Δίκη Χρυσής Αυγής- Press review 33 μέρες συνεχούς δημοσιογραφικής κάλυψης στην δίκη της Χρυσής Αυγής

Της Ειρήνης Προμπονά/StoKokkino.gr

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε την Δευτέρας 20 Απριλίου 2015, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην δικαστική αίθουσα των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Αποτελεί  μια ιστορικής σημασίας  δίκη, που αντίστοιχή της δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης, ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.

Τόσο ο χώρος, όσο και ο τόπος διεξαγωγής της δίκης λειτούργησε απαγορευτικά για την προσέλευση κοινού, καθώς μόνο διαπιστευμένοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και παράγοντες της δίκης μπορούσαν να παρευρίσκονται. Τον τελευταίο διάστημα υπήρξε μια διαφοροποίηση καθώς ένας περιοριορισμένος αριθμός ακροατών μπορεί να προσέρχεται στην δικαστική αίθουσα με συγκεκριμένη διαδικασία.
Απο την αρχή η Πολιτική Αγωγή έθεσε θέμα δημόσιας κάλυψης της δίκης κάτι που δεν έγινε δεκτό απ’ το δικαστήριο, το μόνο λοιπόν που απέμεινε ήταν οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν την δίκη να ενημερώνουν το κοινό για τα τεκταινόμενα, εντός της δικαστικής αίθουσας με το ρεπορτάζ  τους και την διαρκή ενημέρωση μέσω live update διαδικασίας ή του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch, οι δε φωτορεπόρτερ να φωτογραφίζουν σύμφωνα με τις υποδείξεις της έδρας.

Τι κι αν πριν την έναρξη της δίκης τα στελέχη της ΧΑ με δηλώσεις τους ήθελαν την πλήρη δημοσιότητα της δίκης για…να λάμψει η αλήθεια, τα πάντα άλλαξαν με την έναρξή της, καθώς για όσα γίνονται γνωστά στους πολίτες, φταίνε τα ΜΜΕ.

Ας θυμίσουμε εδω μερικά περιστατικά:

4η συνεδρίαση: Τη στιγμή που η πρόεδρος είχε εκφωνήσει τα ονόματα των μισών από τους κατηγορούμενους, στο διάδρομο, έξω από την αίθουσα, μετάγονταν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των Πυρήνων  οι οποίοι όταν έφτασαν ακριβώς έξω από την αίθουσα φώναξαν συντονισμένα συνθήματα, άνοιξαν την πόρτα της αίθουσας που βρίσκεται στην πλευρά του κοινού και πέταξαν δύο  πλαστικά μπουκάλια νερού και μια φάντα που έπεσαν στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι.

-Ο Άγγελος Αγγελέτος, συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια, δήλωσε ότι «οι συνήγοροι δέχονται απειλές» και ότι «πρέπει να σταματήσουν  οι συνεντεύξεις μαρτύρων και «η αρθρογραφία του μίσους» για τη Χρυσή Αυγή,  η οποία προκάλεσε τους κατηγορούμενους στη δίκη που διεξαγόταν παράλληλα να προβούν στις πράξεις που προέβησαν νωρίτερα,  αλλά υποδαυλίζουν και συμπεριφορές που στρέφονται εναντίον της.»

Οι απειλητικές χειρονομίες και οι ύβρεις που εκτοξεύτηκαν απο τους κατηγορούμενους  προς το κοινό (δηλαδή τους μάρτυρες ή/και τα θύματα, τους πολιτικώς ενάγοντες και τους δημοσιογράφους), τους διερμηνείς και τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, όπως: «θα τα πούμε», «θα σας λιώσουμε σαν σκουλήκια», «αρχ…. έρχεται η ώρα σας» δεν απασχόλησαν διόλου την υπεράσπιση.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ σχετική αναφορά: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/poia-dikaih-dikh-kataluthhke-h-eunomia-kai-to-kratos-dikaiou-fwtografies-bi

13η συνεδρίαση (παραμονή των εθνικών εκλογών Σεπτεμβρίου 2015): Αίτημα διακοπής της δίκης-ενω αναμένεται η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα-που υπέβαλε αρχικά στο δικαστήριο η συνήγορος των χρυσαυγιτών Δήμητρα Βελέτζα, υποψήφια με άλλους 5 συνηγόρους στο ψηφοδέλτιο του Νίκου Μιχαλολιάκου, διότι: «Η συνέχιση της δίκης δεν επιτρέπει να φέρουν σε πέρας τον προεκλογικό τους αγώνα». Παρόμοιο αίτημα υπέβαλε και ο άλλος συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Παγορόπουλος. Ο τελευταίος  ζήτησε διακοπή της δίκης για μετά τις εκλογές «για να μη δημιουργηθεί η παραμικρή σκιά  και αυτή πρέπει να είναι η δίκαιη θέση του δικαστηρίου απέναντι στους κατηγορούμενους βουλευτές». Σημείωσε μάλιστα -για να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία- ως προς την αληθινή αιτία της αναβολής ότι «ο Τύπος που βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα αμέσως θα δημοσιοποιήσει ό,τι ειπωθεί και θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους». Το αίτημα απορρίφθηκε απο την Εισαγγελέα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνήγοροι υπεράσπισης διακόπτουν την διαδικασία για να διαμαρτυρηθούν στο δικαστήριο ο,τι οι φωτορεπόρτερ τραβούν φωτογραφίες. Μάλιστα σε μια απο τις συνεδριάσεις συνήγορος υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκε πως η ακροαματική διαδικασία ανεβαίνει στο διαδύκτιο σε real time  και πως όσα λέγονται στην αίθουσα γράφονται απ’ ευθείας σε facebook προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις στην έδρα.

Κάθε φορά που οι φωτορεπόρτερ προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα που βρίσκεται στο βήμα, οι συνήγοροι φωνάζουν «Τραβάνε τους κατηγορούμενους κα Πρόεδρε» ή «Μην μας τραβάτε εμάς», «Κα πρόεδρε τραβάνε βίντεο», το τελευταίο κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και άλλα παρόμοια δημιουργόντας ένταση στην αίθουσα.

Αποκορύφωμα η 33η συνεδρίαση (25/11) όπου ο συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια, Αγγ. Αγγελέτος δεν αρκέστηκε στις «κλασσικές υποδείξεις» προς τους φωτορεπόρτερ , αλλά τους απείλησε ευθέως λέγοντας: « Όχι προς τη μεριά μας… την επόμενη φορά θα σπάσω τη μηχανή!» Χτές απειλήθηκε ευθέως ακόμα και η μάρτυς Δ. Ζώρζου απο τον κατηγορούμενο Καζαντζόγλου, εντός της αίθουσας, γιατί τον αναγνώρισε , ως τον άνθρωπο που επιχείρησε να αποσπάσει τον Ρουπακιά απο τον αστυνομικό που πήγε να τον συλλάβει στην δολοφονία Φύσσα.

Για το παραπάνω γεγονός ο συνήγορος υπεράσπισης των Ρουπακιά-Καζαντζόγλου, Οπλαντζάκης  το μόνο που είχε να πει, κι ενω το δικαστήριο είχε διακόψει ήταν: «Τα μέσα μαζικής δικτύωσης βυσσοδομούν εναντίον του πελάτη μου οτι απείλησε τη μάρτυρα».

Φαίνεται πως όσο το κατηγορητήριο μαρτύρων προχωρά και ξεδιπλώνεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, μέσω των καταθέσεων και των ενοχοποιητικών στοιχείων που προκύπτουν,  η….ψυχραιμία απο την πλευρά των  συνηγόρων υπεράσπισης-και των κατηγορουμένων- εγκαταλείπεται στην είσοδο της δικαστικής αίθουσας.

 Πηγη: StoKokkino

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ