Ημέρα 236: «Μίλησαν» τα τηλέφωνα για τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα

236η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, 21.03.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης εξακολουθεί να είναι εφικτή με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Η διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρηση δύο ωρών, λόγω της δίωρης αποχής των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες σε Εφετεία Κακουργημάτων, Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια και Μικτά Ορκωτά Εφετεία που προκήρυξαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 340 ΚΠΔ, η οποία επιτρέπει τη δίκη κατηγορουμένου χωρίς συνήγορο υπεράσπισης.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, η Εισαγγελέας, κατόπιν της αμφισβήτησης που εξέφρασε κατά την προηγούμενη δικάσιμο η υπεράσπιση σχετικά με τη γνησιότητα των υπ’ αρ. 254 (καταστατικό της Χ.Α.) και 255 (έγγραφο με τίτλο «Εκπαιδευτική τάξη “ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ”) εγγράφων, πρότεινε να εξετασθεί η γνησιότητά τους και το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί εγγράφως.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τη συνέχιση της διαδικασίας με την προβολή του υπ’ αρ. 233 εγγράφου, το οποίο περιέχει φωτογραφίες που εικονίζουν τους Ν. Παπαβασιλείου και Γ. Ρουπακιά σε ανοιχτό χώρο με ενδυμασία της Χ.Α. και του υπ’ αρ. 263 εγγράφου, το οποίο περιέχει εξίσου φωτογραφικό υλικό και συγκεκριμένα 22 φωτογραφίες πειστηρίων από τα γραφεία της Χ.Α. στη Βουλή, μεταξύ των οποίων απεικονίζονται σκληρός δίσκος, στικάκι usb σε μορφή στιλό, καλώδια σύνδεσης κ.ά.

Η υπόλοιπη δικάσιμος εξαντλήθηκε στην ανάγνωση του υπ’ αρ. 275 αναγνωστέου εγγράφου, το οποίο περιέχει διαγράμματα επικοινωνιών συγκεκριμένων τηλεφωνικών συνδέσεων που αποτυπώθηκαν κατόπιν παραγγελίας του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με συνημμένους τους αντίστοιχους πίνακες και επεξηγηματικό παράρτημα, και το οποίο έγγραφο αριθμεί περί τις 130 σελίδες.

Η ανάγνωση του υπ’ αρ. 275 εγγράφου πραγματοποιήθηκε με περιγραφή των προβαλλόμενων διαγραμμάτων, η οποία περιελάμβανε αναφορά στις κινήσεις τηλεφωνικών αριθμών, την ώρα της εκάστοτε κλήσης, τη διάρκεια της κλήσης και την ενεργοποιούμενη κατά περίπτωση κεραία. Τα ονόματα των συνδρομητών οι οποίοι συμμετείχαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες απαριθμούνταν στο τέλος της κάθε επιμέρους προβαλλόμενης σύνδεσης, χωρίς να γίνει αντιστοίχιση ονομάτων με κινήσεις επικοινωνίας σε αυτή τη φάση της ανάγνωσης.

Προβλήθηκαν διαδοχικά τα σχεδιαγράμματα των κλήσεων που αφορούν τηλεφωνικές συνδέσεις στα ονόματα των συνδρομητών: 1. Δήμου, 2. Καζαντζόγλου, 3. Καλαρίτη, 4. Χρυσαφίτη, 5. Μπαξεβανάκη, 6. Μικελάτου, 7. Τσακανίκα, 8. Σταμπέλου, 9. Πατέλη, 10. Σκάλκου, 11. Φραγκάκη, 12. Τσαλίκη, 13. Αναδιώτη, 14. Sajjad Iqbal, και 15. Μιχάλαρου.

Όλα τα διαγράμματα αφορούν τις κινήσεις των κλήσεων που έλαβαν χώρα από και προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις των ως άνω συνδρομητών το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα και συγκεκριμένα από τις 21.00 της 17-9-2013 έως ώρα 03.00 της 18-9-2013. Εξαίρεση αποτελεί το, κατόπιν αιτήματος της ΔΑΕΕΒ και της ακόλουθης εισαγγελικής παραγγελίας για άρση απορρήτου, σχεδιάγραμμα που αφορά στο σταθερό τηλέφωνο του συνδρομητή Πατέλη, το οποίο καταλαμβάνει κινήσεις- κλήσεις τηλεφωνικών συνδέσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ήτοι από 21.00 της 17-09-2013 έως και την ώρα 20.11 της 18-9-2013.

Μεταξύ των ονομάτων συνδρομητών που προέκυψαν να έχουν τηλεφωνική δραστηριότητα κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα με τουλάχιστον μία από τις ως άνω εξεταζόμενες συνδέσεις τηλεφώνων είναι τα: Ρουπακιάς, Σταμπέλος, Μπαξεβανάκη, Κομιάνος, Τσακανίκα, Αντωνοπούλου, Πατέλης, Σβίγγος, Λαγός, Μιχάλαρος, Sajjad, Αναδιώτης, Καζαντζόγλου, Μιχαλολιάκος, Καλαρίτης, Χρυσαφίτης κ. ά.

Το Δικαστήριο ολοκλήρωσε την ανάγνωση των 18 πρώτων παραρτημάτων του υπ’ αρ. 275 αναγνωστέου εγγράφου και, στο σημείο αυτό, η έδρα διέκοψε για την Πέμπτη, 22-03-2018, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ