Δίκη χωρίς εικόνα. Γιατί;

Της Ελευθερίας Κουμάντου

Πριν λίγες μέρες, με αφορμή την είδηση του θανάτου του αρχιβασανιστή της χούντας Θεόδωρου Θεοφιλογιαννάκου, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και στα social media ένα συγκλονιστικό βίντεο με την κατάθεση του Αλέκου Παναγούλη στη δίκη των βασανιστών της δικτατορίας, που διεξήχθη τον Αύγουστο του 1975. Στην κατάθεση αυτή, ο Παναγούλης διηγήθηκε με κάθε λεπτομέρεια τα βασανιστήρια που υπέστη από τον βασανιστή του Θεοφιλογιαννάκο.

Βλέποντας ξανά αυτό το βίντεο, σκέφτηκα πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του συγκεκριμένου αρχείου, όχι μόνο για να θυμούνται οι παλιοί, ή να μην ξεχνούν αλλά και για να μαθαίνουν οι νεώτεροι.
Αναπόφευκτα έγινε και ο συνειρμός.
40 χρόνια, μετά μια σημαντική δίκη είναι σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις μήνες.
Αυτή της Χρυσής Αυγής, με 69 κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν πολύ βαριές κατηγορίες.
Η Πολιτική Αγωγή έχει ζητήσει επανειλημμένα την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης καθώς και την τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών. Η εισαγγελέας, κ. Αδαμαντία Οικονόμου, εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως και απέρριψε τα αιτήματα των δικηγόρων των θυμάτων.
Οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου είχαν διακοπεί λόγω των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.
Θα αρχίσουν πάλι αύριο, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, όπου και αναμένεται να αρχίσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

Πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει είναι ο πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα πριν δυο χρόνια, στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά. Θα ακολουθήσει η μητέρα του και η αδελφή του. Μετά, οι αστυνομικοί που είχαν υπηρεσία εκείνο το μοιραίο βράδυ. Στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών θα καταθέσει, μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος Αμπουζίντ Εμπάρακ, που παρά λίγο να χάσει τη ζωή του από τα χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι από μια ομάδα εφόδου στο σπίτι του τον Ιούνιο του 2012. Στην υπόθεση των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, θα καταθέσουν οι συνδικαλιστές που δέχτηκαν επίθεση με καδρόνια, γκλομπς και τσεκούρια, τον Σεπτέμβριο του 2013. Περισσότεροι από 130 είναι οι μάρτυρες κατηγορίας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου, αν συνυπολογίσουμε την έως τώρα προβληματική διαδικασία παρακολούθησης της δίκης από το ακροατήριο, κανείς δεν θα δει, δεν θα ακούσει ποτέ τις καταθέσεις των μαρτύρων. Κανείς δεν θα δει και δεν θα ακούσει τους κατηγορούμενους και την υπερασπιστική γραμμή τους. Η απόφαση της συγκεκριμένης δίκης, η όποια απόφαση , θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Βλέποντας λοιπόν ξανά την κατάθεση του Αλέκου Παναγούλη στη δίκη των βασανιστών της χούντας πριν από 40 χρόνια, αναρωτιέμαι με πoιό σκεπτικό η έδρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αποφάσισε να μην υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη της δίκης ή τουλάχιστον βιντεοσκόπησή της.

Με πoιό σκεπτικό αποφάσισε να μην υπάρχει πουθενά η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, της Μάγδας Φύσσα, του Αμπουζιντ Εμπάρακ, του Σωτήρη Πουλικόγιαννη;

 

 

Χθες πέθανε ο αρχιβασανιστής Θεοφιλογιαννάκος. (Δεν μου καίγεται καρφί) Αναρτώ αυτό το βίντεο ντοκουμέντο με τη μαρτυρία του γενναίου Παναγούλη, στη “δική των βασανιστών”, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Να μαθαίνουν τι σημαίνει φασισμός και Χ.Α. Να μαθαίνουν αυτούς που αντιστάθηκαν πραγματικά στην τυραννία μερικών μισότρελλων επίορκων αξιωματικών.Για να μην ξεχνάμε.

Posted by Δημήτρης Αλικάκος on Thursday, September 24, 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ