ΗΜΕΡΑ 114: “ΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ”

114η Συνεδρίαση, Δικαστική Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού 12.01.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν μέτρια, ενώ υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν λειτουργούσε κανένα μικρόφωνο.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Παρών κατά την έναρξη και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν ο κατηγορούμενος Καστρινός.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας – Εξέταση Αιτημάτων

Η διαδικασία ξεκίνησε με την συνέχιση και ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Τηλιακού με τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

α. συνέχιση κατάθεσης μάρτυρα Τηλιακού

   Στην ερώτηση της συνηγόρου του Καστρινού αν ο μάρτυρας αναγνωρίζει τον Καστρινό απάντησε ότι εκείνο το βράδυ ο ίδιος δεν τον είδε. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Παπαδέλη ο μάρτυρας απάντησε ότι στην πρώτη του κατάθεση απάντησε διαφορετικά, γιατί δεν του έκαναν τέτοιες ερωτήσεις, ότι δεν έχει ακούσει από τον Πουλικόγιανη ότι το μέγιστο μέρος των επιτιθέμενων ήταν ανήλικοι μαθητές, ότι θεωρεί πως τάγματα εφόδου και Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο, ότι έχει δει βουλευτές δίπλα σε τάγματα εφόδου, έχει δει στις Θερμοπύλες το Μιχαλολιάκο να λέει ότι θα τρίζουν οι ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο, στη Ραφήνα ήταν παρών, έχει αποδείξεις ότι έχει σπίτι στη Ραφήνα, αλλά δεν το λέει, γιατί στο Πάρκινγκ του βρίσκει τρικάκια της Χ.Α. και στον Πειραιά στη μηχανή του βρίσκει φυλλάδια και κοιτάει αν έχουν ρίξει αλλού, αλλά δεν υπάρχουν και γ’ αυτό φοβάται, ότι ξέρει για την υπόθεση των αλιεργατών, αλλά ότι οι χρυσαυγίτες και στη δική τους περίπτωση έλεγαν ότι ήταν συκοφαντίες, ότι και ο Πανταζής είχε πει ότι δεν ήταν εκεί και μετά άλλαξε την κατάθεσή του. Ανέφερε επίσης ότι οι πράξεις καθιστούν κάποιον παράνομο και ότι δεν τον πειράζει η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και ότι τα τάγματα εφόδου της Χ.Α. τους χτύπησαν και δεν έχει έρθει ξανά σε υλική αντιπαράθεση με κανέναν. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τσάγκα απάντησε ότι δεν έχει υπάρξει κατηγορούμενος σε κάποια δίκη για το συνδικάτο και δεν θυμάται αν έχει πάει μάρτυρας, δεν είχε ξανά εμπειρία από καταθέσεις ούτε του είχε ξανασυμβεί να βρεθεί σε ενέδρα θανάτου, δεν θυμάται με ποιους είχε πάει για αφισοκόλληση τις άλλες φορές, γιατί δεν υπάρχουν ομάδες και συνθέσεις. Δεν είδε ποιοι και με τι τον χτύπησαν, το μπουφάν σκίστηκε στην πλάτη, όταν σηκώθηκε, άκουσε τη φράση το Πέραμα από εδώ, τότε έφυγαν οι επιτιθέμενοι, είχε μπροστά του και άλλους πεσμένους, του πέταξαν μια πέτρα και όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα, ο Πουλικόγιαννης, όταν έπεσε ήταν λίγο πιο μπροστά από τον ίδιο, δεν πρόλαβε να δει αν έριχναν πέτρες. 

Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Παϊπάη απάντησε ότι δεν έχει κάνει ο ίδιος εγγραφή μέλους στο σωματείο, ότι το σωματείο Άγιος Νικόλαος είναι ρατσιστικό, γιατί λέει ότι είναι σωματείο Ελλήνων, ο Πρόεδρός του αναφέρεται στα παιδιά με τα μαύρα, ότι η αναφορά στους μισθούς και η καλλιέργεια σχέσεων αλληλεγγύης και συναδέλφωσης δεν είναι παράνομη, αλλά οι τρόποι επίτευξης των σκοπών του σωματείου είναι διερευνητέοι, ότι το σωματείο είναι ρατσιστικό, γιατί έχει ταμπέλα σωματείο Ελλήνων, στη δουλειά όμως είναι και άλλες εθνικότητες, στην ίδια σκαλωσιά πατάνε οι εργάτες, αν σπάσει η σκαλωσιά, θα πέσουν και οι δύο. Δήλωσε ότι δεν ξέρει τι σχέση του Κυριτσόπουλου με την υπόθεση, ότι γνωρίζει την ύπαρξη του δικαιώματος της απεργίας , αλλά όχι της απεργοσπασίας. Απάντησε ότι δεν θυμάται το κοινοβουλευτικό έργο του Μίχου. Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Πανταζή απάντησε ότι οι πολιτικές θέσεις της Χ.Α. είναι η ναζιστική ιδεολογία, ότι χρησιμοποιεί τον πολιτικό μανδύα, για να εξαπατά τις μάζες, ότι εκπρόσωποί της στους εργασιακούς χώρους λένε ότι πρέπει να πέσουν τα μεροκάματα, ότι δεν πρέπει να γίνουν απεργίες και ότι μπορεί να καταψήφισε το μνημόνιο, αλλά αυτή είναι η τακτική των ναζιστικών κομμάτων στην ιστορία, να εξαπατούν το λαό. Για τον Μπούκουρα είπε ότι έχει πει σε συνέντευξή του ότι δίνει και τη ζωή του για τον αρχηγό εκφράζοντας έτσι την αρχή του αρχηγού, για τον Αλεξόπουλο δεν γνωρίζει, για το καταστατικό της Χ.Α. ανέφερε ότι το έχει δει αναρτημένο και έλεγε ότι όλες οι αποφάσεις του αρχηγού είναι δεσμευτικές, το ότι το κόμμα έχει πάρει άδεια από τον Άρειο Πάγο δεν λέει κάτι, το θέμα είναι τι γίνεται μετά και το τι γίνεται μετά το έζησε πάνω του. Για τη φράση του Μπούκουρα, ευχαριστώ τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες, απάντησε ότι τον άκουσε στην τηλεόραση να το λέει και να λέει και παραταχθείτε, όπως προβλέπεται. Δεν γνωρίζει αν η φράση ευχαριστώ τα παιδιά με τα μαύρα αποδίδεται σε άλλο κατηγορούμενο, ούτε αν οι εφημερίδες Εφημερίδα των Συντακτών και Έθνος θα έγραφαν ότι ο Μπούκουρας είπε αυτή τη φράση, ούτε αν οι ίδιες εφημερίδες πρωτοστάτησαν σε έρευνα για τη Χ.Α. 

Η συνήγορος Πανταζή υπέβαλε αίτημα στο Δικαστήριο να παραπεμφθούν τα πρακτικά της κατάθεσης του μάρτυρα στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης, με την αιτιολογία ότι ο μάρτυρας επιμένει σε μια δήλωση Μπούκουρα που αποδείχθηκε ότι είναι ψευδής. Δήλωσε επίσης ότι θέλει να καταδείξει το μένος του μάρτυρα. 

Ο μάρτυρας απάντησε σε σχετική ερώτηση της συνηγόρου Πανταζή ότι δεν γνωρίζει αν ο Μπούκουρας έχει πολιτευθεί και με άλλους πολιτικούς χώρους. Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Βελέντζα απάντησε ότι είχαν αρχίσει την προπαγάνδα για το Φεστιβάλ αρκετούς μήνες πριν, ότι δεν θυμάται αν έκαναν πολλές ή λίγες αφισοκολλήσεις, ότι δεν ξέρει αν πήγαν σε πολλούς ή λίγους δρόμους, έδινε και στη δουλειά του φυλλάδια και στο σταθμό του ηλεκτρικού του Πειραιά, ότι οι δύο που χαρακτήρισε επικεφαλής των επιτιθέμενων ήταν πιο κοντά στον ίδιο, ότι ο Πουλικόγιαννης πριν έρθει μπροστά, ήταν πίσω, ότι δεν άκουσε οι επιτιθέμενοι να λένε ότι κάνουν κι εκείνοι αφισοκόλληση, έκανε πίσω από φόβο και ακούμπησε στο αμάξι, ότι φορούσε μπουφάν, ότι έβαλε τα χέρια του στο κεφάλι, για να προστατευτεί, ότι οι επιτιθέμενοι κρατούσαν διάφορα, από τα οποία οι άλλοι είχαν χτυπήματα στα χέρια, τα χέρια του τον βοήθησαν να προστατευτεί, αν δεν τα έβαζε, θα χτυπούσε πολύ, ότι περίπου εννέα άτομα από την ομάδα του πήγαν στο νοσοκομείο, είδε να χτυπάνε τον Πουλικόγιαννη και μετά χτυπήθηκε και ο ίδιος. Σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι είδε να πετάνε και καρέκλα, δεν ξέρει αν στο σημείο που έπεσε ο Πουλικόγιαννης βρέθηκαν αίματα, αλλά στη φωτογραφία με τον Πουλικόγιαννη έχει αίματα και ο ίδιος είδε να σκουπίζουν τον Πουλικόγιαννη με πετσέτες, με χαρτομάντιλα. Απάντησε επίσης ότι δεν θυμάται πώς πήγε το σωματείο στις εκλογές του 2010, ότι και τώρα φοβάται για τα φυλλάδια που του πετάνε και απευθύνονται μόνο στον ίδιο. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Οπλατζάκη απάντησε ότι τα τρικάκια γράφουν η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, ότι όταν μέσα στη Βουλή καταψηφίζεις μνημόνια και κάνεις ερωτήσεις και στο χώρο εργασίας λες να πέσουν οι μισθοί και να έρθουν καράβια, καταργείται στην πράξη ο αγώνας του εργαζόμενου, ότι οι απεργίες γίνονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και υπάρχει απόφαση της ΕΕ να καταργηθεί η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ότι με τη ρήση Λαγού “θα σας τελειώσουμε”, ο ίδιος κατάλαβε δολοφονική ενέδρα, ότι όλο αυτό που έγινε απέβλεπε στην εξόντωσή του, ότι δέχτηκε χτύπημα στο πόδι, αλλά ήταν σκυμμένος, ο σκοπός τους ήταν να τον ακινητοποιήσουν και να συνεχίσουν, ότι μετά τη φράση από τα μπαλκόνια ότι έχουν καλέσει την αστυνομία, άκουσε το παράγγελμα για την αποχώρηση. 

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Ζωγράφου απάντησε ότι εκείνο το βράδυ ακούστηκε ότι η απόφαση του Περάματος θα πραγματοποιηθεί. Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Μιχαλολιάκου απάντησε ότι προπαγάνδιζαν και άλλες πολιτικές εκδηλώσεις, όπως συσκέψεις, ομιλίες, ότι στο νοσοκομείο έκανε υπερηχογράφημα για να δουν αν έχει σταματήσει η ροή του αίματος στην κεντρική αρτηρία, ο ιατροδικαστής του είπε ότι ο πόνος θα περάσει, ότι ο Πουλικόγιαννης έμοιαζε νεκρός, ότι η Χ.Α. λέει άλλα στη Βουλή και άλλα κάνει στο δρόμο, ότι ο Μιχαλολιάκος μιλάει για τάγματα εφόδου από το 1998, ότι μπορεί το καταστατικό να αναφέρει κομματικά όργανα αλλά υπάρχουν και δηλώσεις στελεχών σαν τον Ρήγα που λένε ότι μόνο ο αρχηγός υπήρχε, δεν ξέρει άλλο κόμμα που οι αποφάσεις του αρχηγού να είναι ανώτερες όλων, ότι η επίθεση στον Πουλικόγιαννη δεν ήταν θέμα προσώπου, αλλά θέμα ιδιοτήτων, ότι στο πανηγύρι στη Ραφήνα πήγαινε με το παιδί του, ότι αυτοί με τις μαύρες μπλούζες περιμένουν εντολές για να δράσουν, ότι εκείνο το βράδυ είχαν βγει για να κάνουν αυτό που είχαν σχεδιάσει, να τους απομονώσουν και να τους σκοτώσουν, ότι οι αιμοδοσίες της Χ.Α. ήταν μόνο για Έλληνες και είχε γίνει και παρέμβαση του Εισαγγελέα. Ανέφερε επίσης ότι η ίδια η Χ.Α. λέει ότι δεν πιστεύει στον κοινοβουλευτισμό.

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Ρουσσόπουλου απάντησε ότι δεν ξέρει αν το σύνθημα η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες ειπώθηκε από τον Παπανδρέου, ότι δεν χαρακτηρίζει κάποιον από το τατουάζ, αλλά από τη δράση του σε συνδυασμό με το τατουάζ, ότι κατά καιρούς στο συνδικάτο τους έχει εκπροσωπηθεί και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δήλωσε επίσης ότι κάποιοι από τους συντρόφους του μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο.

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Αλεξιάδη απάντησε ότι έφυγαν, γιατί είχαν την εντύπωση ότι πέτυχαν το σκοπό τους βλέποντας τον Πουλικόγιαννη αιμόφυρτο, ότι η ομιλία του Κυριτσόπουλου που είναι ο Πρόεδρος του δουλεμπορικού σωματείου έλεγε να ξηλώσουν το συνδικάτο και να πάνε στη φωλιά του κούκου, ότι τα μηνύματα του Λαγού έλεγαν τους μακελέψαμε, τους τρέχουνε και πήραν μια πρώτη απάντηση και ότι ο Λαγός ήξερε σε πραγματικό χρόνο αυτά που γίνονταν.

Στις ερωτήσεις του συνηγόρου Τριανταφυλλούδη ο μάρτυρας απάντησε ότι οι επιτιθέμενοι δεν είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ότι άκουσε τον Πουλικόγιαννη να ρωτάει τι έγινε ρε παιδιά και ότι δεν είδε να χτυπάνε κάποιον άλλο. 

Λίγο πριν τη διακοπή ζήτησε το λόγο ο συνήγορος Θεοδωρόπουλος και προσπάθησε να αναφερθεί στη δήλωση της συνηγόρου Πανταζή για την άσκηση ποινικής δίωξης στο μάρτυρα για ψευδορκία. Η Πρόεδρος του υπέδειξε ότι όλα αυτά θα κριθούν εν ευθέτω χρόνω από το Δικαστήριο, ενώ η συνήγορος Πανταζή άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται. 

Στο σημείο αυτό, και ενώ η έδρα είχε ήδη αποχωρήσει και το Δικαστήριο είχε διακόψει για τη Δευτέρα 16.01.2017 και ώρα 09.00 στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, παρενέβη η Μάγδα Φύσσα που ήταν παρούσα στο ακροατήριο και απευθύνθηκε στην συνήγορο Πανταζή διαμαρτυρόμενη για τη συμπεριφορά της και τη δήθεν άγνοια της συνηγόρου περί ταγμάτων εφόδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ