμαρτύρονται διότι δεν καταλαβαίνουν τι δείχνει ο Ρουσόπουλος και τι ακριβώς επικαλείται.
Μιχαλόλιας Γ.: Παραδεχτείτε ότι είστε αριστερή. Δηλώστε το.
Δαμιανοπούλου: Φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για Δήλωση. Ναι διαβάζω την «Αριστερή στρουθοκάμηλο». Ενημερώνομαι και από εκεί.
• Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Μαρτίου στην αίθουσα του Εφετείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ