ΗΜΕΡΑ 132: “ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ”

132η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 2.3.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Κατάθεση του μάρτυρα Javied Aslam (προέδρου Πακιστανικής κοινότητας )

Α. Ερωτήσεις έδρας

Με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η ΧΑ επιτίθεται κατ’ εξακολούθηση και συστηματικά εναντίον μουσουλμάνων μεταναστών. Ως πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας, είναι σε θέση να γνωρίζει από τους ίδιους τους παθόντες για τις επιθέσεις, τις οποίες κατονόμασε ειδικά επ’ ακροατηρίω. Ειδικότερα, ανέλυσε περιστατικά με  δεκάδες υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις  μεταναστών, εμπρησμούς σε θρησκευτικούς χώρους, εκατοντάδες απρόκλητες επιθέσεις  κατά μεταναστών, μοτοπορείες, μαχαιρώματα και ανθρωποκτονίες. Εκτός από τα περιστατικά στα οποία εμπλέκεται η ΧΑ, έκανε λόγο για προφάσεις,  και ολιγωρία της ΕΛΑΣ, ενώ πιο συγκεκριμένα είπε ότι συχνά αστυνομικοί δεν κάνουν δεκτές μηνύσεις αλλοδαπών που δέχτηκαν επίθεση, ενώ κατονόμασε και βασανιστήρια αστυνομικών σε βάρος μεταναστών. Σε άλλη σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας απάντησε ότι το 2009-2010 αλλά και προγενέστερα, οι ίδιοι δράστες λειτουργούσαν υπόγεια, αλλά ήδη πριν το 2013 συστήνονταν αυτοπροσώπως ως Χρυσή Αυγή, ή φορούσαν μπλούζες με διακριτικά της ΧΑ..

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους συνηγόρους Καμπαγιάννη, Ζώτο, Θεοδωρόπουλο, Στρατή, Παπαδοπούλου και Τομπατζόγλου. Μετά από σχετικές ερωτήσεις, ο μάρτυρας είπε ότι, για όσα καταθέτει, υπάρχουν και αντίστοιχα δημοσιεύματα στον τύπο, αφού ο μόνος τρόπος να προστατευτούν οι μετανάστες είναι να δημοσιοποιούν τις επιθέσεις εναντίον τους. Εκτός των όσων κατέθεσε ανωτέρω με ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας πρόσθεσε στη λίστα, επιθέσεις στον Αγ. Παντελεήμονα, στα ΜΜΜ και σε τζαμί της Αθήνας, ενώ έκανε λόγο για τουλάχιστον 900 παθόντες, οι οποίοι δεχτήκαν επιθέσεις από άτομα που είτε δήλωσαν ότι είναι από τη ΧΑ, είτε φορούσαν ρούχα με διακριτικά.

Σε ερώτηση σχετική με την κλιμάκωση του τρόπου επιθέσεων της ΧΑ και πιθανή ανάμιξη της ηγεσίας της, ο μάρτυρας απάντησε πως η κατηγορούμενη Σκορδέλη ήταν εμπλεκόμενη σε βίαια περιστατικά στον Άγιο Παντελεήμονα την περίοδο που ήταν υποψήφια βουλευτής της ΧΑ και πως μέχρι το 2012 δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη σε βάρος μελών της ΧΑ. Πρόσθεσε ότι μετά το 2012, οι επιθέσεις ήταν επώνυμες, αφού οι δράστες φορούσαν ρούχα της ΧΑ. Επίσης είπε πως η ΧΑ δήλωνε δημόσια και προεκλογικά αλλά και μέσα στο κοινοβούλιο ότι θα διώξει «τα σκουπίδια τους μετανάστες», ενώ ουδέποτε αποδοκίμασε κάποια βίαιη επίθεση. Αντιθέτως, όπως είπε, οι επιθέσεις δεν ήταν τυχαίες, αφού οι δράστες έρχονταν οργανωμένοι και επιτίθονταν με σύστημα. Τέλος, σε σχέση με την ανθρωποκτονία Φύσσα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αιτία της σε βάρος του ανθρωποκτονίας ήταν ότι ο Φύσσας ήταν υπέρ της ισότητας των ανθρώπων και δεν πίστευε στις διακρίσεις.

Γ. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Μετά από ερωτήσεις των συνηγόρων Ζωγράφου, Καρυδομάτη, Αγγελέτου, Μιχαλόλια, Πανταζή και Ρουσόπουλου, ο μάρτυρας είπε ότι η δημιουργία λατρευτικών χώρων γίνεται μετά από απόφαση των πιστών σε περιοχές όπου κατοικούν πολλοί αλλοδαποί μουσουλμάνοι. Υπογράφεται μισθωτήριο με τον εκάστοτε εκμισθωτή, ο οποίος γνωρίζει και είναι σύμφωνος με την λειτουργία του χώρου και εν συνεχεία ενημερώνεται η αστυνομία και ο υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε επόμενη ερώτηση σχετική με τα δόγματα της μουσουλμανικής θρησκείας και το ενδεχόμενο οι εμπρησμοί να είναι έργο ομόθρησκων που ανήκουν σε διαφορετικό δόγμα, ο μάρτυρας απάντησε ότι ουδέποτε στην Ελλάδα υπήρξε εμπρησμός τζαμιού από πιστούς διαφορετικών δογμάτων.

Σε άλλες σχετικές ερωτήσεις  για την στάση της αστυνομίας και τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει ομοεθνείς του σε βάρος της ΕΛΑΣ, ο μάρτυρας είπε ότι όταν δεκάδες ή εκατοντάδες φορές συμβαίνει το ίδιο πράγμα, τα θύματα δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο παρά μηνύσεις. Επίσης είπε ότι κάποιοι αστυνομικοί κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο Γιοβανίδης και ο Μαμαλάκης, χτυπούν μετανάστες και τους ζητούν χρήματα ή τους κλέβουν το εμπόρευμα. Τέλος πρόσθεσε ότι υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι δηλώνουν οι ίδιοι ότι είναι ΧΑ.

Σε άλλη σχετική ερώτηση, απάντησε ότι και ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, και πως η αιτία των επιθέσεων είναι ο ρατσισμός που νοιώθουν οι δράστες για τα θύματα. Επίσης έκανε λόγο για κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων και πως ο ίδιος αντιλήφθηκε τι σημαίνει ρατσιμός πριν το 2010, οπότε απλά τους χτυπούσαν και τους αποκαλούσαν σκουπίδια, ενώ, μετά το 2011, οπότε και ξεκίνησαν τα μαχαιρώματα, έμαθε το φασισμό. Σε επόμενη ερώτηση για τη θέση της γυναίκας στη μουσουλμανική θρησκεία είπε πως οι γυναίκες είναι ελεύθερες να είναι όπως επιθυμούν και αρνήθηκε ότι μουσουλμάνοι χειροδικούν εναντίων των γυναικών.

IV.Εξέταση του μάρτυρα Salum Francis (πρώην πρόεδρος Τανζανικής Κοινότητας)

Α. Ερωτήσεις Έδρας

Ο μάρτυρας κατέθεσε με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας ότι την 25η Σεπτεμβρίου 2012 δέχτηκε τηλεφώνημα από ομοεθνείς του, οι οποίοι βρίσκονταν στα  γραφεία της κοινότητας και οι οποίοι του είπαν ότι η ζωή τους κινδύνευε από ομάδα ατόμων που προσπαθούσε δια της βίας  να εισέλθει στα γραφεία. Εν συνεχεία, όπως κατέθεσε, επιλήφθηκε η αστυνομία. Οι δράστες εξαφανίστηκαν στη θέα της αστυνομίας, ενώ τα θύματα βγήκαν με ασφάλεια από το υπόγειο του κτιρίου που είχαν κρυφτεί. Αργότερα την ίδια μέρα, τα γραφεία της Τανζανικής κοινότητας καταστράφηκαν. Ο μάρτυρας, όπως είπε, είδε βίντεο από το συγκεκριμένο περιστατικό, στο οποίο απεικονίζεται έξω από τα γραφεία συγκεντρωμένο πλήθος από άτομα που κρατούν ξύλα και φορούν μπλούζες με σβάστικες. Επίσης είπε ότι ένα μήνα αργότερα άγνωστοι  έβαλαν δυναμίτη στα γραφεία της κοινότητας αλλά την ώρα που εξεράγη δε βρισκόταν κανείς μέσα και έτσι  δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Όσο για την εμπλοκή της ΧΑ σε επιθέσεις κατά μεταναστών είπε ότι δε γνωρίζει προσωπικά τίποτα  πέρα από όσα έχει ακούσει στα ΜΜΕ, και πως το μόνο που μπορεί να εισφέρει στο δικαστήριο είναι ότι την ημέρα που πήγε να καταθέσει στο αστυνομικό τμήμα, υπήρχε συγκεντρωμένο πλήθος ανθρώπων οι οποίοι ήταν εχθρικοί απέναντί του και πως ανάμεσα τους ήταν και βουλευτής της ΧΑ, ο οποίος φυγαδεύτηκε μαζί με μια γυναίκα από την αστυνομία.

Β. Ερωτήσεις Πολιτικής Αγωγής

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη, Ζώτου, Θεοδωρόπουλου, Μαλαγάρη, Παπαδοπούλου και Τομπατζόγλου, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι όταν εξερράγη  ο δυναμίτης στην πόρτα της Τανζανικής κοινότητας, μετέβη με κάποιον ονόματι Πάτρικ, του οποίου είχαν σπάσει την επιχείρηση την ίδια ημέρα, προκειμένου να καταγγείλουν τα περιστατικά στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Παντελεήμονα.  Μέσα στο γραφείο του αξιωματικού βρισκόταν βουλευτής της ΧΑ, ο οποίος συνομιλούσε με τους δύο υπόπτους για την βομβιστική επίθεση οι οποίοι, κατά τον  ισχυρισμό του Πάτρικ, ήταν οι ίδιοι  που του είχαν σπάσει νωρίτερα την επιχείρηση. Ο μάρτυρας δε μιλούσε καλά Ελληνικά και δεν ξέρει τι έλεγε ο βουλευτής στους ύποπτους . Επίσης είπε οτι δεν ήξερε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν βουλευτής της ΧΑ, ώσπου τον υπέδειξε στο τμήμα ο Πάτρικ.  Εν συνεχεία ζητήθηκε από το μάρτυρα να περιγράψει το βουλευτή, και κατόπιν  του επεδείχθησαν φωτογραφίες. Ο μάρτυρας είπε πως ο βουλευτής, του οποίου το όνομα δε γνώριζε, ήταν ψηλός, γεροδεμένος, με ξυρισμένο κεφάλι και στη συνέχεια έδειξε σε φωτογραφία τον Παναγιώταρο και είπε πως αυτός είναι ο βουλευτής που ήταν μέσα στο τμήμα την ώρα της κατάθεσης. Επίσης είπε ότι  έξω από το τμήμα επικρατούσε χάος καθώς υπήρχε  συγκεντρωμένο πλήθος,  εχθρικό προς τους μετανάστες, τα θύματα και τους μάρτυρες  της επίθεσης.  Η δικηγόρος που τους εκπροσωπούσε δέχτηκε επίθεση με πέτρες από τους παρευρισκόμενους. Ο βουλευτής, όπως είπε, έφυγε μετά από αυτόν, συνοδεία της  αστυνομίας . Σε επόμενη σχετική ερώτηση για τη συμπεριφορά της Τανζανικής κοινότητας στην Αθήνα, είπε πως δεν πιστεύει ότι ουδέποτε ομοεθνείς του έχουν ενοχλήσει κανέναν και  πως ούτε ακούνε δυνατά  μουσική, όπως λέγεται,  ούτε αφοδεύουν ούτε και ουρούν στο δρόμο. Τα μέλη της κοινότητας είναι άνθρωποι καλής πάστας, όπως είπε, ενώ στην κοινότητα οργανώνουν θεατρικές παραστάσεις για να μάθουν στα παιδιά τους, τα οποία ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, τις παραδόσεις  και τον πολιτισμό της Αφρικής.

 

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή  3/2 στην Αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών και ώρα 09.00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ