“ΑΔΕΙΑΖΕΙ” ΤΟΝ ΡΟΥΠΑΚΙΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

[Στη φωτογραφία ο δολοφόνος του Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς κατά τη μεταγωγή του από τις φυλακές στο δικαστήριο. Φωτογραφία του Δημήτρη Μιχαλάκη από το θέμα του VICE « Παιχνίδια Καθυστερήσεων, Γιουχαϊσματα και Τεταμένο Κλίμα στη Δίκη της Χρυσής Αυγής»]

Tην θέση της θέλει να διαχωρίσει εξαρχής μέσα στο δικαστήριο από τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Η οργάνωση προσπαθεί για λόγους τακτικής να “ξεφορτωθεί” τον Ρουπακιά και να δείξει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στη δολοφονία Φύσσα. Κατά την πέμπτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ουσιαστικά «άδειασε» μέσω του κατηγορούμενου βουλευτή της, Μιχάλη Αρβανίτη, το προφυλακισμένο στέλεχος του τοπικού πυρήνα της Νίκαιας.

Ο κ. Αρβανίτης πρότεινε στην Έδρα ότι ο κατηγορούμενος Ρουπακιάς θα έπρεπε να δικαστεί ξεχωριστά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το οποίο είναι Ποινικό Δικαστήριο και συνήθως εκδικάζει ανθρωποκτονίες. Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία δείχνει ότι διαχωρίζει την εγκληματική πράξη της δολοφονίας Φύσσα από την συλλογική ευθύνη. Ουσιαστικά η Χρυσή Αυγή με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να αντικρούσει το παραπεμπτικό βούλευμα που έστειλε σύσσωμη την κοινοβουλευτική της ομάδα και 52 ακόμη κατηγορούμενους, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Με λίγα λόγια δεν θέλει “να πάρει πάνω της” τη δολοφονία Φύσσα και θα προσπαθήσει να την παρουσιάσει ως ένα μεμωνομένο περιστατικό που αφορά μόνο τον Ρουπακιά.

Εκτός από την ηγεσία, ακόμα και τα μέλη της Χρυσής Αυγής φαίνεται ότι διαχωρίζουν τη θέση τους και δεν έχουν φτάσει ενωμένα απέναντι στη δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Δήμου, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κι έχει εκφράσει δημόσια ότι φοβάται την Χρυσή Αυγή, κράτησε αντίθετη στάση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους ως προς το ζήτημα της πολιτικής αγωγής. Ο Δήμου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής που έκαναν ενστάσεις, έκανε δεκτή την παράσταση της πολιτικής αγωγής, δηλαδή την παρουσία των δικηγόρων των θυμάτων στην εκδίκαση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης. Εκτός από τον Δήμου, κι ο κατηγορούμενος Σταύρος Σαντοριναίος έκανε επίσης δεχτό το αίτημα για παράσταση της πολιτικής αγωγής. Ο Σαντοριναίος μάλιστα, κατά την κατάθεση είχε αρνηθεί το κατηγορητήριο αλλά και ότι υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής.

«Πρώτη φορά εκφράστηκαν οι διαφορές στην υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων. Από τη μία βρίσκεται η ηγεσία της οργάνωσης, η οποία δηλώνει παντελώς άσχετη με τις εγκληματικές πράξεις κι από την άλλη τα μέλη των ταγμάτων εφόδου που τελούσαν τις εγκληματικές πράξεις. Εκφράστηκαν και οι διαφοροποιήσεις κατηγορουμένων που συμμετείχαν στις εγκληματικές πράξεις, όπως του Δήμου, ο οποίος θα επιχειρήσει όπως φαίνεται να διαχωρίσει τη θέση του. Η πολιτική αγωγή επιδιώκει να παραστεί όχι μονάχα για τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις αλλά και συνολικά για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή», είπε στο VICE, ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής που έχει αναλάβει τα θύματα της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Άφαντη η Χρυσή Αυγή-Επιμένουν οι Αντιφασιστικές Κινητοποιήσεις

Έπειτα από μία μεγάλη διακοπή, συνεχίστηκε η 5η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με αμείωτο το ενδιαφέρον των αντιφασιστικών οργανώσεων που συνεχίζουν να έχουν παρουσία έξω από το δικαστήριο. Απόντες ήταν για ακόμη μία φορά τα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης αλλά και το πλήθος των κατηγορουμένων καθώς εμφανίστηκαν μόνο 23 από τους 68.

Στην “ημερήσια διάταξη” της συνεδρίασης βρίσκονταν δύο βασικά ζητήματα. Η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ζητήσει κάποιοι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής αλλά και η νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής, των δικηγόρων δηλαδή των θυμάτων τόσο για τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις όσο και για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Η Έδρα έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας Φύσσα για παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ απέρριψε το αίτημα των κατηγορουμένων για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Δεν έγινε δεκτή η άρση των περιοριστικών μέτρων των κατηγορουμένων

Το πρώτο ζήτημα της συνεδρίασης αφορούσε την απάντηση από την εισαγγελέα της έδρας, στο αίτημα πέντε κατηγορουμένων για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί. Πρόκειται για τους Μ.Αρβανίτη, Ε. Ζαρούλια, Ν. Μιχαλολιάκο, Α. Γρέγο και Δ. Κουκούτση, που κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Οι τέσσερις πρώτοι που εξακολουθούν να είναι βουλευτές δικαιολόγησαν σε προηγούμενη συνεδρίαση το αίτημά τους ως ανάγκη “άσκησης των βουλευτικών και κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων”. Ο Δ. Κουκούτσης που δεν είναι πλέον βουλευτής πρόβαλε ως δικαιολογία την ανάγκη να ασκήσει το επάγγελμά του “για να μπορέσει να ζήσει”.

Η εισαγγελέας δεν έκανε δεκτό το αίτημα άρσης των περιοριστικών μέτρων, με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων να επαναλαμβάνουν τους λόγους που πρέπει να γίνουν δεκτά. Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι το αίτημα θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών.

Ενστάσεις για την παράσταση της Πολιτικής Αγωγής

Το δεύτερο βασικό ζήτημα της συνεδρίασης ήταν η νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής, των δικηγόρων των θυμάτων δηλαδή, για την οριστικοποίηση της οποίας εκκρεμούσαν οι ενστάσεις από την πλευρά της Χρυσής Αυγής. Εκτός από το κομμάτι της δίκης που αφορά στις εγκληματικές πράξεις (δολοφονία Φύσσα, απόπειρες ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους ψαράδες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ), οι δικηγόροι των θυμάτων έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα).

Εκεί όπως αναμενόταν προσπάθησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων με τις ενστάσεις τους να αποκλείσουν από την διαδικασία την πολιτική αγωγή. Αν γίνουν δεχτές οι ενστάσεις τότε κατά τη διαδικασία της εκδίκασης της υπόθεσης για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης απέναντι από τους κατηγορούμενους δεν θα βρεθούν οι δικηγόροι των θυμάτων αλλά το κράτος (μέσω του δικαστηρίου).

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ανέπτυξαν το σκεπτικό τους γύρω από την απόρριψη του αιτήματος της πολιτικής αγωγής χαρακτηρίζοντάς το ως «απαράδεκτο» και «νομικά αβάσιμo» αραδιάζοντας μία σειρά από άρθρα του ποινικού κώδικα και μιλώντας επί ώρες με νομικίστικους όρους, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο σκονάκι με τις σημειώσεις τους.

Όσο ανέλυαν το σκεπτικό τους, δεν παρέλειψαν και σχόλια όπως από το συνήγορο υπεράσπισης Πέτρο Μαντούβαλο ο οποίος αναφερόμενος στον Abuzid, θύμα της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες είπε: «…τέλος πάντων πως τον λένε τον… Σουλεϋμάν…», με τους κατηγορούμενους να γελούν και τον δικηγόρο που υπερασπίζεται το θύμα να ζητάει να υπάρξει σοβαρότητα.

 

Πηγη: vice.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ