#GDTrial: «Θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω στο κλίμα φόβου των νεοναζι»

Πηγή: Left.gr

Επανέναρξη σήμερα για τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με τις περισσότερες δικάσιμες να έχουν οριστεί -για μια ακόμη φορά- όχι στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, αλλά στην ακατάλληλη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Με την κατάθεση του υπαλλήλου του Δήμου Χαλανδρίου, Θεόδωρου Πισιμίση, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε για το νέο δικαστικό έτος η ακροαματική διαδικασία για την εγκληματική οργάνωση. Κατά την 176η συνεδρίασή του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα χτυπήματα που δέχθηκε, επισημαίνοντας ότι «οι στόχοι του εθνικοσοσιαλισμού είναι να τρομοκρατήσουν και να δελεάσουν την κοινωνία ταυτόχρονα. Στρέφονται εναντίον όσων είναι διαφορετικοί».

Ο Θεοδ. Πισιμίσης περιέγραψε πως το 2014 χτυπήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής στο πρόσωπο όταν αντέδρασε σε μία διαδήλωση που οι πρώτοι πραγματοποίησαν, μοιράζοντας φυλλάδια για την αποφυλάκιση στελεχών της οργάνωσης.

«Βρισκόμουν στο Χαλάνδρι με τη σύζυγο και την εγγονή μου, Σάββατο πρωί. Είδα τους ανθρώπους να έρχονται από μακριά, φώναζαν συνθήματα. Κοντοστάθηκα να δω τι συμβαίνει. Ήταν γύρω στα 50-60 άτομα, άνδρες και γυναίκες, περίπου 35-40 ετών, οι περισσότεροι νεαροί. Φώναζαν “λευτεριά στους φυλακισμένους αγωνιστές” και “πατρίδα, τιμή, ΧΑ”.

Κατάλαβα ότι ήταν της Χρυσής Αυγής. Έκαναν πορεία και μοίραζαν φυλλάδια. Όλος ο κόσμος βγήκε από τα μαγαζιά να δει τι γίνεται» κατέθεσε και συνέχισε: «Όταν κατάλαβα για τι πρόκειται όλοι ένιωσαν ένα μούδιασμα, εμένα δεν με φόβισαν, έχω μια πολιτική γνώμη και άποψη. Ενοχλήθηκα από το κλίμα του φόβου και εξοργίστηκα. Θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω». (πηγή: ΤΑ ΝΕΑ).

 

Δεύτερος μάρτυρας ο δήμαρχος Κορίνθου: «Μόνο μετά τη δολοφονία Φύσσα σταμάτησαν»

 

Όπως μεταδίδει η Ειρήνη Προμπονά, ως δεύτερος μάρτυρας για σήμερα, κλήθηκε να καταθέσει ο δήμαρχος Κορίνθου, εξ’ ου και η παρουσία του χρυσαυγίτη Μπούκουρα στην δικαστική αίθουσα

Σημειώνεται ότι από το 2013 υπάρχει μήνυση του δημάρχου Κορίνθου εναντίον του Στ. Μπούκουρα για την οποία δεν γνωρίζει ποια είναι η εξελιξή της, δεν τον έχει ενημερώσει κανεις σχετικά. Αντίστοιχα υπάρχει και μήνυση του Μπουκουρα (για ψευδή καταμήνυση, εξύβριση κλπ) εναντίον του δημάρχου η οποία, όπως εξηγεί η συνήγορος του χρυσαυγίτη, «έχει μπει στα αναστελόμενα η δικογραφία και δεν έχει εξαχθή από εκεί».

Ο μάρτυρας μίλησε για έναν εορτασμό τον Ιούνιο (22) του 2012 στα Δερβενάκια (Μάχη των Δερβενακίων) όπου εκεί κατέφτασε ο κατηγορούμενος μαζί με 2 βουλευτές ακόμα της ΧΑ από Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία.

«Όταν προσήλθαν ήταν μια απαράδεκτη κατάσταση. Μαζί με τους βουλευτές που είχαν κληθεί ήρθαν 2 λεωφορεία με άτομα που ήταν ντυμένα ομοιομορφα, κάτω παραλλαγή, πάνω μπλουζάκια που έγραφαν ΧΑ και κρατούσαν κοντοστείλια με την ελληνική σημαία επάνω. Ήδη είχαν προπηλακίσει τον βουλευτή Κορινθίας κ. Ταγαρά πολύ έντονα. ήρθε και μου είπε “Πάμε να φύγουμε δήμαρχε, εδω θα γίνει χαμός”. Φωναζαν συνθήματα “αλήτες, ρουφιάνοι πολιτικοί”…ήταν δίπλα τους, φώναξαν και αυτοί συνθήματα. Είπα στον βουλευτή πως θα μείνουμε εδώ και θα τιμήσουμε τους αγωνιστές του ’21 για μια ακόμα φορά. Πήρα το μικρόφωνο και είπα πως είναι ντροπή να κάνουν σαν ανθρωπάκια έχοντας επικεφαλής έναν δειλό βουλευτή».

-Γιατί το είπατε αυτό;

-Γιατί θεωρώ πως είναι δειλία ένας να εκμεταλλευεται την παρουσία πολλών για να κάνει κάτι.

«Κατατέθηκε στεφάνι. Και μάλιστα είπα ‘Θόδωρε τι θα έκανες αν έβλεπες αυτά;” σκεπτόμενος τον Κολοκοτρώνη και τον αγώνα για την ενότητα του Έθνους. Δεν τους ήξερα όλους αυτούς…δεν ήταν Κορίνθιοι…για να έρθουν τους κάλεσε κάποιος» σημειώνει επίσης ο μάρτυς.

-Ποιός;

-Η οργάνωση ΧΑ

-τα συνθήματα τι έλεγαν;

-“Αλήτες-προδότες-πολιτικοί” αυτό επικρατούσε.

Παρόμοια κατάσταση είχε γίνει και στο Χιλιομόδι, στο μνημείο του Νικηταρά και αλλού. Αντιδράσεις¨οταν πήγαιναν να καταθέσω στεφάνι, οι χρυσαυγίτες ακολουθώντας παράγγελμα, πιθανόν να το έδινε ο ΜΠούκουρας, δεν θυμαμαι, και λέγοντας “Μεταβολή” αποχωρούσαν.

Ο δημαρχος αναφέρεται στις αντιδράσεις του δήμου για την δομή που αφορούσε μετανάστες στην Κόρινθου. Ο δήμος είχε καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. και εκεί ήταν παρόντες χρυσαυγίτες. ¨Ομως, αν έχετε δει τα γεγονότα που έγιναν εκείνο το πρωι με την παρουσία του κου Μπούκουρα ήταν πριν την συγκέντρωση που ειχε καλέσει ο δήμος. Απ’ τα στιγμυότυπα που είδα δεν καταλαβα να ξέφυγε απο την νομιμόμητα. (σ.σ.:Μιλάει για το βίντεο όπου ο Μπούκουρας μπαίνει μπροστα σε όχημα, σπρωχνει αστυνομικούς κλπ).

Ο δήμαρχος καταθέτει πως οι παρελάσεις συνεχίζονταν καθ’ όλη την διάρκεια εκείνου του καλοκαιριου απ την ΧΑ

-Και πότε σταμάτησαν;

-Αμέσως μετά την δολοφονία Φύσσα. Τότε σταμάτησαν

**********************

Στην τελική ευθεία από σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής

Συμπληρώνονται ήδη 2,5 χρόνια από τις 20 Απριλίου 2015 που ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης και όπως όλα δείχνουν η ακροαματική διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία. Μια δίκη ιστορικής σημασίας, τόσο για τα ελληνικά, όσο και για ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια ναζιστική οργάνωση που επιπλέον έχει εκλεγμένους βουλευτές στο Κοινοβούλιο βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Tης Ειρήνης Προμπονά – Στο Κόκκινο

Η εξέταση μαρτύρων για τις τρεις υποθέσεις κακουργημάτων (την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα), έχει ολοκληρωθεί, ενώ στο δικαστήριο έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής και πλήθος συσχετιζόμενων υποθέσεων που αφορούν επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης.

Μέχρι τις 19 Ιουλίου 2017 όπου και ολοκληρώθηκε η 175η δικάσιμος με την κατάθεση της δημοτικής συμβούλου του Δήμου Αθηναίων Νέλλης Παπαχελά και το δικαστήριο διέκοψε λόγω θέρους, έχουν καταθέσει 112 μάρτυρες σε μια λίστα που αριθμεί 131 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, δημοτικοί σύμβουλοι, νυν και πρώην δήμαρχοι, αυτόπτες μάρτυρες, θύματα και συγγενείς θυμάτων που βρέθηκαν στο στόχαστρο της ναζιστικής οργάνωσης, αστυνομικοί κ.α.

Καταθέσεις μαρτύρων και αναγνωστέα έγγραφα

Στην λίστα των μαρτύρων κατηγορίας  που απομένουν να καταθέσουν στο δικαστήριο περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι καθώς και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ Μιχ. Σπουρδαλάκης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται  η κατάθεση του δημοσιογράφου Δ. Ψαρρά καθώς τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και η πολύχρονη ενασχόληση του με την ναζιστική οργάνωση θα φωτίσουν επιπλέον πολλές και διαφορετικές πτυχές της Χρυσής Αυγής από το βήμα του μάρτυρα πλέον.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι καταθέσεις τόσο του Ηλ. Σταύρου, πρώην επιστημονικού συμβούλου και πρώην υποψήφιου βουλευτή της  ναζιστικής οργάνωσης που παραιτήθηκε στον Δεκέμβριο του 2013 όσο και οι καταθέσεις των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες θα καταθέσουν γνωρίζοντας «εκ των έσω» λεπτομέρειες που αφορούν την δομή και την ιεραρχία της ναζιστικής οργάνωσης, την «ιδεολογική κατήχηση» και την εκπαίδευση των μελών της, καθώς τον τρόπο δράσης των δολοφονικών ταγμάτων εφόδου της ΧΑ εναντίον αλλοδαπών και ιδεολογικών εχθρών της ΧΑ.

Ο Ηλ. Σταύρου θα εμφανιστεί στο δικαστήριο, ενώ οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μέσα από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που βρίσκεται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η κατάθεσή τους θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς εικόνα και με αλλοιωμένη φωνή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανωνυμία και η προστασία τους.

Μετά το πέρας των καταθέσεων ακολουθούν τα αναγνωστέα έγγραφα, οπτικοακουστικό υλικό δηλαδή, όπως ηχητικά αποσπάσματα, video, φωτογραφίες,  δημοσιεύματα, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και μηνύματα που περιλαμβάνονται στην δικογραφία.

Η οδύσσεια της  δικαστικής αίθουσας συνεχίζεται…

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο αναγνώστης, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν έχει βρεθεί στο ακροατήριο οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων μέσω τηλεδιάσκεψης και η προβολή οπτικοακουστικού υλικού απαιτεί μια αίθουσα που να διαθέτει τις ανάλογες προδιαγραφές και υποδομή, κάτι που δεν διαθέτει η δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Παρ’ όλα αυτά, δυόμισι χρόνια μετά, ακόμα και μετά την διαμαρτυρία της οικογένειας Φύσσα και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, το θέμα της δικαστικής αίθουσας δεν έχει λυθεί οριστικά-καθώς φαίνεται- σε ό,τι αφορά την δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Οι δικάσιμες που ανακοινώθηκαν για τον Σεπτέμβριο είναι εννέα, με τις έξι από αυτές να έχουν οριστεί στον Κορυδαλλό, αντιστρέφοντας ουσιαστικά την διαβεβαίωση πως η δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού, θα λειτουργήσει βοηθητικά και οι περισσότερες δικάσιμες θα διεξάγονται στο Εφετείο. Για τον Σεπτέμβριο έχουν οριστεί στο Εφετείο: 5, 15, 25/09. Κορυδαλλός: 6, 12, 14, 18, 20, 28/09, σύνολο 9 δικάσιμες.

Το αίτημα για την μεταφορά της έδρας της δίκης στον φυσικό της χώρο που είναι το Εφετείο Αθηνών είναι πάγιο-και δυστυχώς, καθώς φαίνεται- παραμένει διαρκές. Η… αθόρυβη προσπάθεια μεταφοράς της δίκης στον Κορυδαλλό, ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει σε δεύτερη μοίρα, να μην αποτελεί ένα κεντρικό γεγονός, αλλά να «θαφτεί», σ’ έναν τόπο διεξαγωγής,  με πλημμελή κάλυψη και η ελάχιστη παρουσία ακροατηρίου, υποβιβάζοντας την σημασία της και επιβεβαιώνοντας, τεχνηέντως, εκείνους που υποστηρίζουν πως αυτή η οργάνωση, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή «είναι σαν να μην υπάρχει».

4 Χρόνια χωρίς τον Παύλο – «Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους?»

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 συμπληρώνονται 4 χρόνια από την δολοφονία του Π. Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η οικογένεια Φύσσα διοργανώνει εκδήλωση και συναυλία με τίτλο «4 Χρόνια χωρίς τον Παύλο – «Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους?» που θα πραγματοποιηθεί στην έκταση Καστράκι Δραπετσώνας, (έναντι πύλης Ε2 στο Λιμάνι του Πειραιά, πλησίον ηλεκτρικού σταθμού) στις 20:00 με ελεύθερη είσοδο. Στη συναυλία συμμετέχουν φιλικά οι: Magic de Spell, Fundracar, Μύκητες, Σ. Γραμμένος, Taburo Bota και άλλοι καλλιτέχνες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες με αφετηρία το μνημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ