ΗΜΕΡΑ 18: “Hθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν”

18η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 2/10/2015

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Στη σημερινή δικάσιμο διαπιστώθηκε ότι πλέον οι αστυνομικές αρχές επιτρέπουν (με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας) την είσοδο σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ελεύθερες θέσεις κοινού. Έτσι, κατά τη σημερινή 18η συνεδρίαση το τμήμα της αίθουσας που διατίθεται ως χώρος κοινού είχε πολύ περισσότερο κόσμο. Σε σχέση με το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, για άλλη μια φορά δεν ανακοινώθηκε τίποτα.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Παρόντες κατά την έναρξη της διαδικασίας ήταν 12 κατηγορούμενοι, ενώ στις 11:04, δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης, εμφανίστηκαν και οι κατηγορούμενοι Αθ. Τσόρβας και Κ. Κορκοβίλης. 9 κατηγορούμενοι σημειώθηκαν ως απόντες. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους, ενώ όσους συνηγόρους απουσίαζαν κατά την έναρξη της διαδικασίας τους κάλυψαν προσωρινά οι συνάδελφοί τους.

ΙΙΙ. Δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων
Η δίκη ξεκίνησε με τη δήλωση της συνηγόρου των Καζαντζόγλου, Καλαρίτη, Κούζηλου, Μπαρέκα, Στέφα και Χρυσαφίτη, Δ. Βελέντζα, που αφορούσε στη δημοσιότητα και την κάλυψη της δίκης. Η συνήγορος παραπονέθηκε πως διαρρέουν στον Τύπο οι καταθέσεις των μαρτύρων με αποτέλεσμα να ξέρουν οι μάρτυρες τι καταθέτουν οι προηγούμενοι μάρτυρες. Ζήτησε επίσης από την Πρόεδρο οι παρευρισκόμενοι να δείχνουν τις ταυτότητές τους και να μην γίνεται απευθείας μετάδοση της δίκης. Επίσης ζήτησε να απαγορευτούν οι φωτογραφίσεις των ίδιων των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και των κατηγορουμένων. Χαρακτηριστικά είπε «οι κατηγορούμενοι δεν επιθυμούν φωτογραφίες αλλά και εμείς δεν επιθυμούμε», για να λάβει την απάντηση της Προέδρου «Το δικαστήριο έχει αποφασίσει να επιτρέπονται κάποιες φωτογραφίες εφόσον δεν παρακωλύουν διαδικασία». Το κλίμα είχε οξυνθεί ήδη, γιατί αμέσως προηγουμένως οι συνήγοροι υπεράσπισης Οπλαντζάκης και Μιχαλόλιας αμφισβήτησαν ότι οι φωτογραφικές μηχανές τραβούν απλώς φωτογραφίες και υπέθεσαν ότι μπορεί να καταγράφουν και βίντεο από την αίθουσα. Επ’ αυτού η Πρόεδρος απάντησε: «Αν μετά την έκδοση της απόφασης αντιληφθείτε όντως την ύπαρξη κάποιου βίντεο κάντε την καταγγελία σας».

ΙV. Η κατάθεση της Μαγδαληνής Φύσσα
Καθώς το δικαστήριο δεν έχει επιτρέψει τη φωνοληψία, προσπαθούμε εδώ να αναπαράγουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την κατάθεση της μάρτυρος:
Μ. Φύσσα: Λοιπόν εγώ θα ξεκινήσω από τις 17 του μηνός ώρα 17:30 το απόγευμα, τον είδα, χαιρετηθήκαμε, θα πήγαινε στον φίλο του τον Γιώργο να πιει καφέ μαζί με την κοπέλα του και μετά θα πήγαιναν μαζί να δουν την μπάλα. Από τις λίγες φορές που θα πήγαινε να δει την μπάλα χωρίς τον πατέρα του.
Πρόεδρος: Έμενε μαζί σας;
Μ. Φύσσα: Ναι, αλλά εκείνο το βράδυ εγώ θα πήγαινα στην κόρη μου και θα τα λέγαμε το πρωί. Από τότε δεν τον ξαναείδα.
Περίπου στις 02:00 χτυπάει το κουδούνι.
Πρόεδρος: Τηλέφωνο ή κουδούνι;
Μ. Φύσσα: Τηλέφωνο. Πήρε ο άντρας μου την κόρη μας από το τηλέφωνο του κουνιάδου της, της λέει άνοιξε την πόρτα. Καταλαβαίνω ότι έγινε κάτι κακό. Ήταν πάνωχρος. Μου λέει: «Δεν είναι κάτι σοβαρό, ο Παύλος χτύπησε, είναι στο Κρατικό, σε ζητάει». Πίστεψα πως έγινε κάτι πολύ κακό, αλλά δεν πίστεψα ότι είναι νεκρός. Τον ρώτησα: «Αυτό ήταν; Μέχρι εδώ ήταν η ζωή μας;». Δεν απαντά. Καταλαβαίνω. Μπαίνω στο αμάξι και οδηγεί ο κουνιάδος της κόρης μου. Άρα είχε γίνει κάτι πολύ κακό. Φτάνουμε στο Κρατικό. Βλέπω πολύ κόσμο απέξω, συγγενείς, φίλους. Μπαίνω τρέχοντας μέσα και βλέπω μπροστά μου δύο γιατρούς. Η γιατρός έκλαιγε. Έκλαιγε αλλά δεν μου έλεγε, άρχισα να τραβάω το παραβάν να δω τι γίνεται. Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια. «Ο Παύλος έφυγε». Και είπα «Πώς είναι δυνατόν;». Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά η Χρυσή Αυγή. Και μου λέει: «Υπομονή, τον έχουν πιάσει». Και ότι οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές και πως και εδώ έξω να γινόταν το κακό, δεν θα προλάβαιναν οι γιατροί.
17:30 μιλάγαμε και στις 03:00 βρήκα το παιδί μου με δυο μαχαιριές στο νεκροθάλαμο. Το παιδί μου όμως δεν τρόμαξε, για αυτούς που νομίζουν ότι τον τρόμαξαν το λέω, να ξέρουν ότι το παιδί μου απλά κοιμήθηκε. Ήταν ένας άγγελος. Προσπαθούσα να τον ζεστάνω.
Την άλλη μέρα φεύγουμε από ‘κει και προσπάθησα να μάθω τι έγινε από τη Χρύσα. Δυο ημέρες δύσκολες και μετά μάθαμε τι έγινε, δυο μέρες συλλέγαμε πληροφορίες να μάθουμε τι ακριβώς έγινε. Πρόεδρος: Η ηλικία του γιου σας; Σωματική διάπλαση; Με τι ασχολείτο;
Μ. Φύσσα: 34, 1,75 ήταν γεροδεμένος και έκανε διάφορες δουλειές: σε μηχανουργείο, ηλεκτρολόγος, οργάνωνε συναυλίες και κυρίως ήταν μουσικός. Δεν ήταν σε κανένα κόμμα. Χρόνια ασχολούνταν με τη μουσική και επαγγελματικά. Έγραφε μουσική και στίχους. Η μουσική του ήταν αντιφασιστική και αντιρατσιστική.
Πρόεδρος: Είχε συγκρούσεις; Τον είχε φέρει αυτό ποτέ σε σύγκρουση με κάποιους; Σας είχε πει ποτέ ότι έγινε κάτι σε κάποια συναυλία;Μ. Φύσσα: Όχι δεν ήταν τέτοιο παιδί. Δε μου είχε αναφέρει ποτέ τίποτα ιδιαίτερο. Όχι, δεν μου είχε πει ποτέ κάτι τέτοιο, άλλωστε και να γινόταν κάτι, τα κατάφερνε με τα λόγια.
Πρόεδρος: Εσείς με τι ασχολείστε;
Μ. Φύσσα: Ήμουν γαζώτρια, τώρα είμαι άνεργη.
Πρόεδρος: Τι σας είπε η Χρύσα; Είχαν σχέση;
Μ. Φύσσα: Ναι, δυο χρόνια τα είχαν και έμεναν μαζί αρκετά. Έψαχναν να δουν τον αγώνα και επειδή στο άλλο καφέ που πήγαιναν δεν θα είχε τραπέζι είδαν το «Κοράλλι» και είπαν να κάτσουν εκεί επειδή είχε τραπέζι για αργότερα. Κάναν κράτηση Κοράλλι, πήγαν μια βόλτα και επέστρεψαν λίγο αργότερα για τον αγώνα. Συνολικά μαζεύτηκαν εκεί 9 άτομα, πρώτα οι τρεις τους με την Χρύσα και μετά μαζεύτηκαν μέχρι το δεύτερο ημίχρονο άλλοι 6, Μελαχρινόπουλος, Ξυπόλιτος, Μαντάς, η Λίνα, ο Χρήστος ο Πακιώτης και άλλοι. Πρώτη φορά πήγαν εκεί, η Χρύσα μου είπε πως δεν υπήρχε κανένας διαπληκτισμός στο μαγαζί. Δεν έγινε τίποτα στο Κοράλλι. Μόλις βγήκαν από το μαγαζί είδαν να έχουν μαζευτεί Π. Μελά και Κεφαλληνίας 20 άτομα με μαύρες μπλούζες, παντελόνια με παραλλαγές, άρβυλα.
Πρόεδρος: Κρατάγανε κάτι;
Μ. Φύσσα: Κρατάγανε ρόπαλα, λοστούς και άλλα. Στο διάστημα αυτό να σας πω ότι μετά την Π. Μελά, στη γωνία Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη, πολύ κοντά, εκεί υπήρχαν 2 μηχανάκια ΔΙΑΣ, υπήρχε Αστυνομία, ήταν 4 άτομα της ΔΙΑΣ. Τα παιδιά είδαν από τη μια τους Χρυσαυγίτες και από την άλλη τους ΔΙΑΣ. Και στη μέση έναν άλλο τύπο. Θα τον πω «μεσάζοντα». Πήγε και είπε στα παιδιά «Μη φοβάστε, θα το κανονίσω εγώ». Ο Παύλος είπε: «Τι να φοβηθώ φίλε μου; Είμαι στη γειτονιά μου, είμαι ελεύθερος». Αυτός, ο μεσάζοντας, είπε: «Φίλος είμαι, ειδικός φρουρός, να βοηθήσω θέλω». Ταυτόχρονα πήγαινε και στους Χρυσαυγίτες και στην Αστυνομία. Ξεκινάνε τα παιδιά να φύγουν. Ο ένας έφυγε με ταξί απευθείας. Διασχίζουν την Τσαλδάρη και περνούν απέναντι. Μαζί με τους 20 που ήταν εκεί άρχισε να έρχεται και το τάγμα εφόδου από τη Νίκαια. Σταμάτησε ένα αυτοκίνητο μπροστά στα παιδιά και τους ρώτησε «Παιδιά ξέρετε που είναι η Κεφαλληνίας;». Μετά μάθαμε πως αυτός είναι ο δολοφόνος. Ο Παύλος του απάντησε «Αυτή είναι, φίλε μου». Και αυτός έστριψε εκεί. Τότε αρχίζει όλο το τσούρμο με το τάγμα, συνολικά 50 άτομα, να τους πλησιάζει.
Πρόεδρος: Το τάγμα πως το ξέρετε;
Μ. Φύσσα: Το μάθαμε στην πορεία από δικογραφία και τα στοιχεία. Και ότι ο Πατέλης είναι ο πυρηνάρχης της Νίκαιας.
Πρόεδρος: Εντάξει, συνεχίστε. ‪
Μ. Φύσσα: Μόλις πέρασαν απέναντι και τους πλησίασαν τα άτομα αυτά αρχίζουν να κατευθύνονται προς το μέρος τους. Ο Παύλος είπε «Παιδιά, τώρα τρέχουμε». Το συμβάν έγινε περίπου στον αριθμό 60 της οδού. Αλλά ο ίδιος δεν έτρεξε, και τον εγκλώβισαν σε ομάδες των 2-3 ατόμων ώστε να μην μπορεί να φύγει για να έρθει μετά ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει. Ο δολοφόνος είναι στην οδό Ξάνθου. Έρχεται αντίθετα από τη φορά του δρόμου. Είχαν χτυπήσει και άλλα δυο παιδιά πιο πέρα, τον Κοντονικόλα και τον Μελαχρινόπουλο.. Τον Κοντονικόλα τον ρίξανε κάτω και εκείνος φοβισμένος στέκεται κάτω. Το ίδιο και ο Μελαχρινόπουλος. Τον πετάνε κάτω. Ο Παύλος ήταν μόνος του, όρθιος να το παλεύει. Στο αυτοκίνητο ήταν 4 άτομα, στην Ξάνθου, αλλά όταν τον χτύπησε ήταν μόνος του. Σταμάτησε πριν, τους αποβίβασε και συνέχισε μόνος ο δολοφόνος.
Πρόεδρος: Πόσο μακριά ήταν;
Μ. Φύσσα: Ένα τετράγωνο. Πόσο μακριά είναι; 50-100 μέτρα. Στην Ξάνθου αποβιβάστηκαν οι άλλοι. Υπάρχει βίντεο. Εγώ δεν έχω δει το βίντεο, δεν άντεχα. Μου είπαν ότι βγαίνει απ’ το αμάξι, βλέπει τον στόχο του, ξαναμπαίνει στο αυτοκίνητο ανάποδα στην Τσαλδάρη, βγαίνει και του δίνει δυο μαχαιριές στη καρδιά.
Πρόεδρος: Η Χρύσα πού ήταν;
Μ. Φύσσα: Η Χρύσα όλο αυτό το διάστημα δεν έφυγε, πήγε στην Αστυνομία που ήταν εκεί στη γωνία και τους τράβαγε να πάνε εκεί, τους παρακαλούσε, «Σας παρακαλώ, δεν έχουν κάνει κάτι τα παιδιά». Η απάντηση ήταν «Δεν μπορούμε να επέμβουμε, εντάξει δεν θα γίνει τίποτα, δυο μπουνιές θα φάνε». Τελικά καταφέρνει δυο αστυνομικούς, αλλά ήταν πλέον αργά.
Πρόεδρος: Είχε γίνει συμπλοκή μεταξύ τους; Ξέρετε; Βρίστηκαν;
Μ. Φύσσα: Όχι, τίποτα. Τον είχαν εγκλωβίσει οι άλλοι μέχρι να έρθει ο Ρουπακιάς.
Δεν θα τον ξαναπώ με το όνομά του γιατί είναι δολοφόνος. Τον αγκάλιασε και τους τις έριξε.
Πρόεδρος: Οι άλλοι από τους 50 τι έκαναν τότε;
Μ. Φύσσα: Πριν γίνει αυτό έβριζαν και ενθάρρυναν το κτήνος να πάει να μαχαιρώσει.Πρόεδρος: Μπορούσαν να τον αποτρέψουν;
Μ. Φύσσα: Η Αστυνομία. Ήταν χρέος της. Οι υπόλοιποι γιατί να το κάνουν; Οι Χρυσαυγίτες; Τι να πω;
Πρόεδρος: Από τους εδώ κατηγορούμενους ποιοι ήταν εκεί;
Μ. Φύσσα: Μέσα στο Κοράλλι οι Άγγος, Μιχάλαρος, Τσαλίκης και μετά ενσωματώθηκαν οι δύο τελευταίοι στο τάγμα. Από τη δικογραφία μετά έμαθα πως μέσα στο αυτοκίνητο ένας από τους άλλους τρεις ήταν ο Καζαντζόγλου.
Πρόεδρος: Πού τον μαχαίρωσαν;
Μ. Φύσσα: Στην καρδιά.
Πρόεδρος: Ποιος σας το είπε;
Μ. Φύσσα: Ο γιατρός. Μη με βάζετε να σας πω. Τα χτυπήματα ήταν θανατηφόρα, εκπαιδευμένου δολοφόνου, μας το είπε ο γιατρός το πώς έγινε. Το μάθαμε και από την ιατροδικαστική εξέταση. Πέθανε επί τόπου σε 4 λεπτά, πολύ σημαντικά για όσους μείνανε πίσω.
Πρόεδρος: Γιατί πολύ σημαντικά;
Μ. Φύσσα: Γιατί υπέδειξε τον δολοφόνο του. Ο δολοφόνος πήγε να φύγει άνετος, ενώ έφταναν κι άλλοι αστυνομικοί που δεν έκαναν τίποτα, ο Παύλος σηκώνει τη μπλούζα και λέει «Πού πας ρε, με μαχαίρωσες και φεύγεις;».

Είχαν ήδη φτάσει και άλλοι αστυνομικοί και περιπολικό. Αυτός έχει ήδη μπει στο αμάξι, έχει πετάξει το μαχαίρι κάτω όταν τον συλλάβανε.

Η γυναίκα αστυνομικός φώναξε: «Ε όχι, δεν είπαμε και μαχαιριές, δεν είπαμε και μαχαίρια».

Πρόεδρος: Πότε;
Μ. Φύσσα: Όταν είχε ήδη γίνει το κακό. Έτσι μου είπε η Χρύσα.Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Μ. Φύσσα: Ότι Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα.
Πρόεδρος: Τον ήξερε τον Ρουπακιά ο γιος σας;
Μ. Φύσσα: Όχι.
Πρόεδρος: Για ποιο λόγο να τον χτυπήσει;
Μ. Φύσσα: Επειδή πήρε την εντολή από την οργάνωση και είναι εκπαιδευμένος δολοφόνος. Ο Άγγος έκανε το τηλεφώνημα μέσα από το Κοράλλι στον Καζαντζόγλου. Αυτοί ήταν μέλη στην τοπική οργάνωση Νίκαιας, ενημερώνουν τον Πατέλη, πυρηνάρχη της Νίκαιας, αυτός ενημερώνει αμέσως τον Λαγό και με sms λένε στα μέλη να μαζευτούν στην τοπική.
Πρόεδρος: Η σχέση του Ρουπακιά με Χρυσή αυγή;
Μ. Φύσσα: Ο δολοφόνος ήταν ταμίας της Νίκαιας.
Πρόεδρος: Ο Πατέλης;
Μ. Φύσσα: Είναι στο πενταμελές των δολοφόνων, στο πενταμελές της οργάνωσης.
Πρόεδρος: Ο Λαγός;
Μ. Φύσσα: Ο Λαγός ελέγχει. Αν δεν πάρουν οκ απ’ τον Λαγό δεν κάνουν τίποτα απολύτως.
Πρόεδρος: Όσοι ήταν εκεί ήταν μέλη της οργάνωσης;
Μ. Φύσσα: Βέβαια, δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή, είναι πλέον φανερό.
Πρόεδρος: Για ποιο λόγο; Ποιο ήταν το κίνητρο;
Μ. Φύσσα: Θέλουν να έχουν την ισχύ και ό,τι αντίθετο πρέπει να τελειώνει, ό,τι είναι αλλιώς από αυτούς απειλείται. Γιατί έτσι είναι αυτοί, ό,τι κινείται σφάζεται. Σε βίντεο έχω δει τον Πατέλη να μιλάει στα μέλη και να λέει «Ό,τι κινείται σφάζεται». Το ίδιο δεν έγινε με τον Λουκμάν; Το ίδιο. Είναι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι.
Πρόεδρος: Το κίνητρο ποιο είναι όμως;
Μ. Φύσσα: Τίποτα, απλά εκπαιδεύουν δολοφόνους. Είναι εγκληματική οργάνωση. Εκείνο το βράδυ ήθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν. Δεν κουνιούνται από τη θέση τους χωρίς εντολές.
Πρόεδρος: Οι 20-50 πώς ενημερώθηκαν;
Μ. Φύσσα: Από το sms που είπα.
Πρόεδρος: Και ο Ρουπακιάς είχε εντολή για φόνο;
Μ. Φύσσα: Ναι, από συγκέντρωση στην τοπική.
Πρόεδρος: Το sms τι περιεχόμενο είχε;
Μ. Φύσσα: «Όλοι τώρα στην τοπική», κι από εκεί ξεκίνησε το τάγμα προς την Τσαλδάρη.
Πρόεδρος: Ξέρετε άλλα εγκλήματα που έχουν τελεστεί;
M. Φύσσα: Τον Λουκμάν. Τον Φοίβο από το Φάληρο που χτυπήθηκε άσχημα από μέλη της Χρυσής Αυγής ξέρω. Και το ΠΑΜΕ θα μπορούσε να έχει θύματα, άγριος ξυλοδαρμός, και το Μεσολόγγι, ο Μελιγαλάς και τα χαστούκια Κασιδιάρη στην Κανέλλη, τα είδαμε όλοι αυτά στην τηλεόραση.
Πρόεδρος: Σε ποιους κατηγορούμενους αποδίδεται η διεύθυνση της οργάνωσης; [διαβάζει ονόματα κατηγορουμένων) Έχετε κάποια γνώση εσείς; Τι έκανε ο καθένας; Ιεραρχία έχουν; Εντολές;
Μ. Φύσσα: Όλοι αυτοί είχαν ένα κομμάτι το οποίο υλοποιούσαν. Υπάρχει ιεραρχία, μέλος, πενταμελές, πυρηνάρχης, ξέρω πως ο Λαγός δίνει εντολές.
Εισαγγελέας: Ξέρετε τι τους είπαν στη τοπική;
Μ. Φύσσα: Να σκοτώσουν. Εισαγγελέας: Από πού το συνάγετε αυτό, από το αποτέλεσμα; Μ. Φύσσα: Ναι.
Εισαγγελέας: Ο γιος σας ήταν συγκεκριμένος στόχος, είχε δεχτεί απειλές;
Μ. Φύσσα: Δεν ξέρω αν απειλήθηκε πριν, δεν νομίζω. Από τα τραγούδια του ήταν γνωστός.
Εισαγγελέας: Υπήρχε λεκτικό επεισόδιο στο Κοράλλι; Μ. Φύσσα: Η Χρύσα μου είπε όχι. Ξέχασα να σας πω πως δεν ξέραμε ότι το μαγαζί ήταν άντρο της Χρυσής Αυγής. Φωνές από το κοινό: «Τραγουδιστής ήταν τι λέτε τώρα;»
Μ. Φύσσα: Άγγος, Μιχάλαρος, Τσαλίκης είναι ήδη μέσα. Μιλάμε για μίσος. Αυτοί οι άνθρωποι κινούνται από το μίσος. Τα παιδιά τα δικά μας φαίνονταν ότι είναι αντίθετοι από αυτούς, καταλαβαίνω από τη δομή της οργάνωσης και από τον τρόπο που εκπαιδεύουν τα μέλη τους ότι τους είναι αρκετό ότι τα δικά μας τα παιδιά είναι διαφορετικά. Φαίνεται από την εμφάνιση πως ήταν αντίθετοι, φαντάζομαι πως οι άλλοι θα έλεγαν «Πώς τολμήσατε και ήρθατε εδώ;». Όταν έτρεχαν τα παιδιά, τους έλεγαν «Κότες, όπου σας βρούμε θα σας γαμήσουμε». Τα παιδιά δεν ήξεραν όμως πως είναι άντρο φασιστών.
Πρόεδρος: Στην τοπική ποιος τους κατεύθυνε;
Μ. Φύσσα: Ο Πατέλης, που πήρε εντολή απ’ τον Λαγό. Στις 12:37 υπήρχε τηλεφώνημα Λαγού σε Μιχαλολιάκο, άρα είχε ενημερωθεί ο Μιχαλολιάκος.
Αναπληρωτής εισαγγελέας: Η παρέα του γιου σας πόσοι ήταν;
Μ. Φύσσα: Αρχικά τρεις, στο ημίχρονο και έφτασαν και άλλοι έξι.
Αναπληρωτής εισαγγελέας: Τα άτομα που ήρθαν έβλεπαν αλλού το παιχνίδι;
Μ. Φύσσα: Δεν το ξέρω.
Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Α. Τζέλης: Είπατε για ένα βίντεο πριν, τι είναι αυτό;
Μ. Φύσσα: Είδα τον πυρηνάρχη της τοπικής μέσα στα γραφεία να δίνει εντολές στο τι θα κάνουν σε ένα χτύπημα στην Παναγίτσα. Και λέει «Μόνο να πάρω το οκ από τον αρχηγό, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα». V. Τα βίντεο, οι φωτογραφίες και η χρήση τους στη δίκη.
Στο σημείο αυτό ο Α. Τζέλης ζήτησε να δείξει το βίντεο στη μάρτυρα για να το σχολιάσει. Ακούστηκαν διαμαρτυρίες από συνήγορο υπεράσπισης Βελέντζα για λήψεις φωτογραφιών από φωτογράφους.

Ο Α. Τζέλης συνέχισε, λέγοντας πως το βίντεο είναι στοιχείο της δικογραφίας και πως είναι από τον σκληρό δίσκο του Γεωργίου Πατέλη. Ζήτησε να το δείξει για να το σχολιάσει η μάρτυρας.
Η εισαγγελέας παρενέβη, αναφέροντας πως το βίντεο αυτό ανήκει στα αναγνωστέα έγγραφα οπότε θα προβληθεί στην ώρα του. Διαμαρτυρίες από τους συνηγόρους υπεράσπισης πως δεν βλέπουν το βίντεο και πως ο δικηγόρος του κυρίου Πατέλη απουσιάζει.
Υπήρξαν διάφορες φωνές με μικρή ένταση και η πρόεδρος έδωσε διακοπή ενός τετάρτου. Μετά τη σύντομη διακοπή η Πρόεδρος επανήλθε και ανακοίνωσε πως το βίντεο και όλα τα αναγνωστέα θα ακουστούν στην ώρα τους. Έπειτα από πρόταση της Εισαγγελέως επέτρεψε ερωτήσεις προς μάρτυρα με επίδειξη του ντοκουμέντου, αλλά με παγωμένη την εικόνα, χωρίς ήχο. Ο Τ. Ζώτος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους των Αιγυπτίων αλιεργατών, παρενέβη λέγοντας πως «Είναι κοινό αποδεικτικό υλικό και χρειάζεται να μπορούμε να το δούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δίκη και ένας προτζέκτορας είναι απαραίτητος. Πρέπει να μπορούμε να δούμε τι αναγνωρίζει η μάρτυρας και τι όχι. Είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσει το δικαστήριο για το ζήτημα που εκκρεμεί όσον αφορά το αίτημά μας για τεχνικά μέσα, οθόνη προβολής, ηλεκτρονικό υπολογιστή. Θέλουμε να βλέπουμε όλοι σε έναν προτζέκτορα ποια είναι η οδός Ξάνθου που ανέφερε νωρίτερα η μάρτυρας σε σχέση με το σημείο της ανθρωποκτονίας. Άλλωστε υπάρχουν και ηχητικά ντοκουμέντα. Θα εξεταστούν μάρτυρες πριν την ανάγνωση των εγγράφων, αστυνομικοί που έχουν ηχογραφηθεί, θα πρέπει να είναι σε θέση να μας πουν αν αναγνωρίζουν φωνή τους σε αυτά τα ηχητικά ντοκουμέντα». Ο Α. Βρεττός συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους του ΠΑΜΕ, πρόσθεσε πως «οι μάρτυρες δεν θα υπάρχουν εδώ όταν θα αναγνώνονται οι αποδείξεις». Ο Θ. Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους του Εμπαράκ Αμπουτζίντ, συμπλήρωσε: «Η δίκη πρέπει να διεξαχθεί με ίσους όρους. Το αίτημά μας είναι να μπορούμε να προσφεύγουμε στο αποδεικτικό υλικό. Δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί δίκαιη δίκη αν η Πολιτική Αγωγή δεν έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο υλικό της δικογραφίας. Άξονάς μας είναι η δικονομία που υπάρχει και όχι αυτή που ενδεχομένως θα θέλαμε. Είναι δυνατή η κρίση του μάρτυρα όταν είναι απολύτως σχετική με την υπόθεση. Η μάρτυς ρωτήθηκε από την Πρόεδρο ποιο ήταν το κίνητρο της οργάνωσης αφού είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της ως προς αυτά που γνώριζε. Σε αυτήν φάση που απαντάει με βάση την κρίση της, χρειάζεται να προβληθεί το βίντεο και να ληφθεί υπόψη από μάρτυρα». Με τη σειρά του ο Κ. Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών, αναφέρθηκε στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. «Ο μάρτυρας καταθέτει περιστατικά, αλλά και κρίσεις. Όπως επίσης, ο μάρτυρας όταν χρειάζεται μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον ενώπιον του δικαστηρίου. Πρέπει όλοι να βλέπουμε τι αναγνωρίζει. Εκκρεμεί ένα αίτημα προς το δικαστήριο και για αυτό το αίτημα πρέπει να ληφθεί απόφαση τώρα. Αν θέλει το δικαστήριο να απορρίψει το αίτημά μας για τεχνικά μέσα ας το κάνει τώρα, αλλιώς πρόκειται για σιωπηρή απόρριψη του αιτήματός μας».
Στο σημείο αυτό ο Ν. Ρουσόπουλος, συνήγορος Λαγού, διαμαρτυρήθηκε έντονα πως δεν υπάρχει πουθενά μάρτυρας που θα κρίνει τα αναγνωστέα έγγραφα.

Έπειτα από σύντομη διακοπή, η Πρόεδρος επέστρεψε και ανακοίνωσε πως δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα η κατάθεση της Μαγδαληνής Φύσσα. Επιφυλάχθηκε για την επόμενη δικάσιμο να απαντήσει στο αίτημα για χρήση τεχνικών μέσων. Ζήτησε από τους συνηγόρους να υποβάλλουν ερωτήσεις προς τη μάρτυρα που δεν απαιτούν την επίδειξη στοιχείων, και να συνεχίσουν στην επόμενη συνεδρίαση με τις υπόλοιπές ερωτήσεις. Στην αίθουσα δημιουργήθηκε αναταραχή. Ο Α. Τζέλης πρότεινε να διακόψει το δικαστήριο και να συνεχίσει την επόμενη φορά, με την απόφαση επί του θέματος. Η Ε. Ζαφειρίου είπε στην Πρόεδρο πως ταλαιπωρείται ψυχικά η μάρτυρας. Ο Α. Τζέλης επέμεινε πως θέλει να ρωτήσει κάτι σε σχέση με ένα απόσπασμα που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του Πατέλη και το οποίο έχει τεθεί υπόψη των ανακριτών στην απολογία του Ν. Τσόρβα και έδειξε φωτογραφίες στη μάρτυρα, τις οποίες δεν ήταν δυνατόν να δουν άλλοι μέσα στην αίθουσα.

Έπειτα από σύντομη διακοπή λόγω αναταραχής στην αίθουσα, η Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση για
τις 6 Οκτωβρίου, με τη συνέχιση της κατάθεσης της Μαγδαληνής Φύσσα.

 

φωτο: Eurokinissi/Tatiana bolari

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ