ΗΜΕΡΑ 108: Εξέταση του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντα Σταύρου Λεκκοδημήτρη

108η Εφετείο Αθηνών, 6.12.2016

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Κατά τη σημερινή δικάσιμο στον Κορυδαλλό διαπιστώθηκε μειωμένη παρουσία (σε σύγκριση με προηγούμενες συνεδριάσεις) δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης απόντες ήταν όλοι οι κατηγορούμενοι ενώ εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο μέσον της διαδικασία ο κατηγορούμενος Ιωάννης Καστρινός και σημειώθηκε τελικά ως παρόντας. 18 κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους ενώ οι λοιποί δεν είχαν καθόλου εκπροσώπηση.

III. Εξέταση του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντα Σταύρου Λεκοδημήτρη.

Α. Εξέταση του μάρτυρα από την έδρα

Μετά από σχετικές ερωτήσεις της προεδρεύουσας, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι συμμετείχε σε δράση αφισοκόλλησης του ΚΚΕ όταν είδε 2 ομάδες χρυσαυγιτών να βγαίνουν συντεταγμένοι από κάθετους δρόμους στην οδό Δημοκρατίας στο ύψος του ναυπηγείου. Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας πως τα άτομα αυτά, σε ενιαία και συντεταγμένη ομάδα, λειτουργούσαν οργανωμένα σαν να είχαν εκπαιδευτεί και σαν να λειτουργούσαν κατόπιν εντολών. Φέραν  διακριτικά της ΧΑ (μαύρα ρούχα, μπλούζες με μαιάνδρους, κράνη, οπλισμό), ήταν οπλισμένοι με γκλοπς καδρόνια και κοντάρια με καρφιά . Κινήθηκαν προς το μέρος των αφισοκολλητών και τους είπαν «φύγετε θα σας γαμήσουμε» χωρίς όμως να τους δίνουν κανένα περιθώριο διαφυγής. Τους στρίμωξαν σε σκαλωσιά που βρισκόταν πίσω στο πεζοδρόμιο δημιουργώντας τόξο με τα σώματά τους. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης πως το «φύγετε», δεν ήταν πραγματική παρότρυνση να φύγουν αλλά εννοούσαν να φύγουν οι συνδικαλιστές από τη ζώνη του Περάματος και συνέδεσε την επίθεση με βίντεο όπου 3 επικεφαλής της ΧΑ και κάποιοι εργαζόμενοι στο οποίο λένε ότι θα διώξουν τους κομμουνιστές από τη ναυπ\κη ζώνη.

Από τους δράστες ξεχώρισε δύο με ηγετικό ρόλο αναγνωρίζοντας σε αυτούς τον κατηγορούμενο Πανταζή για τον οποίο είπε ότι ενώ αρχικά δεν κρατούσε οπλισμό αργότερα τον είδε να χτυπά με καδρόνι έναν σύντροφό του και μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο Καραμπέρης. Επίσης είπε πως τα χτυπήματα που δέχτηκε ο μάρτυρας ενώ βρισκόταν ανάμεσα στη σκαλωσιά και το αυτοκίνητο ήταν χτυπήματα με μένος που δέχτηκε στο κεφάλι, τα χέρια και το υπόλοιπο σώμα. Χαρακτηριστικά είπε προκειμένου να περιγράψει το μένος των χτυπημάτων και τον φόβο που ένοιωσε για τη ζωή του ότι απέφυγε χτύπημα με καδρόνι που στόχευε το κεφάλι του, το οποίο χτύπησε τελικά τη σκαλωσιά και έσπασε στα δύο Επίσης είπε πως δεν μπορούσαν να αμυνθούν με κανέναν τρόπο, ούτε με τα εργαλεία της αφισοκόλλησης και πως ο ίδιος απλώς οπισθοχωρούσε και προσπαθούσε να φυλαχτεί. Επίσης είπε για τον Πουλικόγιαννη ότι όταν τον είδε αιμόφυρτο και αναίσθητο στην αγκαλιά του Βαξεβάνη που τον έσερνε, πίστεψε ότι τον είχαν σκοτώσει αλλά αργότερα τον είδε να έχει τις αισθήσεις του. Ως  προς τον σκοπό και το κίνητρο των δραστών ο μάρτυρας είπε πως οι δράστες ήθελαν να τους σκοτώσουν και πως αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός της επίθεσης. Επίσης συνέδεσε τους Ναζί με τους επιτιθέμενους και είπε πως αυτό είναι το κίνητρο των ναζί. Επίσης κατέθεσε πως ήθελαν να διώξουν τους συνδικαλιστές και τους κομμουνιστές από την ζώνη του Περάματος. Τέλος είπε  ότι γνωρίζει και άλλες επιθέσεις της ΧΑ και τις ανέφερε ονομαστικά λέγοντας από άντλησε τις πληροφορίες του.

Σε σχετικές ερωτήσεις της εισαγγελέα ο μάρτυρας είπε πως το συγκεκριμένο χτύπημα ήταν προσχεδιασμένο και αυτό φαίνεται από την ετοιμότητα των δραστών αλλά ο προσχεδιασμός φαίνεται και από την απειλή που είχε προηγηθεί και έχει διαρρεύσει στα ΜΜΕ . Τέλος είπε πως η επίθεση που δέχτηκαν ήταν επίθεση από τάγμα εφόδου. Συνέχισε λέγοντας πως το χτύπημα ήταν διπλό αφού έβαλε εναντίον ΚΚΕ και συνδικαλιστών.

Σε σχετικές ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα ο μάρτυρας είπε πως αυτός που είδε να χτυπάει ο Πανταζής ήταν όπως πιστεύει ο Καραμπέρης και πως οι υποθέσεις Φύσσα Αιγυπτίων και η επίθεση εις βάρος των αφισοκολλητών ομοιάζουν σε πολλά σημεία . Πρώτον όπως είπε οι επιθέσεις γίνονται βράδυ, δεύτερον οι δράστες είναι μαυροφορεμένοι, τρίτον συστήνονται, τέταρτον λειτουργούν αιφνιδιαστικά και γρήγορα, πέμπτον είναι οπλισμένοι και τέλος υπερέχουν αριθμητικά.

Σε σχετικές ερωτήσεις της αναπληρωτή προέδρου αν ο μάρτυρας πιστεύει ότι αυτός που ξεχώριζε ως επικεφαλής λειτούργησε αυτοβούλως, απάντησε ότι αποκλείεται αυτό και πως δεν κάνουν τίποτα οι επικεφαλής χωρίς να το ξέρει ο αρχηγός πόσο μάλλον επίθεση κατά κομμουνιστών.

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής

Σε ερώτηση του συνηγόρου Σαπουντζάκη γιατί σε κατάθεσή του είχε χαρακτηρίσει την επίθεση “ανελέητη”, ο μάρτυρας είπε πως οι δράστες  δεν είχαν έλεος, δεν είχαν φραγμό και είχαν εκπαίδευση για να  ολοκληρώσουν την επίθεση

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Βρεττού, είπε πως οποιοσδήποτε έβλεπε τον Πουλικόγιαννη αιμόφυρτο κι αναίσθητο θα συμπέραινε πως ήταν νεκρός και πως στη ζώνη είχε έρθει ο Λαγός ο Παναγιώταρος κι ο Μίχος και προέβηκαν στις δηλώσεις που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ. Τέλος ο μάρτυρας είπε για την οργάνωση και το σχέδιο των δραστών, τον οπλισμό που έφεραν μαζί τους και την επικοινωνία και ενημέρωση που είχαν μεταξύ τους πριν την επίθεση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της συνηγόρου  Ζαφειρίου για τα τάγματα εφόδου, το κόμμα, τα σύμβολα, τα συνθήματα και τις δηλώσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής και πώς αυτά συνδέονται με τις επιθέσεις, ο μάρτυρας απάντησε εν μέσω αντιδράσεων ότι βασίζονται στη ναζιστική ιδεολογία του κόμματος που επιβάλλεται με τη βία και κατέθεσε τη φράση του Ζισιμόπουλου που λέει «ναι εμείς είμαστε ναζί» και αναφέρθηκε στο σύνθημα «Αίμα τιμή Χρυσή Αυγή» που αναφέρεται στην καθαρότητα της φυλής. Επίσης έκανε λόγο για φασιστικά σύμβολα όπως τον μαίανδρο και τον φασιστικό αετό. Στο σημείο αυτό με παρέμβαση της προέδρου ο μάρτυρας απάντησε ότι οι έκνομες πράξεις χαρακτηρίζουν την ιδεολογία των Ναζί και πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Σε ερώτηση του συνηγόρου Καμπαγιάννη πώς αντιλαμβάνεται τη φράση του ίδιου του βουλεύματος περί εξωστρεφής πολιτικής δράσης της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας απάντησε ότι προκύπτει από τα εγκλήματα που τελούν. Επίσης είπε πως τα όπλα ήταν προκατασκευασμένα και τα είχαν φέρει με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν με μένος και πως κανείς από τους παρευρισκόμενους δράστες δεν προσπάθησε να αποτρέψει την σε βάρος τους επίθεση

Γ. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Εκ μέρους της υπεράσπισης πρώτη πήρε το λόγο η συνήγορος Αναστασοπούλου για την υπεράσπιση Καστρινού. Ο μάρτυρας είπε πως δεν αναγνωρίζει τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Σε ερωτήσεις Τσάγκα για τον Γερμενή ο μάρτυρας απάντησε πως είναι πιθανό το καδρόνι με το οποίο χτυπήθηκε να μην ήταν από αυτά με τις μεταλλικές απολήξεις. Στη συνέχεια η πρόεδρος απέτρεπε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν στη δράση και την πολιτική θέση του μάρτυρα όταν αυτές δεν εξειδικεύονταν.

Σε σχετικές ερωτήσεις Ζωγράφου ο μάρτυρας απάντησε  πως το γεγονός ότι κατάλαβε άμεσα ότι ήταν ΧΑ αυτοί που έρχονταν εκείνη τη νύχτα, έχει σχέση με τη διάταξη τους, την προηγούμενη δραστηριότητα της ΧΑ, τα ρούχα που φορούσαν και πως οι δράστες είχαν οπλισμό. Χαρακτηριστικά είπε πως στο πέραμα είχε καλλιεργηθεί φόβος εκείνη την περίοδο, η λογική του έλεγε ότι είναι η Χρυσή αυγή. Σε επόμενη ερώτηση του συνηγόρου γιατί δεν πήγαν στα γυναικόπαιδα οι δράστες είπε πως ήταν χτύπημα 2 σε 1 αφού τα θύματα ήταν κομμουνιστές αλλά συνάμα και στελέχη, συνδικαλιστές στη Ζώνη και προφανώς θέλανε να χτυπήσουν αυτούς συγκεκριμένα. Επίσης είπε ότι είχαν απειλήσει νωρίτερα ότι συνδικαλιστές και ΚΚΕ θα φύγουν από τη ζώνη.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνήγορος Οπλαντζάκης. Μετά από σχετικές ερωτήσεις ο μάρτυρας είπε ότι τους αντιληφθήκαν τα θύματα αλλά ταυτόχρονα τους περικύκλωσαν, βγήκανε κι άρχισαν να τους περικυκλώνουν. Δεν είχαν καταλάβει ότι 50 άτομα ήταν στα στενά και τους περίμεναν όπως είπε. Κατά την εξέταση Οπλαντζάκη η πρόεδρος απέρριψε αιτήματα που δεν ήταν συγκεκριμένα ή σχετικά με την υπόθεση

Η συνήγορος Βελέντζα (κατηγορούμενοι :Καλαρίτης, Κούζηλος, Μπαρέκας, Στέφας, Χρυσαφίτης) ρώτησε τον μάρτυρα σχετικά με θέματα τα οποία ήδη είχαν απαντηθεί νωρίτερα, με αποτέλεσμα να καταθέσει ο μάρτυρας άλλη μια φορά όσα αναφέρονται ήδη με την πρόεδρο να θυμίζει την κατάθεση του μάρτυρα.

Τέλος τον λόγο πήρε ο συνήγορος Παπαδέλης για τον Κασιδιάρη. Ο μάρτυρας απάντησε όσα θυμόταν σε σχέση με το νοσοκομείο και τα τραύματα που δέχτηκε και είπε πως δεν θυμάται καλά γιατί ζαλιζόταν και πως δεν έδωσε σημασία στις ακριβείς εξετάσεις που υποβλήθηκε γι αυτό και δεν θυμάται επ ακριβώς ποιες είναι αυτές.

IV. Λήξη της συνεδρίασης

Σε αυτό το σημείο αυτό η πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη μια δικάσιμο για τον μήνα Ιανουάριο στις 16 του μηνός στο Εφετείο Αθηνών. Συνεπώς οι δικάσιμοι για το μήνα Ιανουάριο είναι:  10/1, 16/1, 17/1, 24/1 και 25/1 στο Εφετείο και  12/1, 19/1, 20/1 και 26/1 στον Κορυδαλλό. Επίσης μετά από αίτημα των συνηγόρων και του γραμματέα η συνεδρίαση της 8ης  Δεκέμβρη αναβλήθηκε αφενός λόγω της πανεργατικής απεργίας των συνδικάτων αφετέρου λόγω κωλύματος του γραμματέα. Η διαδικασία διακόπηκε για την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στον Κορυδαλλό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ