ΗΜΕΡΑ 144: «ΣΑΝ ΕΝΙΑΙΑ ΜΑΖΑ»

144η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 10.4.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος.

III. Συνέχιση κατάθεσης του μάρτυρα Τηλέμαχου Πανταγάκη

Α. Συνέχιση εξέτασης από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Μαλαγάρη, Τζέλλη, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου και Ζώτο.

Όπως ο μάρτυρας επισήμανε, οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες ήταν αυτοί που ήθελαν να έρθουν σε επαφή με τους αντισυγκεντρωμένους αντιεξουσιαστές. Όταν επιδίωξε ο Κασιδιάρης να πάει προς την άλλη πλευρά –όπου ήταν οι αντισυγκεντρωμένοι–, χωρίς να απευθυνθεί στους χρυσαυγίτες, όλοι οι τελευταίοι τον ακολουθούσαν από μόνοι τους. Έτσι τους παρέσυρε να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Υπήρχαν φανερές κάμερες στον χώρο, οπότε ο Κασιδιάρης δεν μπορούσε να αγνοεί την ύπαρξή τους. Ο μάρτυρας δεν ήξερε να απαντήσει γιατί ο Κασιδιάρης συμπεριφέρθηκε προσβλητικά προς την αστυνομία.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, τελικά η αστυνομία δε χρειάστηκε να απωθήσει τους αντισυγκεντρωμένους. Οι τελευταίοι, λόγω του αστυνομικού φραγμού, δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες. Παρόλο που δεν υπήρχε οπτική επαφή μεταξύ των δυο ομάδων, ο Κασιδιάρης απαιτούσε να φύγουν οι αντισυγκεντρωμένοι. Επικεφαλής των συγκεντρωμένων χρυσαυγιτών φαινόταν να είναι ο Κασιδιάρης, στον οποίο οι αστυνομικοί εξήγησαν ότι τα μέτρα ασφάλειας τα έπαιρναν οι ίδιοι και ήταν επαρκή.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Σπυρόπουλο, Τσάγκα, Ζωγράφο, Μιχαλόλια (Γ.), Παπαδέλλη και Αλεξιάδη.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι αντισυγκεντρωθέντες (αντιεξουσιαστές) ήταν περίπου 200 άτομα. Εκτιμά ότι αν είχε υπάρξει συμπλοκή των δυο ομάδων, οι τελευταίοι θα χρησιμοποιούσαν τα κράνη που έφεραν. Αν και η αστυνομική δύναμη απαρτιζόταν από 35 άτομα, οι αντισυγκεντρωμένοι δεν θα μπορούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, διότι οι αστυνομικοί ήταν εξοπλισμένοι.

Ο Κασιδιάρης βρισκόταν πίσω από τις κλούβες της αστυνομίας, προς την πλευρά του ξενοδοχείου. Αρχικά δεν προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό, αλλά στη συνέχεια που το επιχείρησε, αποτράπηκε.

Ο Κασιδιάρης ανέφερε ότι οι αντισυγκεντρωμένοι έσπαγαν αυτοκίνητα. Ο μάρτυρας δεν αντιλήφθηκε κάτι, ωστόσο πολύ αργότερα πληροφορήθηκε ότι, μακριά από τον χώρο της αντισυγκέντρωσης, είχαν προκληθεί φθορές σε όχημα του λιμενικού με πολιτική περιβολή. Ο μάρτυρας δε γνώριζε αν το συμβάν το είχαν προκαλέσει οι αντισυγκεντρωμένοι.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, χρυσαυγίτες δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα στην αστυνομία του Ηρακλείου, ενώ αντίθετα αντιεξουσιαστές αρκετές φορές. Ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας ανέφερε ότι εν προκειμένω δεν υπήρξε κάποια (επίσημη) γνωστοποίηση εκ μέρους των αντιεξουσιαστών αναφορικά με την αντισυγκέντρωσή τους. Περαιτέρω, απ’ ό,τι ξέρει, για να είναι παράνομη μια αντισυγκέντρωση, πρέπει να τελεστούν από τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή ποινικά αδικήματα. Ενδεχομένως η Χ.Α. να είχε ενημερώσει την αστυνομία –σε ανώτερο επίπεδο από αυτό του μάρτυρα– για τη συγκέντρωσή της. Στο δε πλαίσιο των υπηρεσιών της αστυνομίας ήταν και η προστασία της συγκέντρωσης της Χ.Α. Σύμφωνα με το μάρτυρα, τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας ενδεχομένως να ήταν τα ίδια ακόμα και αν δεν υπήρχε αντισυγκέντρωση. Όπως τόνισε, επειδή η συγκέντρωση γινόταν σε κλειστό χώρο, το περιθώριο ενεργειών εκ μέρους της αστυνομίας ήταν νομικά περιορισμένο.

Κατά το μάρτυρα, οι αντισυγκεντρωθέντες απείχαν περί τα 500 μέτρα από τις κλούβες. Οι συγκεντρωμένοι φαίνονταν να συμφωνούν με οτιδήποτε έκανε ο Κασιδιάρης. Τα αστυνομικά μέτρα είχαν ληφθεί εκτός του ξενοδοχείου, ώστε να προστατευτούν οι εντός αυτού συγκεντρωμένοι. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, εν προκειμένω οι αντιδιαδηλωτές απλώς φώναζαν συνθήματα, δεν ήταν επιθετικοί και δεν προέβησαν στην τέλεση αδικημάτων.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δε συνελήφθη ο Κασιδιάρης επειδή ήταν βουλευτής και ήταν σε εξέλιξη δραστηριότητα του κόμματός του. Ειδάλλως, ενδεχομένως να συλλαμβανόταν για απείθεια ή αντίσταση κατά της αρχής, επειδή προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό.

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Αντώνη Μπαρμπετάκη

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας εργάζεται σε λαϊκές αγορές, έχει την έδρα του στο Μεσολόγγι και είναι πρόεδρος της Ένωσης Μικροπωλητών Μεσολογγίου από το 1991, οπότε και συστάθηκε το σωματείο. Στις αρμοδιότητές του εντάσσεται η επιλογή των σημείων στα οποία στήνουν τους πάγκους τους οι μικροπωλητές. Περαιτέρω, όταν διαπιστώνει ότι κάποιος μικροπωλητής δεν έχει άδεια ή αρνείται να του την επιδείξει, καλεί τη δημοτική αστυνομία προς τούτο. Η δημοτική αστυνομία έχει ελάχιστο προσωπικό, οπότε το σωματείο έχει εξουσιοδοτηθεί σχετικά από τον Δήμο. Σύμφωνα με το μάρτυρα, οι μικροπωλητές της περιοχής είναι περίπου 60, γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και έχουν όλοι τους άδεια.

Την 8/9/2012 ο μάρτυρας βρισκόταν στον πάγκο του και αντιλήφθηκε ότι ήρθαν ξαφνικά στη λαϊκή αγορά περίπου 40 άτομα, τα οποία φορούσαν μαύρα ρούχα (κάποια από αυτά μπλούζες με το σύμβολο της Χ.Α.). Ο μάρτυρας δεν ήξερε κανένα από αυτά. Όπως κατέθεσε χαρακτηριστικά, «ήταν μια συγκεκριμένη ομάδα, ένα πακέτο ανθρώπων». Δεν ενδιαφέρονταν να ψωνίσουν.

Πολύ κοντά στον μάρτυρα βρισκόντουσαν 2 έγχρωμοι μικροπωλητές, με κάτι χαρτόκουτα. Επρόκειτο για φτωχούς ανθρώπους, που δεν είχαν άδεια, εντούτοις οι νόμιμοι μικροπωλητές δεν είχαν πρόβλημα με αυτούς, γιατί δεν τους δημιουργούσαν πρόβλημα και τους ήξεραν. Πουλούσαν cd και διάφορα σχετικά μικροαντικείμενα. Η παραπάνω ομάδα ατόμων τούς πλησίασε λοιπόν και κλώτσησε τους πάγκους τους.

Ο Μπαρμπαρούσης δεν ήταν μαζί τους, αλλά πιο πέρα. Είχε περάσει και είχε χαιρετίσει τον μάρτυρα προσφωνώντας τον «πρόεδρο», γιατί όλοι εκεί έτσι τον έλεγαν. Ο Μπαρμπαρούσης τού ζήτησε να πάνε μαζί για έλεγχο στη λαϊκή, ωστόσο ο μάρτυρας του είπε ότι δεν μπορούσε –γιατί είχε πολλή δουλειά στον πάγκο του– και ότι αν ήθελε μπορούσαν να πουν στη δημοτική αστυνομία να προβεί σε έλεγχο. Κατά τα λοιπά ο Μπαρμπαρούσης συνέχισε να χαιρετά τον κόσμο που βρισκόταν στους πάγκους.

Συνολικά οι έγχρωμοι μικροπωλητές ήταν 5 ή 8, ο μάρτυρας είχε 2 στο οπτικό πεδίο του. Στο σημείο που ήταν ο ίδιος δε βρισκόταν δημοτική αστυνομία. Το ρίξιμο των πάγκων των έγχρωμων έγινε από την παραπάνω ομάδα ατόμων και όχι από τον Μπαρμπαρούση, σύμφωνα με τον μάρτυρα. Το όλο συμβάν διήρκησε περί τα 10 δευτερόλεπτα. Κάποιοι έγχρωμοι –όχι οι διπλανοί του – μπορεί να φοβήθηκαν και να έφυγαν τρέχοντας (πράγμα που ο μάρτυρας δεν είχε διαπιστώσει αλλά δεν απέκλεισε), ενδεχομένως επειδή είχαν περισσότερα προϊόντα ή λόγω αντίστοιχων γεγονότων που είχαν προηγηθεί σε λαϊκή στην Αττική κάποιες μέρες πριν.

Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας επισήμανε κάποια διαφοροποίηση των λεγομένων του μάρτυρα σε σχέση με την προανακριτική κατάθεσή του – επί των οποίων ο μάρτυρας ενέμεινε στα σήμερα –ως άνω– κατατεθέντα.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Τζέλλη, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Βρεττό, Σαπουντζάκη, Μαλαγάρη και Ζώτο.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι την 8/9/2012 τον πλησίασε ο Μπαρμπαρούσης και όχι η ομάδα των χρυσαυγιτών. Ο συνήγορος Τζέλλης επισήμανε τη διαφοροποίηση της προανακριτικής κατάθεσης του μάρτυρα με τη σημερινή, καθώς τότε είχε αναφερθεί στον Μπαρμπαρούση και «την ομάδα του». Ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας δεν ήξερε αν η Χ.Α. εκλέγει βουλευτές στον νομό Αιτωλοακαρνανίας ούτε και αν μέλη της έχουν τελέσει εγκληματικής ενέργειες. Κατέθεσε δε ότι μόνο μια κυρία διαμαρτυρήθηκε έντονα για το όλο συμβάν με τους πάγκους κατά το χρόνο που αυτό λάμβανε χώρα. Περαιτέρω ερωτηθείς αν καταθέτει κατ’ αυτό τον τρόπο επειδή φοβάται, ο μάρτυρας απάντησε ότι όχι.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι 2 έγχρωμοι μικροπωλητές δίπλα του έκρυψαν την πραμάτεια τους και επέστρεψαν στα «χαρτόκουτά» τους [στους πάγκους τους], τα οποία και ήταν τα μόνα που αναποδογυρίστηκαν.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι πέραν της παραπάνω κυρίας κάποιοι –μικροπωλητές και πελάτες– διαμαρτυρήθηκαν ήπια για το συμβάν, επειδή «χάλασε η αισθητική τους».

Ερωτηθείς από τον συνήγορο Βρεττό ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η παρέμβαση της Χ.Α. προκαλούσε φόβο στους παράνομους μικροπωλητές επειδή «μπορεί να ήταν το πιστεύω τους. Ότι με τη βία καταφέρνουν τον σκοπό τους.». Τέτοιο αντίστοιχο φόβο τούς προκαλούσε μόνο η αστυνομία. Η δε εν λόγω ομάδα κινείτο «σαν ενιαία μάζα». Μπορεί δε ο Μπαρμπαρούσης να μην αντιλήφθηκε τις ενέργειες των μελών του κόμματός του.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς ο μάρτυρας από τον συνήγορο Σαπουντζάκη, αν σήμερα θυμάται καλύτερα απ’ ό,τι στις πρόσφατες καταθέσεις του για το συμβάν –καθώς πλέον έγινε λόγος για «εθιμοτυπική παρουσία του κ. Μπαρμπαρούση»– επικαλέστηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ακριβώς τις ίδιες λέξεις με τότε. Ανέφερε δε ότι δεν αρνήθηκε προηγουμένως ότι οι 40 χρυσαυγίτες ήταν η ομάδα του Μπαρμπαρούση.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, το θέμα πήρε έκταση και συζητήθηκε στο Μεσολόγγι, όπως ακόμα και στην Αθήνα όπου ο ίδιος ξεφόρτωνε και άκουγε γι’ αυτό. Το δε αντίστοιχο συμβάν στην Αθήνα ήταν κατ’ αυτόν πολύ πιο βίαιο, καθώς οι επιτιθέμενοι γκρέμιζαν πάγκους και ταμειακές μηχανές.

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους υπεράσπισης Μιχαλόλια (Γ.), Ρουσσόπουλο και Αλεξιάδη.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχαν δημιουργηθεί προβλήματα και από επιθετικές συμπεριφορές παράνομων μικροπωλητών, για τους οποίους έκαναν παράπονα οι συνάδελφοί του, καθώς δεν μπορούσαν να στήσουν τους πάγκους τους στα σημεία τους. Τα δε προϊόντα που πουλάνε οι παράνομοι μικροπωλητές είναι όλα παράνομα. Σύμφωνα με το μάρτυρα, οι εν λόγω μικροπωλητές δεν πουλάνε τα ίδια προϊόντα με αυτόν (:οπωροκηπευτικά), ωστόσο αν πουλούσαν τα ίδια και έρχονταν σε διπλανούς πάγκους, θα καλούσε την αστυνομία.

 

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την 11.4.2017 στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ