«Το μαχαίρωμα του Φύσσα έγινε υπό την εποπτεία της ΔΙΑΣ», λέει ο μάρτυρας Δ. Χατζησταμάτης

30-06-2016

Στο Εφετείο Αθηνών συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, σήμερα Πέμπτη, από τους 18 κατηγορούμενους που έχουν υποχρεωθεί σε αυτοπρόσωπη παρουσία, βρέθηκαν στην αίθουσα οι 14, ενώ όλοι επικαλούνται προβλήματα στην εργασία τους και μη κατανόηση από τους εργοδότες τους για την παρουσία τους εδώ.

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί με την ολοκλήρωση των ερωτήσεων από την υπεράσπιση στον μάρτυρα Μ. Ξυπόλυτο που κατέθεσε κατά την προηγούμενη δικάσιμο.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει με την κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά, αδελφή του δολοφόνου του Π. Φύσσα, και του μεσολαβητή μεταξύ χρυσαυγιτών και της παρέας του Φύσσα, Δημήτρη Χατζησταμάτη.

Ωστόσο η σειρά των μαρτύρων άλλαξε μετά από αίτημα της Εισαγγελέως και ο Δ. Χατζησταμάτης κατέθεσε στη θέση της Χ. Ρουπακιά.

Ο μάρτυρας πέρασε σε μια συγκλονιστική κατάθεση με λεπτομέρειες για το βράδυ της δολοφονίας, τονίζοντας τη συντεταγμένη δράση της Χρυσής Αυγής και την εκπαίδευση που παρέχεται στα μέλη της. Συγκεκριμένα ο Δ. Χατζησταμάτης δήλωσε για την στιγμή που έφτασε το τάγμα εφόδου στο σημείο της συμπλοκής:

«Μετά είδα 20 άτομα, όλοι μαύρες μπλούζες, κάποιοι παραλλαγές και κάποιοι μπλε παντελόνια, κάποιοι κρατούσαν κράνη. Το ποδοβολητό ήταν συντεταγμένο, φαντάροι έχουμε πάει όλοι, δεν ήταν το μπούγιο αυτό σαν παρέα, αυτό δεν το πετυχαίνεις με μία φορά, είχε ρυθμό, ήταν από αυτά που σε φοβίζουν, ήταν δουλεμένο, δεν μπορεί κάποιος αυθόρμητα να πετύχει αυτό το τάπα τούπα, αυτό όσοι έχουμε πάει φαντάροι ξέρουμε, έχουμε κάνει παρέλαση να το πετύχουμε, τι να πω, αν πάμε αυθόρμητα 15-20 άτομα θα συντονιστούμε;; εγώ πιστεύω πως όχι. Το πρώτο πράμα που είπαν ήταν «νάτος νάτος, εκεί είναι, θα σας γ@μήσουμε μαλακισμένα».

Σχετικά με την ώρα που μαχαίρωσαν τον Παύλο Φύσσα, μέχρι και τη στιγμή που «έσβησε», ο μάρτυρας δήλωσε:

«Αφού έμαθα το όνομά του, του λέω, «Παύλο αγόρι μου, εδώ είμαστε όλοι, μόνο εσύ έχεις χτυπήσει» και ζήτησα γάζες και νερό. Δεν υπήρχε αίμα πολύ και νόμιζα έφαγε τη μαχαιριά και ότι είχε χαρακιά. Και σε κάποια στιγμή είπε ο Παύλος «Πού ναι ρε το ασθενοφόρο» και μετά τελείωσε, είδα ότι έγειρε και του κράταγα το χέρι. (…) Σήκωσα την μπλούζα, είδα ότι είχε ένα τριαντάφυλλο στην καρδιά, ότι ήταν όλο ανοιχτό το κρέας, η μαχαιριά ήταν σαν τριαντάφυλλο, λογικά μια κανονική μαχαιριά δεν έχει αυτή τη μορφή, δεν είχε αίμα, και την άλλη μέρα ο προϊστάμενός μου που του είπα ότι ρε συ δεν είχε αίμα, μου λέει μάλλον έστριψε το μαχαίρι. (…) Για να κάνεις τέτοιο χτύπημα πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος στο μαχαίρι».

Η πρόεδρος διέκρινε διαφορές στην σημερινή κατάθεση του μάρτυρα με την κατάθεσή του προανακριτικά και όταν επέπληξε τον Δ. Χατζησταμάτη για αυτό το λόγο εκείνος απάντησε:

«Έκανα λάθη, δεν πήρα αντίγραφο της προανακριτικής, και εμπιστεύτηκα το συνάδελφο εκείνη την νύχτα, δεν το διάβασα αυτό που υπέγραψα, πάνω στη ΓΑΔΑ παίχτηκε παιχνίδι, εμένα μου λέγανε «συνάδελφε να πας να ξεκουραστείς» και μέσα είχαν την παρέα του Φύσσα και τους λέγανε «μαλάκες καμία σχέση με την Αστυνομία, σας την έφερε»».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής Εισαγγελέας ρώτησε το μάρτυρα αν το μαχαίρωμα στον Παύλο Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά έγινε υπό την εποπτεία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και ο Δ. Χατζησταμάτης απάντησε μονολεκτικά και θετικά με ένα «ναι».

Η δίκη διεκόπη για τη Δευτέρα 4 Ιουλίου ενώ η έδρα απέρριψε τα αιτήματα κατηγορουμένων για μη αυτοπρόσωπη παρουσία.

Πηγή: altsantiri.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ