ΗΜΕΡΑ 124: “ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ”

124η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 07.02.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν μέτρια, ενώ υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα. 

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας – Εξέταση Αιτημάτων

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του μάρτυρα Γώγουλου, ενώ συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του μάρτυρα Κίσσα. Κατά την έναρξη της διαδικασίας πήρε το λόγο η συνήγορος του κατηγορούμενου Γαλανάκη, και δήλωσε ότι για την υπόθεση του “Συνεργείου” έχει σχηματιστεί και άλλη δικογραφία, η οποία στην αρχή συσχετίστηκε με την παρούσα δίκη, και για την οποία επίκειται η έκδοση κλητήριου θεσπίσματος στον εντολέα της για πλημμελήματα. Ανάλογη δήλωση έκανε και η συνήγορος Βελέντζα για τον κατηγορούμενο Μπαρέκα, ενώ ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζώτος ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε δικάσιμο την 25.04.2016 και ότι ο μάρτυρας Δριμυλής έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Η δικογραφία αυτή έχει χαθεί, δεν έχει βρεθεί ακόμα, και περιλαμβάνει ηθική αυτουργία για τους Λαγό και Μίχο για τα πλημμελήματα που αναφέρθηκαν.

α. κατάθεση του μάρτυρα Γώγουλου

Ο μάρτυρας κατέθεσε με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της Προέδρου ότι υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης από την 01.09.2008 έως και σήμερα. Ο μάρτυρας δε θέλησε να αναφέρει τον τόπο κατοικίας του, και είπε ότι την 10.07.2013 είχε υπηρεσία ως αξιωματικός υπηρεσίας κατά τις ώρες 14.00 – 22.00. Γύρω στις 19.20 άκουσε παρατεταμένα κορναρίσματα και να φωνάζουν “Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή”. βγαίνοντας στο μπαλκόνι είδε γύρω στα 30 δίκυκλα. Οι επιβαίνοντες φορούσαν μαύρες μπλούζες και είδε ότι κάποιοι είχαν “Χρυσή Αυγή” τυπωμένο στις πλάτες τους. Στην ουρά της πορείας ήταν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ με αναμμένους φάρους. Κάποιοι κρατούσαν σημαίες και κοντάρια χωρίς σημαίες. Κατευθύνονταν προς την οδό Μαρίνου Αντύπα.. Στη συνέχεια, μπήκε μέσα στο γραφείο και μετά από 5-10 λεπτά έλαβε τηλεφώνημα από το κέντρο επιχειρήσεων ότι έγινε κάποια επίθεση 1,5 χλμ από το τμήμα στην Ηρώων Πολυτεχνείου από μέλη της Χ.Α. και ότι μάλλον υπάρχει τραυματίας. Το κέντρο έδωσε πληροφορία για γραφεία πολιτικού κόμματος, αλλά η πληροφορία ήταν συγκεχυμένη. Αφού δεν υπήρχε άλλος στο τμήμα εκείνη την ώρα, έκλεισε το τμήμα και μετέβη στο χώρο που του υπεδείχθη στο τηλέφωνο, και όπου σε ένα ημιυπόγειο στεγαζόταν ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος “Συνεργείο”. Σαν χώρο τον γνώριζε από το Μάρτιο, γιατί είχε γίνει πάλι επίθεση με εύφλεκτο υλικό και γνώριζε ότι εκεί γίνονταν μαθήματα σε παιδάκια. Κατευθύνθηκε προς την είσοδο, υπήρχε κόσμος μαζεμένος και έξω και μέσα, είδε ότι ήταν σπασμένη η τζαμαρία της πόρτας εισόδου, και πεταμένα σκαμπό και βιβλία. Ρώτησε αν υπάρχει τραυματίας αλλά κάποιοι του είπαν “μπάτσος είσαι ρε;” και στράφηκαν εναντίον του, αυτός απομακρύνθηκε, κάλεσε το κέντρο και έφτασαν μετά από μισή ώρα άντρες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής. Ο κόσμος είχε αυξηθεί, ήταν περίπου 200 και ήταν αγανακτισμένοι, γιατί η επίθεση έγινε παρουσία της ΔΙΑΣ. Απομακρύνθηκε, γιατί το κέντρο τον ενημέρωσε ότι θα γίνει προανάκριση και να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Για ό,τι έγινε, όσα ξέρει τα γνωρίζει από το Διαδίκτυο. Σε ερώτηση της Προέδρου, απάντησε ότι η δική του συνδρομή ήταν να ενημερώσει και να επιληφθεί, αλλά υπήρχε εξαιρετικά εχθρική διάθεση από τον κόσμο, φώναζαν “Μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί”. Δεν είδε εκεί κάποιον από αυτούς που ήταν στις μηχανές, οι άνδρες της ασφάλειας ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το κέντρο και η εντολή ήταν να μένουν σε ασφαλή απόσταση και να ενημερώνουν. Δεν αναζήτησε μάρτυρες ούτε στοιχεία, ούτε κατέβηκε κάποιος αστυνομικός στο χώρο, ενώ εκτιμά ότι αυτοί οι 200 ήταν περίοικοι, προφανώς μαθεύτηκε στην περιοχή η επίθεση, δεν είχαν διακριτικά, δεν ξέρει γιατί οι μηχανές ΔΙΑΣ συνόδευαν τη μοτοπορεία, νόμιζε ότι είχαν εντολή από το κέντρο. Σε ερωτήσεις της Εισαγγελέα, απάντησε ότι ο κόσμος έλεγε ότι η ΔΙΑΣ ήταν μπροστά στο επεισόδιο, απάντησε ότι δεν ξέρει γιατί κρατούσαν ρόπαλα, τα τζάμια έσπασαν μάλλον από πέτρες, πολύ λίγοι φορούσαν κράνη, επικεφαλής δεν υπήρχε, ήταν περίπου σαν να ήταν σε τριάδες, δεν ξέρει αν ήταν βουλευτές μαζί τους.

Στις ερωτήσεις του Αναπληρωτή Εισαγγελέα απάντησε ότι δε νομίζει οι ατυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ να αδιαφόρησαν, ότι μπορεί να έδωσαν το σήμα στο κέντρο, ότι δεν ξέρει γιατί η Χ.Α. να στραφεί κατά του χώρου, ότι προφανώς γνώριζαν την περιοχή και πού πήγαιναν, ότι δεν ξέρει άλλα επεισόδια της Χ.Α. με μηχανάκια, ούτε αν έγιναν συλλήψεις, ότι δεν είδε να πετούν τρικάκια, και ότι είχε μάθει ότι στο χώρο γίνονταν μαθήματα ξένων γλωσσών. 

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για να ελέγξει αίτημα της συνηγόρου Σαξιόνη, ότι η πολιτική αγωγή έχει αποβληθεί από την υπόθεση αυτή. Όταν επανήλθε η έδρα, η Πρόεδρος επέτρεψε στην πολιτική αγωγή να κάνει ερωτήσεις, μετά την επίσήμανση της Εισαγγελέα ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει λυθεί από την έναρξη της διαδικασίας, μπορεί η πολιτική αγωγή να κάνει ερωτήσεις για τη δομή, τον τρόπο δράσης της οργάνωσης κλπ. Έπειτα ακούστηκαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι συντάχθηκαν με την πρόταση της Εισαγγελέως, και οι συνήγοροι της υπεράσπισης, οι οποίοι ανέπτυξαν τις αντιρρήσεις τους. 

Στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, και αρχικά του συνηγόρου Σαπουντζάκη, ο μάρτυρας απάντησε ότι η μοτοπορεία του έδωσε την εντύπωση ότι πήγαιναν κάπου όλοι μαζί, και ότι δεν ξέρει αν η ΔΙΑΣ ενημέρωσε το κέντρο. Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Ζαφειρίου, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι είναι τα τάγματα εφόδου, ότι δεν γνωρίζει άλλες ομάδες με μαύρα να επιτίθενται, ότι ξέρει από τα ΜΜΕ για τη δολοφονία Φύσσα και ξέρει ότι απασχόλησαν το Δικαστήριο οι υποθέσεις επίθεσης στο ΠΑΜΕ, στο ΚΚΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Δεν έμαθε τι φορούσαν και τι κρατούσαν αυτοί που έκαναν τις επιθέσεις, το σύνθημα “Αίμα Τιμή Χρυσή Αυγή” αναφέρεται προφανώς στο πολιτικό κόμμα. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Μαλαγάρη, απάντησε ότι από την ώρα που βγήκε στο μπαλκόνι μέχρι που έφτασε στο σημείο πέρασαν 35 λεπτά, και ότι η μοτοπορεία δε διασπάστηκε, ενώ στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τζέλη απάντησε ότι ήρθε μετά και ο Διοικητής του, αλλά κανείς δεν μπήκε στο χώρο, και ότι δεν είχε ασύρματο μαζί του. Στη συνήγορο Παπαδοπούλου απάντησε ότι συνδύασε την πορεία με την επίθεση, ότι τώρα δε λειτουργεί ο χώρος, ενώ στο συνήγορο Καμπαγιάννη απάντησε ότι η πορεία δεν είχε γυναίκες, ότι οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 20-50, ότι όταν ο κόσμος έλεγε ναζί αναφερόταν στα μέλη της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Ζώτου, απάντησε ότι δεν ξέρει σε πόσο χρόνο έφτασαν στο σημείο, δεν ξέρει πώς έφυγαν από εκεί και αν σταμάτησαν κάπου αλλού, ενώ σε φωτογραφίες που προσκόμισε ο συνήγορος, αναγνώρισε το δρόμο που περνάει έξω από το τμήμα, και για την επίθεση το Μάρτιο ανέφερε ότι καταγγέλθηκε πως ήταν άτομα του ακροδεξιού χώρου. 

Στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και αρχικά της συνηγόρου Σαξιόνη απάντησε ότι δεν ξέρει τον Γαλανάκη και ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανέναν από τους κατηγορούμενους. Στο συνήγορο Τσάγκα απάντησε ότι απομακρύνθηκε δύο τετράγωνα μετά τη φραστική επίθεση και ότι τα συγκεντρωμένα άτομα δεν του φαίνονταν τρομοκρατημένα. Στη συνήγορο Βελέντζα απάντησε ότι δεν είδε ίχνη από μολότοφ, ότι δεν ξέρει αν ο χώρος είχε άδεια, είδε πεταμένα βιβλία και σκαμπό, ότι δε δήλωσε κανένας στον ίδιο ότι είναι τραυματίας, ότι έχει παραβρεθεί μόνο σε μοτοπορεία του Ολυμπιακού. Σε ερωτήσεις του συνήγορου Κουντούρη απάντησε ότι δεν υπήρχε περιθώριο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου να κινηθεί κάποιος άλλος που να μην έχει σχέση με την μοτοπορεία, ότι τα αντικείμενα που είδε ήταν και μέσα και έξω από το χώρο, ότι του επιτέθηκαν φραστικά, γιατί μάλλον θεώρησαν ότι φταίει και η αστυνομία, ότι δεν ξέρει από πού προέρχονται οι πληροφορίες του κέντρου. Στον συνήγορο Παπαδέλη απάντησε ότι δεν πρόλαβε να δηλώσει την ιδιότητά του, ότι δεν πρόλαβε να κάνει αυτά που έπρεπε, ότι συμβαίνει να εκδιώκονται οι αστυνομικοί, ότι δεν είδε ασθενοφόρο ούτε είδε αν οι φθορές προκλήθηκαν από τα άτομα που είχαν μαζευτεί εκεί. Στο συνήγορο Ν. Μιχαλόλια απάντησε ότι ένας του επιτέθηκε φραστικά, ότι δεν ξέρει αν η ΔΙΑΣ έφτασαν μέχρι το σημείο της επίθεσης, ότι την ώρα που τον απείλησαν λειτούργησε και με το αστυνομικό καθήκον και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, ότι μπορεί ο Διοικητής να παρέμεινε σε ασφαλή απόσταση με εντολή του κέντρου λόγω πιθανής επίθεσης και ότι δεν παρακολούθησε την εξέλιξη της υπόθεσης. Στο συνήγορο Ρουσσόπουλο απάντησε ότι δεν είδε το Λαγό, ενώ στον Τριανταφυλλούδη απάντησε ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων εκεί φανέρωνε ανθρώπους εξοργισμένους. Στο συνήγορο Γ. Μιχαλόλια απάντησε ότι μπορεί να αναγνωρίσει αυτόν που του επιτέθηκε φραστικά και τέλος στο συνήγορο Τσεμπετζή απάντησε ότι δεν τον ακούμπησε κανείς.

β. κατάθεση του μάρτυρα Κίσσα

Ο μάρτυρας κατέθεσε με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της Προέδρου ότι στις 10.07.2013 υπηρετούσε στη διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής με ωράριο 15.00 – 24.00, γύρω στις 19.30 τον ενημέρωσαν ότι ομάδα της Χ.Α. με μηχανάκια και ελληνικές σημαίες κινούνταν προς Βουλιαγμένη. Ο μάρτυρας με την ομάδα του κατευθύνθηκαν προς Ηλιούπολη, αλλά πριν φτάσουν τους ξανατηλεφώνησαν και τους είπαν ότι άγνωστοι, από τα μηχανάκια που κινούνταν, χτύπησαν ένα στέκι στην Ηλιούπολη. Έφτασαν μετά από μία ώρα και έμαθαν ότι είχαν γίνει φθορές στο χώρο και ότι είχαν χτυπήσει τον ιδιοκτήτη. Ο χώρος είναι στην κάτω μεριά της πλατείας, διαπίστωσαν τις φθορές, έξω υπήρχε αρκετός κόσμος, οι ίδιοι έμειναν περίπου μία ώρα και το μόνο που έκαναν ήταν να κοιτάζουν, να μιλούν στο τηλέφωνο και να ενημερώνουν. Μόνο με το αυτοκίνητο πλησίασαν, αλλά οι ζημιές φαίνονταν και απ’ έξω. Ο κόσμος απ’ έξω ήταν πολύς, διαφόρων ηλικιών, 100-150 και δεν έκαναν τίποτα, ούτε κινήσεις επιθετικές, ούτε συνθήματα. Η εντολή που είχαν ήταν να κάνουν αναζητήσεις και κινήθηκαν στην Ηλιούπολη ψάχνοντας για δίκυκλα με επιβαίνοντες με διακριτικά της Χ.Α. και σημαίες.

Δεν πλησίασαν γιατί ο Γώγουλος τους είπε ότι του επιτέθηκαν, ο ίδιος είδε σπασμένη τη τζαμαρία της εισόδου και σπασμένες καρέκλες, το κέντρο του είχε πει ότι τραυματίας είναι ο Δριμυλής και από τη στιγμή που του είπαν να μην κάνει τίποτα, δεν έκανε. 

Στις ερωτήσεις της Εισαγγελέα σχετικά με το τι νόημα είχε αυτό που έκαναν και γιατί περιφέρονταν, απάντησε ότι αυτή ήταν η εντολή που είχαν λάβει, ότι όταν γύρισε, έλαβε εντολή να ψάξει στο διαδίκτυο να δει αν έχει γραφτεί κάτι και βρήκε αναρτήσεις στο indymedia και στο iefimerida.gr.

Στις ερωτήσεις του Αναπληρωτή Εισαγγελέα απάντησε ότι ο χώρος ήταν ελεύθερο στέκι και ότι δεν ξέρει γιατί η Χ.Α. στράφηκε με ιδεολογικά κίνητρα ενάντια στο χώρο αυτό.

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη απάντησε ότι στις φωτογραφίες που του επέδειξε ο τελευταίος αναγνωρίζει το χώρο έξω από το στέκι. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Ζώτου απάντησε ότι δεν άκουγαν τις επικοινωνίες της ΔΙΑΣ, ότι το σήμα που έλαβε ήταν ότι οι επιτιθέμενοι φορούσαν διακριτικά της Χ.Α. και έχουν ελληνικές σημαίες. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Βρεττού απάντησε ότι για τις άλλες επιθέσεις της Χ.Α. γνωρίζει από τα ΜΜΕ. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Αντανασιώτη απάντησε ότι δεν του έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά στα περισσότερα περιστατικά λειτουργεί κανείς αρχικά ως παρατηρητής. Στη συνήγορο Παπαδοπούλου απάντησε ότι ο Γώγουλος φοβήθηκε και έφυγε, ότι η εντολή που πήραν ήταν να πάνε στο σημείο και να τους εντοπίσουν, ότι δεν είδε ούτε ΔΙΑΣ ούτε ΔΕΛΤΑ μέχρι να φύγει και δεν έγιναν προσαγωγές εκείνη τη μέρα, ούτε την άλλη μέρα ρώτησε τι έγινε με το σήμα που έλαβαν. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τζέλη απάντησε ότι μπορούσαν να δουν τις φθορές και την αύξηση του κόσμου από εκεί που ήταν, και ότι δεν φοβήθηκε όταν άκουσε για τη Χ.Α.. Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Τομπατζόγλου απάντησε ότι πήραν εντολή να ελέγξουν τα άτομα από το πρώτο σήμα, όχι για να συλλάβουν, αλλά για να δουν τι θα κάνουν.

Σε ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο μάρτυρας απάντησε στη συνήγορο Βελέντζα ότι δεν τον ενημέρωσε κανείς για τραυματισμό, στο συνήγορο Κουντούρη ότι πάντα έχει κίνηση εκείνο το σημείο και είχε και κόσμο, ότι είδε τις φθορές από το αυτοκίνητο, ότι δεν άκουσε συνθήματα, ότι δεν πλησίασε επειδή τέτοια εντολή είχε. Στον συνήγορο Παπαδέλη απάντησε ότι το σήμα δεν έλεγε ότι υπήρχε κίνδυνος, ότι κατά την άποψή του ο κόσμος πιστεύει ότι για όλα φταίει ο αστυνομικός, ακόμα κι όταν δεν φταίει, ότι πιστεύει ότι υπήρχε κίνδυνος, αλλά δεν μπορεί να το εξηγήσει, ότι το indymedia ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά ο ίδιος δεν είχε λόγο να μην προσκομίσει το αποδεικτικό στοιχείο. Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Ν. Μιχαλόλια απάντησε ότι ανησύχησε με αυτά του είπε ο Γώγουλος, ότι δεν κάλεσε το Δριμυλή, γιατί δεν είχε τέτοια εντολή, στο indymedia μπήκε τυχαία, στον συνήγορο Τσεμπετζή απάντησε ότι το διαδίκτυο το χειρίζεται πολλά χρόνια, αλλά πρώτη φορά πήρε τέτοια εντολή, ενώ στο συνήγορο Γ. Μιχαλόλια απάντησε ότι δε θυμάται το κείμενο που συνόδευε τη φωτογραφία από το indymedia.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη 9/2 στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού και ώρα 09.00. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ