Ημέρα 311: Αφού απασχολούσε Πακιστανούς δεν ήταν ρατσιστής

311η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, Πέμπτη, 20.12.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα Έγγραφα Υπεράσπισης

Η διαδικασία συνεχίστηκε με προσκόμιση καταλόγου αναγνωστέων από τη συνήγορο του κατηγορούμενου Μπούκουρα. Προβλήθηκαν και αναγνώσθηκαν έγγραφα με την παράλληλη προφορική επεξήγηση της συνηγόρου.

Ενδεικτικά, μεταξύ των αναγνωσθέντων ήταν:

– η έγκληση του Μπούκουρα περί συκοφαντικής δυσφήμησης κατά μέλους της ΧΑ για το περιεχόμενο των συνεντεύξεων που έδωσε στο star την 14-1-14, η οποία όμως υπόθεση ανεστάλη δυνάμει του αρ.59 ΚΠΔ και 366 ΠΚ,
– τα από 20-3-2013 πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Λουτρακίου, κατά το οποίο, κατά τη συνήγορο ο κατηγορούμενος αντιμετωπίστηκε εχθρικά από εκπρόσωπο αριστερής παράταξης,
– ένσημα με τα οποία ασφάλιζε ο κατηγορούμενος εργάτες από το Πακιστάν, γεγονός που καταδεικνύει, κατά τη συνήγορο, ότι δεν είχε ρατσιστικές διαθέσεις,
– η πολιτική ατζέντα της ΧΑ το 2012 «βάσει της οποίας πολιτεύτηκε» ο κατηγορούμενος με τίτλο «γιατί ψηφίζω ΧΑ», η οποία περιλάμβανε θεματικές για «καταγγελία του μνημονίου, κάθαρση του πολιτικού συστήματος, σύλληψη και απέλαση όλων των λαθρομεταναστών», αλλά η οποία δεν διαπνεόταν από ρατσιστικά κίνητρα, όπως υποστήριξε η συνήγορος.

Προβλήθηκαν, επίσης, βίντεο με δηλώσεις του Μπούκουρα σε αγροτικό συνεταιρισμό, με συνέντευξη που έδωσε σχετικά με τη ρύθμιση των δόσεων της ΔΕΗ, με δηλώσεις του για διανομή τροφίμων για τα «εορταστικά ελληνικά τραπέζια» στην Κόρινθο, όπως και δηλώσεις του Μπούκουρα έξω από το στρατόπεδο Κορίνθου που ζητάει από τους αστυνομικούς να μεταφερθούν αλλού οι κρατούμενοι μετανάστες και βίντεο από την παρουσία του στη διαμαρτυρία του συλλόγου τρίτεκνων Κορινθίας.

Προβλήθηκαν, στη συνέχεια, βίντεο με συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κατηγορούμενος σχετικά με τη δημιουργία χωματερής στα Δερβενάκια, ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε σχετικά με την οργάνωση του τρόπου μεταφοράς διαδηλωτών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2018 και από κατάθεση στεφάνου μέσα στο 2018.

Εν συνεχεία, μετά την προβολή του προσκομισθέντος οπτικοακουστικού υλικού, αναγνώσθηκαν τα επόμενα έγγραφα του καταλόγου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν φωτογραφίες και έντυπα που αφορούν ακτιβιστικές δράσεις, πρωτοβουλίες και καταγγελίες της «Πατριωτικής Κίνησης», η οποία, σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη της που αναγνώσθηκε, συνιστά «κοινωνική κίνηση Κορινθίων», δημιουργήθηκε μετά την αποφυλάκιση του Μπούκουρα, αλλά δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις της Προέδρου σχετικά με τη μορφή που έχει λάβει, ποιοι μετέχουν, αν ακολούθησε άλλη πράξη μετά την ίδρυση κλπ, δόθηκε ωστόσο διαβεβαίωση από τη συνήγορο ότι θα αναζητηθεί το καταστατικό.

Στο σημείο αυτό, η έδρα διέκοψε για την 08-01-2019, οπότε και θα συνεχιστεί η διαδικασία με τα αναγνωστέα έγγραφα που αφορούν τον κατηγορούμενο βουλευτή Μπαρμπαρούση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ