ΗΜΕΡΑ 121: “ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΗΤΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ” 

121η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 26.1.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε περιορισμένη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες στη διαδικασία ήταν οι κατηγορούμενοι Ιωάννης Καστρινός και Ιωάννης Κομιάνος ενώ οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Συνέχιση εξέτασης του μάρτυρα Αναστασίου Λυριντζή. 

Α. Εξέταση του μάρτυρα από την πολιτική αγωγή

Σε σχετικές ερωτήσεις της συνηγόρου Ζαφειρίου, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι κάλεσε την Άμεσο Δράση και ανέφερε το περιστατικό, αφού προηγουμένως έδωσε τα στοιχεία του. Εν συνεχεία περιέγραψε στο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είδε κάποια από τα άτομα να κρατούν καδρόνια. Κάποιοι φορούσαν μάλλινους σκούφους, ενώ είδε και κάποιους με ξυρισμένο κεφάλι. Συμπλήρωσε πως τα άτομα που είχε δει νωρίτερα έξω από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είχαν συνηθισμένη ενδυμασία. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, και μάλιστα παρουσία του περιπολικού, κατέθεσε ότι τα άτομα αυτά φώναζαν, έβριζαν και έκαναν νοήματα. Επίσης είπε πως είδε τον τραυματισμένο στο έδαφος και πάνω του άλλα 4-5 άτομα. Σε επόμενη ερώτηση, ο μάρτυρας απάντησε πως δεν γνωρίζει τι είναι τάγμα εφόδου αλλά έχει δει επίθεση μελών της ΧΑ στην τηλεόραση, όπου κάποιοι χτυπούσαν, έσπαγαν πάγκους και φώναζαν σε λαϊκή αγορά.

Απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου Τζέλλη, ο μάρτυρας είπε ότι υπάρχουν κάμερες στο εσωτερικό των αστικών λεωφορείων,οιοποίες παρακολουθούν την κίνηση στις πόρτες. Όταν βρέθηκε στο περιστατικό, ο μάρτυρας σταμάτησε το λεωφορείο περί τα 50 μέτρα μακριά από το σημείο του επεισοδίου. Στη συνέχεια κατέθεσε πως είναι φυσικό να φοβήθηκε και πως δεν μπορούσε να φύγει με το λεωφορείο από το σημείο. Όταν ήρθε το περιπολικό ο αστυνομικός ασχολήθηκε με το να ανοίξει τον δρόμο ώστε να περάσει το λεωφορείο. Άλλοι φώναζαν από αριστερά, άλλοι φώναζαν από δεξιά, ο αστυνομικός τους φώναζε να ανοίξουν τον δρόμο. Επίσης ο αστυνομικός ζήτησε από τον μάρτυρα να τον κοιτάει για να ανοίξουν τον δρόμο και να φύγει με το λεωφορείο. Κάποια στιγμή ρώτησε έναν από τους επιτιθέμενους τι έγινε και εκείνος απάντησε «του ανοίξαμε το κεφάλι». Από φόβο δεν το κατέθεσε στην αστυνομία. Επίσης είπε πως νωρίτερα, αμέσως πριν ξεκινήσει το δρομολόγιο, είχε δει άτομα κοντά στην αφετηρία των λεωφορείων, στο λιμάνι του Περάματος και πως όταν ξεκίνησε το δρομολόγιο τα άτομα που είχε δει νωρίτερα, τον προσπέρασαν με μηχανάκια. Κατα τη διάρκεια του δρομολογίου, τους προσπέρασε πάλι αυτός αφού πια ήταν πεζοί και οι μηχανές τους σταθμευμένες. Όταν κατέφθασαν αυτά τα 30+ άτομα το συμβάν με τους αφισοκολλητές ήταν ήδη σε εξελιξη. Ο μάρτυρας είπε πως ούτε αυτό το είπε στο όργανο της αστυνομίας, αφού αυτό που του ζήτησαν ήταν να ανέβει στο Λεωφορείο και να συνεχίσει το δρομολόγιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της συνηγόρου Παπαδοπούλου, ο μάρτυρας είπε ότι το περιπολικό έφτασε 15-20 λεπτά μετά την κλήση του. Είπε ότι μπορούσε να διακρίνει ποιοι επιτίθονταν και ποιοι αμύνονταν και ότι είδε επιπλέον άτομα (αυτά τα 30+ άτομα που προανέφερε), να προστίθενται στους επιτιθέμενους. Τέλος σε ερώτηση της συνηγόρου ποιος είναι ο αρχηγός της ΧΑ απάντησε πως είναι ο αρχηγός του κόμματος Μιχαλολιακος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνήγορος Ζώτος. Ο μάρτυρας διευκρίνισε μετά από σχετική ερώτηση ότι η απόσταση μεταξύ αφετηρίας των λεωφορείων και της πύλης στη ν/ζ Περάματος είναι μόλις 30-40 μέτρα. Εκεί είδε τα 30 άτομα. Ήταν όρθιος , στο καφέ που βρίσκεται έξω από την πύλη, εκεί που έρχονται τα καράβια. Ήταν όλοι μαζί παρέα όταν τους είδε. Πηγαινοέρχονταν πάνω κάτω. Όταν ξεκίνησε το δρομολόγιο τους είδε ξανά οδηγώντας το λεωφορείο. Τον προσπέρασαν στο δρόμο με τα μηχανάκια . Εν συνεχεία πάρκαραν τα μηχανάκια 120-150 μέτρα από το συμβάν και ο μάρτυρας τους προσπέρασε με το λεωφορείο ενώ εκείνοι ήταν πια πεζοί. Τους άκουσε επίσης πηγαίνοντας προς το σημείο, να λένε «είναι λίγοι, πάμε να τους φάμε». Τα 30 αυτά άτομα προστεθήκαν στους επιτιθέμενους και στη θέα του περιπολικού αποχώρησαν. Τέλος ο μάρτυρας κατέθεσε πως είδε κοντάρια υψωμένα.

Στη συνέχεια εξέτασε τον μάρτυρα ο συνήγορος Καμπαγιάννης. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τα άτομα που είδε ήταν 40-50 μέτρα από το καφεστιατόριο Beat και ήταν ορατά από την ν/ζ. Επίσης επιβεβαίωσε, όπως κατέθεσε και προανακριτικά, ότι είδε κάποιους με μαύρα ρούχα να φορούν κράνη και να κρατούν κοντάρια. Είπε επίσης ότι στο σημείο της κατάθεσης που λέει ότι «τους είχαν βάλει κάτω, στη μέση και τους βαρούσαν», εννοεί τα ίδια πρόσωπα. Ανάμεσα στους πρώτους επιτιθέμενους που ήταν ήδη στο σημείο και στους 30 που ήρθαν κατόπιν, υπήρχαν κοινά χαρακτηριστικά στα ρούχα, τα κράνη τους σκούφους και πρόσθεσε πως κάποιοι ελάχιστοι κρατούσαν και ξύλα: Τα 30 άτομα που κατευθυνθήκαν προς τη μάζα βοήθησαν τον εξωτερικό κύκλο μπαίνοντας σε αυτόν και όταν είδαν την αστυνομία έφυγαν αυτοί οι 20-30. Τα άτομα με τα ψηλά κοντάρια έμειναν . Αυτοί που έφυγαν στη θέα του περιπολικού δεν κρατούσαν ψηλά κονταρια. Τέλος είπε ότι δεν συγκράτησε τον αριθμό καμίας πινακίδας κυκλοφορίας των μηχανών που είδε.

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Τσάγκα ο μάρτυρας είπε ότι δεν διέκρινε κάποιον από τους επιτιθέμενους να ηγείτο της επίθεσης.

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Ζωγράφου ο μάρτυρας απάντησε ότι στο σημείο του επεισοδίου βρισκόταν για περίπου 15 λεπτά και ότι εμφανισιακά μπορούσε να διακρίνει μόνο τα άτομα που ήταν στο εξωτερικό μέρος του κύκλου και πως αυτοί φορούσαν σκούρα ρούχα. Τέλος είπε πως δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι τα ξύλα που είδε δεν ήταν και από τις δυο πλευρές και πως το ασθενοφόρο δεν θα μπορούσε να το δει ακόμα και αν ήρθε.

Στη συνέχεια η συνήγορος Βελέντζα ρώτησε τον μάρτυρα πότε τον κάλεσαν να καταθέσει κι εκείνος απάντησε ότι πρέπει να πέρασαν 20 ημέρες από το επεισόδιο. Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος διευκρίνισε ότι η κατάθεση του μάρτυρα έχει ημερομηνία την επομένη των επεισοδίων. Επίσης ο μάρτυρας απάντησε σε άλλη σχετική ερώτηση πως έκανε λόγο για κάμερες ασφαλείας γιατί υπέθεσε πως τον κάλεσαν να καταθέσει επειδή τον είδαν από της κάμερες. Δεν πέρασε από το μυαλό του ότι η αστυνομία είχε τα στοιχεία του από την κλήση που έκανε. Στη συνέχεια η συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να διερευνηθεί το ζήτημα των καμερών ασφαλείας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου Παπαδέλη ο μάρτυρας κατέθεσε πως τα καραβάκια φεύγουν κάθε 20 λεπτά από το Πέραμα για Σαλαμίνα και πως τα 30 άτομα που είδε σε εκείνο το σημείο κάθονταν εκεί, φορούσαν συνηθισμένα ρούχα και δεν κρατούσαν κάτι στα χέρια. Επίσης κατέθεσε πως όταν βρέθηκε στο σημείο των επεισοδίων η πρώτη σκέψη του ήταν ότι ήταν καυγάς ανάμεσα σε απεργούς και απεργοσπάστες και πως για την εμπλοκή της ΧΑ έμαθε στις 1:30 στο αμαξοστάσιο από συναδέλφους που είχαν περάσει από το σημείο.

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Γ. Μιχαλόλια, ο μάρτυρας είπε πως έβλεπε μια μάζα ανθρώπων που θύμιζε περίπου κύκλο και κάποιους στη μέση. Επίσης είπε πως κάποιοι από αυτούς έφυγαν στη θέα του περιπολικού βρίζοντας και κάνοντας απρεπείς χειρονομίες . Στο τμήμα του έδειξαν ένα άλμπουμ με 1000 περίπου φωτογραφίες προς αναγνώριση. Κατόπιν του έδειξαν ακόμα τέσσερις φωτογραφίες ξεχωριστά από το άλμπουμ.

Στη συνέχεια ο συνήγορος Αλεξιάδης ρώτησε αν οι δράστες είχαν επαρκή χρόνο στη διάθεση τους για να σκοτώσουν, αν αυτό επιθυμούσαν. Ο μάρτυρας είπε πως ο χρόνος ήταν επαρκής για να τελέσουν ανθρωποκτονία, και σε επόμενη ερώτηση ότι θεωρεί ότι οι δράστες δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος παρενέβη ρωτώντας τον μάρτυρα πώς μπορεί να είναι ασφαλής για την απάντηση του, πώς μπορεί στα 50 μέτρα απόσταση να είναι βέβαιος για τον δόλο κι αν μπορούσε να ξέρει από αυτήν την απόσταση αν κάποιος από αυτούς κρατούσε μαχαίρι στο χέρι. Ο μάρτυρας απάντησε «α, σωστά» κι πρόεδρος ζήτησε από τον συνήγορο να μην κάνει ερωτήσεις κρίσης στον μάρτυρα.

IV.Σχολιασμός καταθέσεων μαρτύρων από τους συνηγόρους (υπόθεση αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ).

Εκ μέρους της πολιτικής αγωγής πρώτος πήρε τον λόγο ο συνήγορος Καμπαγιάννης . Ο συνήγορος είπε εν συντομία ότι από τις επ’ ακροατηρίω καταθέσεις επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν επικεφαλής της επίθεσης. Ο Πουλικόγιαννης επιβεβαίωσε τον διττό σκοπό της επίθεσης εναντίον ΠΑΜΕ και ΚΚΕ. Επιβεβαιώθηκε από τους μάρτυρες η ύπαρξη όπλων. Βρέθηκε οπλισμός στο σημείο της επίθεσης αλλά και έξω από τα γραφεία της ΧΑ. Η επίθεση ήταν απρόκλητη. Αν ο σκοπός ήταν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες θα είχαν σταματήσει όταν έριξαν κάποιον αιμόφυρτο. Ο σκοπός ήταν ανθρωποκτόνος. Οι επιτιθέμενοι χτυπούσαν στο κεφάλι. Ο Πουντίδης ήταν χτυπημένος στο χέρι προσπαθώντας να καλύψει το κεφάλι και ο Ζύμαρης ήταν χτυπημένος στον αγκώνα προσπαθώντας να καλύψει το κεφάλι. Τα σημεία που στόχευαν αποδεικνύουν την ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Επίσης είπε πως το δικαστήριο δεν είναι δυνατόν να κρίνει την πρόθεση από το αποτέλεσμα το οποίο δεν κατάφεραν αλλά από τον οπλισμό που φέραν οι δράστες και τον τρόπο που έγινε η επίθεση. Οι επιτιθέμενοι κινήθηκαν προς το σημείο συντεταγμένα και έφυγαν συντεταγμένα. Επίσης σχολίασε ότι τα στοιχεία είναι επαρκή για να καταδείξουν τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης. Το modus operandi (τρόπος λειτουργίας) της οργάνωσης είναι οργανωμένη επίθεση και αποχώρηση. Στη συνέχεια είπε ότι η ΧΑ είναι ο δράστης των επιθέσεων. Τα στοιχεία ήταν αρκετά για να καταδείξουν τι συνέβη πριν και μετά.

Οι βουλευτές Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος μαγνητοσκόπησαν οι ίδιοι τις εξαγγελίες “θα σπάσει το απόστημα του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ”. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Πανταζής ήταν παρών ως επικεφαλής στην επίθεση εναντίον τους, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες . Επίσης πρόσθεσε ότι με λογικούς συλλογισμούς καταλαβαίνει κανείς ότι το χτύπημα ήταν υλοποίηση των εξαγγελιών. Ο συνήγορος έκανε λόγο για εξαγγελία της ηγεσίας και υλοποίηση από τα μέλη, δηλαδή για ένα ηγετικό επιτελείο και το δίδυμο Πανταζή- Λαγού που υλοποιεί επίσης. Χρησιμοποιήθηκαν όπλα τα οποία είχαν κατασκευαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό εκ των προτέρων, γεγονός που καταδεικνύει πως υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις του εγκλήματος. Ο Πανταζής ήταν επικεφαλής της τοπικής ηγεσίας, της πολιτικής οργάνωσης αλλά και επικεφαλής της επίθεσης. Η παρουσία των αστυνομικών ήταν κομμάτι του Modus operandi της οργάνωσης.

Στο σημείο αυτό η διαδικασία διακόπηκε για την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2017 ώρα 09:00 στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ