ΗΜΕΡΑ 11: “ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ”

11η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 14/07/2015

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριοΠολλές άδειες θέσεις παρατηρήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για το κοινό αφού κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, αναγνώσθηκε κατάλογος μαρτύρων και αποδεσμεύτηκαν από την υποχρέωση να είναι παρόντες οι εν λόγω μάρτυρες στις συνεδριάσεις μέχρι την ειδοποίηση τους. Κατά συνέπεια στις θέσεις του κοινού παραβρέθηκαν ως επί το πλείστον μόνο κάποιοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και ελάχιστοι διαπιστευμένοι πολίτες και μάρτυρες

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων: Παρόντες ήταν 16 κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κρατούμενοι, ενώ οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων εκπροσωπήθηκαν από τους δηλωμένους συνηγόρους τους.

ΙΙΙ. Ενστάσεις υπεράσπισης: Τον λόγω πήρε ο κος Σωτηρόπουλος συνήγορος υπεράσπισης του Ι. Άγγου ο οποίος κατηγορείται α) για ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, β) απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και γ) παράνομη οπλοκατοχή. Ο συνήγορός του πρόβαλλε ένσταση απαραδέκτου, ζητώντας την παύση της ποινικής δίωξης για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Έκανε εκτεταμένη αναφορά στη σύμβαση του Παλέρμο, σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη της οποίας, γίνεται δεκτό πως «ο ορισμός της οργανωμένης ομάδας δεν συμπεριλαμβάνει ομάδες που δεν επιδιώκουν οικονομικό όφελος» και ισχυρίστηκε πως οι αποφάσεις πλαίσιο οφείλουν να έχουν δεσμευτική ισχύ στο Εθνικό δίκαιο Συνεπώς έναντι του 187ΠΚ υπερισχύει η σύμβαση του Παλέρμο ενώ η ύπαρξη ή μη οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους μειώνει το αξιόποινο της πράξης. Στο τέλος της προφορικής αιτήσεως του, ο κος Σωτηρόπουλος ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης για την σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης αφενός γιατί δεν υπάρχει το υλικό στοιχείο και αφετέρου γιατί παραβιάζεται το άρθρο 29 του Συντάγματος για την ελεύθερη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων γιατί όπως είπε “μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά εδώ όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του ίδιου πολιτικού κόμματος” (Χρυσή Αυγή). Την πορεία του προς την έδρα προκειμένου να καταθέσει εγγράφως τα όσα μόλις είχε αναγνώσει (για την ορθή καταχώρηση στα πρακτικά), ανέκοψαν οι συνήγοροι του Ν.Μιχαλολιάκου οι οποίοι ζήτησαν δεκάλεπτη διακοπή της δίκης προκειμένου να διασκεφθούν οι συνήγοροι.

ΙV. Ανάκληση της ένστασης χωρίς καταγραφή στα πρακτικά της δίκης

Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης ο κος Σωτηρόπουλος κατόπιν συνεννοήσεως με τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης, ανακάλεσε το αίτημα του, το οποίο εν τέλει ουδέποτε καταχωρήθηκε στα πρακτικά . Μάλιστα μετά από ερώτηση της πολιτικής αγωγής  προς τον γραμματέα, εάν καταχώρησε τα όσα ειπώθηκαν από τον συνήγορο, ο ίδιος αποκρίθηκε πως το μόνο που έχει γράψει είναι πως ο κος Σωτηρόπουλος (για Άγγο) ανέπτυξε προφορικά τους ισχυρισμούς του με αίτημα την παύση της ποινικής δίωξης και δήλωσε οτι θα καταθέσει τους ισχυρισμούς γραπτά.

Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε εκ μέρους σύσσωμης της πολιτικής αγωγής η οποία διαμαρτυρήθηκε εντόνως για την έλλειψη φωνοληψίας και ζήτησε ανάγνωση των τελευταίων 10 σειρών του κειμένου του κου Σωτηρόπουλου με καταγραφή στα πρακτικά, ή εν πάση περιπτώσει να διαμοιραστούν αντίγραφα των ισχυρισμών. Ο κύριος Σαπουντζάκης διαμαρτυρήθηκε “η ανάκληση της ένστασης η οποία βεβαίως είναι νόμιμη δεν σημαίνει απόσυρση από τα πρακτικά. Θα πρέπει να υπάρχει το κείμενο καταχωρημένο στα πρακτικά ώστε να μπορούμε να το αξιολογήσουμε”. Οι αντιρρήσεις της πολιτικής αγωγής αφορούσαν ως επί τω πλείστον  τη δημοσιότητα της δίκης και ζητούσαν επιμόνως την πιστή καταγραφή της ενστάσεως Σωτηρόπουλου, έστω και αν στη συνέχεια γινόταν δήλωση ανάκλησης.

Η κυρία Ελένη Ζαφειρίου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την ανάγκη απομαγνητοφώνησης των πρακτικών, για να λάβει την απάντηση της προέδρου κας Λεπενιώτη, “‘εχουν παρθεί αποφάσεις”. Η κα Ζαφειρίου συνέχισε   με την παραδοχή πως “θα έχουμε παραβίαση των αρχών και της διαδικασίας” ενώ παρομοίασε τη στάση των συνηγόρων των κατηγορουμένων, με έναν αγώνα μπάσκετ όπου όποτε θέλει ο προπονητής ζητάει time out για να επαναφέρει τους παίχτες στο γήπεδο με άλλο σύστημα και καλύτερη ομάδα, και ζήτησε να διατηρηθεί η σοβαρότητα στο δικαστήριο. Σύσσωμη η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για το πόσο περίτρανα αποδεικνύεται η ανάγκη απομαγνητοφώνησης και διεύρυνσης της δημοσιότητας της δίκης, ώστε να μην παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας της διαδικασίας.

Μετά από νέα σύντομη διακοπή της δίκης, η πρόεδρος διέταξε για το μέλλον να δίνονται γραπτοί οι ισχυρισμοί εκ των προτέρων στον γραμματέα, ενώ έδωσε τελικά στην υπεράσπιση τη δυνατότητα να μην προσκομίσει την αναγνωσθείσα δήλωση του κου Σωτηρόπουλου.

V. Δηλωση Διαμαρτυρίας Πολιτικής Αγωγής, αναφορικά με την σύνταξη των πρακτικών της δίκης κατ’αρθρο 141 παρ.1 ΚΠΔ

Κατόπιν αυτού, όλοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση και αποχώρησαν από το δικαστήριο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, η οποία τελικά διακόπηκε για μεθαύριο Πέμπτη.

Η δήλωση έχει ως εξής:

“Κατά την προφορική ανάπτυξη και ανάγνωση του ισχυρισμού του κατηγορούμενου Ι. Άγγου, διά του συνηγόρου του κ. Σωτηρόπουλου, δηλώθηκε ως λόγος αντισυνταγματικότητας και ως εκ τούτου παύσης της ποινικής δίωξης “η παραβίαση του άρθρου 29 του Συντάγματος περί ελεύθερης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, καθώς μπορεί να μην είναι όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ”.

Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε ποτέ στα πρακτικά, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 141 παρ. 1 ΚΠΔ, αλλά ούτε και παραδόθηκε εγγράφως από τον συνήγορο στο γραμματέα της έδρας, αν και ρητά δηλώθηκε από τον συνήγορο ότι θα κατέθετε το σχετικό κείμενο.

Η πολιτική αγωγή είχε ήδη επισημάνει την ανάγκη τήρησης πρακτικών με φωνοληψία για την ακρίβεια και την πιστότητα του περιεχομένου των συνεδριάσεων, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογία.

Κατόπιν τούτων, η πολιτική αγωγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ορθή τήρηση πρακτικών κατ’ άρθρον 141 παρ. 1 ΚΠΔ και για να υπογραμμίσει την ανάγκη τήρησης πρακτικών με φωνοληψία για τη διασφάλιση της ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ της δίκης για τον τύπο και το κοινό (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ), αποχωρεί από τη σημερινή συνεδρίαση.

Κορυδαλλός, 14/07/2015,
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι (Ακολουθούν οι υπογραφές)”

Η συνέχεια της δίκης θα διεξαχθεί στις 16/7/2015 ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ