Αναγνωστέα έγγραφα: Kουμπουροφόροι δολοφόνοι (232η-234η μέρα)

Πηγή: ergatiki.gr

Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των φακέλων των συσχετιζόμενων υποθέσεων κατά την 234η δικάσιμο (13/3). Ανάμεσα στα δεκάδες έγγραφα που διαβάστηκαν ήταν και οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Σ. Δεβελέκου (έγγραφο 230) και Γ. Λαγού (έγγραφο 226) για οπλοφορία, καθώς και η δικογραφία του Χ. Ρήγα για οπλοφορία.

Ο Λαγός, περιφερειάρχης Πειραιά και βουλευτής της Χρυσής Αυγής από το 2012, καταδικάστηκε το 2011 σε 9 μήνες φυλάκισης για οπλοφορία και οπλοκατοχή. Ο Δεβελέκος, μέλος της κεντρικής επιτροπής της Χ.Α., οδηγός – σωματοφύλακας του Μιχαλολιάκου και επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Πειραιά (το τάγμα που έχει κάνει τις πρόσφατες επιθέσεις στις συνηγόρους της πολιτικής αγωγής), καταδικάστηκε το 2013 σε 2 χρόνια και 6 μήνες για οπλοκατοχή.

Ο Ρήγας, που έχει κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής με τη Χ.Α, έχει υπάρξει υπεύθυνος της οργάνωσης στον Άγιο Παντελεήμονα και στενός συνεργάτης με τη Σκορδέλη στην περιοχή, κατηγορείται για παράνομη οπλοφορία. Σημειώνεται ότι ο Ρήγας έχει ανοίξει το μπαρ «Πύλες», χρυσαυγίτικο στέκι από το οποίο έχουν ξεκινήσει επιθέσεις. Μέχρι το διάστημα που σχηματίζεται η δικογραφία της Χ.Α, η υπόθεση του Ρήγα έχει πάρει 5 αναβολές (έγγραφο 229). Ο Ρήγας συνελήφθη όταν βγαίνοντας από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής ακολουθήθηκε από την αστυνομία μέχρι το «Πύλες», όπου και αντιλήφθηκαν ότι οπλοφορεί.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου πέρασαν και μια σειρά άλλες υποθέσεις, για πολλές από τις οποίες έχουν καταθέσει και μάρτυρες τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα διαβάστηκε η δικογραφία της επίθεσης του χρυσαυγίτη E. Στεφανάκη σε βάρος του Γ.Τσιμπουκάκη, μέλους του ΚΚΕ στην Αγ.Παρασκευή (έγγραφο 215). Η επίθεση έγινε στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ και ο δράστης χρησιμοποίησε σιδηρογροθιά. Τα έγγραφα 232-234 αφορούν τον εμπρησμό του μπαρ Cointreau (που ανήκει σε Καμερουνέζο) από τους Ν. Παπαβασιλείου και Γ. Περρή, αφού πρώτα είχαν απειλήσει τον ιδιοκτήτη. Στο έγγραφο 233 είναι συνημμένη μια φωτογραφία του Παπαβασιλείου με τον Ρουπακιά, καθώς και μια φωτογραφία του Παπαβασιλείου ως μέλος του τάγματος με τη γνωστή στολή της Νίκαιας. Το έγγραφο 219 αφορά μεταξύ άλλων τον Α.Γρέγο, μέλος της κεντρικής επιτροπής της Χ.Α και βουλευτή μέχρι το 2015. Πρόκειται για μια ρατσιστική επίθεση σε οικογένεια Αλβανών από πέντε χρυσαυγίτες, με απειλές πρόσωπο με πρόσωπο και απειλητικά τηλεφωνήματα. Παρά το ότι ο Γρέγος δεν είναι κατηγορούμενος, σύμφωνα με την κατάθεση της κατηγορούμενης ηθικής αυτουργού για την επίθεση είναι αυτός που τη συνέδεσε με τον φυσικό αυτουργό επικεφαλής της επίθεσης. Οι δύο δράστες που δικάστηκαν έχουν καταδικαστεί.

Οι καταδίκες των υπαρχηγών

Τις αποφάσεις των δύο πρώτων καταδικαστικών αποφάσεων, καθώς και μιας ακόμη από τις πιο παλιές, σε βάρος στελεχών της Χρυσής Αυγής διάβασε το δικαστήριο κατά την 232η δικάσιμο (7/3). Πρόκειται για την καταδίκη του Περίανδρου (έγγραφο 210), την καταδίκη Θ. Μαγκώτσου και Χ. Κουσουμβρή (έγγραφο 211) και την καταδίκη Δ. Ζαφειρόπουλου και Χ. Κουσουμβρή (έγγραφο 212).

Ο Περίανδρος (Α. Ανδρουτσόπουλος) υπήρξε υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή έξω από την Ευελπίδων, στις 16/6/1998. Όπως περιγράφεται στο σκεπτικό της απόφασης: «στις 16/6/98 και περί ώρα 5.15’ […] απέναντι από την κεντρική είσοδο του Πρωτοδικείου Αθηνών […] από κοινού και με άλλα εννέα περίπου άτομα, μέλη όπως και ο ίδιος της οργάνωσης ‘Χρυσή Αυγή’ […] έχοντας αποφασίσει να τελέσουν το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση […] ήτοι έχοντας αποφασίσει να σκοτώσουν το Δημήτριο Κουσουρή, φοιτητή της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών […] επιτέθηκαν κατ’ αυτού αιφνιδιαστικά με ξύλινα ρόπαλα […] και κατάφεραν με τρομακτική βιαιότητα και αγριότητα πολλαπλά χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι και σε όλο το σώμα του».

Ο Κουσουμβρής και ο Ζαφειρόπουλος έχουν επίσης υπάρξει υπαρχηγοί της Χρυσής Αυγής. Καταδικάστηκαν το 2003 για επίθεση στις 6/4/1996 σε μέλη της ΟΣΕ που πουλούσαν την Εργατική Αλληλεγγύη στην Κυψέλη. Ο Κουσουμβρής καταδικάστηκε 8 μήνες, ενώ ο Ζαφειρόπουλος σε 6, για σωματικές βλάβες. Είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος μελών της Χρυσής Αυγής και είναι από τότε φανερός ο τρόπος δράσης των ταγμάτων εφόδου. Από την κατάθεση της Μαρίας Μπόλαρη αποτυπώνεται το γεγονός ότι το χτύπημα ήταν στοχευμένο και οργανωμένο: «Ήμουν στο επεισόδιο από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν τραυματίστηκα και είδα τα πάντα. Εμφανίστηκε στρατιωτική ομάδα φωνάζοντας συνθήματα ‘κομμούνια θα πεθάνετε’ και άλλα και κρατούσαν ξύλα και πέτρες».

Τέλος ο Κουσουμβρής καταδικάστηκε και για μεταγενέστερη επίθεση, μετά την πορεία του Πολυτεχνείου το 2000. Μαζί με τον Μαγκώτσο επιτέθηκαν σε δυο φοιτήτριες στην Ομόνοια και στο τέλος μαχαίρωσαν τον φοιτητή Πάρη Χρυσό. Η ποινή ήταν 5 και 4 μήνες, αντίστοιχα.

Επόμενες δικάσιμοι

  • Μάρτης: 15/3, 21/3, 27/3 και 28/3 στον Κορυδαλλό. 22/3 στο Εφετείο.
  • Ανακοινώθηκαν οι δικάσιμες Απρίλη: 2/4 και 23/4 στο Εφετείο. 16/4,18/4, 20/4, 24/4 και 25/4 στον Κορυδαλλό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ