Απόπειρα εκφοβισμού του 20χρονου μάρτυρα από την υπεράσπιση

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή
Με την κατάθεση του μάρτυρα Κίμωνα Κουρσόπουλου, πρώην συμμαθητή του Φοίβου Δεμερτζίδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η υπόθεση, που εξετάζεται στο πλαίσιο των συνδεδεμένων υποθέσεων για τις κατηγορίες που σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση, είναι ο βαρύτατος και παρ’ ολίγον θανάσιμος τραυματισμός με μαχαίρι του 16χρονου τότε Φοίβου, μαθητή της Β’ Λυκείου στο 3ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου, από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Αποστολόπουλο και τους συνεργούς του τον Ιανουάριο του 2013.
Ο Αποστολόπουλος, που όπως κατέθεσε ο μάρτυρας τότε έκανε γκράφιτι με σβάστικες, ναζιστικά συνθήματα και κέλτικους σταυρούς στο σχολείο μαζί με τη φίλη του, μαθήτρια του σχολείου Άρτεμις Καμπιώτη, καταδικάστηκε πρωτόδικα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, που μετατράπηκε σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με δόλο. Έχει εκτίσει τα 2,5 χρόνια από την ποινή των 6 χρόνων και έξι μηνών και σήμερα είναι ελεύθερος.
Με θάρρος και ψυχραιμία ο μόλις 20 χρόνων σήμερα νέος, σπουδαστής σε δημόσιο ΙΕΚ, κατέθεσε στην έδρα ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση, ζητώντας όπως είπε «να αποδοθεί δικαιοσύνη» και τονίζοντας ότι ο δράστης της επίθεσης και η παρέα του σχετίζονται «με τη Χρυσή Αυγή και σίγουρα με κάτι ναζιστικό και πάρα πολύ επικίνδυνο για την κοινωνία».
Είπε επίσης ότι η Χρυσή Αυγή έχει καταγραφεί στην πεποίθηση των συμμαθητών του ως μια εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε δολοφονικές επιθέσεις και σε άλλα αδικήματα, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλος φόβος από τους συμμαθητές του να καταθέσουν ως μάρτυρες, μολονότι όλοι είδαν την επίθεση στον Φοίβο καθώς έγινε στο προαύλιο του σχολείου, αλλά έχουν τρομοκρατηθεί.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι νιώθει φόβο ακόμα και σήμερα καθώς είχε επίσης δεχθεί απειλητική επίθεση από τον Αποστολόπουλο και άλλα τέσσερα άτομα με «ομοιόμορφο ντύσιμο, που μοιάζει πολύ με αυτά που έχω δει να έχουν τα τάγματα εφόδου της Χ.Α.».
Παρά τον φόβο του, ειδικά μετά την ανθρωποκτόνο επίθεση στον Φοίβο, ένιωσε «καθήκον απέναντι στην κοινωνία» να καταγγείλει τις απειλές που είχε δεχθεί και ο ίδιος από τον Αποστολόπουλο, ο οποίος έφτασε στο σημείο να τον απειλήσει με μαχαίρι, στο πάρκο έξω από το σχολείο, σπρώχνοντας και φωνάζοντάς του απειλητικά «τι είσαι; αριστερός; αναρχικός; αντιφασίστας;».
Προκλητική και ενδεικτική της σύγχυσης που τους διακατέχει ήταν και πάλι η συμπεριφορά των συνηγόρων υπεράσπισης, που έφτασαν στο σημείο να προπηλακίσουν λεκτικά τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής Ανδρέα Τζέλλη – ο Ν. Μιχαλόλιας τού φώναξε χαρακτηριστικά «Θα φας ξύλο».
Ο Παπαδέλης, δικηγόρος του Κασιδιάρη, φώναζε με εξαιρετικά επιθετικό τρόπο στον μάρτυρα, ενώ ο δικηγόρος του Λαγού Ρουσόπουλος προσπάθησε να τον εκφοβίζει με απειλές του τύπου «οι μαγκιές σου στα Εξάρχεια».
Ο μάρτυρας περιέγραψε όσα προηγήθηκαν της επίθεσης στον Φοίβο, λέγοντας πως είδε την Καμπιώτη και τον Αποστολόπουλο να κάνουν τα ναζιστικά γκράφιτι νύχτα στο σχολείο: «Την επόμενη ημέρα τα είδα στον τοίχο, ήταν σβησμένα, καλυμμένα με μπογιά. Μάλλον από τη διευθύντρια. Πήγα και μίλησα στην Άρτεμη. Της είπα “τι είναι αυτά που κάνεις, θα μπλέξεις, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά”».
Η ίδια -όπως είπε- αδιαφόρησε και το ίδιο μεσημέρι στο πάρκο ο Αποστολόπουλος με άλλα τέσσερα εξωσχολικά άτομα τον περίμεναν, με απειλητικές διαθέσεις. Αυτό του προξένησε φόβο και αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη από τη συμμαθήτριά του κυρίως επειδή «ένιωσα ανησυχία για τη σωματική μου ακεραιότητα»:
Κίμωνας Κουρσόπουλος: Της είπα να έρθει στο πάρκο να της ζητήσω συγγνώμη. Ήρθε μόνη της, ίσως με μια άλλη κοπέλα. Μετά από 10 λεπτά εμφανίστηκε ο Αποστολόπουλος με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα. Με σπρώχνανε… πάμε πιο εκεί. Με ρωτάγανε «τι είσαι; αντιφασίστας;» Και εγώ αρνιόμουν να πάω πιο εκεί. Τότε βγάζει ένα μαχαίρι ο Αποστολόπουλος, κλειστό και λέει «παίζεις με την άλλη του καθενός;». Τότε η Καμπιώτη λέει «μου ζήτησε συγγνώμη, άσ’ τον». Και τέλος πάντων, δεν με σκοτώσανε και τη γλίτωσα εκείνη την ημέρα εγώ
Πρόεδρος: Εσείς είχατε εκφράσει πεποιθήσεις ώς τότε;
Μάρτυρας: Εγώ σαν πολίτης θεωρώ ότι αν δω κάτι άδικο, θα επέμβω λεκτικά. Μέχρι εκεί. (…) Το συγκεκριμένο συμβάν το θυμάμαι απόλυτα γιατί μου έχει χαραχθεί στο μυαλό. Γιατί θα μπορούσα να έχω πάθει κάτι εκείνο το βράδυ. Είχα τρομοκρατηθεί και δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με τον Αποστολόπουλο, ούτε με την Καμπιώτη.
Πρόεδρος: Σχετικά με το τι συνέβη εις βάρος του Δεμερτζίδη γνωρίζετε;
Μάρτυρας: Όλο το σχολείο γνωρίζει, όχι μόνο εγώ. Άλλο ότι δεν ήρθε κανείς μάρτυρας. Γιατί έγινε και μέσα στο σχολείο. Και ο Δεμερτζίδης μού είχε πει ότι είχε απειληθεί πριν το συμβάν από τον Αποστολόπουλο.
Στην ερώτηση του εισαγγελέα πώς γνωρίζει ότι ο Αποστολόπουλος είχε ρατσιστικές και φασιστικές πεποιθήσεις ο μάρτυρας απάντησε ότι «δεν μπορεί κάποιος να κάνει σβάστικες και χιτλερικά και να ρωτάει “τι είσαι; αντιφασίστας;” και να κάνει επιθέσεις σε ανθρώπους και να μην έχει ρατσιστικές και φασιστικές πεποιθήσεις».
Παρά τις προσπάθειες της υπεράσπισης να αποδώσει τόσο το μαχαίρωμα του Φοίβου όσο και τις τρομοκρατικές απειλές εναντίον του Κίμωνα σε προσωπικές διαφορές λόγω ενός υποτιθέμενου «πλατωνικού έρωτα» για την Άρτεμη Καμπιώτη, ο μάρτυρας επέμενε ότι τα κίνητρα της επίθεσης ήταν περισσότερο πολιτικά παρά προσωπικά:
Καμπαγιάννης για την πολιτική αγωγή: Συνδέσατε τα χτυπήματα του Αποστολόπουλου με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;
Μάρτυρας: Ναι, με τη Χρυσή Αυγή και κάτι πολύ επικίνδυνο για την κοινωνία.
Παρέμβαση υπεράσπισης: Να μας πει ποιον συνέδεσε.
Μάρτυρας: Με ρωτάγανε αν είμαι αντιφασίστας, αν είμαι αριστερός, σπρώχνοντάς με ταυτόχρονα. Όλη την ομάδα τη συνέδεσα με τη Χρυσή Αυγή.
Καμπαγιάννης: Για τον Δεμερτζίδη ξέρετε αν έκανε κάποια παρατήρηση στην Καμπιώτη;
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι πριν από το περιστατικό με τον Φοίβο και την Άρτεμη, είχε γράψει η Άρτεμις σβάστικες στο θρανίο της. Πρέπει ο Φοίβος να της είχε πει «πρόσεχε».
Ερώτηση: Ο Φοίβος όταν ήρθε στο τμήμα σας και κάνατε παρέα, συνέδεσε το περιστατικό αυτό με κάποια σχέση με την Καμπιώτη;
Απάντηση: Ο Φοίβος δεν είχε τίποτα ερωτικό με την Καμπιώτη (…) Όταν πήρα τα μηνύματα μετά τη δίκη, τότε κατάλαβα κι εγώ τι ίσχυε.
Ερώτηση: Έχετε καταθέσει στην ανακρίτρια ότι «έμαθα για τον Αποστολόπουλο ότι έκανε επιθέσεις σε μετανάστες». Είχε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή;
Απάντηση: Με ναζιστικό κόμμα με ναζιστική πεποίθηση 100%. Δεν έχω κάνει συζήτηση μαζί του. Ο φόβος δεν έχει φύγει ακόμα.
Ερώτηση: Συζητήσατε για το τι έγινε εις βάρος του Δεμερτζίδη; Θέλω να μεταφέρετε την πεποίθηση των συμμαθητών σας
Απάντηση: Φοβούνται όλοι να έρθουν μάρτυρες εδώ πέρα με τέτοιους ανθρώπους. Μην τους σκοτώσουν.
Ερώτηση: Ποιος να τους σκοτώσει;
Απάντηση: Αυτοί που έχουν έρθει. Οι κατηγορούμενοι. Ένας πατέρας και μια μάνα να αφήσει το παιδί του να έρθει μάρτυρας και να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του; Από φόβο δεν έχουν έρθει. Μόνο ένας ήρθε μάρτυρας και ήταν πολλοί στο συμβάν.
Ερώτηση: Δημιουργήθηκε η πεποίθηση στο σχολείο ότι υπήρχε εμπλοκή ατόμων της Χ.Α. στην επίθεση;
Απάντηση: Όλοι θεώρησαν ότι χρυσαυγίτες ήταν αυτοί, ο Αποστολόπουλος. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν ήρθαν ως μάρτυρες. Η Χρυσή Αυγή έχει πάρει αυτή την ονομασία, ως εγκληματική οργάνωση με επιθέσεις.
Πρόεδρος: Το δικαστήριο αυτό το ψάχνει.
Μάρτυρας: Ναι, αλλά αυτό έχει καταγραφεί στους μαθητές. Εγώ υπερασπίζομαι το δίκαιο. Είμαι κατά του φασισμού. Αυτοί κάνουν απλά επιθέσεις. Αυτοί βάζουν ταμπελάκια, ότι «είναι αριστερός, είναι αναρχικός…» Η επίθεση σε μένα έγινε μετά την παρατήρηση που έκανα στην Καμπιώτη.
Ερώτηση: Έχετε δει επιθέσεις χρυσαυγιτών στη Χ.Α.;
Μάρτυρας: Συγκεκριμένα για τη δολοφονία του Φύσσα, που πήρε πάρα πολύ μεγάλο βάρος. Και αν δεν γινόταν αυτό μπορεί να μη γινόταν η δίκη και να συνέχιζαν ανέμελα. Και όχι μόνο επιθέσεις σε ανθρώπους αλλά και εγκληματικές δραστηριότητες.
* Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση της τότε διευθύντριας του Λυκείου Ελένης Δαμιανοπούλου, η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «κάθε μέρα έσβηνα αγκυλωτούς σταυρούς και ναζιστικά συνθήματα από το σχολείο, όπως το “Αίμα – Τιμή- Χρυσή Αυγή”».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ