Ημέρα 256: SMS Λαγού: «Θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια»

256η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, 22.06.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης εξακολουθεί να είναι εφικτή με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα έγγραφα:

Υπ’αρ. 350: Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τον κατασχεθέντα σκληρό δίσκο στην οικία του Γ. Πατέλη, ο οποίος περιλαμβάνεται στην έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης με αύξοντα αριθμό 350 στον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων.

Η έδρα προέβαλε αρχικά αποσπάσματα βίντεο που επέλεξε η υπεράσπιση. Τα βίντεο περιελάμβαναν στιγμιότυπα από διανομές υλικού και εφημερίδων της Χρυσής Αυγής στα διόδια, διανομή τροφίμων και ρουχισμού και από μοτοπορεία χρυσαυγιτών. Προβλήθηκε, επίσης, απόσπασμα από ομιλία του κατηγορούμενου Παππά με εξαγγελίες ότι η ΧΑ στέκεται δίπλα στον Έλληνα, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκαν σειρές φωτογραφιών που εξήχθησαν εξίσου από τον κατασχεθέντα σκληρό δίσκο του Πατέλη.

Από τις φωτογραφίες που επέλεξε η υπεράσπιση ξεχώρισαν διάφορες που εικονίζουν υπαίθριες προπονήσεις μελών της ΧΑ (τόσο με γάντια του μποξ, όσο και με όπλα), κατασκηνώσεις τους, διανομές τροφίμων και ρουχισμού, αναμνηστικά στιγμιότυπα μελών της ΧΑ με ομοιόμορφη περιβολή (παντελόνια παραλλαγής και μπλουζάκια με λογότυπο της ΧΑ), εξορμήσεις για συλλογή απορριμμάτων από δασική περιοχή, αιμοδοσίες της ΧΑ και φωτογραφίες παιδιών με άνδρα ντυμένο «Άγιο Βασίλη» από χριστουγεννιάτικη εκδήλωση σε γραφεία της ΧΑ. Προβλήθηκε επίσης φωτογραφία του κατηγορούμενου Πατέλη να ποζάρει κρατώντας δύο όπλα χιαστί, καθώς και άλλες φωτογραφίες του Πατέλη με φίλους του, όπως επίσης και η συνολική διάρκεια του γνωστού βίντεο από τα γραφεία της ΤΟ Νίκαιας με τον Πατέλη να μιλάει σε πλήθος με την παρότρυνση «ό,τι κινείται σφάζεται».

Υπ’αρ. 351 και 354: Στη συνέχεια προβλήθηκαν εναπομείναντα παραρτήματα μηνυμάτων από το αναγνωστέο υπ’ αρ. 351 που αφορά στο υλικό από τον κατασχεθέντα σκληρό δίσκο του κατηγορούμενου Παναγιώταρου και η έδρα συνέχισε με την επισκόπηση φωτογραφιών που επέλεξε η πολιτική αγωγή από το υπ’αρ. 354 αναγνωστέο που αφορά τα εξαχθέντα από τον σκληρό δίσκο του κατηγορούμενου Παππά.

Η υπεράσπιση σε αυτό το σημείο ζήτησε να παραλειφθούν παραρτήματα φωτογραφιών που αφορούν ανηλίκους, όπως ο γιος του Παππά και η παιδική ζωγραφιά του Παππά, εφόσον κριθεί ότι δεν εισφέρουν περαιτέρω στη διαδικασία. Έγινε προβολή φωτογραφιών που περιλαμβάνουν πορτρέτα και φωτογραφίες του Χίτλερ, διάφορα ναζιστικά σύμβολα, σημαίες του Γ’ Ράιχ, σβάστικες, φωτογραφίες των Waffen SS, στιγμιότυπα του Παππά να χαιρετάει ναζιστικά σε γερμανικό νεκροταφείο, ενώ επισκοπήθηκαν επίσης η επιστολή του Παππά προς τον Ντεγκρέλ στην οποία εκφράζει το θαυμασμό του, όπως και η απάντηση του Ντεγκρέλ προς τον Παππά στην οποία δηλώνει την επιθυμία του να γνωρίσει τον ίδιο και «τους συναγωνιστές» του.

Προβλήθηκε τελικά και η ζωγραφιά από τα παιδικά χρόνια του Παππά, στην οποία φέρεται να έχει ζωγραφίσει σβάστικα και με γράμματα παιδικά διακρίνεται με μαρκαδόρο η φράση «Χάιλ Χίτλερ». Ακούστηκε στη συνέχεια και ηχητικό απόσπασμα τραγουδιών του συγκροτήματος του κατηγορούμενου Ματθαιόπουλου «Πογκρόμ» με στίχους, μεταξύ των οποίων και «μίλα ελληνικά ή ψόφα» και ούτω καθεξής.

Υπ’αρ. 355: Εν συνεχεία, η έδρα προχώρησε με επισκόπηση φωτογραφιών που επέλεξε η πολιτική αγωγή από το υπ’αρ. 355 αναγνωστέο, αναφορικά με το υλικό που εξήχθη από τον δίσκο του κατηγορούμενου Πατέλη. Η πολιτική αγωγή θέλησε να υπογραμμίσει σε αυτό το σημείο ότι είναι αδύνατο να ανευρεθούν εξερχόμενες κλήσεις στο κινητό του Πατέλη πριν τις 18-09-13, οι οποίες θα είχαν ενεργοποιήσει και τις αντίστοιχες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν σβηστεί. Μεταξύ των εισερχόμενων μηνυμάτων στο κινητό του Πατέλη που αναγνώσθηκαν ήταν και τα από 12-09-13 μηνύματα από την αποθηκευμένη επαφή «Λαγός» που αναφέρουν «Πήραν μια πρώτη απάντηση» […]», «Θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια […]».

Με την επανέναρξη της διαδικασίας μετά τη διακοπή, η πολιτική αγωγή διατύπωσε ερώτημα επί του χρονικού σημείου στο οποίο η κα Εισαγγελέας θα κάνει προτάσεις επί των αιτημάτων των διαδίκων που εκκρεμούν, εξηγώντας πως θα ήταν σκόπιμο να διατυπωθούν οι προτάσεις την ίδια ημέρα, ώστε να έχουν χρόνο οι διάδικοι να προετοιμαστούν και να τοποθετηθούν επί του συνόλου των προτάσεων, βοηθώντας έτσι την οικονομία της δίκης. Η έδρα, ωστόσο, αντιπρότεινε να υπάρχει πλήρης εικόνα των εγγράφων που θα έχουν αναγνωσθεί μέχρι τότε.

Υπ’ αρ. 356:Η προβολή οπτικοακουστικού υλικού συνεχίστηκε με το αναγνωστέο υπ’αρ. 356, από τον σκληρό δίσκο που κατασχέθηκε στην οικία του κατηγορούμενου Κασιδιάρη, με επισκόπηση φωτογραφιών από στρατιωτικού τύπου εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούσε ο Κασιδιάρης, ναζιστικών συμβόλων, στιγμιοτύπων από μέλη της ΧΑ, μαζί με τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη, να χαιρετούν ναζιστικά. Προβλήθηκε και αναγνώσθηκε το τιμητικό δίπλωμα καταδρομέα που έλαβε ο Κασιδιάρης για την υπηρεσία του στο Σταυροβούνι της Κύπρου το 2006, καθώς και φωτογραφίες του ιδίου κρατώντας όπλα. Προβλήθηκε, επίσης, και αναγνώσθηκε χάρτης των Εξαρχείων με σημειωμένα επ’ αυτού διάφορα αριστερά και αναρχικά στέκια και καφετέριες.

Υπ’αρ. 357: Ακολούθως, η έδρα πέρασε στην προβολή επιλεγμένου από την πολιτική αγωγή υλικού από το υπ’αρ. 357 αναγνωστέο, από τον δίσκο του κατηγορούμενου Παππά, ξεκινώντας με επισκόπηση φωτογραφιών του κατηγορούμενου με τον ανήλικο γιο του, σε διάφορα στιγμιότυπα, γεγονός που προκάλεσε παρέμβαση της υπεράσπισης σχετικά με στοχοποίηση του παιδιού και ερώτηση σχετικά με την εισφορά των εν λόγω φωτογραφιών στη διαδικασία. Η έδρα απάντησε πως θα εκτιμηθούν αναλόγως όλες οι προβαλλόμενες φωτογραφίες και συνέχισε την επισκόπηση φωτογραφιών, σε κάποιες από τις οποίες εικονίζεται παιδί που χαιρετάει ναζιστικά, είτε είναι ντυμένο ως τσολιάς με ναζιστικό περιβραχιόνιο. Προβλήθηκαν, επίσης, φωτογραφίες του Παππά με τον Ανδρουτσόπουλο (Περίανδρο), σημαίας της Βέρμαχτ μαζί με τη ελληνική, ναζιστικοί χαιρετισμοί του Παππά κλπ. Από το επόμενο παράρτημα η πολιτική αγωγή ζήτησε να αναγνωσθεί από κατάλογο προσκεκλημένων κοινωνικής εκδήλωσης ηγετικών στελεχών της ΧΑ το 2002 και το όνομα του Ανδρουτσόπουλου που περιλαμβανόταν στους καλεσμένους, ώστε να υπογραμμιστεί ότι κατά την περίοδο της φυγοδικίας του διατηρούσε κοινωνικές επαφές με τους κατηγορούμενους.

Υπ’αρ. 359, 360, 362, 365, 366, 369, 372: Η διαδικασία συνεχίστηκε με προβολή και ανάγνωση μηνυμάτων που περιλαμβάνονταν στο κινητό τηλέφωνο του Κορκοβίλη, από το υπ’αρ. 359 αναγνωστέο, μηνύματα στο κινητό του Λαγού από το υπ’αρ. 360 αναγωστέο και επισκόπηση φωτογραφιών από το κινητό της Μπενέκη που περιλαμβάνονται στο υπ’αρ. 362 αναγνωστέο.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά και την προβολή κάποιων φωτογραφιών από τα υπ’ αρ. 365, 366, 369 και 372 αναγνωστέα έγγραφα και το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Στο σημείο αυτό, μετά και την ανάγνωση της 23ης σελίδας από το αναγνωστέο υπ’ αρ. 425, το δικαστήριο διακόπτει για την ερχόμενη Πέμπτη 24/5 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ