Το μαύρο πρόσωπο του ναζισμού τρομάζει τους Εβραίους

7/9/2013

Συντάκτης:Γιάννης Φώσκολος

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής, ο αντισημιτικός της λόγος, η ανοιχτή άρνηση του Ολοκαυτώματος και η σχεδόν καθημερινή προπαγάνδα του ακροδεξιού κόμματος ξυπνούν στους Ελληνες (και όχι μόνο) Εβραίους μνήμες εφιαλτικές από ένα παρελθόν θηριωδίας.
«Είναι τρομακτικό. Φοβόμαστε πως θα είμαστε οι επόμενοι. Δεν πρόκειται να τελειώσει με τους μετανάστες», δήλωνε πρόσφατα στο αμερικανικό National Public Radio η Οριέτα Τρεβέζα, Ελληνοεβραία εκπαιδευτικός.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο γ.γ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Βίκτωρ Ελιέζερ, τονίζει ότι όντως «επικρατεί αυτό το συναίσθημα» και προσθέτει: «Ο κόσμος νιώθει ότι απειλείται, αλλά δεν ζει στην εποχή του φόβου. Απειλούμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε».
Οπως λέει ο ίδιος, η «Χρυσή Αυγή» στρέφεται εναντίον μεταναστών, ομοφυλοφίλων, Εβραίων, αριστερών και εντέλει κατά της δημοκρατίας. «Οταν ασκείται βία κατά ενός μετανάστη, αυτή στρέφεται ταυτόχρονα εναντίον ενός Εβραίου, ενός Τσιγγάνου, ενός δημοκράτη»…
Στην Ελλάδα ζουν σήμερα 6.000 Ελληνες, Εβραίοι στο θρήσκευμα. Οι μεγαλύτερες κοινότητες είναι αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αν και Εβραίοι υπάρχουν σε επτά ακόμη πόλεις της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των ναζιστικών πογκρόμ χάθηκε το 92% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας, με την ακμάζουσα κοινότητα της Θεσσαλονίκης να πληρώνει το βαρύτερο τίμημα. Οπως εξηγεί ο κ. Ελιέζερ, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζούσαν στη χώρα μας 70.000 Εβραίοι.
Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης θανατώθηκαν 45.000 από τη Θεσσαλονίκη και πολλοί άλλοι από διάφορες πόλεις, όπως Γιάννενα, Αθήνα, Αρτα, Διδυμότειχο, Καστοριά, Βέροια, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα. «Είναι η πρώτη φορά μετά το Ολοκαύτωμα που ο εβραϊσμός νιώθει την ανάσα ενός τέτοιου κόμματος, και μάλιστα μέσα στη Βουλή», σχολιάζει ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βενιαμίν Αλμπάλας. «Για εμάς που χάσαμε παππούδες, γιαγιάδες κ.ά. στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι πολύ στενόχωρο να ακούμε πως δεν έγινε ποτέ το Ολοκαύτωμα. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός για το τι μέλλει γενέσθαι. Ανησυχούμε και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».
Ο μεγάλος σύμμαχος του ναζισμού και του φασισμού είναι η σιωπή, θα πει ο κ. Ελιέζερ. Για παράδειγμα, ο έλεγχος ταυτοτήτων στα χρυσαυγίτικα συσσίτια θυμίζει τον έλεγχο που έκαναν οι ναζί στα δικά τους συσσίτια, σχολιάζει.
«Στη Γερμανία του Μεσοπολέμου ένας ολόκληρος λαός παρέμειναν απλοί θεατές όταν οι ναζί έκαιγαν, τη Νύχτα των Κρυστάλλων, τις συναγωγές και τα καταστήματα, παρέμειναν σιωπηλοί όταν εκτόπιζαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, όταν οδηγούσαν εκατομμύρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στο φαινόμενο της «Χρυσής Αυγής»».
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NATIONAL PUBLIC RADIO
«Είμαστε όλοι αναστατωμένοι… »
«Τα μυαλά τους είναι άρρωστα. Λένε πως το Ολοκαύτωμα είναι ψέμα και δεν πιστεύουν ότι οι Γερμανοί σκότωσαν Εβραίους»… Ο 94χρονος Ελληνοεβραίος Μόις Γιουσουρούμ ξεσπά στο αμερικανικό National Public Radio. Αντάρτης της Εθνικής Αντίστασης, που υπηρέτησε τον αντιναζιστικό αγώνα και ως διοικητής λόχου, ανατριχιάζει όταν ακούει τους χρυσαυγίτες να υποστηρίζουν πως είναι πατριώτες κι όχι φασίστες… Αν και οι νοσταλγοί του Χίτλερ δεν κρύβονται πια. Πετούν μόνοι τους τις «αντισυστημικές» μάσκες. Δύο μήνες έχουν περάσει από την αυτοπροβολή του Ηλία Κασιδιάρη μέσα στη Βουλή ως «αρνητή του Ολοκαυτώματος». Λίγο νωρίτερα, ο Χρήστος Παππάς αποδεχόταν κυνικά την πατρότητα ενός κειμένου που εξυμνούσε τον Χίτλερ ως «οραματιστή της Νέας Ευρώπης»…
Πιο πρόσφατη είναι η διανομή τροφίμων «μόνο για Ελληνες» της 24ης Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκε μία ελληνική εκδοχή του ναζιστικού ύμνου του Horst Wessel… Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς αναφορές του προέδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ρόναλντ Λόντερ στο φαινόμενο και η πρόσφατη έκκλησή του να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.
Η προπαγάνδα
Η προπαγάνδα εξαπλώνεται, υποστήριξε στο NPR η Ζανέτ Μπαττίνου, διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου στην Αθήνα. Η βία των μαυροφορεμένων υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής τρομάζει την Ελληνοεβραία εκπαιδευτικό Οριέτα Τρεβέζα.
Τα αντισημιτικά συνθήματα δεν λείπουν από εβραϊκά μνημεία και τοίχους συναγωγών, ενώ έχουν σημειωθεί βεβηλώσεις και σε εβραϊκά νεκροταφεία. «Κάθε Ελληνας Εβραίος είναι αναστατωμένος από το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής επειδή είναι φαινόμενο ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού», δηλώνει ο κ. Ελιέζερ.
«Πρόκειται για ένα κόμμα που αναπτύσσει μέσα από την ιδεολογία του το μίσος εναντίον άλλων ανθρώπων επειδή είναι διαφορετικοί. Εμείς έχουμε υποστεί πολλά δεινά ακριβώς επειδή μας καθιστούσαν διαφορετικούς και η ιδεολογία αυτή όχι μόνο μας αναστατώνει, αλλά μας κάνει να αγανακτούμε και να αγωνιζόμαστε ενάντια στην επικράτησή της». Η 14χρονη Ανίτα, πάντως, κόρη της κ. Τρεβέζα δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πολλοί Ελληνοεβραίοι που αναζήτησαν δουλειά στο Ισραήλ.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ