Δίκη Χρυσής Αυγής: «Η επίθεση ήταν κατά ολόκληρης της Ζώνης»

Συντάκτης: Κόλλια Ελευθερία
Υπό νέο σχεδιασμό της Αστυνομίας, παρουσία ισχυρής δύναμης, και σε ατμόσφαιρα σταθερά «πολεμική» διεξήχθη η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών, με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, και εκ των μελών του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν την επίθεση στο Πέραμα το 2013, κ. Σωτήρη Πουλικόγιαννη στο βήμα του μάρτυρα για τρίτη ημέρα. Meta το τεταμένο σκηνικό της προηγούμενης συνεδρίασης, επελέγη η λύση των διαφορετικών εισόδων για τις δύο «αντίπαλες» πλευρές του ακροατηρίου, που σχημάτιζαν ουρές για να μπουν στην αίθουσα.

Ο κ. Πουλικόγιαννης, εξεταζόμενος από την πολιτική αγωγή, έκανε λόγο για κλιμακούμενες επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή την εποχή εκείνη, σε λογική ισχυροποίησής της, ενώ αναφέρθηκε και σε δηλώσεις επιδοκιμασίας των ταγμάτων εφόδου από τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Τόνισε ότι η επίθεση στο ΠΑΜΕ ήταν επίθεση σε έναν ολόκληρο χώρο, αυτόν της Ζώνης στο Πέραμα, και στον τρόπο λειτουργίας του. «Δεν ξέρω ποιά θα ήταν η συνέχεια, αν δεν είχε πάρει διάσταση η υπόθεση. Οι απειλές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα».
Ο μάρτυς εντόπισε κοινά χαρακτηριστικά σε πλείστες όσες επιθέσεις από χρυσαυγίτες, ενώ σε σχέση με την Αστυνομία εκτίμησε ότι δεν υπήρχε καμιά διάθεση παρέμβασης –«υπήρχε κάλυψη» είπε χαρακτηριστικά-, χωρίς να διστάσει να αναφερθεί σε «αίσθημα ατιμωρησίας»των δραστών.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τους διαξιφισμούς συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, που διέκοπταν τη ροή της, με την πρόεδρο κυρία Μαρία Λεπενιώτη να διαπιστώνει: «Μου φαίνεται ότι οι πάντες εδώ μέσα δεν θέλουν να προχωρήσουμε…».
Η πρόεδρος εξανέστη πάντως όταν σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής (Χριστοδούλου) για το «ποιος αιματοκύλισε την ανθρωπότητα», μέλη του κοινού που διάκειται φιλικά στη Χρυσή Αυγή φώναξαν: «Ο Στάλιν και ο Μάο».
Αναφερόμενος στον Παύλο Φύσσα, ο κ. Πουλικόγιαννης είπε ότι ήταν «τρομερό παιδί, και στις παρέες του, και στις σχέσεις του, και στη δουλειά, τον γνώριζα προσωπικά. (…) Είχε κοινωνική ευαισθησία, χιούμορ, ήταν αγαπητός στη δουλειά, έφτιαχνε διαρκώς στίχους, είχε δουλέψει στη Ζώνη, ακόμη και με κάποιους που εμπλέκονται στη δολοφονία του, όπως ο Μιχάλαρος».
Η διαμαρτυρία, το Twitter και τα εύσημα
Αναλυτικότερα, ο μάρτυς απάντησε τα εξής σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής:
Μαλαγάρης: Έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας δημοσιεύματα σε σχέση με τον Μιχαλολιάκο και την επίθεση σε βάρος σας;
Μάρτυς: Στην ιστοσελίδα enikos.gr το 2015 έχω δει κάτι δημοσιεύματα που συνδέουν τον ηγέτη της Χρυσής Αυγής με τις επιθέσεις. Αναφέρεται σε μήνυμα για «freikorps»  (τάγματα εφόδου) και λέει «ν’ αγιάσουν τα χεράκια σας»… Μετά τη δολοφονία Φύσσα, από το ίδιο κινητό έχει στείλει μηνύματα για «ελληνικό Σεπτέμβρη». Ουσιαστικά είναι έπαινος για τον Μιχαλολιάκο η στιχομυθία.
(Ένταση)
Πρόεδρος (προς την υπεράσπιση): Αν σκοπός σας είναι να γίνονται συνέχεια διακοπές, δεν εξυπηρετείτε τίποτε με αυτό τον τρόπο.
Μαλαγάρης: Ποια είναι η εικόνα σας για την ελληνική πραγματικότητα εκείνο τον Σεπτέμβριο, ποιος είναι ο ελληνικός Σεπτέμβρης;
Μάρτυς: Φαινόταν κλιμάκωση της έντασης και της επιθετικότητας από τη Χρυσή Αυγή, έχουμε την επίθεση στο Πέραμα, έχουμε τον Μελιγαλά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. (…) Κυριαρχούσε η αντίληψη όσο βαράμε παίρνουμε ποσοστά.
Λίγο αργότερα ο μάρτυς αναφέρθηκε στις επιθέσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά τους. «Μέσα από τη δράση της, η Χρυσή Αυγή κατάφερνε να πολλαπλασιάζει τον φόβο στις γειτονιές. Η επίθεση δεν αφορούσε εμάς, έναν χώρο αφορούσε, το πώς θα αλλάξει και θα λειτουργεί η Ζώνη.  Δεν ξέρω ποια θα ήταν η συνέχεια αν δεν είχε πάρει διάσταση η υπόθεση… Οι απειλές συνεχίζονται άλλωστε ακόμη και σήμερα».
Καμπαγιάννης: Τι σημαίνει η φράση Λαγού «τους μακελέψαμε»;
Ρουσσόπουλος (συνήγορος Ιωάννη Λαγού): Τι είναι ο μάρτυρας, ο Μπαμπινιώτης;
Μάρτυς: Αναφέρεται φυσικά στη Χρυσή Αυγή… Μακελειό σημαίνει σφαγή, ως προς την ένταση το λέω.
Καμπαγιάννης: Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης σε βάρος σας, όσον αφορά τον Λαγό;
Ρουσσόπουλος: Παρίσταται για τον Λαγό;
Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.
Καμπαγιάννης: Δεν παρίσταμαι για τα άτομα, παρίσταμαι όμως για την οργάνωση. (…) Τροποποιώ την ερώτηση: Ποιος είναι λοιπόν ο δράστης;
(Ένταση)
Πρόεδρος: Μου φαίνεται ότι οι πάντες εδώ μέσα δεν θέλουν να προχωρήσουμε…
Μάρτυς: Είναι η Χρυσή Αυγή…
(…)
Καμπαγιάννης: Μετά την επίθεση στους Αιγύπτιους ακούσατε ποια ήταν τα πρόσωπα που επιτέθηκαν;
Μάρτυς: Την άλλη μέρα δημοσιεύθηκε το όνομα του Πανταζή.
Καμπαγιάννης: Αποδοκίμασε ποτέ τον Πανταζή η Χρυσή Αυγή;
Μάρτυς: Από όσο ξέρω, όχι…
Καμπαγιάννης: Απομάκρυνε ποτέ η Χρυσή Αυγή τον Πανταζή;
Μάρτυς: Αν τον είχε απομακρύνει, δεν θα είχε επιτεθεί σε εμάς. Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο, ο Πανταζής όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε αλλά έλαβε και εύσημα.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης, με κορυφαίο τον συνήγορο του Ηλία Κασιδιάρη, κ. Δημήτρη Παπαδέλλη, διαμαρτύρονται για τη λήψη φωτογραφιών: «Μας στοχοποιούν ακόμη και στα Twitter κυρία πρόεδρε…» (Προκαλείται θόρυβος.)
Η πολιτική αγωγή αντιδρά για τις διακοπές, σε σημείο που «να μην μπορεί να διατυπωθεί ερώτηση από πλευράς μας» ενώ εκτιμά ότι «και στην προηγούμενη συνεδρίαση έτσι  ξεκίνησε το σκηνικό έντασης, δεν είναι τυχαίο».
Παπαδάκης: Τι είναι εκείνο που σας δημιούργησε την πεποίθηση ότι ήταν επίθεση της Χρυσής Αυγής, όπως γράψατε και σε σχετική ανακοίνωση;
Μάρτυς: Είχε βουίξει ο τόπος. Υπήρχε ένα πέπλο φόβου στην περιοχή, η Χρυσή Αυγή χτυπούσε κόσμο.
(…)
Παπαδάκης: Η δήλωση Λαγού συνδέεται με την επίθεση;
Ρουσσόπουλος: Δεν παρίσταται για τον Λαγό…
(Ένταση)
Μάρτυς: Το βίντεο αυτό προαναγγέλλει τέτοιες επιθέσεις.
Ρουσσόπουλος: Είναι ειδικός μάρτυρας, τη γνώμη του οποίου πρέπει να λάβουμε υπόψη;
(…)
Ο μάρτυς χαρακτήρισε τα «όπλα» με τις μεταλλικές απολήξεις, που κρατούσαν κάποιοι από τους δράστες της επίθεσης, ως «φονικά εργαλεία», με «προορισμό να κάνουν ζημιά. Όταν σηκώνεται και πέφτει στο κεφάλι, αφαιρεί ζωή».
Σε ερώτηση του κ. Παπαδάκη ως προς το γιατί δεν υπάκουσαν οι αστυνομικοί στις εντολές του διοικητή Περάματος, ο μάρτυς έκανε λόγο για αίσθημα ατιμωρησίας και έλλειψη διάθεσης για οποιαδήποτε παρέμβαση, «υπήρχε κάλυψη από την Αστυνομία» είπε χαρακτηριστικά.
Λίγο αργότερα θα προσέθετε ότι «και στη δολοφονία Φύσσα, η στάση της Αστυνομίας μόνο ως ενδεδειγμένη δεν μπορεί να εκληφθεί».
Η υπεράσπιση, τα γέλια και η αποβολή
Στην αποβολή μέλους του ακροατηρίου -με απόφαση της κυρίας Λεπενιώτη-, που γέλασε σε απάντηση του μάρτυρα κορυφώθηκε η ένταση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια εξέτασης του κ. Πουλικόγιαννη από την υπεράσπιση.
Τη σκυτάλη είχε πάρει ο συνήγορος των Χατζηδάκη και Αντωνακόπουλου, κ. Ευτύχιος Αλιγιζάκης.
Αλιγιζάκης: Εχετε κρατήσει ποτέ στειλιάρι ή ξύλο;
Μάρτυς: Ναι.
Αλιγιζάκης: Τι είδους;
Μάρτυς: Σημαία.
Αλιγιζάκης: Της Ελλάδας, του κόμματος;
Μάρτυς: Του συνδικάτου…
Πολιτικά αγωγή: Εχει σχέση με την υπόθεση;
Σύσσωμη η υπεράσπιση φωνάζει και η πρόεδρος κάνει παρατήρηση. «Εν χορώ επίθεση; Είναι αδιανόητο».
Όταν ο μάρτυς απαντά σε ερώτηση «δεν έχω επιτεθεί ποτέ σε άνθρωπο», ακούγεται γέλιο από την πλευρά του ακροατηρίου που διάκειται φιλικά στη Χρυσή Αυγή. Η πρόεδρος ζητεί την απομάκρυνσή του.
(…)
Αλιγιζάκης: Με σκέτο στειλιάρι μπορεί να σκοτωθεί άνθρωπος;
Μάρτυς: Ναι, να σας θυμίσω στην Κύπρο, τον Ισαάκ… (δεν ολοκλήρωσε τη φράση του λόγω παρεμβάσεων).
Ο συνήγορος επεχείρησε πάντως να αναδείξει την «αντίφαση» του πώς δύο άνεργοι της Ζώνης έλαβαν μέρος σε μια επίθεση, κίνητρο της οποίας ήταν να πέσουν τα ημερομίσθια και να αλλάξει σε βάρος των εργαζομένων το καθεστώς λειτουργίας της.
Μάρτυς: Είχαν μπει σε μια οργάνωση (εννοεί τη Χρυσή Αυγή), την οποία γνώριζαν, γνώριζαν τις θέσεις της περί αρίας φυλής (…) Ήξεραν πολύ καλά ότι θα πειθαρχούν τυφλά, με στρατιωτική πειθαρχία. Μπορεί και σήμερα να μη γνωρίζουν γιατί έκαναν την επίθεση …
 
Γρηγορία ΑναστασοπούλουΚρανιά (συνήγορος Ιωάννη Καστρινού): Ποιος βεβαίωσε το ΚΚΕ, και έβγαλε σχετική ανακοίνωση, ότι συμμετείχε ο  Καστρινός στην επίθεση, τη στιγμή που ουδείς τον είχε δει, αναγνωρίσει;
Μάρτυς: Δεν ξέρω, ήμουν στο νοσοκομείο…
Κρανιά: Δεν σας ρώτησε κανείς; Είστε επικεφαλής του συνδικάτου, κύριε, και στοχοποιημένος από ό,τι λέτε.
Μάρτυς: Όχι, δεν ρωτήθηκα, τι άλλο να σας πω…
Πηγή: tovima.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ