ΗΜΕΡΑ 131: “ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ”

131η Συνεδρίαση, Aίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 28.2.2017


Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν αρκετή, ενώ υπήρχε έντονη παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.
II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν παρών ένας εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση του εμπρησμού στην πλατεία Αμερικής, Νικόλαος Παπαβασιλείου.
ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας 
Η διαδικασία ξεκίνησε με την εισαγγελική πρόταση στην ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης για αποβολή του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη, λόγω ύπαρξης κωλύματος στο πρόσωπό του, καθότι είχε διατελέσει καθήκοντα διερμηνέα στην προδικασία. 

Η Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος της υπεράσπισης ερειδόμενη στο άρθρο 234 ΚΠΔ, αναφέροντας ότι ο συνήγορος τέλεσε καθήκοντα διερμηνέα το 2013, ενώ το 2014 παραστάθηκε ως συνήγορος πολιτικής αγωγής κατά την επ’ ακροατηρίω διαδικασία. Επιπροσθέτως υποστήριξε πως πρόκειται για σχετική ακυρότητα, που αφορά ζητήματα προδικασίας και συνεπώς ακαίρως προβάλλεται η επίδικη ένσταση σύμφωνα με το άρθρο 171 ΚΠΔ, καθώς οι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα. Τέλος, η Εισαγγελέας ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή της περί μη υποβολής ερωτήσεων από το συνήγορο Καμπαγιάννη υπό το φως των ανωτέρω.

Ο Καμπαγιάννης, ως άμεσα ενδιαφερόμενος, κατέθεσε εγγράφως την πρότασή του ως προς την ένσταση της αντίδικης πλευράς, επικαλούμενος τη σχετική θεωρία, αλλά και νομολογία του Αρείου Πάγου.

Η υπεράσπιση ενέμεινε στη ένστασή της, κάνοντας λόγο για απόλυτη ακυρότητα και ζητώντας να γίνει διασταλτική ερμηνεία της διάταξης. 

Εν τέλει το Δικαστήριο έκρινε αβάσιμη και απορριπτέα την ένσταση, αναφέροντας ότι το άρθρο 234 ΚΠΔ αναφέρει περιοριστικά -numerus clausus- τις κατηγορίες των προσώπων που κωλύονται να διατελέσουν καθήκοντα διερμηνέα.

ΙV. Συνέχιση της καταθέσης του μάρτυρα Seck Khadim 
Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας ανέφερε ότι μπορούσε να αντιληφθεί ότι είναι μέλη της ΧΑ οι δράστες, καθώς φορούσαν μπλούζες της ΧΑ, ενώ σε άλλη περίπτωση που ζήτησαν τα έγγραφα ενός ατόμου από το Μπαγκλαντές, αυτοσυστήθηκαν. Επίσης ανέφερε ότι η ίδια ομάδα έκανε περιπολίες, στις οποίες ήταν και ο Παπαβασιλείου και οι λοιποί. Οι περιπολίες ξεκίνησαν περίπου το Σεπτέμβριο του 2012 σύμφωνα με το μάρτυρα, ο οποίος ανέφερε ότι είναι 13 χρόνια στην Ελλάδα και μέχρι τότε δεν είχε αντιμετωπίςει πάλι πρόβλημα στην Ελλάδα. 

Σε φωτογραφίες που του επιδείχθησαν, ο Khadim αναγνώρισε τους κατηγορούμενους Παπαβασιλείου, Μπολέτη και Ρουπακιά. Ερωτηθείς είπε πως ο Παπαβασιλείου φορούσε και στις επίδικες φωτογραφίες μπλούζα, στην οποία αναγράφονται τα αρχικά της ΧΑ και παντελόνι παραλλαγής, όπως και όταν έκανε τις περιπολίες, κάθε απόγευμα στην οδό Φυλής, οπότε και έμπαιναν σε μαγαζιά και πουλούσαν προστασία ή ζητούσαν έγγραφα από αλλοδαπούς εν είδει αστυνομίας. 

Αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκε η Τανζανική κοινότητα, την ίδια μέρα που είχε γίνει και η επίθεση στο μαγαζί του Ciprien, οπότε αναφέρθηκε και πάλι το όνομα του Παπαβασιλείου. Υποστήριξε ότι ο Ciprien απέσυρε τη μήνυση μετά από απειλές που δέχθηκε από τον Παναγιώταρο, και πως θα υποβάλλουν και ο Περρής και Παπαβασιλείου μήνυση ενταντίον του.

Στη συνέχεια σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας είπε ότι δεν είχε ποτέ πάει στο μαγαζί “Cointreau” και δεν γνωρίζει τι γινόταν εκεί. Ερωτηθείς από τη συνήγορο Τζαμπαζή αν Αφρικανοί σαν αυτόν πίνανε και έκαναν έκτροπα στο μαγαζί και έξω από αυτό, απάντησε χαρακτηριστικά «Εγώ δεν πίνω και είμαι Αφρικάνος».  Είπε πως δεν γνωρίζει αν τα συγκεκριμένα καταστήματα είχαν άδεια λειτουργίας, ενώ τα παράπονα και οι μηνύσεις για τη μουσική είπε ότι ουσιαστικά δεν ήταν το πρόβλημα, αλλά ο φασισμός, επειδή τους έλεγαν ότι δεν θέλουν μαύρους στη γειτονιά τους και πως είναι γρουσουζιά. Σε άλλη ερώτηση της ίδιας συνηγόρου, σχετικά με το γιατί όλοι οι έγχρωμοι σαν αυτόν έχουν μπαρ, απάντησε ότι ο ίδιος είναι έγχρωμος και δεν έχει μπαρ, όπως και χιλιάδες απάνθρωποι που ζουν στην περιοχή. Είπε πως μετά τις συνεχείς παρενοχλήσεις από την ΧΑ, μαζεύτηκαν στην πλατεία και συζητούσαν και κάλεσαν τους κατοίκους, ωστόσο οι ΧΑ, οι οποίοι έκαψαν το μαγαζί δεν ήρθαν, γιατί απλά δεν θέλουν τους μαύρους, τους ομοφυλόφιλους, του άθεους, επειδή πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από αυτούς

Σε άλλες ερωτήσεις του συνηγόρου Κοντοβαζενίτη ανέφερε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικά κατά τα οποία χρυσαυγίτες εξανάγκασαν ανθρώπους να κλείσουν τα μαγαζιά τους, ενώ τον ίδιος τον έβριζαν. Σχετικά με τη συνάντηση με τους κατοίκους, είπε ότι ήρθαν και συζήτησαν στην οδό Λευκωσίας και αυτός πρότεινε να ηρεμήσουν και να το συζητήσουν. 

Ερωτηθείς από το συνήγορο Τσάγκα, είπε ότι δεν ξέρει ποιος έκανε τις καταγγελίες στα μαγαζιά, ενώ ανέφερε ότι στον εμπρησμό ήταν πάνω από 5 άτομα. 

Σε άλλες ερωτήσεις, ανέφερε ότι σαν τότε Πρόεδρος της Κοινότητας είχε καλέσει σε συζήτηση για το ζήτημα της πορνείας ανήλικων κοριτσιών από την Αφρική, ενώ σε αυτό πλαίσιο διοργάνωναν αγώνες ποδοσφαίρου και κάλεσαν σε συζήτηση τους κατοίκους που είχαν παράπονα για τη μουσική. Είπε ότι δε γνωρίζει σχετικά με τη συλλογή υπογραφών από κατοίκους, αλλά και για το αν λειτουργούσαν με άδεια τα εν λόγω μαγαζιά. 

Ερωτηθείς από το συνήγορο Παπαδέλη, είπε πως ο ίδιος προσωπικά δεν είχε δεχθεί επίθεση, ενώ υποστήριξε πως προανακριτικά δεν αναφέρθηκαν στη Χ.Α., γιατί αστυνομικός απλά δε τους ρώτησε. Ανέφερε πως δεν είναι φίλος με τον Amοugοu, απλά τον βοήθησε επειδή γνώριζε ελληνικά και τότε ήταν Πρόεδρος. Το πρόβλημα σύμφωνα με το μάρτυρα δεν ήταν η μουσική, αλλά ο φασισμός. Σε σχετική ερώτηση είπε πως σε κάποιες εκ των περιπολιών συμμετείχαν γυναίκες. 

Τέλος υποστήριξε ότι δεν είχε πέσει θύμα επίθεσης ακόμα, γιατί πρώτα θα καθάριζαν πιο κάτω και έπειτα θα έρχονταν σε αυτόν. 
V. Κλήση μάρτυρα Ελγαντούρ Ναϊμ, προέδρου της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδος 

Η έδρα εν τέλει δεν προχώρησε στην εξέταση του μάρτυρα. 

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι μάρτυρες Salum Francis και Amougou είχαν επιδοθεί ως αγνώστου διαμονής, συνεπώς μπορούν να αναγνωστούν οι καταθέσεις τους. Ο συνήγορος Ζώτος είπε ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει τον πρώτο μάρτυρα, ο οποίος είχε παραστεί σε άλλο δικαστήριο τον Ιανουάριο, ενώ από τον γραμματέα της έδρας αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με τον προηγούμενο μάρτυρα, ο Salum Francis, μάρτυρας για την υπόθεση του εμπρησμού στην Τανζανική κοινότητα, θα εμφανιστεί την Πέμπτη.

Το Δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη 2/3/2017 στον Κορυδαλλό, ενώ θα διατάξει και τη βιαίη προσαγωγή του Aslam Javied. 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ