ΗΜΕΡΑ 122: ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΑΣΦΑΛΗΣ

122η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 1.2.2017


Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν λιγοστή, ενώ υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν παρών ένας εκ των κατηγορουμένων για την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ, ο Ι. Καστρινός  
ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας 

Η διαδικασία συνεχίστηκε με το σχολιασμό των καταθέσεων των μαρτύρων για την επίθεση εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.
IV. Σχολιασμός καταθέσεων από την πολιτική αγωγή

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Μαλαγάρης υπογράμμισε ότι, για πρώτη φορά μετά από 2 έτη δίκης, συνομολογείται ότι πρόκειται για επίθεση από χρυσαυγίτες. Κατέδειξε την γνώση της ηγεσίας, όπως προκύπτει από τα μηνύματα του Λαγού, ενώ επισήμανε ότι όλες οι μαρτυρικές καταθέσεις των παθόντων περιγράφουν τα κοινά χαρακτηριστικά των επιτιθέμενων, τα οποία, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα στις άλλες δύο επιθέσεις, συντείνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τάγματα εφόδου, κρίνοντας ακόμα και μόνο από την εμφάνιση. Οι πληγές στα σώματα των τραυματιών και οι ζημιές στα αυτοκίνητα αποτελούν ικανά στοιχεία απόδειξης της αλήθειας των μαρτυρικών καταθέσεων σχετικά με τα όπλα των δραστών. Το κινητό του Πατέλη και τα μηνύματα του Λαγού αποτελούν επί της ουσίας το «ρολόι», που χρονομέτρησε την επίθεση, η οποία δεν υπερβαίνει τα 4 λεπτά. 

Ως προς την πειθαρχία του τάγματος ασφαλείας ανέφερε ότι αυτή αποτυπώνεται αρχικά στην ανταπόκριση των μελών στο κάλεσμα εκείνο το βράδυ. Επιπλέον υποστήριξε ότι αποδεικνύεται η γνώση των δραστών και της ηγεσίας για πιθανή ύπαρξη νεκρού από την επίθεση, επικαλούμενος την δήλωση προς τον Λυριντζή ενός εκ των δραστών «του ανοίξαμε το κεφάλι», αλλά και το μήνυμα του Λαγού «ήταν εκεί ανάσκελα ο Πουλικόγιαννης». Θεώρησε αποδεδειγμένο τον ανθρωποκτόνο δόλο από το γεγονός ότι οι δράστες, τόσο σε αυτή την επίθεση, όσο και στην επίθεση κατά του Φύσσα, ήταν με ακάλυπτα πρόσωπα, ενώ τόνισε ότι εν προκειμένω το ζητούμενο είναι από πού αντλούν το θράσος και δολοφονούν με ακάλυπτο πρόσωπο και όχι αν υφίσταται ανθρωποκτόνος δόλος, ο οποίος δεν επετεύχθη, αφενός μεν επειδή ο Πουλικόγιαννης δέχθηκε το χτύπημα πρώτος χωρίς περιθώριο αντίδρασης, ενώ οι λοιποί προσπάθησαν να αμυνθούν, αφετέρου και λόγω του χώρου, καθώς οι παθόντες συμπτύχθηκαν ανάμεσα στα αυτοκίνητα. 

Μίλησε για ασυλία της Χ.Α. από την αστυνομία, καθώς υπήρχε στα μέλη της η αίσθηση του ακαταδίωκτου. Υποστήριξε ότι η πραγματική πολιτική της ΧΑ είναι αυτές οι επιθέσεις, με τα τάγματα εφόδου, την εξαπόλυση ύβρεων και τον εξευτελισμό των αντιπάλων τους. Δολοφονούν και βρίζουν ομαδικά, και ποτέ κατά μόνας. Μίλησε για προαναγγελία, καθοδήγηση και παρακολούθηση της εξέλιξης της επίθεσης, όπως προκύπτει από τα μηνύματα, ενώ αναφέρθηκε και στο μήνυμα του Μιχαλολιάκου το απόγευμα της επόμενης μέρας, που έλεγε «να αγιάσουν τα χεράκια τους», αλλά και στη δήλωση του ίδιου «θα δείτε τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στο πεζοδρόμιο» χαρακτηρίζοντάς την είτε προφητική, είτε ποιητική, είτε πραγματική. 

Σε άλλο σημείο, ο συνήγορος Σαπουντζάκης τόνισε ότι ο συνδυασμός των μαρτυρικών καταθέσεων και η ομοιότητα αυτών καταδεικνύουν της εξέλιξη των πραγματικών περιστατικών και τον ανθρωποκτόνο δόλο. Όλοι οι μάρτυρες μίλησαν για απρόκλητη και άψογα σχεδιασμένη ενέδρα. Όλοι ανέφεραν ότι οι δράστες ήταν οπλισμένοι με λοστούς, καδρόνια και ιδιοκατασκευές, φορούσαν μαύρους σκούφους, μέσα στο Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε στην κατάθεση του τρομοκρατημένου μάρτυρα Λυριντζή, που προσήλθε στο ακροατήριο με βίαιη προσαγωγή και επεσήμανε πως «άλλοι μπαίνανε, άλλοι βγαίνανε», γεγονός που αποδεικνύει ότι το σχέδιο της επίθεσης ήταν εκπονημένο, και ότι επρόκειτο για μάχη εφεδρειών.  Υπογράμμισε τον ανθρωποκτόνο δόλο, καθώς οι δράστες συστήνονται και ζητούν τον Πουλικόγιαννη, γιατί τον ήθελαν ανίκανο να αμυνθεί, και του επιτέθηκαν απρόκλητα, ενώ έπειτα κειτόταν σα σακί στο έδαφος. Επεσήμανε ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος, όπως φάνηκε με το παράγγελμα λήξης, το οποίο καταδεικνύει και τον συντονισμό και την οργάνωση της επίθεσης, η οποία στόχευε στην φυσική εξόντωση των στελεχών του συνδικάτου. Πανθομολογείται ότι οι επιτιθέμενοι ήταν περισσότεροι και οπλισμένοι. Επεσήμανε ότι το αδίκημα είναι η απόπειρα ανθρωποκτονίας και πως ο αριθμός των 9 τραυματιών στο σύνολο των 20 είναι τεράστιος. Οι δράστες θεώρησαν ότι σκότωσαν τον αρχηγό. Έκανε αναφορά στο μήνυμα του Λαγού προς το Δεβελέγκο «φίλε γαμήσαμε, τους μακελέψαμε», επισημαίνοντας ότι η λέξη μακελειό δεν σημαίνει απλά φόνος, σημαίνει εξουδετέρωση. Επιτέθηκαν με λύσσα με σκοπό να σκοτώσουν, σύμφωνα με το μάρτυρα Γκούτη.

Ο συνήγορος Στρατής στη συνέχεια επεσήμανε ότι οι κάθετοι δρόμοι που φαίνονται σε χάρτες, είναι όλοι κλειστοί από μπουκαπόρτες από καρνάγια και καμία δυνατότητα διαφυγής δεν υπήρχε. Επιπλέον το τάγμα εφόδου έχει υπεροχή αριθμητική, όπως δηλώνουν και στον οδηγό του λεωφορείου «είναι λιγότεροι, πάμε να τους φάμε». Είναι λοιπόν σαφές ότι δεν πρόκειται για συμπλοκή, αλλά για επίθεση με ανθρωποκτόνο δόλο, όπως αναφέρουν οι μαρτυρικές καταθέσεις του Τηλιακού και Ζύμαρη, οι οποίοι επανέλαβαν τα λόγια των δραστών «Εσείς τελειώσατε από εδώ. Θα γίνει ο τάφος σας, θα σας σκοτώσουμε». Οι κατηγορούμενοι δεν ωθήθηκαν από ατομικά κίνητρα σε κάποια εγκληματική πράξη, αλλά ως μέλη μια εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η απόφαση για την επίθεση ήταν της κεντρικής ηγεσίας. 

Ο συνήγορος Αντανασιώτης τόνισε ότι το κίνητρο ήταν καθαρά πολιτικό. Ήθελαν να πετύχουν με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια. Δεδομένου ότι ήταν μέλη του συνδικάτου και μέλη του ΠΑΜΕ,  μια μεγάλη μερίδα του κόσμου μπορεί να τρομοκρατήθηκε, να “κουμπώθηκε” και συνακόλουθα θα μειωνόταν η μαχητικότητα των μελών.  Επιπλέον επεσήμανε ότι το κίνητρο έγινε και οικονομικό, με τους εργολάβους που έβλεπαν τη Χ.Α. ως μάννα εξ ουρανού για το χτύπημα του συνδικάτου. Υπήρξε σχεδιασμός και το χτύπημα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Προηγήθηκε η αναγγελία της επίθεσης από το Λαγό και άλλους βουλευτές ένα μήνα πριν και η ίδρυση του δουλεμπορικού και ρατσιστικού σωματείου. Άλλωστε, υπογράμμισε ότι ο Λαγός μίλησε και με το Δεβελέγκο, οδηγό του Μιχαλολιάκου και μέλος της κεντρικής επιτροπής. Ταυτόχρονα, ο συνήγορος καυτηρίασε και στη στάση της αστυνομίας, η οποία δεν προέβη σε καμία αναζήτηση και προσαγωγή, καμία προσαγωγή από την πλευρά της αστυνομίας, στοιχείο το οποίο ενισχύει και αποθρασύνει την εγκληματική δράση της Χ.Α., καθώς γνωρίζει πως έχει την ανοχή σημαντικών θυλάκων μέσα στην αστυνομία. 

Η συνήγορος Ζαφειρίου σημείωσε ότι οι επίδοξοι εκτελεστές του Πουλικόγιαννη δεν τον γνώριζαν, είχαν όμως επωμιστεί το ρόλο των επιτιθέμενων. Επεσήμανε ότι δεν είναι υπό κρίση γιατί δεν επήλθε το αποτέλεσμα, είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας και η νομολογία έχει απαντήσει. Αναφερόμενη στο σωματείο, το χαρακτήρισε δουλεμπορικό, επικαλούμενη την κατάθεση του Πουλικόγιαννη, ο οποίος είπε ότι η παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών στους εργολάβους, μόνο με αντάλλαγμα και κομματικό πελατολόγιο γίνεται.  Περιέγραψε το modus operandi της Χ.Α., τα μέλη της οποίας δηλώνουν πάντα ποιοι είναι, είναι πάντα οπλισμένοι και πολυάριθμοι, υπερτερώντας έναντι των θυμάτων, δρουν σε μικρό χρονικό διάστημα, και όταν δε χορταίνουν τη λύσσα τους, επιτίθενται σε άψυχα αντικείμενα. Τα συνθήματα και τα τατουάζ τους είναι ναζιστικά και τα εγκλήματά τους βασίζονται στη ναζιστική ιδεολογία, η οποία είναι κοινή, αφού και οι βουλευτές συμμετέχουν στα τάγματα εφόδου. Εξάλλου ανέφερε ότι αν δεν υπήρχε έγκριση από την ηγεσία, θα είχαν αποδοκιμαστεί αυτές οι πράξεις. Αντιθέτως, υπάρχει μια συνεχής κάλυψη. Τόνισε τέλος ότι Ε ν προκειμένω δεν δικάζεται η ιδεολογία. Τα εγκλήματα αυτά, απορρέουν από ναζιστική ιδεολογία, την οποία ενστερνίζεται η Χ.Α. διαχρονικά από το 1987, οπότε και κυκλοφόρησε η διακήρυξη, η οποία μιλούσε για υπανθρώπους και εθνικοσοσιαλισμό μέχρι και σήμερα με αναφορές σε σκουπίδια της γης.  Οι πράξεις έχουν ένα κίνητρο με πολιτικό, ιδεολογικό περιεχόμενο. 

Ο συνήγορος Βρεττός ακολούθως ανέφερε ότι οι μάρτυρες κατέθεσαν όσα έζησαν. Οι εγκληματικές πράξεις θεμελιώνουν το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθώς υπάρχει ο χρόνος μέσα στον οποίο εξελίχθηκε η επίθεση και τα μέσα με τα οποία έγινε αυτή, τα οποία αποτελούν όπλα κατά την έννοια του δικαίου, που απαιτούσαν χρόνο και τέχνη και προϋπήρχαν της επίθεσης. Είναι στοιχεία που δείχνουν ότι και οι 3 επιθέσεις είχαν συγκεκριμένο χρόνο, αρχή, λήξη και αποτελέσματα. Το γεγονός ότι δεν επετεύχθη ο ανθρωποκτόνος σκοπός δεν αναιρεί ούτε το δόλο ούτε τη γνώση. Επισήμανε επίσης πως πάντοτε υπήρχε ηγετικό στέλεχος στα τάγματα εφόδου, ενώ σχετικά με την εμπλοκή της Χ.Α. στη ζώνη, ανέφερε πως θέλησε να παρέμβει στο συνδικαλιστικό δυναμικό με σκοπό να το διαλύσει, και ακολούθως επιβραβεύτηκε από τους εργοδότες με την πρόσληψη υπόδικων για αυτές τις υποθέσεις.

Ο συνήγορος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι και οι δύο αστυνομικοί ανέφεραν ότι το αντικείμενο αυτό αποτελεί φονικό όπλο και πως ο χρήστης του γνωρίζει πως προκαλεί κακό. Αναφέρθηκε με καυστικό τρόπο στην κατάθεση του αξιωματικού υπηρεσίας, ενώ επανέλαβε ότι η έκθεση έρευνας , συντάχθηκε έπειτα από 22 ώρες, χρόνος απόλυτος ικανός για εξαφάνιση αντικειμένου. Ενώ δεν απέκλεισε και την εκ των έσω πληροφόρηση δεδομένου ότι υπάρχει και αστυνομικός μεταξύ των κατηγορούμενων. Υποστήριξε ότι αποδεικνύονται όσα περιγράφονται στο κατηγορητήριο, καθώς ο μάρτυρας Λυριντζής περιγράφει ακριβώς το άτομο που του είπε «του ανοίξαμε το κεφάλι». Υποστήριξε ότι η τρομοκρατία δεν είναι μόνο το μέσο, που μετέρχεται η Χ.Α., αλλά και το μήνυμα, καθώς τους ενδιαφέρει η δημόσια χρήση βίας. Μέχρι τότε είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου, καθώς 32 δικογραφίες μέχρι τότε λίμναζαν, και ξαφνικά πήρα σάρκα και οστά μετά τον Φύσσα. 

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση Φύσσα επισημάνθηκαν τα κοινά στοιχεία των τριών υποθέσεων, καθώς και η απόλυτη εκχώρηση της βούλησης των ατόμων, που απαρτίζουν τα τάγματα εφόδου, στις εντολές της οργάνωσης, αφού οι δράστες δεν γνωρίζουν κατ’ ανάγκη τα θύματά τους. Αυτό δείχνει την εγκληματικότητα αυτής της οργάνωσης, η οποία εκτελεί συμβόλαια θανάτου και για αυτό κανείς μας δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής. Τα τυχαία περιστατικά που υπήρχαν στο ΠΑΜΕ, δεν υπήρξαν στον Παύλο και βγήκε το μαχαίρι. Δεν ακολούθησε ούτε μία αρνητική δήλωση, με αποτέλεσμα να φθάσουν στην δολοφονία του Παύλου. 

Τέλος από την πολιτική αγωγή των αλιεργατών τονίστηκε πως προέκυψε από τις μαρτυρικές καταθέσεις ότι η επίθεση ήταν σχεδιασμένη και πως εκείνη την μέρα πραγματώθηκε το εκτελεστικό σκέλος αυτής, καθώς ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012. Επισημάνθηκε ότι δεν υπήρχε καμία δημόσια ανακοίνωση από καμία πλευρά για τη συνάντηση με τους εργοδότες. Τόνισε ότι ανάλογος σχεδιασμός και τακτική επίθεσης υπήρξε και στους αλιεργάτες, ενώ υπήρχε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία, όπως προέκυψε από τα μηνύματα, ωστόσο στην υπόθεση των αλιεργατών δεν έγινε άρση του απορρήτου. Εν κατακλείδι υποστηρίχθηκε ότι υπάρχει ταύτιση ταγμάτων ασφαλείας και Χ.Α., καθώς υπογραμμίστηκε ότι δεν γίνονταν επιθέσεις αν δεν υπήρχε Χ.Α. Οι μάρτυρες ταύτισαν την ομάδα κρούσης με την τοπική ομάδα της Χ.Α., όπως και στους αλιεργάτες. Αποτελούν μια διαρκή πηγή κινδύνου για όλους, γιατί επιτίθενται σε όλους όσους διαφωνούν. 

Από την πλευρά της υπεράσπισης ελέχθη πως οι μάρτυρες εξέφρασαν το κομματικό και ταξικό τους μένος. Συγκεκριμένα ο Ρουσσόπουλος καταφέρθηκε κατά του Πουλικόγιαννη, αποκαλώντας τον επαγγελματία συνδικαλιστή, ο οποίος έβγαζε selfie μέσα στο ασθενοφόρο. Υποστήριξε ότι επρόκειτο για συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων που αντάλλασσαν ύβρεις και χτυπήματα και πως η κατάθεση του Λυριντζή επιβεβαιώνει αυτή την εκδοχή. Τέλος έκανε λόγο για ερωτήσεις από την πολιτική αγωγή που αφορούν προσωπικά δεδομένα και ρατσιστικά σχόλια, ενώ ζήτησε να αναζητηθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που ανέφερε ο οδηγός του λεωφορείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ