Μικρή σύνοψη για τη σημερινή δικάσιμο 8 Ιουνίου 2015

(φωτο: ο κατηγορούμενος Γεώργιος Πατέλης)

Με καθυστέρηση και χαμηλή προσέλευση δημοσιογράφων, μαρτύρων, συνηγόρων και κατηγορουμένων ξεκίνησε η σημερινή δικάσιμος. Τα μεγάλα ονόματα απείχαν και πάλι απο την διαδικασία. Εμφανίστηκαν μόνο 18 κατηγορούμενοι και ολοκληρώθηκαν οι ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την παρουσία της Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση της Εγκληματικής Οργάνωσης.

Μεταξύ άλλων, ο συνήγορος του κατηγορούμενου Χ. Στεργιόπουλου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά, για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, υποστήριξε οτι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Και η δικαστής δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στο δικαστικό συμβούλιο των φυλακών, για να εξαιρεθεί το δρομολόγιο προς τις φυλακές απο τους περιοριστικούς όρους, ώστε να μπορουν να προσέρχονται στο δκαστηριο όσοι κατηγορούμεοι το επικαλούνται ως πρόβλημα.

Η δικάσιμος έκλεισε με την πρόταση της εισαγγελέως η οποία έκανε δεκτη την παράσταση της Πολιτικής Αγωγής ως προς τις ατομικές πράξεις όσων ενώ είναι εμπλεκόμενοι σε κάποιες απο τις τρεις εκδικαζόμενες υποθέσεις (Φύσσας-Αιγύπτιοι Αλιεργάτες- ΠΑΜΕ) είναι ταυτόχρονα και κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Εγκληματικής Οργάνωσης. Η πρόταση της εισαγγελέως ουσιαστικά επιτρέπει στην Πολιτική Αγωγή να παρασταθεί και να υποστηρίξει την κατηγορία της Εγκληματικής Οργάνωσης όχι για όλους τους κατηγορούμενους αλλά τουλάχιστον για καποιους. 

Σας παραθέτουμε την άποψη της ίδιας της Πολιτικής Αγωγής όπως δημοσιεύτηκε στο Jail Golden Dawn:

“Με τη σημερινή της πρόταση, η εισαγγελέας ανταποκρίνεται εν μέρει στην απαίτηση της πολιτικής αγωγής να παραστεί όχι μόνον για τις επιμέρους κακουργηματικές πράξεις (ανθρωποκτονία Φύσσα, απόπειρες ανθρωποκτονίας Αιγύπτιου αλιεργάτη και μελών του ΠΑΜΕ), αλλά και για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (άρθρο 187ΠΚ).

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας προτείνει να παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες:

α. η οικογένεια Φύσσα σε βάρος 18 κατηγορουμένων (Γ. Ρουπακιά, Ι. Καζαντζόγλου, Ι. Άγγου, Αν. Αναδιώτη, Γ. Δήμου, Ελπ. Καλαρίτη, Ι. Κομιανού, Κ. Κορκοβίλη, Αν. Μιχάλαρου, Γ. Πατέλη, Στ. Σαντοριναίου, Γ. Σκάλκου, Γ. Σταμπέλου, Γ. Τσακανίκα, Λ. Τσαλίκη, Αθ. Τσορβά, Ν. Τσορβά, Αρ. Χρυσαφίτη) τόσο για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα όσο και για την συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Θυμίζουμε εδώ ότι ο Γ. Πατέλης κατηγορείται και γιαδιεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

β. τα μέλη του ΠΑΜΕ σε βάρος 4 κατηγορουμένων (Αν. Πανταζή, Ι. Καστρινού, Χ. Χατζηδάκη, Κυρ. Αντωνακόπουλου)τόσο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας όσο και για την συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Θυμίζουμε εδώ ότι ο Αν. Πανταζής κατηγορείται και για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

γ. ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ σε βάρος 5 κατηγορουμένων (Αν Πανταζή, Θ. Μαρία, Μ. Ευγενικού, Δ. Αγριόγιαννη, Κων. Παπαδόπουλου) τόσο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του όσο και για την συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Θυμίζουμε εδώ ότι ο Αν. Πανταζής κατηγορείται και για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Επίσης, ως πολιτικώς ενάγοντες, σύμφωνα με την εισαγγελέα, μπορούν να παραστούν ένας Αιγύπτιος αλιεργάτης και ένα μέλος του ΠΑΜΕ, μόνον όμως για τις φθορές της ιδιοκτησίας τους που έλαβαν χώρα κατα τη διάρκεια των ως άνω επιθέσεων.

Για όσους κατηγορούνται μόνον για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187, η εισαγγελέας προτείνει την αποβολή της πολιτικής αγωγής. Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί της εισαγγελικής προτάσεως αναμένεται να ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση, μετά τις τοποθετήσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ